AIÜB-19/2008.
(AIÜB-89/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. május 19-én, hétfőn, 12.00 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend módosítása és elfogadása *

A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4318. szám, első helyen kijelölt bizottságként); a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat (T/4319. szám); a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4320. szám); együttes általános vita *

Romhányi Balázs (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése *

Hozzászólások *

Dr. Somogyvári István (Állami Számvevőszék) tájékoztatója *

Szavazás a T/4318. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Szavazás a T/4319. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Szavazás a T/4320. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról *

Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám); általános vita, első helyen kijelölt bizottságként *

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Hozzászólások *

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) reflexiói *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

 

Napirendi javaslat

1. A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4318. szám)

(Általános vita)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat (T/4319. szám)

3. Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám)

(Általános vita)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

4. Zárószavazások előkészítése

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP) dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Csiha Judit (MSZP) dr. Simon Gábornak (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP) dr. Szép Bélának (MSZP)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz) megérkezéséig dr. Turi-Kovács Bélának (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Mátrai Mártának (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz) megérkezéséig dr. Szakács Imrének (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP) dr. Salamon Lászlónak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Somogyvári István főtitkárhelyettes (Állami Számvevőszék)
Romhányi Balázs főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 1 perc)

Elnöki megnyitó

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ), a bizottság alelnöke, az ülés levezető elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Számításaink szerint határozatképesek vagyunk, úgyhogy az ülést megkezdjük. Szeretném bejelenteni, hogy Szakács Imre képviselő úr helyettesíti Vitányi István képviselő urat, Gál Zoltán Avarkeszi Dezső elnök urat, Frankné Kovács Szilvia Csákabonyi Balázst, Szép Béla pedig Szabó Éva képviselő asszonyt a pillanatnyilag beérkezett helyettesítések alapján.

A napirend módosítása és elfogadása

Tisztelt Alkotmányügyi Bizottság! Az írásban korábban kiküldött meghívót részben módosítani kérem. A kiküldött meghívóhoz képest 3. napirendi pontként szeretném kérni, hogy a bizottság tárgyalja a helyi önkormányzatokról 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló T/4320. számú törvényjavaslatot, azzal együtt, hogy ennek a törvényjavaslatnak a vitáját kérem, hogy folytassuk le együtt az 1. és a 2. pontban szereplő, a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló T/4318. számú törvényjavaslattal, valamint a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló T/4319. számú törvényjavaslattal. E három törvényjavaslat egymást követő számozást is kapott a parlamentben.

Tehát egyrészt ezt a kiegészítést szeretném kérni, másrészt pedig indítványozom, hogy a jelenleg 4. pontban szereplő "zárószavazások előkészítése" napirendi pontot ne tárgyaljuk, mert nincs oka a tárgyalásának.

Az így megfogalmazott módosítással együtt kérdezem, van-e valakinek észrevétele a napirendre vonatkozóan. (Nincs ilyen jelzés.) Amennyiben nincs, kérdezem a tisztelt bizottságtól, hogy az általam imént ismertetett módosítással együtt elfogadja-e a napirendet. (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta, köszönöm szépen.

Kérem a kormány képviselőit, fáradjanak az asztalhoz, és kérem, hogy mindenki a neve és beosztása ismertetése után nyilatkozzon.

A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4318. szám, első helyen kijelölt bizottságként); a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat (T/4319. szám); a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4320. szám); együttes általános vita

Megkezdjük a tárgyalását egyrészt első helyen kijelölt bizottságként a T/4318. számú alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának, másrészt a T/4319. és T/4320. számú törvényjavaslatok általános vitára való alkalmasságának.

Megadom a szót részben az Állami Számvevőszék, részben a kormány képviselőinek. Önöké a szó, parancsoljanak!

Romhányi Balázs (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Jó napot kívánok! Romhányi Balázs vagyok, a Pénzügyminisztérium költségvetési főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A három törvényjavaslatot, a T/4318-4320. javaslatokat a kormány 2007. november 9-én benyújtotta a parlamentnek. Ezek a törvények azt a célt szolgálják, hogy a pillanatnyilag több szempontból hiányos, magas szintű jogi szabályozást kiegészítsék annak érdekében, hogy a költségvetési fegyelem és átláthatóság alapvető szabályait lehetőség szerint kétharmados erővel szabályozza a parlament. Ezek a szabályok kiterjednek mind a központi államháztartási alrendszerre, tehát a központi költségvetésre, társadalombiztosításra, elkülönített állami pénzalapokra, mind pedig az önkormányzatokra. Mind a két területet különféle átláthatósági és fegyelmi szabályok erősítenék meg.

A törvényjavaslatokat a parlament együttesen tárgyalja. Természetesen az alkotmánymódosítás feltétele a T/4319. számú törvényjavaslat kétharmados megszavazásának, mivelhogy az alkotmányban fel kell sorolni a kétharmados támogatást igénylő törvényeket. Tehát logikailag először az alkotmánymódosítást kell a parlamentnek vitára alkalmasnak találnia, illetve majd a későbbiekben megszavaznia ahhoz, hogy a 4319. sorszámú törvényjavaslat a költségvetési felelősségről és Törvényhozási Költségvetési Hivatalról a megfelelő jogi státust elnyerhesse. Ettől részben független, bár tematikusan összefügg vele, a helyi önkormányzatokról szóló törvénymódosítás.

Egyelőre, ha nincs rá külön igény, ennek a tartalmi ismertetésébe nem bocsátkoznék, mivel az meglehetősen hosszú lenne. Amennyiben kérdés van, természetesen állunk rendelkezésre minden szempontból.

A kormány nevében kérem, hogy a bizottság minősítse általános vitára alkalmasnak a javaslatokat. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amennyiben munkatársai további kiegészítést nem kívánnak tenni, megkezdjük a vitát a három javaslatról, és ahogyan azt a napirend elfogadásakor is eldöntöttük, a három javaslatról együtt folytatjuk le a vitát; szavazni természetesen külön szavazunk.

Kérdezem a bizottság tagjaitól, ki kíván hozzászólni. Répássy alelnök úr, tessék!

Hozzászólások

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Bizottság! Tisztelt Előterjesztők! A törvényjavaslatok, különösen a kétharmados törvényjavaslatok rendkívül érdekes előterjesztések, és a képviselőcsoportunk sokat foglalkozott ezzel. Úgy tudom, több ötpárti egyeztetés is volt a törvényjavaslatokat illetően, viszont nem volt egyetértés az ötpárti egyeztetések során a javaslatokat illetően. Az én legjobb tudomásom szerint tehát nem született ötpárti konszenzus ezekben az ügyekben, úgyhogy a magunk részéről mindaddig tartózkodni fogunk a törvényjavaslat megítélése során, amíg nem derül ki az, hogy sikerül-e egyetértésre jutni ezekben a kétharmados törvényhozási kérdésekben.

Egyébként ismert, hogy a képviselőcsoportunknak van egy alkotmánymódosító javaslata, amely a Költségvetési Tanácsra vonatkozik. Ezt az alkotmánymódosítást egyébként a képviselőtársaim ismerhetik, mert eddig olyan kéttucatszor szavazta le az Országgyűlés a napirendrevételét. Mi szeretnénk, ha ez az alternatíva is szerepelhetne, tehát javaslom, hogy a képviselőtársaim támogassák a most, körülbelül másfél óra múlva esedékes napirendi szavazásnál a Fidesz képviselőcsoportjának alkotmánymódosítását, annak napirendvételét, és akkor talán közelebb jutunk a megoldáshoz.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem, ki kíván hozzászólni még. (Nincs ilyen jelzés.) Nem látok jelentkezőt. Amennyiben további jelentkező nincs, akkor visszaadom a kormány képviselőinek a szót, ha észrevételt kívánnak tenni az imént elhangzottakra. (Jelzésre:) Nem kívánnak szólni.

Kérésére Somogyvári István úrnak, az ÁSZ főtitkárhelyettesének adom meg a szót. Parancsoljon!

Dr. Somogyvári István (Állami Számvevőszék) tájékoztatója

DR. SOMOGYVÁRI ISTVÁN főtitkárhelyettes (Állami Számvevőszék): Először is nagy tisztelettel üdvözlöm a bizottság tagjait. Szeretném kimenteni Kovács Árpád elnök urat, aki személyesen szeretett volna részt venni a mai bizottsági ülésen, de külföldi hivatalos útja miatt erre most nem volt módja.

Az Állami Számvevőszék véleményéről nagyon röviden csak annyiban szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy az ÁSZ szükségesnek tartja a közpénzügyek szabályozását, olyannyira, hogy tavaly áprilisban maga tett javaslatot a közpénzügyek szabályozásának téziseire, és örülünk annak, hogy kicsit talán fel is gyorsíthattuk a törvény-előkészítés folyamatát.

Magát a szabályozást szükségesnek tartjuk, és örülünk annak, hogy napirendre került a javaslat. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A vitát lezárom, szavazások következnek. De mielőtt ezt megtennénk, szeretném bejelenteni, hogy Salamon László képviselő úr helyettesíti Rubovszky Györgyöt, Mátrai Márta Kerényi Jánost, Turi-Kovács Béla Dorkota Lajost, Simon Gábor pedig Csiha Juditot.

A három javaslatról tehát külön fogunk dönteni.

Szavazás a T/4318. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

Elsőként a T/4318. számon benyújtott, a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot teszem föl szavazásra, az általános vitára való alkalmasságról döntünk. Kérdezem a bizottság tagjait, ki ért egyet a javaslattal. (Szavazás.) 16 igen. Ki nem ért egyet? (2) 2 nem. Ki tartózkodott? (11) 11 tartózkodás. A javaslatot a bizottság általános vitára alkalmasnak találta.

Szavazás a T/4319. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

A 2. pontban szerepel a T/4319. számú, a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat. Kérdezem, ki ért egyet az általános vitára való alkalmasságával. (Szavazás.) 16 igen. Ki nem ért egyet vele? (0) Ilyen nincs. Ki tartózkodott? (13) 13 tartózkodás. Köszönöm szépen, a bizottság ennek az általános vitára való alkalmasságával is egyetértett.

Szavazás a T/4320. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról

A 3. pontban szerepel a T/4320. számú, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat. Kérdezem, ki ért egyet az általános vitára való alkalmasságával. (Szavazás.) 16 igen. Ki nem ért egyet vele? (0) Ilyen nincs. Ki tartózkodott? (13) 13 tartózkodás. Köszönöm szépen, a bizottság ennek az általános vitára való alkalmasságával is egyetértett.

Köszönöm szépen a kormány megjelent képviselőinek a tájékoztatást.

Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám); általános vita, első helyen kijelölt bizottságként

Áttérünk a napirendünk 4. pontjára: az egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló T/5725. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról kell döntenünk első helyen kijelölt bizottságként.

Kérem, hogy a kormány képviselői foglalják el a helyüket. Megadom a szót államtitkár úrnak a törvényjavaslat ismertetésére.

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Két alkotmánybírósági döntést szeretnénk teljesíteni ezzel a javaslattal. Az egyik január végén, a másik pedig februárban született döntés. Az egyik a Házszabályt érintette, amely világossá tette, hogy az Országgyűlés működését és tárgyalási rendjét nem érintő kérdésekben a Házszabály nem jogosult arra, hogy vezető közjogi tisztségviselők esküszövegét megállapítsa. A másik, a februári döntés pedig arról a hiányról szólt, amely a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek esküjének a szövegét hiányolta, és írta elő azt, hogy ebben szülessék jogalkotási megoldás.

Mi az eddigi házszabályi rendelkezésnek, illetve a közjogi hagyományoknak megfelelően készítettük el a szöveget, amely nagyjából megegyezik a jelenleg hatályossal, már ami a Házszabályban szerepel, és ezt a helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek eskütételére is javasolnánk előírni.

Kérjük a tisztelt bizottságot, hogy támogassa ezen javaslatokat. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A törvényjavaslat fölötti vitát megnyitom. Salamon László képviselő úr jelentkezett elsőként. Parancsoljon!

Hozzászólások

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Valóban, azoknak az alkotmánybírósági penzumoknak a teljesítése áll előttünk, melyről államtitkár úr említést tett. A javaslatban van egy harmadik elem, amelyet, előrebocsátom, én üdvözlök és helyesnek tartok: különbséget tesz a javaslat az eskü és a fogadalom között. Valóban, a hagyományos értelemben vett eskütétel feltételezi a hívő világnézetet és Istennek a "tanúként" vagy hivatkozási alapként való megemlítését abban a szövegben, amelyben a tisztséget betöltő elkötelezettségét fejezi ki mindazon ügyek iránt, amelyet az eskü vagy fogadalom tartalmaz. Ehhez képest a fogadalom pedig a lelkiismereti szabadság jegyében a nem hívők számára tartalmaz egy másik, kizárólag e tekintetben eltérő formulát. Az, hogy ez megjelenik a jogunkban, szerintem korrekt, és ezt támogatásomról tudom biztosítani.

Természetesen a másik két szempont teljesítésével is egyetértünk. Csak egy kérdésem van ez utóbbi momentum tekintetében. Úgy tűnik ugyanis, ez azért a magyar jogban bizonyos értelemben egy osztott helyzetet teremt, mert néhány esetben tételesen maga az alkotmány rendelkezik tisztségviselő eskütételéről: köztársasági elnök, ha nem tévedek, az országgyűlési képviselő, de a kormánytag egészen biztosan. Tehát mivel alkotmánymódosítást nem érint ez a törvény, így tehát a jogunkban lesz egyfajta kettősség, amely nem alkotmányellenes helyzet természetesen, mert nem arról van szó, hogy ugyanakkor alacsonyabb szintű, mondjuk, kétharmados vagy egyéb törvény ezzel feleselne, de erre azért felhívom a figyelmet. Hozzátéve, hogy én különben a túl gyakori és elhamarkodott alkotmánymódosításokat nem szeretem, és mindig nagy óvatossággal kezelem az ilyen javaslatokat, sokszor kérdőjelezek meg ilyet. Itt most kivételesen olyan lépés lesz ennek a törvénynek az elfogadása, amely legalábbis belátható időn belül korrigálandó feladattá teszi szerintem az alkotmány szövegében is ennek a kettősségnek a megjelentetését.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kíván hozzászólni még a vitában? Répássy Róbert alelnök úré a szó.

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Csak jelezni szeretném, tisztelt bizottság, tisztelt államtitkár úr, hogy támogatjuk a törvényjavaslat általános vitára alkalmasságát.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kíván még hozzászólni? (Nincs ilyen jelzés.) Amennyiben további hozzászólás nincs, visszaadom a szót a kormány képviselőjének, ha reagálni kíván az elhangzottakra.

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) reflexiói

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Szeretném megköszönni az elmondottakat. Salamon képviselő urat pedig arra kérem, hogy abba a munkába csatlakozzék be majd, amiről már többször váltottunk személyesen is szót; tudniillik az alkotmány rendelkezéseiből az apróbb hibákat, bakikat próbáljuk kiiktatni, pontosítani, és akkor ezt is vegyük fel műsorra ennek egyik pontjaként.

Köszönöm szépen.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Köszönöm szépen. A vitát lezárom, szavazás következik.

Kérdezem a bizottság tagjaitól, egyetértenek-e a T/5725. szám alatt előterjesztett, egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságával. Aki egyetért, kérem, jelezze. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangú szavazattal támogatja a törvényjavaslat általános vitára alkalmasságát.

Ahogyan azt a bizottsági ülésünk elején eldöntöttük, a napirendről az eredeti 4. pont alatt szereplő zárószavazások előkészítését levettük, mert ilyen nem érkezett.

Még egy tájékoztatási kötelezettségemnek szeretnék eleget tenni. Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottság a parlament főemelet 58. számú tanácstermében holnap, május 20-án, kedden 10 órakor ülést tart. Az ülést Balsai István elnök úr fogja vezetni. Kérek minden albizottsági tagot, szíveskedjen részt venni az albizottság ülésén, és természetesen szívesen látunk minden bizottsági tagot.

Amennyiben erre vonatkozóan észrevétel nincs, akkor mindenkinek köszönöm szépen a munkát.

Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 20 perc)

 

 

Dr. Hankó Faragó Miklós
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea