AIÜB-14/2007.
(AIÜB-39/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2007. április 23-án, hétfőn 12 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény módosításáról szóló T/2715. számú törvényjavaslat (általános vita)*

Dr. Zilahi László (Miniszterelnöki Hivatal) tájékoztatója*

Hozzászólások*

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról*

A jogügyletek biztonságának erősítése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló T/2481. számú törvényjavaslat (módosító javaslatok megvitatása)*

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/2811. számú határozati javaslat általános vitája (az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)*

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról*

Az adatvédelmi biztos 2006. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló H/2810. számú határozati javaslat általános vitája (az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)*

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról*


Napirendi javaslat

1.A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2715. szám)

(Általános vita)

2.A jogügyletek biztonságának erősítése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/2481. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

3.Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/2812. szám)

(Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)

(Általános vita)

4.A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/2811. szám)

(Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)

(Általános vita)

5.Az adatvédelmi biztos 2006. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/2810. szám)

(Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)

(Általános vita)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Avarkeszi Dezső elnök (MSZP)

Dr. Répássy László alelnök (Fidesz)

Dr. Fodor Gábor alelnök (SZDSZ)

Dr. Bárándy Gergely (MSZP)

Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)

Dr. Csiha Judit (MSZP)

Dr. Faragó Péter (MSZP)

Dr. Gál Zoltán (MSZP)

Dr. Hajdu Attila (MSZP)

Dr. Simon Gábor (MSZP)

Dr. Szép Béla (MSZP)

Tóth András (MSZP)

Dr. Wiener György (MSZP)

Dr. Balsai István (Fidesz)

Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)

Dr. Kontrát Károly (Fidesz)

Dr. Mátrai Márta (Fidesz)

Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)

Dr. Szakács Imre (Fidesz)

Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)

Dr. Vitányi István (Fidesz)

Dr. Rubovszky György (KDNP)

Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) dr. Csákabonyi Balázsnak (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP) dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP) dr. Bárándy Gergelynek (MSZP)
Dr. Toller László (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz) dr. Szakács Imrének (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Mátrai Mártának (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) dr. Répássy Róbertnek (Fidesz) megérkezéséig
Dr. Salamon László (KDNP) dr. Balsai Istvánnak (Fidesz) megérkezéséig

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Zilahi László főigazgató-helyettes (Miniszterelnöki Hivatal)
Dr. Juhász Edit főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ülését megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, a megjelent szakértőket és kedves vendégeinket. Bejelentem, hogy Répássy Róbert Navracsics Tibort, Wiener György Steiner Pált, Csákabonyi Balázs Kovács Szilviát, Csiha Judit Toller Lászlót, Balsai István Salamon Lászlót, Bárándy Gergely Szabó Évát, Szakács Imre Dorkota Lajost, Mátrai Márta Kerényi Jánost, Rubovszky György pedig Vitányi Istvánt helyettesíti. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A napirenddel kapcsolatban érkezett egy levél Répássy alelnök úrtól, amelyben azt kezdeményezi, hogy az alkotmányügyi bizottság tárgyalja meg a T/2759. számú törvényjavaslatot, amely a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról rendelkezik. A Házszabály szerint erről vita nélkül kell határozni. Ki ért egyet azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság a mai ülésén megtárgyalja ezt a törvényjavaslatot? (13) Ki nem ért egyet vele? (16) Ezt a kérdést tehát nem vettük fel a mai napirendünkre.

Répássy alelnök úrnak van egy másik javaslata is, amit ismertetni fog. Parancsoljon, alelnök úr.

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Azt javaslom, hogy a 3. pontban jelzett, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének a 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot ne tárgyaljuk a mai ülésen, ugyanis az elmúlt alkalommal Takács Albert helyettes ombudsman úr jelezte, hogy készül egy kiegészítő tanulmánya. Álláspontunk szerint ezt jó lenne megvárni, mivel szoros összefüggést mutat a beszámoló tárgyával.

ELNÖK: Ki ért egyet azzal, hogy a 3. napirendi pontot ne tárgyaljuk? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért alelnök úr indítványával.

Kérdezem, hogy ki támogatja az imént módosított napirendet. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény módosításáról szóló T/2715. számú törvényjavaslat (általános vita)

1. napirendi pontunk a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény módosításáról szóló T/2715. számú törvényjavaslat. Az általános vitára kerül sor. Megkérem az előterjesztő képviselőjét, hogy nevének és beosztásának jelzése után röviden indokolja meg a törvényjavaslat benyújtását. Parancsoljon, öné a szó.

Dr. Zilahi László (Miniszterelnöki Hivatal) tájékoztatója

DR. ZILAHI LÁSZLÓ (Miniszterelnöki Hivatal): Jó napot kívánok. Zilahi László vagyok, a Miniszterelnöki Hivatal főigazgató-helyettese.

Tisztelt Bizottság! Előterjesztésünk lényege a kedvezménytörvény technikai jellegű módosítása, amely az igazolványrendszert érinti. A javaslat tartalmi kérdéseket nem nyit meg, a kedvezmények nem módosulnak. A módosítás fő oka - amelyet a határon túli magyar szervezetek vezetői egyhangúlag kértek tavaly decemberben, amikor a miniszterelnök úrnál tárgyaltak - az, hogy a törvény 2002-ben lépett hatályba. A kedvezmények felvételére való jogosultságot rendező igazolványrendszer - a magyar igazolvány és a hozzátartozói igazolvány - öt évig érvényes. Ez azt jelenti, hogy az igazolványok nagy része, több mint félmillió darab, ebben az évben folyamatosan jár le. A jelenlegi szabályok szerint ezeket cserélni kellene, s mivel körülbelül ezer forintba kerül egy darab igazolvány, ezek cseréje mintegy 550 millió forintba kerülne, és ez ezentúl minden ötödik évben így lenne.

A határon túli vezetők és a hazai szakértők egyhangúan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ennek a rendszernek gyakorlati haszna nincs, ezért arra teszünk javaslatot, hogy az igazolványok érvényességi ideje korlátlanná váljék és a jogosultak haláláig tartson, illetve addig, amíg a kedvezmények fennállnak. Ezzel egyidejűleg rendezni kívánjuk az igazolványok járulékos kérdéseit is, hiszen a magyar igazolvány mellett vannak úgynevezett járulékos igazolványok diákok, pedagógusok, egyetemi tanárok számára, amelyek szintén szükségesek ahhoz, hogy a határon túliak igénybe tudják venni azokat a kedvezményeket, amelyeket a törvény biztosít számukra. Azonban ezek az igazolványok is igen hamar betelnek, és ha betelnek, akkor a főigazolványt, tehát a magyar igazolványt is cserélni kell. Úgy látjuk, hogy ennek sincs értelme, továbbá jelentős költségvetési kiadásokkal jár, ezért a javaslat megszüntetné a járulékos igazolványokat. A kedvezmények természetesen nem sérülnek, nem vesznek el emiatt, hiszen egy egyszerű pótfüzet kiadásával megoldanánk ezt a kérdést, amely a magyar igazolvány elválaszthatatlan részét képezné, és a továbbiakban az eddigiekhez hasonló módon ebbe lehetne bejegyezni a jogosultságot a járulékos kedvezményekre. A magyar igazolvány és a pótfüzet tehát együtt lenne érvényes. Köszönöm szépen.

Hozzászólások

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát. Ki kér szót? Répássy alelnök úr.

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Bizottság! Szeretném jelezni, hogy képviselőcsoportunk támogatja a törvényjavaslat általános vitára való bocsátását.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kíván még hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Mivel jelzést nem látok, a határozathozatalra kerül sor.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Ki tartja általános vitára alkalmasnak az előterjesztést? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja az előterjesztést.

Köszönjük szépen főigazgató-helyettes úr segítségét.

A jogügyletek biztonságának erősítése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló T/2481. számú törvényjavaslat (módosító javaslatok megvitatása)

2. napirendi pontunk a jogügyletek biztonságának erősítése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló T/2481. számú törvényjavaslat. A módosító javaslatok megvitatására kerül sor.

Kérem az előterjesztő képviselőjét, hogy a jegyzőkönyv számára mutatkozzon be.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Juhász Edit főosztályvezető-helyettes vagyok az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A 2007. április 20-i keltezésű ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 3. §-ában az Üvtv. 12/B. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában Herényi Károly képviselő úr a törvényjavaslat 4. §-ában az Üvtv. 27/B. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 3. pontjában Herényi Károly képviselő úr a törvényjavaslat 4. §-ában az Üvtv. 27/B. § (4) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 4. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 4. §-ában az Üvtv. 27/C. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 5. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 5. §-ának - az Üvtv. 27/E. §-át érintően - elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában, ilyen tartalommal nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 6. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 10. §-ában az Üvtv. 133/A. § b) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 40. §-a felvezető szövegét módosítani és 40. §-ában a Kjtv. 183. §-át új g) ponttal kiegészíteni javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 8. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 45. §-ában a Vht. 47/A. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 9. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 46. §-ában a Vht. 52/A. § (6) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 10. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 48. §-ában a Vht. 57. § (1)-(2) és (4) bekezdéseinek módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 11. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 59. §-ában az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 52/A. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 12. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslatot új 62. §-sal javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 13. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 62. § (2) bekezdés a) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 14. pontjában dr. Szabó Éva képviselő asszony a törvényjavaslat 65. § (1) bekezdés c) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető-helyettes asszony segítségét.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/2811. számú határozati javaslat általános vitája (az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)

Következő napirendi pontunk a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat. H/2811. számon kaptuk kézhez az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványát. Az általános vitára kerül sor.

Megnyitom a vitát. Ki kíván hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Ki tartja általános vitára alkalmasnak a javaslatot? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja a javaslatot.

Az adatvédelmi biztos 2006. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló H/2810. számú határozati javaslat általános vitája (az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)

Utolsó napirendi pontunk az adatvédelmi biztos 2006. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat. H/2810. számon kaptuk kézhez az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványát. Az általános vitára kerül sor.

Megnyitom a vitát. Ki kíván hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Ki tartja általános vitára alkalmasnak a javaslatot? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja a javaslatot.

A napirendi pontok tárgyalásának a végére értünk. Előreláthatólag sem ezen a héten, sem a következő héten nem kell ülést tartanunk, hiszen a jövő héten nem lesz plenáris ülés. A következő ülésünk tervezett időpontja május 7-e. A hosszú hétvégére jó pihenést kívánok a bizottság tagjainak. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 20 perc)

 

Dr. Avarkeszi Dezső
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc