AIÜB-22/2006.
(AIÜB-22/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2006. december 5-én, kedden, 8 óra 04 perckor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Elnöki bevezető *

Határozatképesség megállapítása *

Napirend megállapítása *

A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1299) *

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1300. szám) *

A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslat (T/1369. szám) *


Napirendi javaslat

  1. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1299)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  2. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1300. szám)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  3. A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1301. szám)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
  4. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról és a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1488.)
    (Módosító javaslatok megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  5. A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslat (T/1369. szám)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Fodor Gábor (SZDSZ), a bizottság alelnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Dr. Csiha Judit (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP) dr. Csákabonyi Balázsnak (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP) Tóth Andrásnak (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Toller László (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP) megérkezéséig dr. Simon Gábornak (MSZP)

Meghívottak részéről

Dr. Papp Imre közjogi szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Lékó Zoltán (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Molnár Gábor főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) Dr. Kárpáti György beosztott bíró (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 8 óra 33 perc)

Elnöki bevezető

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Köszöntöm a bizottság tagjait mai ülésünkön, megkezdjük munkánkat.

Határozatképesség megállapítása

Legelőször is a helyettesítések rendjéről szeretnék a jegyzőkönyv számára is megemlékezni: Averkeszi Dezső elnök urat, aki nem tud ma itt lenni az ülésünkön, Csákabonyi Balázs helyettesíti, Steiner Pál képviselő urat Frankné Kovács Szilvia, Toller Lászlót Csiha Judit, Gál Zoltánt Tóth András és Simon Gábor helyettesíti Bárándy Gergelyt. Más helyettesítésre vonatkozó jelzést nem látok, úgyhogy ezek lesznek a hatályos helyettesítések.

Napirend megállapítása

A mai bizottsági ülésünket a kiadott napirendnek megfelelően az 1. pontban szereplő, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslattal kezdjük. Ehhez van két módosító indítvány, és a következő napirendi ponthoz is, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslathoz. Az utána következő 3. és 4. napirendi pontban szereplő törvényjavaslatokhoz nem érkezett módosító indítvány, tehát indítványozom levenni őket a napirendről, mert nincs szükség arra, hogy tárgyaljuk őket. Továbbá eredetileg az 5. napirendi pontban szereplő, a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslathoz érkezett egy indítvány.

Az a javaslatom, hogy a napirendet úgy fogadjuk el, hogy a kiküldött napirendi ajánlás 1., 2. és 5. pontjában szereplő napirendek kerüljenek megtárgyalása.

Kérdezem a tisztelt bizottságot, hogy ezzel a módosítással elfogadják-e a napirendet. Aki igen, kérem, tegye fel a kezét! (Szavazás.) Sok a jelentkező, úgyhogy elfogadtuk a napirendet, el is kezdjük rögtön a tárgyalást.

A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1299)

Az 1. pontban szereplő, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat módosító indítványainak megtárgyalása fog következni. Látom, hogy az Igazságügyi Minisztérium képviseletében Papp Imre államtitkár úr és kollégája már helyet foglaltak, úgyhogy el is kezdhetjük a tárgyalást.

Az ajánlás 1. pontjában Avarkeszi Dezső képviselő úr adott be kapcsolódó módosító indítványt. Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy támogatja-e a kormány az indítványt.

DR. PAPP IMRE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem a képviselőket, hogy van-e valakinek kérdése, megjegyzése. (Senki sem jelentkezik.)

Ha nincs, akkor kérdezem, hogy kik azok, akik támogatják az indítványt. (Szavazás.) A többség támogatja, úgyhogy a bizottság elfogadta ezt az indítványt.

A 2. pontban szintén Avarkeszi Dezső képviselő úr nevében került benyújtásra egy indítvány. Kérdezem a kormány képviselőjének álláspontját.

DR. PAPP IMRE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. A bizottság tagjai részéről nem látok észrevételt.

Kik azok, akik támogatják? (Szavazás.) A bizottság többsége, úgyhogy ezt az indítványt is elfogadtuk, így a napirendet lezárhatjuk.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1300. szám)

Áttérünk a 2. napirendi pontra, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslatra, itt is két indítvánnyal kell megbirkóznunk.

Az 1. pontban Avarkeszi Dezső képviselő úr adott be kapcsolódó módosító indítványt.

Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy támogatják-e.

DR. PAPP IMRE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Igen, támogatja a kormány. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy támogatják-e. (Szavazás.) Igen, a bizottság többsége támogatta, úgyhogy az indítványt elfogadtuk.

A 2. pontban szintén Avarkeszi Dezső képviselő úr adott be kapcsolódó módosító indítványt.

Kérdezem a kormány képviselőjét, támogatja-e.

DR. PAPP IMRE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Igen, támogatja a kormány. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy támogatják-e az indítványt. (Szavazás.) Úgy látom, hogy a bizottság többsége támogatja, de azért a biztonság kedvéért számoljuk meg a szavazati arányokat, mert most nem tűnik olyan egyértelműnek.

Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen szavazat. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Senki. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 8 tartózkodás. 15 igen szavazattal és 8 tartózkodás mellett a bizottság elfogadta ezt az indítványt is, úgyhogy ezt a napirendi pontot is lezárhatjuk. (Bárándy Gergely megérkezik az ülésre.)

A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslat (T/1369. szám)

Javaslom, hogy térjünk át az 5. napirendi pontra, a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslat megtárgyalására, itt egy módosító indítvány található. Látom, hogy a kormány képviseletében már helyet foglalnak a megbízott igazságügyi minisztériumi szakértők. Kérem, hogy a nevüket majd a jegyzőkönyv számára mondják be!

Kezdjük is az ajánlás megtárgyalásával, ahol az 1. pontban Bárándy Gergely képviselő úr indítványát látjuk. Ez összefügg a 2. pontban szereplővel, mely szintén Bárándy Gergely képviselő úr indítványa.

Kérdezem erről a kormány képviselőjét. Azt gondolom, mind a kettő indítványról nyilatkozhatnak, hogy mi a kormány álláspontja.

DR. MOLNÁR GÁBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Dr. Molnár Gábor vagyok, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. A kollégám Kárpáti György beosztott bíró, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból. Mind a két indítványt támogatjuk, tisztelettel.

ELNÖK: Mind a kettő indítványt támogatják. Az elején nem mondtam precízen, mert nem egy indítványról van szó, hanem kettőről, de végül is ezt egyben tárgyalhatjuk. A kormány mind a kettő indítványt támogatja.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e valakinek kérdése, észrevétele az indítványokhoz. (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Akkor kérdezem, hogy kik azok, akik támogatják az indítványt. (Szavazás.) 11 igen szavazat. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Ilyen nincs. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 11 tartózkodás. Ez patthelyzet, az indítvány nem kapta meg a bizottság támogatását, úgyhogy nem fogadta el a bizottság. (Dr. Vitányi István megérkezik az ülésre.)

Több indítványról nem tudunk, több napirendi pontunk nem lévén pedig köszönöm szépen a bizottsági tagoknak, hogy megjelentek, lezártuk a mai bizottsági ülést. Viszontlátásra! Jó szavazást!

(Az ülés befejezésének időpontja: 8 óra 40 perc)

 

dr. Fodor Gábor
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szűcs Dóra