AIÜB-22/2009.
(AIÜB-140/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2009. június 15-én, hétfőn, 15.10 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9876. szám); a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása *

 

Napirendi javaslat

A nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9876. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Balogh László (MSZP) dr. Csákabonyi Balázsnak (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP) dr. Szép Bélának (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP) dr. Szabó Évának (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP) Tóth Andrásnak (MSZP)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz) dr. Mátrai Mártának (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Dorkota Lajosnak (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP) dr. Kontrát Károlynak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Szatmáry Kristóf képviselő (Fidesz)
Bartal Róbert (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja:15 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm bizottsági ülésünkön képviselőtársaimat és megjelent vendégeinket.

Az ülést megnyitom. Ismertetem a helyettesítés rendjét: Dorkota Lajos helyettesíti Kerényi Jánost, Mátrai Márta Horváth Zsoltot, Szép Béla Gál Zoltánt, Tóth András pedig Varga Lászlót.

A napirend elfogadása

Javaslatot teszek a napirendre a kiküldöttek szerint. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatban valakinek megjegyzése. (Nincs ilyen jelzés.) Nincs. Akkor szavazás következik. Aki a napirendet elfogadja, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, megállapítom, hogy egyhangúlag fogadtuk el a napirendet.

A nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9876. szám); a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása

Amint azt a délelőtti ülésünkön jeleztem, szükségessé vált egy bizottsági ülés a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat kapcsán; a feladatkörünkbe tartozó módosító javaslatok vannak képviselőtársaim előtt, az 5-10. sorszámú indítványok.

Üdvözlöm a tárca képviselőit napirendünknél. Kérem, hogy az álláspontjuk ismertetése előtt, aki megszólal, a nevét és beosztását a jegyzőkönyv számára szíveskedjék bemondani.

Elsőként Szatmáry Kristóf képviselő úr módosító indítványáról kérdezem az előterjesztőt. Ha jól láttam, két pontból áll a módosító indítványa. Kérdezem az előterjesztő álláspontját az 1. pontról.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, elnök asszony. Bartal Róbert vagyok, a Pénzügyminisztérium képviseletében.

A Szatmáry úr által beadott módosító indítvány egyik pontját sem támogatja a kormány.

ELNÖK: Tehát sem az 1-est, sem a 2-est.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Így van.

ELNÖK: Van-e kérdés, észrevétel ezzel kapcsolatban? Szatmáry képviselő úrnak adok először szót.

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagyon röviden annyiban indokolnám és annyiban szeretném alátámasztani a javaslatomat nagyon röviden, hogy azért bátorkodtam ezt benyújtani, mert volt egy általam korábban jegyzett törvényjavaslat a végrehajtási törvény módosítására, amely célját tekintve egyezik a mostani törvényjavaslattal, csak egyetlen probléma van, hogy a most benyújtott törvényjavaslatban az elővásárlási jog gyakorlása eltér a normál Ptk. szerinti elővásárlási jog gyakorlásától. Ha tehát azt a célt kívánjuk elérni, hogy az önkormányzatok valóban részt tudjanak venni, valóban tudjanak segíteni a rászorultakon, akkor azt a 30 napos elővásárlási jogot, amelyet a normál Ptk. szabályoz, számukra lehetővé kell tenni. Ugyanis aki önkormányzatban van, az pontosan tudja, hogy az önkormányzatok napi ügymenetétől teljesen idegen, hogy valakit az önkormányzat elküld a végrehajtásra, és ott ő adott fölhatalmazással rendelkezik, hogy a legmagasabb vételi áron kvázi leüsse a kalapácsot.

Tehát ez az előterjesztő által benyújtott javaslat a mi értelmezésünk szerint ezt kiüresíti, mert nem fognak tudni az önkormányzatok részt venni az elővásárlásban, csak akkor, ha a Ptk. szerinti elővásárlási jogot biztosítjuk számukra. Ezt a hibát kívánta volna a módosító javaslat kiküszöbölni.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha jól olvasom, az 1. pont meghivatkozza a polgári törvénykönyvet, miszerint a polgári törvénykönyv szerinti elővásárlási jogról legyen szó ebben a törvényjavaslatban. A 2. pont pedig a közzétételtől számított 30 napos határidőt írja elő. Erre azt mondja az előterjesztő, hogy ő ezt nem támogatja.

Faragó képviselő úr!

DR. FARAGÓ PÉTER (MSZP): Kérdezném, hogy miért nem támogatja.

ELNÖK: Kormány?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): A kérdés abszolút jogos. Ezt a részét a törvényjavaslatnak az igazságügyes kollégák készítették elő, és igazából egyeztettünk a kormány ügyrendje szerint ezekről a benyújtott módosító javaslatokról, s az volt az álláspontjuk, hogy a kormány eredeti javaslatát támogatják, és azon nem kíván a kormány módosítani.

ELNÖK: Akkor csak egy dolgot szeretnék visszakérdezni: a Ptk.-n kívülin milyen elővásárlási jogot ismer a jogtár? Ez az egy kérdésem lenne még.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Bocsánat, elnök asszony, de ha elolvassa bárki a törvény szövegét, a 85/F. § 1. pontjába az van beleírva, hogy "az árverésen, nyilvános pályázaton a végrehajtási eljárásra vonatkozó külön jogszabály szerint" gyakorolhatja az elővásárlási jogot. Tehát nem a Ptk. szerint, hanem a kormány egy speciális vélelmet állított föl ezen esetben, és a végrehajtási törvény adott szakaszai, illetve az adóigazgatásról szóló törvény szakaszai kerültek ezzel az eljárással összefüggésben kialakításra, és nem a Ptk.-s elővásárlási jog.

ELNÖK: Értem, tehát ez tágabb és kicsit más. Frankné Kovács Szilvia!

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): A módosító javaslatban az biztos, hogy nem szerencsés, hogy a polgári törvénykönyv számát hivatkozza meg, mert ez technikailag nem szerencsés. Ez teljesen biztos.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még észrevétel? Úgy látom, nincs.

Aki támogatja az 5. sorszámú, két pontból álló módosító javaslatot, tegye fel a kezét. (Szavazás.) Ez egy jól látható többség; az indítványt elfogadtuk.

A 6. módosító javaslatról kérdezem az előterjesztő álláspontját.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Az előterjesztő támogatja a módosítást.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs.) Úgy látom, ez egy négypárti indítvány; bocsánat, hárompárti. Nem látok jelentkezőt, szavazás következik. Aki támogatja a javaslatot, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm, egyhangúlag elfogadtuk.

A 7. pontról kérdezem az előterjesztő véleményét.

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Az előterjesztő támogatja.

ELNÖK: Ezt is támogatja. Ki ért vele egyet? (Szavazás.) Egyhangúlag elfogadtuk.

8. pont?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Az előterjesztő ezt is támogatja, sajnos azonban van benne a 13. § kapcsán egy számozási hiba, mert azt mondja ki a 13. §, hogy "a törvény 3. §-ának (1) bekezdése a következő g) és h) ponttal egészül ki", és sajnálatos módon a törvény 3. § (1) bekezdésének már van egy g) pontja. Vagyis egy technikai pontosítás szükséges hozzá, de a tartalmát támogatja az előterjesztő.

ELNÖK: Köszönöm szépen; ez akkor majd nyilván be fog jönni a következő körben. Ez is egy hárompárti indítvány. Ha nincs észrevétel, szavazás következik. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag elfogadtuk.

9. pont?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag ezt is elfogadtuk.

Végül a 10. pont?

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: Ezt is támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) Ezt is egyhangúlag fogadtuk el.

Köszönöm szépen. Több indítvány ismereteim szerint nincs. Ezzel a napirend tárgyalását és a bizottság ülését is bezárom.

Köszönöm, a viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 22 perc)

 

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea