GIB-30/2009.
(GIB-160/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. június 23-án, kedden, 10 óra 10 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A határozatképesség megállapítása *

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám) (Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám) (Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) [1]

2. A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvénynek az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9868. szám, új/átdolgozott változat a T/8676. szám helyett) (Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) és Gúr Nándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) [1]

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Koszorús László (Fidesz)
Püski András (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Józsa István (MSZP) megérkezéséig Göndör Istvánnak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP) Dr. Szabadkai Tamásnak (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Dr. Fónagy János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Jobbágy Zsuzsa főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelentek

Susán Judit fogalmazó (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Dr. Somlyay Nóra (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Lacza Krisztián (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Siklósi Irma Éva MSZP-szakértő

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok a Gazdasági bizottság tagjainak.

A határozatképesség megállapítása

Örömmel szemlélem, hogy a Gazdasági bizottság határozatképes és köszönöm, hogy a képviselőtársaim eljöttek e fontos ülésre. A mai ülésünkre két napirendi pont lett előterjesztve: a közbeszerzésekről szóló és a felnőttképzésről.

Mivel a felnőttképzéshez nem érkezett módosító javaslat, így egyedül a közbeszerzésekről szóló T/9922-es számon előterjesztett módosító javaslatot tárgyalnánk meg.

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám) (Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Megkérem a kormány képviselőjét, hogy foglalja el a helyét.

A Gazdasági bizottság bizottsági módosító javaslatot kíván benyújtani a közbeszerzésekről szóló törvényhez. Kérem, hogy a kormány részéről minősítsék a bizottsági módosító javaslatot.

DR. JOBBÁGY ZSUZSA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Jobbágy Zsuzsa vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Megnéztük a bizottsági módosító javaslatot, támogatjuk a bizottsági javaslatban foglaltakat.

ELNÖK: Köszönöm. Tehát egyetértenek azzal, hogy azok a hiányosságok, amelyek előzetesen megfogalmazásra kerültek a bizottság részéről és a módosító javaslatban benne vannak, valamint azok az átláthatóbbá tévő fejezetmódosítások, amelyeket kezdeményeztünk, az helyén van.

Megkérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e észrevétel ezzel kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm szépen.

Szavazásra teszem fel. Aki egyetért a bizottsági módosító javaslat beterjesztésével, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. 14 igen és 4 ellenszavazattal a bizottság a módosító javaslatot elfogadta. Köszönöm szépen.

Engedjétek meg - és ezzel a mai bizottsági ülés hivatalos részét le is zárnám -, hogy tájékoztassalak benneteket a jövő hétről.

Egyebek

Kérem a bizottságot, hogy úgy készüljön és tájékoztassák képviselőtársaikat, hogy hétfőn: 29-én 9 órakor tartunk itt bizottsági ülést, ahol a PSZÁF elnöknek - ha lesz addig, feltételes módban mondom - a meghallgatása lesz. 10 órakor az építőiparral kapcsolatos határozati javaslatunk, amelyet a parlament elfogadott, azt tárgyalnánk meg abban a körben, ahogy indítottunk, tehát ugyanaz a kör lenne: Baráth Etele és csapata, akik kezdeményezték e törvényjavaslatot, értékelnék az építőipar előtt.

Június 30-án 10 órakor Energia albizottsági ülés lesz, a Vértesi Erőmű problematikája kerülne napirendre. Felhívom a figyelmeteket, hogy ez Bencsik képviselő úr kérése, tehát ez kerülne itt megtárgyalásra. Mint ahogy a hétfői napirendi pontnál is a miniszter lesz az előterjesztő, itt is és meg lesz hívva a Vértesi Erőmű és az MVM vezérigazgatója is.

Július 1-én, szerdán - már ez a mi részünkre szól, ezt a mi csapatunknak mondom - lesz egy munkacsoport értekezlet, majd a helyszínt meg fogjátok kapni, ahol az utakkal kapcsolatos témakört beszélnénk meg és reményeim szerint ezzel be is fejezné a bizottság a féléves munkáját. Még lenne egy bejelentése Márfai Péter képviselő úrnak és azt utána megbeszéljük, hogy hogy legyen.

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Bizottság! Lesz az éves rendes halászléfőző fesztivál Baján, aminek az a természete, hogy minden évben egyszer van, mégpedig júliusnak a második szombatján, ami 11-re esik. Ez egy komoly esti program, tehát mondjuk olyan este 16 órától, de inkább 6 órától tart hajnali 2 óráig - hajnali egyig ki szokott tartani a közönségnek az a része is, aki vendég. Ennek az a természete, hogy ilyenkor abban a 40 ezres kisvárosban 80 ezren vannak, tehát ilyenkor se szállás, semmi nincsen, csak étel-ital, körülbelül egy időben egy téren jelen van 30-40 ezer ember és meglehetősen jól érzi magát immár 14-15 éve.

Úgy tudjuk megoldani az odamenetelt, hogy hajóval mennénk el Bajára, ami ott áll meg a tér alatt, felsétálunk, részt veszünk az eseményen, és amikor vége, akkor lejövünk és két óra alatt felhoznak bennünket szárnyashajóval, ez az elképzelés; ha nem így, akkor helikopterrel vagy busszal, vagy valahogy oldjuk meg ezt az ügyet, ha meg tudjuk oldani, illetve ha van érdeklődés a bizottság részéről.

ELNÖK: Erről egy körlevél fog kimenni minden bizottsági tagnak, természetesen mindenki hozhatja a hozzátartozóját, aki ezen részt kíván venni. Elindulunk ebben a tárgyalásban, hogy akik innen Budapestről jönnek, azokat hogy tudjuk levinni: busszal, vagy hajóval, tehát ezt megoldjuk, van keretünk rá - ez csak egy előzetes tájékoztatás.

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tájékoztatok: két repülőtér van, választani lehet és több irányból be lehet érkezni autóval és autóbusszal is, meg esetleg kocsival is, de hogy mi lesz akkor a kocsival utána, azt nem tudom. Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Tehát erről megy mindenkinek egy e-mail. Köszönöm szépen, hogy itt voltatok, nagy öröm volt veletek tárgyalni, viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 20 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné