AIÜB-12/2009.
(AIÜB-130/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2009. április 14-én, kedden, 12.00 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat (H/... szám); döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról *

A kormány álláspontjának ismertetése (Dr. Berta Zsolt, Önkormányzati Minisztérium) *

Észrevételek *

Szavazás a határozati javaslat benyújtásáról *

a) A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9262. szám); b) Az Országgyűlés feloszlásáról szóló határozati javaslat (H/9296. szám, új/átdolgozott változat a H/9243. szám helyett); döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita *

A kormány álláspontjának ismertetése (Dr. Berta Zsolt, Önkormányzati Minisztérium) *

Észrevételek *

Szavazás a T/9262. számú törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről *

Szavazás a H/9243. számú határozati javaslat tárgysorozatba-vételéről *

 

Napirendi javaslat

1. Országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat (H/... szám)

(Döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról)

2. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita:

a) A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9262. szám)

(Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) és dr. Semjén Zsolt (KDNP) képviselők önálló indítványa)

b) Az Országgyűlés feloszlásáról szóló határozati javaslat (H/9296. szám, új/átdolgozott változat a H/9243. szám helyett)

(Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) és dr. Semjén Zsolt (KDNP) képviselők önálló indítványa)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Faragó Péter (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP) dr. Szép Bélának (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz) dr. Turi-Kovács Bélának (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Szakács Imrének (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) dr. Mátrai Mártának (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP) dr. Salamon Lászlónak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Berta Zsolt osztályvezető (Önkormányzati Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 3 perc)

Elnöki megnyitó

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a mai ülésünkön megjelent képviselőtársaimat és vendégeinket.

A mai ülésünket megnyitom, és megállapítom, hogy a bizottság a helyettesítésekkel együtt is határozatképes. Ismertetem a helyettesítés eddig ismert rendjét: Frankné Kovács Szilvia helyettesíti Szabó Évát, Mátrai Márta Navracsics Tibort, én helyettesítem Faragó Pétert, Szép Béla Ipkovich Györgyöt, Salamon László Rubovszky Györgyöt, Szakács Imre Kerényi Jánost, Turi-Kovács Béla pedig Dorkota Lajost. Köszönöm szépen.

A napirend elfogadása

Javaslatot teszek a napirendre a kiküldöttek szerint. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatban észrevétel. (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, nincs. Szavazás következik. Aki a napirendet elfogadja, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, megállapítom, hogy egyhangúlag elfogadtuk a napirendet.

Országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat (H/... szám); döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról

Elsőként tárgyaljuk az országos népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat tervezetét. Az előzményekről hosszasabban nem beszélnék, hiszen mindenki által ismert: egy eredményes aláírásgyűjtés után a választási bizottság azt érvényesnek tekintette, ennélfogva a Háznak dönteni kell a népszavazás elrendeléséről. A bizottságunknak pedig arról kell dönteni, hogy az erről szóló határozati javaslatot benyújtja-e az Országgyűlésnek.

Képviselőtársaim előtt a határozati javaslaton kívül ott van a házelnök asszony megkeresése és Szigeti Péter elnök úr tájékoztatása, illetőleg az a levél, amelyet Gyenesei miniszter úrnak írtam, kérdezvén, hogy a népszavazás költségei, a 3 milliárd 900 millió forint rendelkezésre áll-e. E megnyugtató választ követően terjesztem a bizottság elé a határozati javaslatot.

Erről kell tehát tárgyalnunk. Üdvözlöm a kormány képviselőjét a határozati javaslat tárgyalásánál. Mielőtt a véleményét megkérdezem, arra kérem, hogy a nevét és beosztását a jegyzőkönyv számára szíveskedjék bemondani. Parancsoljon!

A kormány álláspontjának ismertetése (Dr. Berta Zsolt, Önkormányzati Minisztérium)

DR. BERTA ZSOLT (Önkormányzati Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Berta Zsolt vagyok, az Önkormányzati Minisztérium választási jogi osztályának vezetője.

A kormány az országos ügydöntő népszavazás költségeire 3,9 milliárd forint felhasználásával egyetért.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát, kérdezem, ki kér szót. Répássy alelnök úr!

Észrevételek

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Nekem egy szövegszerű módosító indítványom lenne, amely az országgyűlési határozattervezetre vonatkozik. Egyetlen szót szeretnék beszúrni az utolsó mondatba, ahol az van, hogy "Az országos ügydöntő népszavazás költségvetésére 3 milliárd 900 millió forint" - bocsánat, ez is zavar engem, inkább: 3,9 milliárd forint - "fordítható", így szól, ehelyett azt javaslom, hogy "legfeljebb 3,9 milliárd forint fordítható".

A szövegből ugyan az, hogy ennyi "fordítható", abból ez következik, de van itt egy vita, hogy miért kerül ennyibe ez a népszavazás, és hogy van-e valamilyen módja annak, hogy ez az összeg csökkenthető legyen. Én látok erre lehetőséget, tehát el tudom képzelni, mivel ezt a törvény nem zárja ki, hogy például munkanapra írnak ki egy ilyen népszavazást, és akkor nem kell a túlóraköltséget meg a vasárnapi munkavégzés költségeit fizetni. Tehát ad absurdum lényegesen csökkenthető egy ilyen népszavazásnak a költsége, ne zárjuk ki ennek a lehetőségét. Kérem, fontolják meg, hogy benne legyen ez, hogy "legfeljebb", és ebben az esetben majd a népszavazás kezdeményezője is a minisztériummal közösen gondolkodik arról, hogy hogyan csökkenthető a népszavazás költsége. Ebben a formában ugyanis ez a népszavazás annyiba kerül, mint az országgyűlési képviselők négyévi költségtérítésének összege. Ez a 4 milliárd forint nagyjából a négyévi költségtérítésnek felel meg; kicsit túlzásnak tűnik, hogy négyévi költségtérítés árába kerüljön az országgyűlési képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kér még szót? (Senki sem jelentkezik.)

Annyit fűznék az alelnök úr javaslatához, hogy részemről a javaslat elfogadható, ezzel én egyetértek.

Szavazás a határozati javaslat benyújtásáról

Ha nincs további fölszólalás (Nincs.), akkor szavazás következik. Aki ezzel az egy szóval kiegészített határozati javaslattal olyan értelemben egyetért, hogy ezt javasolja benyújtani a tisztelt Háznak, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, megállapítom, hogy ezt egyhangúlag tettük meg.

Ezzel a napirend tárgyalását be is fejeztük. Köszönöm szépen.

a) A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9262. szám); b) Az Országgyűlés feloszlásáról szóló határozati javaslat (H/9296. szám, új/átdolgozott változat a H/9243. szám helyett); döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita

Másodikként tárgyaljuk a választási eljárásról, illetőleg az Országgyűlés feloszlásáról szóló indítványokat; mindkettőt Navracsics Tibor és Semjén Zsolt frakcióvezető képviselő urak jegyzik. Két döntés kell hoznunk ezzel kapcsolatosan: elsőként a tárgysorozatba-vételről, és ha ez pozitív, akkor az általános vitára alkalmasságról kell döntenünk.

Az előterjesztők nincsenek jelen, az előterjesztés azonban nélkülük is megtárgyalható.

Megnyitom a vitát. Először a kormány álláspontját kérdezem.

A kormány álláspontjának ismertetése (Dr. Berta Zsolt, Önkormányzati Minisztérium)

DR. BERTA ZSOLT (Önkormányzati Minisztérium): Tisztelt Bizottság! A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Répássy alelnök úré a szó.

Észrevételek

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Nyilván a törvényjavaslatunkat azzal a megszorítással kell értelmezni, hogy ez arra az esetre vonatkozik, amennyiben az Országgyűlés még addig az időpontig feloszlatja magát, amely időtartam a módosított törvény szerint be nem következne. Nyilvánvalóan van egy olyan pont, ahol már értelmezhetetlen ez a javaslat, mert ha túl közel van az európai parlamenti választásokhoz az időpont, akkor ennek a módosításnak nincs értelme.

Kérem tehát, úgy tekintsenek erre a javaslatra, hogy lényegében ez egy előzetes döntést, legalábbis fejben egy előzetes döntést igényel. A választási határidőknek ezzel a lerövidítésével látjuk azt elérhetőnek, hogy az európai parlamenti választásokkal egy időben legyen új választás, abban az esetben, ha az Országgyűlés a feloszlásról döntene. Tehát mindenképpen legalább a tárgysorozatba-vétele azért szükséges, hogy legyen egy ilyen jogi megoldásra lehetőség, amennyiben ez a politikai döntés megszületik.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kér még szót? (Senki sem jelentkezik.) Úgy látom, ilyen nincs, akkor a szavazás következik.

Szavazás a T/9262. számú törvényjavaslat tárgysorozatba-vételéről

Elsőként tehát azt kérdezem, ki ért azzal egyet, hogy az a) pont alatt jelzett törvényjavaslat az Országgyűlés tárgysorozatába kerüljön. (Szavazás.) Ez 14 igen, ez nem éri el a többséget.

Szavazás a H/9243. számú határozati javaslat tárgysorozatba-vételéről

Kérem, aki a b) pont alatt jelzett, az Országgyűlés feloszlásáról szóló határozati javaslat tárgysorozatba-vételét támogatja, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Ez is 14 igen, ez sem éri el a többséget.

Így megállapítom, hogy mindkét indítvány tárgysorozatba-vételét elutasítottuk, és ezzel a napirend tárgyalását és a délelőtti ülésünket is befejeztük.

A plenáris ülést követően azonnal miniszteri meghallgatásokra kerül sor, mégpedig a Delegációs teremben, mert itt egy másik bizottság fog ülésezni.

Az ülést berekesztem. Köszönöm szépen, a viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 15 perc)

 

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea