AIÜB-22/2008.
(AIÜB-92/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. május 28-án, szerdán, 10.00 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelent *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat (T/5592. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5590. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5121. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

 

Napirendi javaslat

1. Az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat (T/5592. szám)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5590. szám)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

3. A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5121. szám)

(Dr. Latorcai János és dr. Salamon László (KDNP) képviselők önálló indítványa)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Répássy Róbert (Fidesz) dr. Balsai Istvánnak (Fidesz)
Dr. Balogh László (MSZP) dr. Faragó Péternek (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP) dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP) Tóth Andrásnak (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP) dr. Varga Lászlónak (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz) dr. Kerényi Jánosnak (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz) dr. Salamon Lászlónak (KDNP)
Dr. Vitányi István (Fidesz) dr. Rubovszky Györgynek (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Juhász Edit főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf szakmai tanácsadó (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelent

Dr. Nyárádi Gabriella (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10.00 óra)

Elnöki megnyitó

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek. Tisztelettel köszöntöm a mai bizottsági ülésünkön megjelent képviselőtársaimat, jelen lévő vendégeinket.

Megnyitom a mai bizottsági ülésünket. Megállapítom, hogy az ülés a helyettesítésekkel együtt határozatképes. Ismertetem a helyettesítések rendjét: Kerényi János helyettesíti Kontrát Károlyt, Tóth András Ipkovich Györgyöt, Varga László Simon Gábort, Rubovszky György Vitányi Istvánt, Balsai István Répássy Róbertet, Faragó Péter Balogh Lászlót, Gál Zoltán Csákabonyi Balázst, én helyettesítem Bárándy Gergelyt, Mátrai Mártát Salamon László, Szép Bélát pedig Frankné Kovács Szilvia helyettesíti. Köszönöm szépen.

A napirend elfogadása

Javaslatot teszek a napirendre a tegnap kiküldöttek szerint. Kérdezem a tisztelt bizottságot, elfogadja-e a mai napirendünket. Aki igen, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy egyhangúlag elfogadtuk.

Az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat (T/5592. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Első napirendként tárgyaljuk az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatait; érkezett hozzá bizottsági módosító indítvány is. Az ajánlás négy pontból áll.

Üdvözlöm az előterjesztő képviselőit. Kérem, hogy nevük és beosztásuk jelzése után tájékoztassanak az 1. ponttal kapcsolatos véleményükről.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Nyárádi Gabriella és Juhász Edit, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Az ajánlás 1. pontjában foglalt módosító javaslat lényegében megegyezik a 2. számú módosító javaslat tartalmával, értelemszerűen ezt sem támogatja így a kormány.

ELNÖK: Akkor, ha jól értem, sem az 1., sem a 2. pontot nem támogatja a kormány.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Az előterjesztő tehát nem támogatja. Kérdezem a tisztelt bizottságot, támogatja-e. (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (0) Nincs ilyen. Ki tartózkodott? (8) 8 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A 3. pont, előterjesztő?

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. Kérdezem a tisztelt bizottságot, támogatja-e. (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (0) Nincs ilyen. Ki tartózkodott? (8) 8 tartózkodás mellett elfogadtuk.

4. pont, előterjesztő?

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Ezt sem támogatja. Ki támogatja? (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (0) Nincs ilyen. Ki tartózkodott? (8) 8 tartózkodás mellett elfogadtuk.

Most a bizottsági módosító indítványra kerül sor. Az előterjesztőt kérdezem.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elnézést, elnök asszony, ez az a bizottsági módosító javaslat, amelyik a hatályba léptetésnél az 53-55. §-t 51-54. §-ra módosítja? Ezt támogatja az előterjesztő.

ELNÖK: Köszönöm, az előterjesztő támogatja. És a bizottság? (Látható többség.) A bizottság nagy többséggel támogatja, úgyhogy ezt benyújtjuk.

Köszönöm szépen, az 1. napirendi pont tárgyalását lezárom.

A 2. napirendi pont tárgyalása következik: a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatai. Ez az ajánlás kilenc pontból áll, és két bizottsági módosító indítvány van előttünk. (Jelzésre:) Egy pillanat türelmet kérek!

(Rövid egyeztetést követően:) Tisztelt Bizottság! Elnézést kérek, a papírok halmaza között elbújt egy bizottsági módosító indítvány, ezért a kapcsolódó módosító javaslatok körében vissza kell térnünk az 1. napirendi ponthoz, az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslathoz, mert erről az indítványról nem szavaztunk.

Tehát az 1. napirendi pontot újra megnyitom, és a hozzá beérkezett kapcsolódó módosító indítványról kell szavaznunk. Ezt az indítványt most osztottuk ki, remélem, mindenki kézhez kapta.

Tessék, Frankné Kovács Szilvia képviselő asszony!

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Egy kérdésem lenne, mert úgy nézem, hogy ez a Pp.-hez kapcsolódik.

ELNÖK: A módosító javaslat úgy kezdődik, hogy "az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló T/5592. számú törvényjavaslathoz a következő módosító javaslatot terjesztjük elő: a törvényjavaslat 37. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép" - így kezdődik az irat.

Két perc olvasási szünet belefér még talán a bizottsági ülésbe, hiszen most kaptuk kézhez ezt az indítványt. (Rövid szünet.) Köszönöm szépen.

Akkor tehát a bizottság által benyújtandó módosító indítványról tárgyalunk az 1. napirendi pont keretében. Kérdezem az előterjesztőt az álláspontjáról.

DR. JUHÁSZ EDIT (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja az előterjesztő. Ez a hat pontból álló - I-VI. pontokból álló - előterjesztés.

ELNÖK: Igen. Ezt tehát az előterjesztő nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, kérdés, észrevétel van-e. Rubovszky képviselő úr, tessék!

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Tisztelt Bizottság! Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az V. pont alatti módosítást az előbb már elfogadta a bizottság külön íven.

ELNÖK: Köszönjük szépen a figyelemfelhívást. Más észrevétel? (Nincs.) Kérdezem a tisztelt bizottságot, elfogadja-e az indítványt. (16) 16 igen. Ki nem fogadja el? (0) Nincs olyan. Ki tartózkodott? (8) 8 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A konkuráló indítványokat nyilván majd még ki kell irtani belőlük. Köszönöm szépen. Akkor most már igazán lezártuk az 1. napirend tárgyalását.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5590. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Következik a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító indítványainak megvitatása. Az ajánlás, mint az imént említettem, kilenc pontból áll, és egy bizottsági módosító javaslat érkezett hozzá.

Az előterjesztő képviselőjének személyében változás következett be, úgyhogy kérem, hogy nevének és beosztásának jelzése után tájékoztasson minket az 1. pontról alkotott véleményéről.

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Szécsényi-Nagy Kristóf vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakmai tanácsadója; mellettem továbbra is dr. Juhász Edit főosztályvezető-helyettes asszony ül.

ELNÖK: Köszönöm. Az 1. pontról mi az előterjesztő álláspontja?

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az 1. pontot nem támogatja az előterjesztő.

ELNÖK: Nem támogatja az előterjesztő. A bizottság részéről ki támogatja? (0) Nem kapott szavazatot, így egyharmadot sem kapott.

A 2. pont Simon Gábor indítványa. Előterjesztő?

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő támogatja.

ELNÖK: Ki támogatja? (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (4) 4 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A 3. pont ugyancsak Simon Gábor indítványa. Előterjesztő?

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (8) 8 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A 4. pont Vitányi István javaslata. Előterjesztő?

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Egyhangú egyetértés.) A bizottság egyhangúlag támogatta. Köszönöm szépen.

5. pont. Előterjesztő?

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja.

ELNÖK: És a bizottságból ki támogatja? (0) Nincs olyan, egyharmadot sem kapott.

A 6. pont Vitányi István javaslata. Előterjesztő?

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő támogatja, de elnézést, annyi kitétellel, hogy koherenciás módosító javaslattal biztos, hogy hozzá kell nyúlni, mert két rendelkezése fogja a törvénynek az ügyvédi törvény ugyanazon bekezdését módosítani, úgyhogy ezt még rendezni kell majd koherenciás módosító javaslattal.

ELNÖK: Igen, de ahhoz, hogy ez megtörténhessen, ezt most támogatja.

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Jó. És a bizottság támogatja-e? (Egyhangú egyetértés.) A bizottság egyhangúlag támogatja.

A 7., 8., 9. pont összefügg egymással, Göndör István javaslatai. Kérdezem az előterjesztőt.

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő ezt nem támogatja, viszont a hasonló tartalmú bizottsági módosító javaslatot támogatni fogja.

ELNÖK: Tehát az előterjesztő ezt nem támogatja, hanem amit majd a bizottság szándékozik beadni, azt fogja támogatni. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt az indítványt. (0) Senki, így egyharmadot sem kapott.

Rátérünk a bizottsági módosító javaslatra, amelyről kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. SZÉCSÉNYI-NAGY KRISTÓF (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő támogatja.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. És a bizottság? (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (2) 2 tartózkodás mellett a bizottság benyújtásra alkalmasnak találta.

Köszönöm szépen, ennek a napirendnek is befejeztük a tárgyalását.

A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5121. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Következik a 3. és egyben utolsó napirendi pontunk: a büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító indítványainak megvitatása. Az ajánlás három pontból áll.

Üdvözlöm az előterjesztő képviseletében külön Salamon László képviselő urat mint előterjesztőt is.

Az 1. pont Vas János javaslata, amely összefügg a 2. ponttal. Kérdezem az előterjesztő képviselő urat, mi az álláspontja az indítvány kapcsán.

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Bizottság! Az a bajunk ezzel az indítvánnyal - és az 1. és 2. pontra egyaránt nyilatkozom -, hogy az előterjesztők célját hiúsítja meg: a szigorítást. Ezért nem tudjuk támogatni a módosító javaslatot.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. És a kormány? Kérem, nevét és beosztását szíveskedjék közölni.

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Jó napot kívánok! Rajmon Balázs vagyok, az IRM büntetőjogi főosztályának vezetője.

A kormány támogatja az ajánlás 1. pontja és az ezzel összefüggő 2. pontja szerinti módosítást.

ELNÖK: Köszönöm szépen, a kormány tehát támogatja, az előterjesztő nem támogatja. Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs.) Ki támogatja a bizottság tagjai közül? (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (8) 8 nem mellett a javaslatot elfogadtuk.

A 3. pontról kérdezem az előterjesztő képviselő urat.

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Én ezzel a technikával soha nem vagyok megbarátkozva, megmondom őszintén, hogy másnapra hatályon kívül helyezzük a jogszabályt. Meg kell mondjam, hogy ez nem egy személyes vélemény, nagyon sok jogász kritizálja ezt. Elindultunk ezen az úton más ügyekben is, de szerintem útját kellene állni. Ez most független a törvényjavaslat egészétől, de ezt ebből az okból nem tudjuk támogatni.

ELNÖK: Köszönöm szépen, az előterjesztő tehát nem támogatja. Kérdezem a kormány képviselőjét.

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja a 3. pont szerinti módosítást. Köszönöm.

ELNÖK: A kormány támogatja. Vannak olyan intézmények, amelyeket meg kell szoknunk megérteni. Értem a képviselő úr aggályait, magam is találkozom ilyesmivel, de majdcsak megszokjuk lassan. (Dr. Salamon László: Vagy megszüntetjük. Az lenne a másik megoldás.)

Az előterjesztő tehát nem támogatta, a kormány támogatta. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a javaslatot. (16) 16 igen. Ki nem támogatja? (8) 8 nem ellenében az indítványt elfogadtuk.

Köszönöm a napirend részvevőinek a közreműködését és egyben a bizottság tagjainak közreműködését, részvételét is.

A mai ülést bezárom. Várhatóan hétfőn egy rövid időre még össze kell ülnünk, hogy a szavazásokat elő tudjuk készíteni, én úgy jósolom, hogy 12 óra körül. Köszönöm szépen, a viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 22 perc)

 

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea