AIÜB-22/2008.
(AIÜB-91/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. május 26-án, hétfőn, 20.16 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A napirend módosítása és elfogadása *

Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám); módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

 

Napirendi javaslat

1. Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám)

(Döntés bizottsági módosító javaslatok benyújtásáról a Házszabály 96. § (3) bekezdése szerinti eljárásban)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Tóth András (MSZP) dr. Szabó Évának (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP) megérkezéséig dr. Simon Gábornak (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP) dr. Bárándy Gergelynek (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP) dr. Balogh Lászlónak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Kovács Ferenc főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 20 óra 16 perc)

Elnöki megnyitó

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó estét kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait mai bizottsági ülésünkön, ez immár a második ülésünk a mai napon.

A napirend módosítása és elfogadása

Javaslatot teszek a napirendre; az írásban kiküldött napirend kiegészítő pontját most nem tárgyaljuk, még idő előtti. Úgyhogy egyetlen napirendre teszek javaslatot: az egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatására. Kérdezem a tisztelt bizottságot, elfogadja-e így a napirendet. Aki igen, kérem, jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen, a bizottság nagy többséggel elfogadta a napirendet.

Ismertetem a helyettesítés rendjét: Csákabonyi Balázst Frankné Kovács Szilvia helyettesíti, Tóth Andrást Szabó Éva, Szép Bélát Simon Gábor, Gál Zoltánt Bárándy Gergely, Faragó Pétert pedig Balogh László. Köszönöm szépen.

Egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat (T/5725. szám); módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Megkezdjük a napirend vitáját. Az ajánlás négy pontból áll, az 1. pont összefügg a 4. ponttal.

Üdvözlöm az előterjesztő képviseletében megjelent kollégát. Kérem, hogy az 1. pontról kialakított véleményének közlése előtt a nevét és beosztását a jegyzőkönyv számára szíveskedjék bemondani. Parancsoljon!

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Kovács Ferenc vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Az 1. pontban szereplő módosító javaslatot az előterjesztő nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdése, észrevétele van-e valakinek? Salamon képviselő úré a szó. Tessék parancsolni!

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Bizottság! Én az 1. és 4. pont kapcsán csupán annyit mondanék, hogy rendkívül méltányolom Boross Péter képviselőtársunk hagyománytiszteletét, de azt gondolom, hogy akinek a számára az a formula, hogy "Isten engem úgy segéljen!", nem azt jelenti, mint amit az én számomra vagy más hívő ember számára, az ne is mondja, és különösen a törvény ne kényszerítse rá. Úgyhogy kizárólag ebből a megfontolásból és ezt szem előtt tartva nem fogjuk tudni támogatni ezt a módosító javaslatot a Kereszténydemokrata Néppárt részéről.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még hozzászólás? (Nincs ilyen jelzés.) Nincs.

Az 1. pontról szavazunk. Aki egyetért a módosító javaslattal, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 2 igen. Megállapítom, hogy az indítványt elvetettük, és egyharmadot sem kapott.

Az ajánlás 2. pontja Salamon László képviselő úr indítványa. Kérdezem az előterjesztőt.

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja.

ELNÖK: Ezt sem támogatja az előterjesztő. Kérdés, észrevétel van-e? Salamon képviselő úré a szó.

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Meglátásom szerint nincs keresztülvive következetesen a törvények szintjén - nem az alkotmány, a törvények szintjén - ez a kettőség. Nem értjük; az a feltételezésünk, hogy az előterjesztő egyszerűen elnézte ezeket a pontokat. Örülnék, ha választ kapnánk, ha tévedés az, amit itt feltételezünk.

És azzal sem értünk egyet, hogy az önkormányzati képviselők anélkül tevékenykedhessenek és illessék meg őket az önkormányzati képviselői jogok és kötelezettségek, hogy letették volna az esküt vagy a fogadalmat.

Ez a javaslat tehát ezeknek a korrigálására irányult, és megköszönöm, ha mi értettünk félre valamit, és erről felvilágosít a kormány igen tisztelt képviselője, de mi így láttuk most ebben a gyors törvényalkotási lendületben.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még más észrevétel? Wiener György!

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Megítélésem szerint a 3. ajánlási pontban levő módosító javaslat ellentétben áll a törvényjavaslat egészének a koncepciójával, tudniillik...

ELNÖK: Bocsánat, képviselő úr, még a 2-esnél tartunk.

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): De Salamon képviselőtársam utalt a 3. pontra is.

Szóval ellentétben áll, mégpedig a következő miatt. Következetesen azt az álláspontot képviseli a törvényjavaslat, hogy az esküt vagy a fogadalmat le fogják tenni, ennek következtében semmiféle jogkövetkezményt egyetlenegy bekezdés sem fűz ahhoz, hogyha valaki ezt mégsem tenné meg. Ennek következtében szerepel az a törvényjavaslatban, hogy a 2000. évi XCVI. törvény 1. § (2) bekezdésének utolsó mondatát, illetőleg a 14. § (1) bekezdésének második mondatát hatályon kívül kell helyezni, és ezzel függ össze az is, hogy a törvényjavaslat hatályon kívül kívánja helyezni a többször módosított 1994. évi LXIV. törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint ha a polgármester az esküt nem teszi le, akkor a megbízatása megszűnik.

Egyetlenegy esetben marad fenn az, hogy nem gyakorolhatja a jogait egy közjogi tényező - szándékosan nem tisztségviselőt mondtam, hiszen az országgyűlési képviselők szerintem nem azok, bár annak is lehet őket tekinteni -, éppen az országgyűlési képviselők esetében, mert a Házszabály 8. § (4) bekezdését a törvényjavaslat nem érinti. Tehát ez az egyetlenegy eset, amikor ez a koncepció törést szenved, azért, mert a Házszabályt nem érinti a törvényjavaslat.

Egyébként korábbi jogi szabályozások sem voltak ebben teljes mértékben következetesek. Amúgy pedig a történeti hagyományok alapján 1945-ben, illetőleg 1946-ban a Nemzeti Főtanács tagjai, illetőleg a köztársasági elnök esetében sem tartalmazott ilyen rendelkezést a két törvénycikk, a '45. évi XI. és a '46. évi I. törvénycikk. Kétségtelen, hogy az 1920. évi I. törvénycikk ilyen rendelkezést tartalmazott a kormányzói tisztség esetében.

Szerintem ez a koncepció felel meg a modern jogfelfogásnak, egyben azon a feltételezésen nyugszik, mint az előbb már említettem, hogy mindenki leteszi az esküt vagy fogadalmat.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még észrevétel? (Nincs ilyen jelzés.) Nincs.

Az előterjesztőt kérdezem, kíván-e reagálni.

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! A 2. pontra vonatkozó előterjesztői álláspont mögött az van, hogy a törvényjavaslat az Országgyűlés által választott közjogi tisztségviselőkre, illetőleg a helyi önkormányzati tisztségviselőkre vonatkozóan rendelkezik, és ezzel összefüggésben veszi ki a választási eljárásról szóló törvényből az OVB tagjait. Ilyen értelemben a helyi és területi választási bizottságok esküjének kérdése nem tárgya ennek a törvényjavaslatnak. Erre tekintettel nem értünk egyet ezzel.

Más oldalról pedig, ha egyetértenénk, sem lenne ez elégséges, mert a Ve. mellékletében lévő esküszövegnél is oda kellett volna akkor tenni azt, hogy "eskü, illetve fogadalom".

Tehát alapvetően ilyen jellegű oka van a nem támogatásnak. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazás következik. Aki egyetért az ajánlás 2. pontjában írt javaslattal, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 13 igen. Ki nem értett egyet vele? (15) 15 nem. A javaslatot nem fogadtuk el, de egyharmadot kapott.

A 3. ajánlási pontról kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. KOVÁCS FERENC (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő az elhangzott érvekkel egyetértőleg nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ezzel kapcsolatosan van-e még valakinek észrevétele, véleménye? (Nincs ilyen jelzés.) Nincs, akkor szavazás következik.

Ki ért egyet a 3. ajánlási ponttal? (Szavazás.) 13 igen. Ki nem ért egyet? (15) 15 nem. A javaslatot elvetettük, de egyharmadot kapott.

A 4. pontot elbíráltuk, így a szavazás végére értünk.

Ezzel az ülést is bezárom. Köszönöm szépen az együttműködésüket, viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 20 óra 29 perc)

 

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea