AIÜB-29/2007.
(AIÜB-53/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2007. szeptember 10-én, hétfőn, 17 óra 35 perckor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Megjelentek*

Elnöki megnyitó*

A napirend módosítása és elfogadása*

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 18-ai ülésén elfogadott, a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásról szól 2004. évi CVII. törvény módosításáról szóló törvény (T/2911/29. szám); zárószavazás előkészítése*


Napirendi javaslat

1.A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 25-ei ülésén elfogadott, az állami vagyonról szóló törvény
(A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/3087/218. számon került iktatásra)
(Zárószavazás előkészítése a Házszabály 110. § (2) bekezdése alapján)

2.A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 18-ai ülésén elfogadott, a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásról szól 2004. évi CVII. törvény módosításáról szóló törvény
(A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/2911/29. számon került iktatásra)
(Zárószavazás előkészítése a Házszabály 110. § (2) bekezdése alapján)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Dr. Csiha Judit (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Faragó Péter (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP) dr. Avarkeszi Dezsőnek (MSZP)
Dr. Toller László (MSZP) dr. Csákabonyi Balázsnak (MSZP)
Tóth András (MSZP) megérkezéséig Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz) dr. Kontrát Károlynak (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Szakács Imrének (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) megérkezéséig dr. Répássy Róbertnek (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP) dr. Salamon Lászlónak (KDNP)

Meghívottak részéről

Megjelentek

Pintérné dr. Víg Ilona főosztályvezető-helyettes (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)
Deák László főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)
Márton Attila képviselő (Fidesz)


(Az ülés kezdetének időpontja: 17 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság mai második ülését megnyitom.

Ismertetem a helyettesítések rendjét: Kontrát képviselő úr helyettesíti Balsai képviselő urat, Csákabonyi képviselő úr Toller képviselő urat, Kovács Szilvia képviselő asszony Tóth András képviselő urat, Salamon képviselő úr Rubovszky képviselő urat, én helyettesítem Gál Zoltán képviselő urat; Szakács képviselő úr helyettesíti Kerényi képviselő urat, Csiha Judit képviselő asszony Faragó képviselő urat, Navracsics Tibor képviselő urat pedig Répássy alelnök úr helyettesíti. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend módosítása és elfogadása

A kiküldött meghívó szerinti napirendi javaslathoz képest változást szeretnék bejelenteni. Az állami vagyonról szóló törvénnyel kapcsolatos napirendi pontunkhoz egy módosító indítvány érkezett, de ezt Szili Katalin elnök asszony a Házszabály 97. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva visszautasította, s miután ehhez a törvényhez más, újabb módosító indítvány nem érkezett, ezt nem kell megtárgyalnunk. Ezért a napirendi javaslat egy pontból áll: a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 18-ai ülésén elfogadott, a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. törvény módosításáról szóló törvény. A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött T/2911/29. számon került iktatásra. Zárószavazás előkészítésére kerül sor a Házszabály 110. § (2) bekezdése alapján.

Van-e valakinek észrevétele a napirenddel kapcsolatban? (Nincs ilyen jelzés.) Ilyet nem látok. Kérem, aki a napirendi javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, megállapítom, hogy a bizottság egyhangú szavazással elfogadta a napirendünket.

Ahogy a munkatársak felhívják erre a figyelmemet, természetesen csak a 11 óra után beérkezett javaslatot kell megtárgyalnunk, hiszen a többi javaslatot a délelőtti ülésünkön megtárgyaltuk.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 18-ai ülésén elfogadott, a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásról szól 2004. évi CVII. törvény módosításáról szóló törvény (T/2911/29. szám); zárószavazás előkészítése

Rátérünk az első és egyetlen napirendi pont tárgyalására; Márton Attila képviselő úr indítványát kaptuk kézhez. Jelezte az Országgyűlés Hivatala, hogy ez az indítvány nem a visszaküldött törvény szövegéhez érkezett be, hanem a törvényjavaslat szövegéhez, a törvényjavaslat pedig a parlamenti vita során változott, tehát nem tudjuk értelmezni ilyen módon ezt a javaslatot. Úgyhogy nekem az az ügyrendi jellegű javaslatom, hogy a bizottság minősítse nem házszabályszerűnek Márton Attila képviselő úr javaslatát.

Megkérdezem, ki kíván ehhez hozzászólni. Alelnök úr, parancsoljon!

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Bocsánatot kérek, elnök úr, csak szeretném jobban megérteni, amilyen tájékoztatást adott. Merthogy Márton Attila egyébként a mellékletnek ahhoz a pontjához fűz módosító indítványt, amelyet a köztársasági elnök is kifogásolt. Ehhez képest nem tudom értelmezni az ön által elmondottakat, hogy az eredeti törvényjavaslathoz nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy formailag problémás a javaslat, tehát formailag nem felel meg a Házszabálynak, vagy tartalmi problémát vél felfedezni elnök úr?

Ha jól emlékszem - de segítsenek, ha nem -, előttünk volt az önkormányzati bizottság két módosító indítványa. Az egyik a sarkadi kistérségre vonatkozott, a másik a debreceni kistérségre. Márton Attila a debreceni kistérséghez nyújtott be módosító indítványt, vagyis tartalmilag ahhoz a részhez nyújtotta be, amelyet a köztársasági elnök is kifogásol. Lehetséges, hogy formailag rosszul nyújtotta be, rosszul fogalmazta meg, ezt én most nem tudom áttekinteni, de szerintem az a probléma nem áll fönn, hogy egy, a köztársasági elnök által nem kifogásolt részhez nyújtott volna be Márton Attila módosító javaslatot.

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelt Alelnök Úr! A törvényjavaslat eredeti vitája során, illetve azt követően három különböző szöveg állt a rendelkezésünkre: az eredeti törvényjavaslat, az egységes javaslat, illetve az Országgyűlés által elfogadott törvény. A köztársasági elnök úr az Országgyűlés által elfogadott törvényt küldte vissza megfontolásra, és ilyenkor a Házszabály szerint ehhez a szöveghez lehet módosító indítványt benyújtani. Márton képviselő úr viszont nem ehhez a szöveghez nyújtotta be a módosító indítványát, hanem a korábbi, az eredeti törvényjavaslathoz nyújtotta be. Bár a felvezető szövegben ő a T/2911/29. számú törvényre hivatkozik, de nem ahhoz a szöveghez. Tehát nem tudjuk az ajánlás rendszerébe beilleszteni ezt a módosító indítványt.

Alelnök úr?

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Értem, elnök úr, de ha jól értem, annak nincs semmi akadálya, hogy Márton Attila itt szóban módosítsa az indítványát. Mert ha jól értem, csak az a probléma, hogy Márton Attila nem jó melléklethez nyújtotta be. Magyarul: korrigálható az a hiba, amit elkövetett a képviselő úr, vagy nem korrigálható? Mert egyébként nincs akadálya annak, hogy egy képviselő a módosító indítványát módosítsa - itt van jelen a képviselő, jegyzőkönyvileg is módosíthatja a saját indítványát.

ELNÖK: Az én meggyőződésem szerint olyan mértékben másról van szó, hogy ez itt nem korrigálható ilyen módon.

Megkérdezem, kíván-e még valaki hozzászólni. (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok jelentkezőt.

Akkor azt a kérdést teszem föl szavazásra, hogy aki egyetért azzal, hogy a módosító indítvány nem házszabályszerű, az szavazzon kézfelemeléssel. (Szavazás.) Köszönöm szépen, megállapítom, hogy a bizottság többségének az az álláspontja, hogy nem házszabályszerű az indítvány.

Köszönöm szépen, a napirendi pont vitáját és az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 17 óra 50 perc)

 

Dr. Avarkeszi Dezső
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea