AIÜB-1/2008.
(AIÜB-71/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. február 8-án, pénteken, 10.00 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésnapján elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény (T/4221/334. szám); záróvita és zárószavazás előkészítése a Házszabály 110. §-a alapján *

Döntés a képviselők által benyújtott módosító javaslatokról *

Döntés az Egészségügyi bizottság által benyújtott módosító javaslatokról *

a) Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló (J/2482. szám); általános vita első helyen kijelölt bizottságként; b) Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/... szám); döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról *

A kormány álláspontjának ismertetése (Dr. Juhász Edit, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) *

Észrevételek *

Határozathozatal *

 

Napirendi javaslat

1. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésnapján elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény

(A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/4221/334. számon került iktatásra)

(Záróvita és zárószavazás előkészítése a Házszabály 110. §-a alapján)

2. a) Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló (J/2482. szám)

(Általános vita)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

b) Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/... szám)

(Döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Steiner Pál (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) dr. Avarkeszi Dezsőnek (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP) dr. Hajdu Attilának (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Csiha Judit (MSZP) dr. Faragó Péternek (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP) Tóth Andrásnak (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP) dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP) dr. Szabó Évának (MSZP)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz) dr. Balsai Istvánnak (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) dr. Répássy Róbertnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Baraczka Mariann szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium)
Dr. Juhász Edit főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Schvarcz Tibor, az Egészségügyi bizottság alelnöke
Dr. Matejka Zsuzsanna kabinetfőnök (Egészségügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 9 perc)

Elnöki megnyitó

DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság idei első ülését megnyitom. Köszöntöm a bizottság tagjait, meghívott vendégeinket. Engedjék meg, hogy miután először találkozunk ebben a körben személyesen, boldog új évet kívánjak valamennyiüknek, sikeres, jó munkát erre az évre.

Ismertetem a helyettesítések rendjét: Balsai István helyettesíti Kontrát Károlyt, Répássy Róbert Navracsics Tibort, Tóth András Gál Zoltánt, Frankné dr. Kovács Szilvia Csákabonyi Balázst, Szabó Éva Szép Bélát, Faragó Péter Csiha Juditot, Hajdu Attila Bárándy Gergelyt, Wiener György Simon Gábort és én helyettesítem Hankó Faragó alelnök urat. Megállapítom, hogy a bizottság ülése határozatképes.

A napirend elfogadása

A kiküldött javaslatnak megfelelően teszem föl szavazásra a napirendünket. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatban valakinek észrevétele. (Nincs ilyen jelzés.) Nincs, akkor kérem, hogy szavazzunk. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangú szavazással elfogadta a napirendi javaslatot.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésnapján elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény (T/4221/334. szám); záróvita és zárószavazás előkészítése a Házszabály 110. §-a alapján

Rátérünk az 1. napirendi pont tárgyalására: a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésnapján elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény; a köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/4221/334. számon került iktatásra. Záróvita és zárószavazás előkészítésére kerül sor a Házszabály 110. §-a alapján.

Üdvözlöm Schvarcz Tibor alelnök urat, aki az Egészségügyi bizottság képviseletében vesz részt az ülésen, illetve a kormány képviselőit.

Ötvenöt pontból áll az ajánlás tervezete. Ennek túlnyomó többségét az Egészségügyi bizottság nyújtotta be. Alelnök úrral konzultálva azt a javaslatot szeretném tenni, hogy a képviselők által benyújtott javaslatokról vitázzunk és szavazzunk külön, az Egészségügyi bizottság által benyújtott javaslatokról pedig egyben folytatnánk le a vitát, és egy szavazással döntenénk. Megkérdezem, van-e ezzel kapcsolatban valakinek kifogása. (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, hogy nincs.

Döntés a képviselők által benyújtott módosító javaslatokról

Először tehát az 1. pontban szereplő indítványról tárgyalunk, Csáky András úr indítványáról. Kérem a kormány képviselőit, hogy nevük és beosztásuk jelzése után tájékoztassanak minket ezzel a ponttal kapcsolatban a kormány álláspontjáról.

DR. BARACZKA MARIANN szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Köszönöm, elnök úr. Baraczka Mariann vagyok, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára; és kolléganőm, dr. Matejka Zsuzsanna kabinetfőnök asszony képviseli a kormányt.

A benyújtott módosító indítványokkal kapcsolatban kormányálláspont még nincs, előzetes tárcavéleményt tudunk mondani, tekintettel arra, hogy a kormány a jövő heti ülésén, az ügyrend szerinti ülésen alakítja ki az álláspontját.

ELNÖK: Akkor viszont azt kérném, hogy a tárca álláspontjáról tájékoztasson minket az 1. ponttal kapcsolatban.

DR. BARACZKA MARIANN szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja ezt a javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e valaki hozzászólni ehhez a ponthoz? (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok jelentkezőt.

A tárca tehát nem támogatta. Kérdezem, ki támogatja. (Szavazás.) Ilyet nem látok, tehát a bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

A 4. pont következik, amelyet szintén Csáky András nyújtott be. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BARACZKA MARIANN szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok jelentkezőt.

Kérdezem, hogy a bizottság támogatja-e. (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

A 18. pont Nagy Kálmán és Soltész Miklós képviselő urak indítványa. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BARACZKA MARIANN szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok jelentkezőt.

Kérdezem, hogy a bizottság támogatja-e. (Szavazás.) 4 igen. Ki nem támogatja? (15) 15 nem. A bizottság tehát nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

Döntés az Egészségügyi bizottság által benyújtott módosító javaslatokról

Az összes többi indítvány a bizottság módosító javaslata, ezekről együtt megnyitom a vitát. Kérdezem, kíván-e valaki hozzászólni. Répássy alelnök úré a szó.

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Bizottság! Igazából én csak azokhoz a módosító indítványokhoz szeretnék hozzászólni, amelyek a törvény preambulumát, illetve a törvény 1. §-át, tehát a törvény célját kívánják módosítani.

ELNÖK: Elnézést kérek, alelnök úr, egy pillanatra. Mulasztást követtem el, nem kérdeztem meg ezekkel kapcsolatban a tárca álláspontját; kérem, hogy ez után vitázzunk.

Kérdezem tehát az Egészségügyi bizottság által benyújtott módosító indítványokról a tárca álláspontját.

DR. BARACZKA MARIANN szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Elnézést, alelnök úr, öné a szó.

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Én tehát csak véleményt szeretnék nyilvánítani, nem kérdést föltenni.

Álláspontom szerint jogi szempontból annak, hogy egy rendelkezés a preambulumba vagy a törvény célját meghatározó szakaszba kerül, őszintén szólva nem túl sok relevanciája van. A preambulum közvetlenül jogi kötelezettséget sosem tartalmaz. Vagyis az, hogy mondjuk, a 3. pontban megfogalmazott javaslat... - azért beszélek erről, merthogy erről kialakult egy vita, hogy a törvény preambulumának a megváltoztatása érinti-e egyébként az egész törvénynek a rendelkezéseit. Itt a 3. pontban egy módosító indítvány kimondaná, hogy egybiztosítós az egészségbiztosítási rendszer. Én csak arra akarom felhívni a figyelmet és az az álláspontom, hogy ez olyasmi, mint amikor azt szokták mondani, hogy a beadványokat nem a megjelölésük szerint, hanem a tartalmuk alapján kell elbírálni. Most ugyanez a helyzet a preambulummal: hiába kerül bele a preambulumba az, hogy egybiztosítós a rendszer, ez jogi szempontból irreleváns.

Ilyen értelemben tehát nem is támogatom ezeket a módosító indítványokat, pontosabban mi nem fogunk részt venni a szavazásban, merthogy a törvény koncepciójával nem értünk egyet. De én azért azt javaslom, hogy az alkotmányügyi bizottság - persze amennyiben erre igény van - foglalkozzon ezzel a kérdéssel, hogy a preambulumnak mi a jelentősége, mi a jogi kötelezettsége. Szerintem a preambulumnak bármilyen tartalma van, attól akár el is térhet a törvény szövege. Ezt egyébként más törvényeknél is meg lehet figyelni, hogy a módosítások következtében esetleg egy régi preambulum már nem tükrözi a törvény tartalmát, éppen ezért a preambulumoknak ilyen jogi hatása nincs. Nem akarok politikai vitát gerjeszteni, de tulajdonképpen irreleváns az, hogy a preambulumba bekerül az, hogy egybiztosítós-e a rendszer; valójában a törvény egésze, a törvény rendelkezései alapján lehet ezt eldönteni, hogy miről van szó, mit tekintünk egybiztosítós rendszernek vagy mit tekintünk több-biztosítós rendszernek.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem, kíván-e még valaki hozzászólni. (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok jelentkezőt. A határozathozatalra kerül sor, kérem képviselőtársaim figyelmét.

Következik tehát a 2-55. pont, kivéve a 4. és 18. pontokat, amelyeket már elbíráltunk. Aki ezeket a pontokat támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatja? (0) Ilyet nem látok. Ki tartózkodik? (0) Ilyet sem látok. Megállapítom, hogy az ellenzéki képviselők nem vettek részt a szavazásban, a bizottság pedig ezeket az indítványokat támogatja.

Köszönöm szépen a segítségüket.

a) Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló (J/2482. szám); általános vita első helyen kijelölt bizottságként; b) Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat (H/... szám); döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról

Rátérünk a 2. napirendi pontunk tárgyalására, mely a) és b) pontból áll: a) az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005. (VI.4.) OGY határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló, melyet J/2482. számon kaptunk kézhez; az általános vitára kerül sor első helyen kijelölt bizottságként; illetve a b) pontban ehhez kapcsolódik az erről szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadásáról szóló döntés.

Az ellenőrző albizottságunk megtárgyalta az ügyet, úgyhogy majd megkérem Balsai képviselő urat, az albizottság elnökét, hogy elsőként a bizottság tagjai közül ő szóljon hozzá, de előtte azt kérem, hogy a kormány képviselői nevük és beosztásuk jelzése után tájékoztassanak minket a kormány álláspontjáról.

A kormány álláspontjának ismertetése (Dr. Juhász Edit, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Tisztelt Elnök Úr! Juhász Edit főosztályvezető-helyettes vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból. A jelentés általános vitára bocsátását kérjük a bizottságtól, illetve az elfogadásra vonatkozó határozati javaslat benyújtását. Gyakorlatilag a kijelölt bizottságok közül már négy bizottságban részletes beszámolót tartottunk a feladatok teljesítéséről, ezek a bizottságok az általános vitára bocsátást támogatták, és az elnök úr által említett albizottsági ülésen is, ami tavaly júniusban volt, részt vettünk, ott részletesen áttekintettük a különféle pontok teljesítését. Erre tekintettel én már különösebb részletes beszámolót nem tartanék. Kérnénk szépen a támogatásukat.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Balsai István képviselő úrnak megadom a szót.

Észrevételek

DR. BALSAI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! Ahogy ez most az imént elhangzott, elég régen megtárgyalta az albizottság, és elég részletesen foglalkoztunk a jelentésben foglaltakkal. Összességében azt mondhatom, hogy egyhangúlag a javaslat, illetőleg a jelentés elfogadását, illetőleg megvitatását kérjük az Országgyűléstől. Egyetlen megjegyzésem az, hogy kicsit sokára kerül erre sor, úgy érzem, hiszen évekkel ezelőtt történt és már a résztvevők is szanaszét vannak, hogy így mondjam, akik ebben képviselőként munkálkodtak, de jobb később, mint soha.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem, hogy kíván-e még valaki hozzászólni. (Senki sem jelentkezik.) Nem látok jelentkezőt.

Határozathozatal

Először az a) pontnak megfelelően az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk. Ki az, aki általános vitára alkalmasnak tartja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta.

Most pedig a b) pont szerint a határozati javaslat benyújtásáról kell döntenünk. Aki egyetért a határozati javaslat benyújtásával, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Köszönöm szépen, a bizottság egyhangú szavazással úgy döntött, hogy benyújtjuk a határozati javaslatot.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt bezárnám az ülést, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy hétfőn mindenképpen kell ülést tartanunk, hiszen hétfőn 11 óráig nyújtható be még zárószavazást előkészítő módosító indítvány az egészségpénztári törvényhez és ezen kívül két másik napirendet is tárgyalnánk, tehát hétfőn 11 órakor ülést tartunk.

Köszönöm szépen, a bizottság ülését bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 24 perc)

 

 

Dr. Avarkeszi Dezső
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Prin Andrea és Szűcs Dóra