AIÜB-25/2008.
(AIÜB-95/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. június 9-én, hétfőn, 15.35 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Megjelent *

Elnöki megnyitó *

A napirend módosítása és elfogadása *

Zárószavazások előkészítése *

a) A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5588. szám) *

b) Az országos területrendezési tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5311. szám) *

 

Napirendi javaslat

Zárószavazások előkészítése

  1. A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5588. szám)
  2. Az országos területrendezési tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5311. szám)
  3. Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám, új változat a T/5393. szám helyett)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Csiha Judit (MSZP) dr. Balogh Lászlónak (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Dorkota Lajosnak (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz) dr. Horváth Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz) dr. Szakács Imrének (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP) dr. Kontrát Károlynak (Fidesz)
Dr. Salamon László (KDNP) dr. Balsai Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Szaló Péter szakállamtitkár (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)

Megjelent

Dr. Tordai Csaba államtitkár (Miniszterelnöki Hivatal)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

A napirend módosítása és elfogadása

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ), a bizottság alelnöke, az ülés levezető elnöke (a továbbiakban ELNÖK): Tisztelt Alkotmányügyi Bizottság! A bizottsági ülést megnyitom, bár elnök asszony optimista módon bizottsági ülésünk délelőtti befejezésekor azt mondta, hogy délután nem kell tartanunk ülést, de sajnos a körülmények változtak. Ezért aztán az írásban kiküldött meghívót, amelyet, remélem, minden képviselőtársamnak eljuttattak a munkatársak, szeretném annyiban módosítani, hogy a zárószavazások előkészítése maradna, csak a c) pont alatt az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat nem szerepelne a napirenden, mert nincs hozzá ilyen módosító indítvány. Ezzel, az a) és b) ponttal együtt tartom fenn az írásban előterjesztett napirendet.

S amíg eldöntik magukban, hogy tudják-e támogatni, addig ismertetem a helyettesítések rendjét: Dorkota Lajos helyettesíti Kerényi Jánost, Szakács Imre Vitányi Istvánt, Horváth Zsolt Mátrai Mártát, Balogh László pedig Csiha Judit elnök asszonyt.

Kérdezem a tisztelt bizottság tagjait, hogy az imént szóban módosított napirendet támogatja-e. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) A bizottság nagy többséggel támogatja. Köszönöm szépen.

Zárószavazások előkészítése

a) A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5588. szám)

Rátérünk az 1/a pont alatti napirendre: a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, T/5588. szám alatt. Zárószavazás előtti módosító indítványokról döntöttünk délelőtt, és délelőtt is beadtunk egy módosító javaslatot, amely miatt most zárószavazás előtti módosító indítványra van szükség.

Két pontból álló javaslatcsomag áll előttünk. Kérdezem a kormány képviselőjét, mi az álláspontja; kérem, nevének és beosztásának jelzése után tájékoztasson bennünket.

SZALÓ PÉTER szakállamtitkár (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Köszönöm szépen. Szaló Péter szakállamtitkár vagyok, az NFGM-ből.

Ez a javaslat az alkotmányügyi bizottság által délelőtt elfogadott indítványhoz képest egy pontban tér el, ez a 3. § törlésére vonatkozik, és a koherencia megteremtésére irányul. Támogatjuk a javaslat elfogadását.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem a bizottság tagjait, ki kíván hozzászólni. (Nincs ilyen jelzés.) Hozzászólót nem látok. A döntéshozatal következik.

Kérdezem az alkotmányügyi bizottság tisztelt tagjait, ki támogatja, hogy a bizottság beadja az imént ismertetett két pontból álló, zárószavazás előtti módosító indítványt. Aki ezzel egyetért, kérem, jelezze. (Szavazás.) 15 igen. Ellene? (0) Tartózkodott? (13) 13 tartózkodás mellett az alkotmányügyi bizottság úgy döntött, hogy benyújtja ezt a módosító javaslatot.

Ahhoz, hogy ez ne eredményezzen koherenciazavart, a 38. sorszám alatti, délelőtt benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatunkat vissza kell vonni - így egész a történet. Kérdezem, ki ért egyet azzal, hogy ezt a 38. sorszám alatti, zárószavazás előtti módosító javaslatunkat visszavonjuk. Aki ezzel egyetért, kérem, szavazzon. (Szavazás.) 15 igen. Ellene? (0) Tartózkodott? (13) 13 tartózkodás mellett az alkotmányügyi bizottság úgy döntött, hogy visszavonja ezt a módosító javaslatot.

b) Az országos területrendezési tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5311. szám)

Tisztelt Bizottság! Áttérünk az 1/b pont alatt szereplő, az országos területrendezési tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról szóló, T/5311. számú törvényjavaslathoz benyújtandó módosító javaslatra. Úgy látom, a kormány képviselete nem változik. Kérdezem a kormány álláspontját a javaslattal kapcsolatban.

SZALÓ PÉTER szakállamtitkár (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Két mondattal szeretném megvilágítani ennek a módosító indítványnak a hátterét, mert kormánydöntés hiányában állást foglalni nem tudok.

Ez az úgynevezett bánáti út, amely regionális szempontból nagyon fontos Dél-Magyarország számára, összeköti Romániát és Szerbiát. Területfejlesztési szempontból nagyon fontos ez az út, a közlekedési szakterület is támogatja ennek kialakítását. Ugyanakkor természetvédelmi érdekeket sértett a korábban hasonló témában beadott módosító indítvány, ökológiai folyosót érintett, nemzeti parki területen. Ez a korábban a kormány által elutasított módosító indítványhoz képest annyiban változott, hogy Algyő elhagyásra kerül, magyarul lehetőség nyílik arra, hogy a tervezés során találjanak a tervezők egy olyan nyomvonalat, amely egyszerre szolgálja a közlekedés, területfejlesztés érdekét, és megfelel a természetvédelmi érdekeknek.

Mindezek figyelembevételével kérem az alkotmányügyi bizottság bölcs mérlegelését. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottság tagjait, ki kíván hozzászólni ezzel kapcsolatban. (Senki sem jelentkezik.) Hozzászólót nem látok, úgyhogy szavazunk a javaslatról.

Kérdezem az alkotmányügyi bizottság tagjait, ki támogatja a módosító javaslatot. (Szavazás.) A bizottság nagy többséggel támogatja.

Bejelentem, hogy Gál Zoltán képviselő úr helyettesíti Csákabonyi Balázst, Kontrát Károly Rubovszky Györgyöt, Balsai István pedig Salamon Lászlót.

Tisztelt Alkotmányügyi Bizottság! Nagyon remélem, hogy most már tényleg mondhatjuk azt, hogy nyári szünet előtti utolsó ülésünket berekesztem.

Mindenkinek köszönöm szépen a részvételt. Jó pihenést kívánok a nyári szünetre!

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 48 perc)

 

 

Dr. Hankó Faragó Miklós
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea