AIÜB-11/2008.
(AIÜB-81/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. április 7-én, hétfőn, 12.00 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat; döntés bizottsági önálló indítványok benyújtásáról *

Az elnök szóbeli kiegészítése *

Szavazás a határozati javaslatok benyújtásáról *

A pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat (T/4190. szám, új változat a T/4119. szám helyett); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

 

Napirendi javaslat

1. Országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat (H/..... szám)

(Döntés bizottsági önálló indítványok benyújtásáról

2. A pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat (T/4190. szám, új változat a T/4119. szám helyett)

(Tóbiás József, Puch László (MSZP) képviselők önálló indítványa)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csiha Judit (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) dr. Szép Bélának (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) Tóth Andrásnak (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP) megérkezéséig dr. Bárándy Gergelynek (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP) dr. Szabó Évának (MSZP)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz) dr. Balsai Istvánnak (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz) dr. Szakács Imrének (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Kovács Ferenc főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 3 perc)

Elnöki megnyitó

DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ülését megnyitom. Üdvözlöm a bizottság tagjait és megjelent vendégeinket.

Ismertetem a helyettesítések rendjét: Tóth András helyettesíti Kovács Szilviát, Szép Béla Csákabonyi Balázst, Szakács Imre Vitányi Istvánt, Szabó Éva Simon Gábort, Bárándy Gergely pedig Gál Zoltánt. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A kiküldött meghívóban szereplő napirendre teszek javaslatot. Kérdezem, van-e valakinek észrevétele ezzel kapcsolatban. (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok észrevételt. Kérem, aki a napirendet elfogadja, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangú szavazással elfogadta a napirendet.

Országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat; döntés bizottsági önálló indítványok benyújtásáról

Az elnök szóbeli kiegészítése

Rátérünk az 1. napirendi pont tárgyalására: országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat; döntés bizottsági önálló indítványok benyújtásáról.

Tisztelt Bizottság! Az Országos Választási Bizottság J/5235. számú jelentésében arról tájékoztatta az Országgyűlést, hogy hat kérdésben hitelesítette, az Alkotmánybíróság pedig jóváhagyta az országos népszavazási kezdeményezéseket. Az Országgyűlés elnöke a bizottságunkat jelölte ki a határozati javaslatok benyújtására, ezeket terjesztettem elő, kérdésenként egy példányban.

Képviselőtársaim a tervezeteket megkapták. Indoklásként nagyon röviden annyit szeretnék csak elmondani, hogy a kérdések többségében vagy törvény született, vagy pedig törvény előkészítése folyik, és biztató eredményekkel kecsegtet. Nem is szeretnék mást mondani indoklásként.

Megnyitom a vitát. Kérdezem, kíván-e valaki hozzászólni. (Senki sem jelentkezik.) Nem látok jelentkezőt.

Megkérdezem, van-e valakinek kifogása az ellen, hogy a hat kérdésről egyben szavazzunk. (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok ilyet, úgyhogy ezt javaslom.

Szavazás a határozati javaslatok benyújtásáról

Megkérdezem, ki az, aki a határozati javaslatok benyújtásával egyetért. Kérem, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) 16 igen. Ki az, aki nem ért vele egyet? (0) Ilyet nem látok. Ki tartózkodott? (12) Megállapítom, hogy az alkotmányügyi bizottság 12 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a hat határozati javaslatot benyújtja az Országgyűlésnek.

Köszönöm szépen.

A pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat (T/4190. szám, új változat a T/4119. szám helyett); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Soron következik 2. napirendi pontunk tárgyalása: a pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat, melyet T/4190. számon kaptunk kézhez, új változatban a T/4119. szám helyett; Tóbiás József és Puch László képviselők nyújtották be. A kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására kerül sor.

Az előterjesztők tájékoztattak engem arról, hogy a bizottság ülésén nem tudnak részt venni, de egyben jelezték, hogy a gazdasági bizottság által benyújtott valamennyi kapcsolódó módosító javaslatot támogatják.

Kérem a kormány képviselőjét, hogy nevének és beosztásának jelzése után tájékoztasson minket a kormány álláspontjáról, ha lehetséges, akkor szintén valamennyi, a gazdasági bizottság által benyújtott kapcsolódó módosító javaslat vonatkozásában.

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Kovács Ferenc vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban főosztályvezető-helyettes.

A kormány tartalmilag támogatja a gazdasági bizottság módosító javaslatait. Annyit azonban jeleznem kell, hogy néhány helyen szerkesztési okokból elírás van, például a 4. pontban a Ptv.-nek nem a 9/D., hanem a 9/C. §-ának (4) bekezdése módosul tartalmilag. Illetve a 19. pontban, tehát az utolsó pontban a 2. számú mellékletnek nemcsak a b), hanem az a) és b) pontja módosul. Tehát a felvezető szövegek helyenként nem pontosak; ezek valószínűleg kezelhetők az ajánlás során. Ha meg nem, akkor zárószavazás előtti módosító javaslattal kell rendezni.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető-helyettes úr, de szeretném jelezni, hogy az ajánlásban már megfelelően szerepel mind a két pont.

Megnyitom a vitát. Kérdezem, ki kíván hozzászólni. (Senki sem jelentkezik.) Répássy alelnök úrnak szeretném átadni az elnöklést, mivel én szeretnék hozzászólni.

(Az ülés vezetését dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke veszi át.)

ELNÖK: Megadom a szót Avarkeszi elnök úrnak.

DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm szépen. Annyit szeretnék csak elmondani kiegészítésként, hogy az előterjesztők tájékoztatása szerint a módosító indítványok az ötpárti tárgyalások alapján készültek, az ott elfogadottaknak megfelelően.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Visszaadom az elnöklést elnök úrnak.

(Az ülés vezetését dr. Avarkeszi Dezső (MSZP), a bizottság elnöke veszi át.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Még egyszer megkérdezem, kíván-e még valaki hozzászólni. Répássy alelnök úr!

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Ha jól értettem, elnök úr, akkor ez ötpárti egyetértésben kerül benyújtásra. Ennek ellenére azt kérem, hogy vagy pontonként szavazzunk, de legalábbis a 2. pontban szereplő javaslatról külön szavazzunk mindenképpen.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Elegendő, ha csak a 2.-ról szavazunk külön, alelnök úr?

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Igen.

ELNÖK: Akkor tehát azt javaslom, hogy először a 2. pontban szereplő módosító indítványról szavazzunk, azt követően pedig együtt az összes többiről. Van-e valakinek ezzel kapcsolatban kifogása? (Nincs ilyen jelzés.) Előtte azonban Répássy alelnök úr kérdést kíván föltenni a kormány képviselőjének. Alelnök úr?

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): A kormány képviselőjét szeretném megkérdezni, merthogy itt csak a módosító indítványokat látjuk, és az eredeti előterjesztés most nincs előttem. A 2. pontban foglalt módosító indítvány kapcsán azt szeretném megkérdezni, jól értem-e, hogy a pártok állami támogatásának az összege továbbra is a költségvetési törvényben lenne meghatározva, itt pedig a párttörvényben valamifajta számítási mód lenne meghatározva, ugye, tehát összeg nélkül, vagyis a konkrét összeg a költségvetési törvényben van meghatározva.

Nem tudom, tud-e nekem segíteni ebben, hogy ez valóban így van-e; csak tisztázni akartam, hogy ez-e a helyzet.

ELNÖK: Van-e még valakinek kérdése? (Nincs.) Akkor kérem főosztályvezető-helyettes urat, hogy ha tud, akkor válaszoljon erre a felvetésre.

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Képviselő Úr! Továbbra is a költségvetési törvény állapítja meg ezt az összeget. Ez a rendelkezés egyébként a választás évében kapott támogatásról szól, tehát e tekintetben állapít meg eltérést, de nem a tekintetben, hogy a költségvetési törvény tartalmazná ezt az alapösszeget.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e még valaki hozzászólni? (Nem.) Nem látok jelzést.

A határozathozatal előtt jelzem, hogy Balsai képviselő úr helyettesíti Kontrát képviselő urat.

Először tehát a 2. ajánlási pontban szereplő indítványról szavazunk, a gazdasági bizottság javaslata. Kérdezem, hogy ki támogatja; kérem kézfelemeléssel szavazni. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatja? (0) Ilyen nincs. Ki tartózkodik? (14) 14 tartózkodás mellett a bizottság támogatta.

Az 1. pontban, valamint a 3-19. pontban szereplő indítványokról tehát egyben szavazunk, szintén a gazdasági bizottság indítványai. Kérdezem, ki támogatja; kérem kézfelemeléssel szavazni. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangú szavazással támogatta ezeket a pontokat.

Köszönöm szépen.

Mielőtt bezárom az ülést, szeretném tájékoztatni önöket, hogy Kolompár Orbán úr, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke egy petíciót nyújtott át miniszterelnök úrnak, valamint az Országgyűlés elnök asszonyának. Ezt a petíciót a bizottság tagjai megkapták. Kérem, a frakciók alakítsanak majd ki álláspontot arról, szükségesnek tartják-e, hogy valamilyen módon az alkotmányügyi bizottság foglalkozzon a kérdéssel, és egy későbbi ülésünkön ennek megfelelően visszatérhetünk rá.

A bizottság ülését bezárom. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 16 perc)

 

 

Dr. Avarkeszi Dezső
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea