AIÜB-29/2009.
(AIÜB-147/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2009. október 5-én, hétfőn, 12.00 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám); módosító javaslatok megvitatása *

Az árfolyamváltozás, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek, valamint a bankok kockázatvállalási gyakorlata és a hitelnyújtás profitnagysága összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/10507. szám); döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról *

Dr. Rubovszky György (KDNP) bejelentése a határozati javaslat visszavonásáról *

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat (T/10677. szám); általános vita, első helyen kijelölt bizottságként *

Sáriné dr. Simkó Ágnes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Hozzászólások *

Sáriné dr. Simkó Ágnes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) reflexiói *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10678. szám); általános vita *

Dr. Horváth István (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Észrevételek *

Dr. Horváth István (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) reflexiói *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

 

Napirendi javaslat

1. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

2. Az árfolyamváltozás, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek, valamint a bankok kockázatvállalási gyakorlata és a hitelnyújtás profitnagysága összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/10507. szám)

(Dr. Latorcai János, dr. Semjén Zsolt és dr. Rubovszky György (KDNP) képviselők önálló indítványa)

(Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról)

3. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat (T/10677. szám)

(Általános vita)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

4. Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10678. szám)

(Általános vita)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Szili Katalin (MSZP) dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz) dr. Répássy Róbertnek (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz) dr. Dorkota Lajosnak (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz) dr. Fülöp Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Dencső Balázs főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Sáriné dr. Simkó Ágnes főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Horváth István (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12.00 óra)

Elnöki megnyitó

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a mai bizottsági ülésünkön képviselőtársaimat és megjelent vendégeinket.

Az ülést megnyitom, és megállapítom, hogy az ülésünk határozatképes. Egyetlen helyettesítési megbízás érkezett hozzám e pillanatig: Szili Katalint én helyettesítem. Gondolom, érkeznek még mások is. (Jelzésre:) Horváth Zsoltot Répássy Róbert helyettesíti.

A napirend elfogadása

Javaslatot teszek a napirendre a kiküldöttek szerint. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatban észrevétel. (Nincs.) Úgy látom, nincs.

Aki a napirendet elfogadja, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm, megállapítom, hogy egyhangúlag fogadtuk el.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám); módosító javaslatok megvitatása

Elsőként tárgyaljuk a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatait. Üdvözlöm a napirend tárgyalásánál a Pénzügyminisztérium képviselőit. Négy ajánlási pont van a módosító javaslatokról.

Elsőként a Balog Zoltán és képviselőtársai által benyújtott indítványról kérdezem a tárca álláspontját. Tessék!

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Tisztelettel köszöntöm elnök asszonyt és a bizottság tagjait. Dencső Balázs vagyok, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Nem támogatjuk az 1. javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs.) Úgy látom, nincs. Szavazás következik. Aki támogatja az indítványt, kérem, jelezze. (Szavazás.) 8 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás.) 15 nem. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 1 tartózkodás mellett az indítványt elvetettük, de egyharmadot kapott.

A 2. pontról kérdezem a tárca álláspontját.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezt sem támogatja a tárca. Jelentkezést nem látok, szavazás következik. Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 8 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás.) 15 nem. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 1 tartózkodás mellett az indítványt elvetettük, de egyharmadot kapott.

A 3. számú indítványról kérdezem a tárca véleményét.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezt sem támogatják. Jelentkezést nem látok, szavazás következik. Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 8 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás.) 16 ellenében elvetettük, de egyharmadot kapott.

4. pont?

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás.) Nem volt olyan. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 9 tartózkodás mellett az indítványt elfogadtuk.

Ezzel a napirend tárgyalását befejeztük. Köszönöm szépen.

Az árfolyamváltozás, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek, valamint a bankok kockázatvállalási gyakorlata és a hitelnyújtás profitnagysága összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/10507. szám); döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról

2. napirendi pontként következik az árfolyamváltozás, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek, valamint a bankok kockázatvállalási gyakorlata és a hitelnyújtás profitnagysága összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat bizottsági módosító javaslatainak benyújtásáról szóló döntés.

Emlékeztetem képviselőtársaimat, hogy az elmúlt hetekben ezzel kapcsolatosan már fogadtunk el módosító javaslatot. A házszabály-értelmezés során végül is a Házszabály egyértelmű rendelkezései szerinti határozati javaslatot tudjuk benyújtani. Ennek az a következménye, hogy a korábbiakat vissza kell vonnunk, ezért van most újra napirenden. Erről szól az indítvány.

Kérdezem, ki kér szót. Rubovszky György, parancsoljon!

Dr. Rubovszky György (KDNP) bejelentése a határozati javaslat visszavonásáról

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelettel bejelentem képviselőtársaim nevében, hogy a határozati javaslatot visszavonjuk. Tekintettel arra, hogy a megállapodásunkat felrúgta a szocialista frakció, ezért nem kívánjuk folytatni ezt.

Tisztában vagyok vele, hogy a visszavonáshoz a Ház hozzájárulása kell. Merem remélni, hogy a politikai botrány elkerülése érdekében ezt a hozzájárulást meg fogjuk kapni. Köszönöm szépen.

Egyébként szeretném leszögezni, hogy a Házszabály szó szerinti értelmezése, amelyre a módosító indítvány azt mondja, hogy paritásost kell, kötelező létrehozni, hivatkozva a Házszabály 33. § (4) bekezdésére, az úgy kezdődik, hogy "Az Országgyűlés úgy is határozhat". Ha "úgy is" határozhat, bármilyen kötelezettséget ír elő, akkor vagy én nem tudok magyarul, vagy az, aki ezt állítja, az nem tud magyarul.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Csak annyi korrekciót tennék hozzá, hogy a Ház jóváhagyására még nincs szükség, mert még nem kezdődött meg a tárgyalása, úgyhogy ez még nem...

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Elnézést, lezárult a részletes vita! Ennek az országgyűlési határozati javaslatnak a részletes vitája lezárult. Tehát ezért van szükség a Ház hozzájárulására.

ELNÖK: (Rövid konzultációt követően:) Igaz, csak a számtalan vizsgálóbizottság között... - igaza van. Köszönöm szépen.

Akkor ezzel kapcsolatosan szavaznunk nem kell, nem kell bizottsági indítványt benyújtanunk, úgyhogy ezzel a napirendi pont tárgyalását be is fejeztük. Köszönöm szépen.

Közben újabb helyettesítési megbízások érkeztek: Fülöp István Szakács Imrét, Dorkota Lajos pedig Kerényi Jánost helyettesíti a továbbiakban.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat (T/10677. szám); általános vita, első helyen kijelölt bizottságként

3. napirendi pontként az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmasságáról kell döntenünk.

Üdvözlöm a napirendi pont tárgyalásánál Simkó Ágnest és a minisztérium képviselőit. Kérdezem, van-e szóbeli kiegészítés. Tessék!

Sáriné dr. Simkó Ágnes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Csak néhány mondatban szeretném elmondani, hogy ennek a törvényjavaslatnak mik voltak a főbb indokai.

Egyrészről a 2006/123. irányelv, a szolgáltatási irányelv, amellyel harmonizálni kell a magyar szabályozást. Itt a lényeg az, hogy az eddigi engedélyezési szisztéma helyett mindössze egy bejelentés szükséges az egyéni vállalkozói jogviszony létrehozásához.

A másik fontos célja ennek a tervezetnek az, hogy az egyéni cég jelenleg az 1990. évi V. törvényben mindössze két paragrafusban szabályozott jogintézményét élettel töltse meg. Jelenleg az egyéni cég egy átjáróház az egyéni vállalkozásból tipikusan a korlátolt felelősségű társaság irányába. Ehelyett az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az egyéni cégek két formában, korlátolt vagy korlátlan felelősséggel mint önálló vállalkozási forma működjenek.

Emellett számos törvényt módosít a tervezet, ahol az előbb említett ok, tehát az igazolvány helyett a bejelentési kötelezettség miatt átvezetésre szükség van.

Ezek a legfontosabb célkitűzései.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát. Kérdezem, ki kíván hozzászólni. Répássy alelnök úr!

Hozzászólások

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Elnök asszony, csak röviden szeretném ismertetni a képviselőcsoportunk álláspontját, hogy nem támogatjuk a törvényjavaslat általános vitára bocsátását, illetve magát a javaslatot sem, tehát az elfogadását sem. Alapvetően azért, mert úgy gondoljuk, hogy a vállalkozásfejlesztési stratégiát nem az újonnan alakulni akaró vállalkozások feltételeinek a javításában kellene meghatározni, hanem a már működő cégek lehetőségeit kellene javítani. Tehát alkalmatlan eszköznek tartjuk ezt a javaslatot arra, hogy a gazdasági válság következményeinek a magyarországi válaszai közé ezt iktassa be a törvényhozás.

Részletesen is van véleményünk, de azt gondolom, erre később még lesz lehetőségünk, hogy a részletes álláspontunkat is kifejtsük. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Simon Gábor!

DR. SIMON GÁBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Arra szeretnék utalni, hogy ez a javaslat nem teljesen arról szól, amit alelnök úr említett, hiszen zajlik egy többéves kodifikációs tevékenység. Az új Gt.-re szeretnék utalni, amely a gazdasági társaságokat is újraszabályozta, és ez mindenféleképpen ebbe a rendszerbe illeszthető. Elég kevéssé lehet ezt összehozni a gazdasági világválság történetével.

Amire én magam szeretnék utalni, négy elemet hadd emeljek ki, ami miatt a javaslat, azt gondolom, mindenféleképpen támogatható. Az egyik az, hogy az egyéni vállalkozó tekintetében az adminisztratív terheket jelentősen csökkenti.

A másik, ugyancsak ide kapcsolódóan, amire az előterjesztő utalt, hogy van egy szemléletváltás is. Ez a szemléletváltás, azt gondolom, helyes: arról szól, hogy eddig úgymond engedélyezni kellett az egyéni vállalkozói tevékenységet, most pedig gyakorlatilag bejelentéshez köti a törvényjavaslat. Azt gondolom, ez a szemléletváltás szintén helyes, erre már akár több éve is sor kerülhetett volna.

Amit harmadik elemként szeretnék kiemelni, az, hogy egységesíti kicsit a szabályokat, és azt is lehet mondani, a jogi terminológiát, hiszen ebben a vonatkozásban elég sok bizonytalanság és pontatlanság volt. Arra is hadd utaljak, hogy a Gt. összesen néhány paragrafusban tett említést az egyéni cégről. Ez a fajta terminológiai bizonytalanság is meg fog szűnni a törvényjavaslat elfogadásával.

Egy negyedik elemet is ki akarok emelni, ez pedig az elektronikus eljárás elterjesztése, amit többször, azt hiszem, minden oldalról indokoltunk, hogy szükséges. A gazdasági társaságok vonatkozásában ez gyakorlatilag megtörtént. Itt ugyanarra az elektronikus eljárásra tesz javaslatot az előterjesztő, mind az egyéni vállalkozóknál, mind pedig az egyéni cégnél.

Azt gondolom, ez négy olyan fontos elem - és már nem is utalok az európai uniós irányelvekre, amelyekhez való illeszkedését is megteremti a jogszabálytervezet -, ezek olyan elemek, amelyek miatt, azt gondolom, fontos, hogy ezzel a kérdéskörrel a Ház foglalkozzon. Időszerűnek is tartjuk. Ezért a frakció nevében mondhatom, hogy támogatjuk az előterjesztést.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Hankó Faragó Miklós!

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Az előttem szóló Simon Gábor képviselő úr sok mindent elmondott abból, amit én is szívesen tettem volna, és ezért próbálom csak nagyon röviden összefoglalni a véleményünket.

A liberális frakció minden bizonnyal fogja tudni támogatni a törvényjavaslatot. Egyrészt egy évek óta előkészítés alatt álló törvényjavaslat elénk kerüléséről van szó, hiszen többéves előkészítő munka végeredménye a mostani törvényjavaslat. Nagyon fontos elemének tartjuk, hogy a bejelentési és nem az engedélyezési eljárást helyezi előtérbe. Ez a Ket. éppen a napokban történő hatálybalépésével is jól összecseng, hiszen ez az elv végre megjelenik kicsit nagyobb súllyal a magyar jogalkotásban, azaz hogy nem feltétlenül engedélyek alapján, hanem egyszerű bejelentési eljárások során lehet bizonyos törvényben előírt tevékenységeket megkezdeni, így majd most az egyéni vállalkozói tevékenységet is. Bárcsak látnám sok más törvényjavaslatban ennek a megvalósulását! Vannak nálunk előbbre járó országok, ahol ezt egészen kiválóan alkalmazzák, és tökéletesen jól működik. Nagyon örülök tehát, hogy ez a szemlélet ebben a törvényjavaslatban is megjelenik, úgyhogy már önmagában ennek az elvnek az alkalmazásáért is megfontolandónak tartanánk a támogatást.

Azt is fontosnak tartom, hogy jogharmonizációs kötelezettségünknek teszünk eleget. Úgy gondolom, ha valamennyire adunk magunkra, akkor ez nem képezheti mérlegelés tárgyát; a megfelelő szabályozás, a megfelelő jogharmonizációs tevékenység lehet csak a kérdés. Nagyon remélem, hogy minden tekintetben megfelel ez a törvényjavaslat ennek a követelménynek is.

Nem tartom kizártnak, hogy lesz hozzá esetleg módosító javaslatunk, de önmagában véve a javaslat egészét támogathatónak és elfogadhatónak tartjuk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kér még szót? (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, senki.

Az előterjesztőt kérdezem.

Sáriné dr. Simkó Ágnes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) reflexiói

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Ismételten szeretném felhívni a figyelmet azokra a szempontokra, amit a bevezetőben elmondtam, különös tekintettel a jogharmonizációs kötelezettségünkre. Úgy érzem, itt nincs lehetőség annak mérlegelésére, hogy a mostani-e a megfelelő időpont erre a változtatásra vagy sem.

Köszönöm szépen.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazás következik. Aki a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, jelezze. (Szavazás.) 16 igen. Ki nem? (Szavazás.) 10 ellenében megállapítom, hogy az indítványt általános vitára alkalmasnak tartotta a bizottság.

Köszönöm szépen, ezzel a napirendi pont tárgyalását befejeztük.

Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10678. szám); általános vita

Következik az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, melynek általános vitára alkalmasságáról kell döntenünk.

Üdvözlöm a szociális tárca képviselőit, rögtön kérdezem is, hogy szóbeli kiegészítést kívánnak-e tenni. Tessék!

Dr. Horváth István (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Bizottság! Nagyon röviden, a törvényjavaslattal érintett jogszabályok száma elég sok. Ennek alapvető szakmai indoka az, hogy egy-egy olyan életviszonyt rendez, amely több törvényben is szabályozásra kerül. Az egyik a közszféra hét törvényében a részmunkaidő kötelező bevezetése alkalmazotti kérelemre, amely elősegíti, ahol igény van rá, a fokozatos visszatérést a munkába. A másik pedig a rendezett munkaügyi kapcsolatok kérdése; itt is hét törvényben kell átvezetni azt, hogy önmagában, ha valaki a jogerős határozat alapján befizeti a bírságot, ettől a munkaügyi kapcsolatai nem válnak rendezetté.

Röviden ennyit szerettem volna elmondani. Kérem a tisztelt bizottságot, hogy az általános vitára való alkalmasságát támogassa a törvényjavaslatnak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát. Ki kér szót? Répássy alelnök úr!

Észrevételek

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Előterjesztők! Mivel a javaslat húsz törvény módosítására irányul, ha jól számoltam, vannak olyan részei, amelyeket támogatni tudunk, és vannak olyanok, amelyekkel nem értünk egyet. Ez utóbbinak gondoljuk az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatását. A mi értékelésünkben ez feleslegesen lazítja az összeférhetetlenségi szabályokat, a közalkalmazottaknak a gazdasági társaságok vezetői testületeiben való részvételét az eddigiekhez képest engedékenyebben szabályozná ez a törvény. Szerintünk, különösen most, amikor a végkielégítési és fizetési botrányok kellős közepén kiderült, hogy az állami cégeknél meglehetősen nagy keresztbefoglalkoztatások és álláshalmozások történnek, nem lenne szerencsés ez az indítvány.

Úgyhogy azt kérem a kormánypárti frakcióktól, ők is fontolják meg, hogy most szükséges-e ez a megoldás. Szerintünk semmiképpen nem aktuális ez a javaslat. E nélkül a része nélkül talán a mi részünkről is megfontolható a támogatás, de ezzel a módosítással együtt nem értünk vele egyet.

ELNÖK: Köszönöm. Van-e még észrevétel? (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, nincs.

Előterjesztő?

Dr. Horváth István (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) reflexiói

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen a szót. Az elhangzott észrevételre annyit szeretnék válaszként elmondani, hogy kérdés az, hogy a közszférának a közhatalmat nem gyakorló részében olyan súllyal kell-e az összeférhetetlenséget tiltani, mint a közhatalom-gyakorlás terepén. Ha egy példát mondhatok: egy iskolaigazgató saját bt.-jében nem működtethet pincészetet. Amennyiben tehát teljesen kizárjuk azt, hogy gazdasági társaságban vezető tisztségviselő legyen az illető, akkor megítélésünk szerint olyan státust teszünk összeférhetetlenné, aminek istenigazából semmiféle veszélye nincs, nem befolyásolja a közszféra hatékony és tiszta működését.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazás következik. Aki általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot, kérem, jelezze. (Szavazás.) 16 igen. Ki nem? (Szavazás.) Ilyen nincs. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találtuk az indítványt. Köszönöm szépen.

Ezzel a napirendi pontok tárgyalását és a bizottsági ülést befejeztük. Köszönöm, a viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 22 perc)

 

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea