AIÜB-6/2007.
(AIÜB-31/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2007. március 12-én, hétfőn, 11.30 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: a magyar-lengyel barátság napjáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/2347. szám)*

Hárs Gábor (MSZP) szóbeli kiegészítése*

Hozzászólások*

Hárs Gábor (MSZP) reflexiója*

Szavazás a tárgysorozatba-vételről*

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról*

Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról*

Zárószavazás előkészítése: a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1916. szám)*

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, valamint az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2158. szám) módosító javaslatainak megvitatása*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1.Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről
- A magyar-lengyel barátság napjáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/2347. szám)
(Hárs Gábor (MSZP), Balla Mihály (Fidesz), Béki Gabriella (SZDSZ), dr. Csapody Miklós (MDF), dr. Latorcai János (KDNP), Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) képviselők önálló indítványa)
(Általános vita, valamint döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról)

2.Zárószavazás előkészítése
- A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1916. szám)

3.A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, valamint az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2158. szám)
(A bizottsági ülésig beérkező módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Fodor Gábor (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Dr. Csiha Judit (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Bárándy Gergely (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP) Tóth Andrásnak (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) dr. Csákabonyi Balázsnak (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP) dr. Szép Bélának (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP) dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP) dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Dr. Toller László (MSZP) dr. Szabó Évának (MSZP)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz) dr. Szakács Imrének (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz) dr. Mátrai Mártának (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Vitányi Istvánnak (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) dr. Répássy Róbertnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Hárs Gábor (MSZP), az IPU Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke
Kőrösi Csaba főosztályvezető (Külügyminisztérium)
Erhart Tibor osztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Dr. Palik Edit osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf szakmai tanácsadó(Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A bizottság ülését megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait és a megjelenteket.

Mielőtt a napirendről szavaznánk, ismertetem a helyettesítések rendjét. Tóth András helyettesíti Faragó Pétert, Csiha Judit Bárándy Gergelyt, Szabó Éva Toller Lászlót, Csákabonyi Balázs Kovács Szilviát, Szakács Imre Dorkota Lajost, Répássy Róbert Navracsics Tibort, Mátrai Márta Horváth Zsoltot, Vitányi István pedig Kerényi Jánost; valamint Szép Béla Hajdu Attilát, Wiener György pedig Steiner Pált helyettesíti.

A napirend elfogadása

A kiküldötteknek megfelelően teszek javaslatot a napirendünk elfogadására. Van-e valakinek észrevétele a napirendi javaslattal kapcsolatban? Nem látok ilyet. Akkor kérem, aki elfogadja a napirendet, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen, a kiküldött napirendünket elfogadtuk.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: a magyar-lengyel barátság napjáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/2347. szám)

Rátérünk az 1. napirendi pont tárgyalására: döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, ötpárti indítvány a magyar-lengyel barátság napjáról szóló országgyűlési határozati javaslat. A tárgysorozatba-vétel mellett döntünk majd az általános vitára való alkalmasságról, illetve javasolni fogom, hogy fogadjunk el bizottsági módosító javaslatot. Ez azért fontos, mert a tervek szerint az Országgyűlés ma Házszabálytól eltéréssel tárgyalja a javaslatot.

Megadom a szót Hárs Gábor képviselő úrnak, aki az előterjesztők képviseletében kíván szólni, és aki egyébként az IPU magyar tagozatának az elnöke. Öné a szó, képviselő úr.

Hárs Gábor (MSZP) szóbeli kiegészítése

HÁRS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Köszönöm, hogy a bizottság tárgyalja ezt az előterjesztést, amelyet az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnöksége terjeszt a Ház elé. Az előterjesztést az IPU Magyar Nemzeti Csoportja elnökségében képviselt valamennyi frakció képviselője aláírta, tehát azt lehet mondani, hogy olyan, nem túl gyakran előforduló előterjesztésről van szó, amelyet a Házban képviselt valamennyi frakció képviselője támogat.

Annyit az előzményekről szeretnék elmondani, hogy a magyar-lengyel barátság napjának az ötlete, javaslata az elmúlt évben merült fel, akkor, amikor győri kezdeményezésre létrejött - hosszú előkészületek és meglehetősen sok anyagi probléma, ráfordítás után, de végül is sikeresen - a magyar-lengyel barátság első köztéri szobra Magyarországon. Az avatáson részt vett a két ország köztársasági elnöke, és a jelenlétükben született egy nyilatkozat, az úgynevezett győri nyilatkozat, amelyben javaslatot tettek a magyar-lengyel barátság napjára. Az egyeztetések még a múlt hét elejéig folytak. A múlt héten járt kint vezetésemmel az IPU magyar-lengyel baráti tagozatának küldöttsége, és akkor született konkrétan erről a napról, március 23-áról közös döntés a lengyel parlament, a szejm elnökével folytatott tárgyaláson. Ezért van arra szükség, miután a múlt heti megállapodás konkrétan a napra vonatkozott, és a dátum közelsége, valamint közben a március 15-i ünnepségsorozat is szükségessé tette azt, hogy sürgősséggel hozzuk ezt a Ház elé. Természetesen lehetnek olyan észrevételek, hogy egy éve folyik ez az egyeztetés, ezért korábban is meg lehetett volna tenni, de ismétlem, a március 23-i dátumra pár nappal ezelőtt született csak döntés, több vita után.

Kérem ezért a tisztelt alkotmányügyi bizottságot, hogy támogassa ezt az előterjesztést. Azt tudom mondani, hogy cserébe én meg kész vagyok támogatni azokat a módosító javaslatokat, amelyeket megismertettek most velem.

Köszönöm szépen, elnök úr, ennyit kívántam elmondani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérem a kormány képviselőjét, nevének és beosztásának jelzése után tájékoztasson minket arról, hogy a kormány támogatja-e a javaslatot.

KŐRÖSI CSABA (Külügyminisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Kőrösi Csaba főosztályvezető vagyok, a Külügyminisztériumból.

A kormány nevében támogatásról tudom biztosítani a javaslatot, beleértve az általam nemrégen megismert módosítást is.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát a javaslatot fölött. Megadom a szót először Répássy alelnök úrnak, utána Csákabonyi képviselő úrnak.

Hozzászólások

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Hárs Elnök Úr! Az a vélemény fogalmazódott meg bennünk - természetesen amellett, hogy támogatjuk a magyar-lengyel barátság napjáról szóló országgyűlési határozat elfogadását -, az az álláspont fogalmazódott meg, hogy pontosan önöknek, mármint az IPU elnökségének lenne a feladata, hogy a jövőre nézve ez azért ne legyen - hogy is mondjam... - egy kötelező feladat minden egyes baráti tagozat számára. Nyilván a magyar-lengyel barátságnak olyan történelmi hagyományai vannak, amelyek ezt indokolják, de kicsit elborzadtunk attól félve, hogy akkor most minden egyes baráti tagozat egy-egy ilyen barátság napját iktatna országgyűlési határozatba. (Derültség.)

Úgy gondolom, elnök úr, hogy ez egy egyszeri döntés, és ez kifejezetten a magyar-lengyel barátság történelmi hagyományaira vonatkozik. Nem is szeretnénk nagyon belemenni olyan vitába, hogy most például ezt vagy azt a barátságot miért nem támogatjuk; egyszerűen más szempontból a magyar-lengyel barátság kiemelkedő jelentőségű. Ezért támogatjuk ezt az országgyűlési határozatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Csákabonyi képviselő úr!

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Én már a módosító javaslatról szólnék. Indokoltnak és jónak tartom alapjaiban véve az alkotmányügyi bizottság által tervezett módosító javaslat benyújtását, azonban annak a 2. pontjához szeretnék rövid észrevételt fűzni.

A második bekezdés helyett: "üdvözli a Lengyel Köztársaság azon törekvését", én az "azon" szót nem használnám; "...a Lengyel Köztársaság törekvését" - még a "miszerintet" is ki lehetne cserélni, de most már hagyjuk - "miszerint a lengyel törvényhozásban március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánítják", tehát nem "kívánják nyilvánítani", hanem annak nyilvánítják - tudjuk, hogy a közeljövőben megtörténik, azért egy jövő eseményt ne foglaljunk országgyűlési határozatba lehetőleg -, "annak érdekében..." s a többi, s a többi.

Tehát az "azon" szócska elhagyását javaslom, és nem "kívánják nyilvánítani", hanem "napjává nyilvánítják".

Esetleg még az egyes szám-többes szám vonzatot is meg lehetne oldani azzal, hogy a lengyel-magyar barátság napjává "a Lengyel Köztársaság", tehát egyes számban szerepel, vagyis "nyilvánítja annak érdekében, hogy országaink...".

Egyébként jónak tartom a javaslatot és az előterjesztést is. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Salamon képviselő úr!

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Kérdésem volna a módosító javaslattal kapcsolatban, hogy a többi előterjesztőnek módja volt-e megismerni, és a támogatás valamennyi előterjesztő részéről fennáll-e.

ELNÖK: Erre én tudok válaszolni, hogy nyilván nem volt alkalmuk megtárgyalni, de úgy tudom, elnök urat felhatalmazták, hogy képviselje az előterjesztők álláspontját.

Kíván-e még valaki hozzászólni a vitában? Nem.

Megkérdezem elnök urat, kíván-e reagálni. Parancsoljon!

Hárs Gábor (MSZP) reflexiója

HÁRS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. A legutóbbi kérdésre elnök úr megadta a választ. Valóban így van, és valóban élek a többi frakció képviselője által adott felhatalmazásommal. De természetesen még a mai nap folyamán beszélünk erről az elnökségben.

Ami Répássy alelnök úr kérdésére vonatkozik, azt szeretném mondani, ahogy azt hangsúlyoztam a bevezetőmben is: nem az IPU elnökségének a javaslata ez alapvetően. Az előterjesztés már igen, de alapvetően az ötlet nem. Nem tudok róla, hogy bármilyen más relációban készülne ilyen javaslat. Amennyiben lesz ilyen javaslat, akár a köztársasági elnökök által, akár mástól, és az hozzánk kerül mint IPU-hoz, akkor azt természetesen meg fogjuk vizsgálni. Nem kívánunk ebből rendszert csinálni.

Szavazás a tárgysorozatba-vételről

ELNÖK: Köszönöm szépen. Először a tárgysorozatba-vételről kell szavaznunk. Kérem, aki egyetért azzal, hogy tárgysorozatba vegyük a javaslatot, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag tárgysorozatba vette.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Most az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk. Aki általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak nyilvánítottuk.

Megkérdezem még egyszer, hogy a módosító indítványhoz kíván-e valaki még hozzászólni. (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, nem.

Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról

Én akkor úgy tenném föl szavazásra, amit Csákabonyi képviselő úr javasolt a 2. ponttal kapcsolatban. Úgy hangozna tehát ez a második francia bekezdés: "Üdvözli a Lengyel Köztársaság törekvését, miszerint a lengyel törvényhozásban március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánítják, annak érdekében...", és így folytatódik. Megfelel így ez a szöveg, elnök úr?

HÁRS GÁBOR (MSZP): Igen, köszönöm, megfelel, és egyetértek. S elnézést, pótlólag még hadd tájékoztassam a tisztelt bizottságot, hogy most a héten, pénteken tárgyalja a lengyel törvényhozás, gondolom, azonos szöveggel az előterjesztést.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Aki elfogadja, hogy ezt a módosító indítványt benyújtsuk, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Megállapítom, hogy az alkotmányügyi bizottság ezt a három módosító indítványt benyújtja.

Szeretném tájékoztatni a bizottság tagjait, hogy a mai napon lehetőség van még módosító indítványok benyújtására, ha jól tudom, 16 óráig. Ha ilyen lesz, akkor a szünetben még egyszer össze kell ülnünk, hogy az esetleges módosító indítványokat megtárgyaljuk.

Köszönöm szépen a segítséget, a napirendi pont tárgyalását lezárom.

Ha ezzel egyetért a bizottság, az általános vitában én tájékoztatom az Országgyűlést a bizottság álláspontjáról. (Nincs ellenvetés.)

Zárószavazás előkészítése: a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1916. szám)

Áttérünk a 2. napirendi pontra: zárószavazás előkészítése, a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény és ehhez kapcsolódóan a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, amelyet T/1916. számon kaptunk kézhez.

Megkérdezem a kormány képviselőit, egyetértenek-e azzal, hogy ezt a hat pontból álló javaslatot az alkotmányügyi bizottság benyújtsa.

ERHART TIBOR (Pénzügyminisztérium): Jó napot kívánok. Erhart Tibor vagyok, a Pénzügyminisztériumból.

Egyetértünk, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt javaslom, hogy az első négy pontban szereplő javaslatot együtt vitassuk meg és együtt szavazzunk róla, ezek tulajdonképpen stiláris javaslatok; és az 5-6. pontban, ahol pedig a törvényelnevezésekről van szó, azt is együtt vitassuk.

Megnyitom a vitát az 1-4. pontokról. Kíván-e valaki hozzászólni? Úgy látom, nem.

Aki egyetért azzal, hogy benyújtsuk ezt a négy pontból álló javaslatot, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nagy többséggel elfogadta.

Megnyitom a vitát az 5-6. pontokban szereplő javaslatok felett. Kíván-e valaki hozzászólni? Nem látok jelentkezőt.

Aki egyetért azzal, hogy benyújtsuk, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nagy többséggel elfogadta.

Köszönöm szépen.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, valamint az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2158. szám) módosító javaslatainak megvitatása

Rátérünk a 3. napirendi pontunk tárgyalására: a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, valamint az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, amelyet T/2158. számon kaptunk kézhez. Az eddig beérkezett módosító javaslatok megvitatása szerepel napirenden.

Három pontból áll az ajánlás, Kékesi Tibor képviselő úr javaslatai. Kérem a kormány képviselőit, hogy nevük, beosztásuk jelzése után jelezzék, az előterjesztő egyetért-e az indítványokkal.

DR. PALIK EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Jó napot kívánok, tisztelt bizottság. Szécsényi-Nagy Kristóf és Palik Edit osztályvezető, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Tárcaálláspontot tudok mondani: nem támogatjuk.

ELNÖK: Ez most az 1. pontra vonatkozik vagy mind a háromra?

DR. PALIK EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Mind a háromra.

ELNÖK: Mind a háromra, köszönöm szépen.

Az 1. ponttal kapcsolatosan kíván-e valaki hozzászólni? Nem látok ilyet. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

A 2. ponttal kapcsolatosan kíván-e valaki hozzászólni? Nem látok ilyet. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

A 3. ponttal kapcsolatosan kíván-e valaki hozzászólni? Nem látok ilyet. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

Köszönöm szépen a segítséget.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Az "egyebekben" két dolgot szeretnék jelezni.

Megállapodás született a múlt héten az alkotmánybírákat jelölő bizottságban, és ennek megfelelően a jelölőbizottság dr. Lenkovics Barnabást és dr. Lévay Miklóst jelölte alkotmánybírónak. A törvény értelmében a jelölteket a bizottságunknak meg kell hallgatnia, ezért holnap 10 órakor tartjuk azt az ülést, amelyen a meghallgatásra sor kerül. Elnézést kérek, hogy csak ma tudtuk a meghívót az itt jelenlévőknek átadni.

A másik: ismételten felhívom a figyelmet, hogy a jövő kedden kihelyezett bizottsági ülést tartunk a Bíróképző Akadémián. Tisztelettel kérem a bizottság tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyünk részt ezen az ülésen.

Van-e még esetleg valakinek észrevétele? Salamon képviselő úr, parancsoljon!

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Szeretném emlékeztetni az elnök urat - lehet, hogy felesleges -, hogy a rendőrségi törvény módosítása tárgyában Lukács Tamás képviselő úrral közösen benyújtott törvényjavaslatomat az Országgyűlés elnöke február 19-én a bizottságra szignálta. A tárgysorozatba-vételre 30 napos határidő áll Házszabály szerint rendelkezésre. Ezt ugyan sürgősségi kérelem nem követte, de a 30 napos határidő március 19-ével lejár. Tehát az ülés tervezésénél kérem, hogy ezt vegyük tekintetbe.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr, a jelzést. Hétfőn is tartunk bizottsági ülést, és a hétfői bizottsági ülésen napirendre tűzzük.

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Köszönöm az aktív részvételt, a bizottság ülését bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 57 perc)

 

Dr. Avarkeszi Dezső
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea