AIB-30/2008.
(AIB-100/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2008. szeptember 25-én, csütörtökön, 10 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Elnöki bevezető *

Tóth Károly (MSZP), a Nemzetbiztonsági bizottság alelnökének hozzászólása *

A napirend elfogadása *


Napirendi javaslat:

Dr. Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter úr meghallgatása az utóbbi napokban nyilvánosságra került adatvédelmi és titkos megfigyelési ügyek tárgyában

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Dr. Balogh László (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Bárándy Gergely (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP) dr. Szabó Évának (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP) dr. Balogh Lászlónak (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP) dr. Varga Lászlónak (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP) dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)

Meghívottak részéről:

Dr. Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter
Iváncsik Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 20 perc)

Elnöki bevezető

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek! Megkezdjük a munkánkat. Tisztelettel köszöntöm a mai bizottsági ülésünkön a bizottság tagjait, a képviselőtársaimat. A megjelenteket külön tisztelettel köszöntöm, Szilvásy György miniszter urat és államtitkárát, Iváncsik Imre urat. Az ülést megnyitom.

Megállapítom, hogy az ülés a helyettesítésekkel együtt határozatképes. Ismertetem a helyettesítés rendjét. Wiener György helyettesíti Simon Gábort, Szabó Éva helyettesíti Csákabonyi Balázst, Varga László helyettesíti Ipkovich Györgyöt, Csiha Judit helyettesíti Bárándy Gergelyt, Balogh László helyettesíti Faragó Pétert és Frankné Kovács Szilvia helyettesíti Szép Bélát.

Javaslatot teszek a napirendre a kiküldött napirend szerint. Ezt megelőzően azonban - tekintettel arra, hogy több képviselőtársunk jelezte, az ülésen részt kíván venni, és nyilvánvalóan ez azzal is járhat, hogy felszólalási jogot kérnek - a bizottságunknak először arról kell határoznia, hogy hozzájárul-e a képviselőtársaink jelenlétéhez. Kérdezem, ki ért egyet azzal, hogy a képviselőtársaink a mai bizottsági ülés munkájában részt vegyenek. Aki igen, kérem, jelezze kézfelemeléssel! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú.

Egyúttal megkérem a képviselőtársaimat, hogy az asztalnál az üres székeken foglaljanak helyet, mert ez kényelmesebbé teheti az életünket. (A Nemzetbiztonsági bizottság tagjai, Földesi Zoltán, Juhász Ferenc, Mécs Imre, dr. Molnár Zsolt és Tóth Károly helyet foglalnak a tárgyalóasztalnál.) Sajnálattal állapítom meg, hogy az ellenzéki képviselőtársaink nem tisztelték meg a bizottság ülését.

Ezek után javaslatot teszek a napirendre. Kérdezem, hogy ezzel kapcsolatban van-e valakinek megjegyzése, észrevétele. (Tóth Károly jelentkezik.)

Tóth Károly képviselőtársunké a szó.

Tóth Károly (MSZP), a Nemzetbiztonsági bizottság alelnökének hozzászólása

TÓTH KÁROLY (MSZP), a Nemzetbiztonsági bizottság alelnöke: Köszönöm, elnök asszony. Azt szeretném bejelenteni, hogy többszöri kezdeményezésünkre a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a Nemzetbiztonsági bizottság döntése után - a keddi ülésen döntést hoztunk, hogy folytatjuk a bizottsági ülést a további tájékoztatókkal - sem volt hajlandó összehívni a bizottsági ülést, ezért átadtam egy levelet alelnökként a miniszter úrnak, mint aki ténylegesen vezeti a bizottság munkáját, mert az urak már hónapok óta nem vesznek részt... (Megszólal egy mobiltelefon.)

ELNÖK: Kérem szépen, a mobiltelefonokat szíveskedjenek kikapcsolni! A Házszabály értelmében az ülés alatt nem lehet használni. Köszönöm.

TÓTH KÁROLY (MSZP), a Nemzetbiztonsági bizottság alelnöke: Azt kértük a miniszter úrtól, hogy 11 órakor egy konzultációt folytasson a jelenlévő és addig még megérkező nemzetbiztonsági bizottsági tagokkal az ülés után, tehát nem zavarva ennek a bizottságnak a munkáját. A levelet a nemzetbiztonsági bizottsági tagokkal való konzultáció előtt a sajtó képviselőinek átadom, amelyet a miniszter úrnak írtam. E bizottság munkáját nem kívánom zavarni a levél kiosztásával, tehát majd a nemzetbiztonsági bizottsági konzultáció előtt tenném meg ezt. Köszönöm szépen.

A napirend elfogadása

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mint ahogy a képviselőtársaink előtt ismert, a mai bizottsági ülést, ahogy azt Tóth Károly képviselőtársunk is mondotta, a Nemzetbiztonsági bizottsággal együttes ülésként terveztük. A képviselő úr által elmondottak miatt az ülést egyedül folytatjuk, ezért újra napirendi javaslatot teszek. Kérdezem, hogy az írásban kiküldött napirendet a bizottság elfogadja-e. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú.

Tisztelettel üdvözlöm a napirend tárgyalásához érkezett miniszter urat és az államtitkár urat. Mindenekelőtt azt kérdezem meg, hogy az ülést nyilvánosan vagy zárt körben kell, hogy folytassuk.

DR. SZILVÁSY GYÖRGY polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Nem lévén teljesen tisztában a Házszabállyal, arról szeretném tájékoztatni - és ez alapján döntse el, hogyan folytassuk a továbbiakban -, hogy én csak abban az esetben tudom a megjelölt napirenddel kapcsolatos és abban szereplő bizonyítékokat előtárni, illetve a napirenddel kapcsolatos tájékoztatásomat megadni, ha a Nemzetbiztonsági bizottság is részt vesz az ülésen, ha az együttes ülés keretei között zajlik, vagy úgy, hogy a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen meghívottak az alkotmányügyi bizottsági tagok. Ellenkező esetben semmiféle törvényi felhatalmazásom nincs arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal iratai vagy felvételei közül bemutassak olyat, amelyen személyes adatok is szerepelnek, márpedig ezek ilyenek. A törvényi felhatalmazásom csak akkor létezik, ha a Nemzetbiztonsági bizottság is részt vesz ezen az ülésen. Ez alapján kérem az elnök asszonyt, döntse el, a kérdés egyáltalán még érvényes-e.

ELNÖK: Ha jól értem a miniszter úr válaszát, ilyen értelemben az én kérdésfeltevésemet indokolatlanná teszi, nevezetesen hogy nyílt vagy zárt ülésen tudjuk-e folytatni a tanácskozást amiatt, hogy a miniszter úrnak törvényi felhatalmazása csupán arra van, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén tárja a bizottság tagjai elé azokat a dokumentumokat és bizonyítékokat, amelyek rendelkezésre állnak, mely bizottság ülésén az alkotmányügyi bizottság ugyanolyan jogosítványokkal vesz részt, mint ahogy az alkotmányügyi bizottság ülésén a Nemzetbiztonsági bizottság tagjai is részt vesznek. Jól értettem a bevezetőjét?

DR. SZILVÁSY GYÖRGY polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter: Egy pontosítással: én akkor is érzem a törvényi felhatalmazást, és nem lépem át ezt a felhatalmazást, ha a két bizottság együttes ülést tart. Ez esetben is azt gondolom, lehetőségem lenne e tájékoztatás megtartására.

ELNÖK: Értem. Mindkét esetben az az előfeltétele a miniszteri meghallgatásnak, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ülésezzen akár együttesen, akár külön. (Dr. Szilvásy György egyetértőleg bólint.) Tekintettel arra, hogy Tóth Károly képviselőtársunk tájékoztatása szerint erre itt most nincs mód, lévén, hogy a bizottság elnöke, Simicskó elnök úr többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó az együttes ülés összehívása érdekében az elnöki kötelezettségek körébe tartozó lépéseket megtenni, ezért ezt a napirendet most nem tudjuk tárgyalni alkotmányügyi bizottsági keretek között. Ezt az ülést kénytelen vagyok - több napirend nem lévén - berekeszteni. Elnézést kérek az alkotmányügyi bizottság tagjaitól, hogy ide kellett fáradniuk. Nagyon szomorú, hogy a magyar politikában létezik olyan felelőtlenség, hogy egy ilyen súlyos ügyben akadályozzák az Országgyűlés és az Országgyűlés bizottságainak munkáját.

Köszönöm szépen a megjelenést. Az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 29 perc)

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Vicai Erika