Ösztöndíjpályázat könyvtárosok és muzeológusok számára

Az Országgyűlés elnöke idén is meghirdeti a „Könyvtár, ami összeköt” és a „Múzeum határok nélkül" elnevezésű pályázatot Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és muzeológusok számára. A két program keretében összesen tizenhét közgyűjteményi szakember tölthet el egy hónapot, 2022. szeptember 24-től október 23-ig az Országgyűlési Könyvtárban, illetve az Országgyűlési Múzeumban.

A „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program célja a fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének és szakmai együttműködésének támogatása. Az ösztöndíjprogram segítségével nyolc határon túli és két magyarországi szakembernek nyílik lehetősége megismerkedni az Országgyűlési Könyvtár állományával, szolgáltatásaival, valamint részt venni közös projektek kidolgozásában.

A „Múzeum határok nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése ösztöndíjprogram keretében öt határon túli és két magyarországi muzeológus nyerhet betekintést az Országgyűlési Múzeum munkájába. A résztvevők átfogó képet kaphatnak a múzeum újraalapításának, működésének, digitális és tárgyi gyűjteményezésének koncepciójáról; lehetőségük nyílik gyakorlati munkavégzésre, közös szakmai együttműködésre és saját szakmai tevékenységük bemutatására.

Mindkét pályázat benyújtási határideje: 2022. augusztus 2.
Az alábbi országokból lehet pályázni: Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

A pályázati felhívások itt olvashatók:

„Könyvtár, ami összeköt”

„Múzeum határok nélkül”

A „Könyvtár, ami összeköt” és a „Múzeum Határok Nélkül” résztvevői, 2021.
A „Könyvtár, ami összeköt” és a „Múzeum határok nélkül” résztvevői, 2021
Forrás: Országgyűlés Hivatala