AIÜB-34/2009.
(AIÜB-152/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának
2009. november 2-án, hétfőn, 12.03 órakor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend kiegészítése és elfogadása *

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10812. szám); módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám); zárószavazás előkészítése I. *

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám); döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról *

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény, valamint a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10873. szám); módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10996. szám); általános vita *

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Szavazás az általános vitára alkalmasságról *

Egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelkezésalkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10997. szám); általános vita, első helyen kijelölt bizottságként *

Bartal Róbert (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése *

Hozzászólások *

Szavazás az általános vitára alkalmasságról *

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10999. szám); általános vita *

Bartal Róbert (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése *

Szavazás az általános vitára alkalmasságról *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10675. szám); zárószavazás előkészítése *

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám); zárószavazás előkészítése II. *

 

Napirendi javaslat

1. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10812. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény, valamint a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10873. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

3. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám)

(Zárószavazás előkészítése)

4. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám)

(Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról)

5. A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10996. szám)

(Általános vita)

6. Egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelkezésalkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10997. szám)

(Általános vita)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

7. Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10999. szám)

(Általános vita)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Csiha Judit (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Balogh László (MSZP)
Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Dr. Csákabonyi Balázs (MSZP)
Dr. Faragó Péter (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Dr. Hajdu Attila (MSZP)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Simon Gábor (MSZP)
Dr. Szabó Éva (MSZP)
Dr. Szép Béla (MSZP)
Dr. Szili Katalin (MSZP)
Tóth András (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Dr. Balsai István (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kerényi János (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Dr. Szakács Imre (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz)
Dr. Rubovszky György (KDNP)
Dr. Salamon László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Szabó Éva (MSZP) megérkezéséig Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Dr. Szili Katalin (MSZP) megérkezéséig dr. Csiha Juditnak (MSZP)
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz) dr. Kerényi Jánosnak (Fidesz)
Dr. Mátrai Márta (Fidesz) megérkezéséig dr. Horváth Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) megérkezéséig dr. Répássy Róbertnek (Fidesz)
Dr. Vitányi István (Fidesz) megérkezéséig dr. Szakács Imrének (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Bartal Róbert osztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Dr. Dencső Balázs főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Nagy Gabriella osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelentek

Farkas Ádám elnök (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete)
Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 3 perc)

Elnöki megnyitó

DR. CSIHA JUDIT (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a mai ülésünkön képviselőtársaimat és vendégeinket.

A mai ülésünket megnyitom. Megállapítom, hogy az ülés határozatképes. Ismertetem a helyettesítési rendet: Szakács Imre Vitányi Istvánt, én helyettesítem Szili Katalint, Frankné Kovács Szilvia Szabó Évát, Répássy Róbert Navracsics Tibort, Horváth Zsolt Mátrai Mártát; egyelőre ennyi.

A napirend kiegészítése és elfogadása

Javaslatot teszek a napirendre, a kiküldöttekhez képest egy kiegészítéssel: a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának előkészítését kell még elvégeznünk. Kérdezem, van-e észrevétel, megjegyzés a napirendhez. (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, nincs.

Aki támogatja a napirendet, kérem, jelezze. (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy túlnyomó többségünk támogatta.

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10812. szám); módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Elsőként tárgyaljuk a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól szóló napirendi pontot.

Üdvözlöm a tárca jelen lévő képviselőjét. Egyetlenegy pontból áll az ajánlás, Hankó Faragó Miklós alelnök úr javaslatáról kérdezem a kormány álláspontját. Tessék!

DR. NAGY GABRIELLA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány tehát nem támogatja a Pp.-módosítást. Kérdés, észrevétel van-e? (Nincs.) Nincs. Szavazás következik. Ki támogatja a képviselő úr indítványát? (Szavazás.) Ilyet nem látok; egyharmadot sem kapott, elvetettük.

Köszönöm szépen, ezzel a napirendi pont tárgyalását befejeztük.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám); zárószavazás előkészítése I.

Tart még az emberi jogi bizottság ülése, az IRM képviselője ott védi meg a szabálysértési törvényjavaslatot, úgyhogy a következő napirendi ponttal folytatjuk: ez a 2010. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának előkészítése. Üdvözlöm a Pénzügyminisztérium képviselőjét... (A terembe belépő dr. Papp Imre szakállamtitkárhoz:) - most már ez után kerül sor erre a napirendi pontra.

Itt több indítványunk is van. Azt javaslom, vegyük elő a kormány által benyújtott indítványt, a 146-ost, az a legnagyobb. Kérdezem a tárcát, kíván-e hozzá kiegészítést fűzni. Parancsoljon!

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Tisztelettel üdvözlöm az elnök asszonyt és a tisztelt bizottságot. Dencső Balázs vagyok, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Nem kívánunk hozzá kiegészítést fűzni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Jelzem képviselőtársaimnak, hogy az indítványban a 19. sorszám alatti indítványnak van egy őt kizáró módosító javaslata is. Úgyhogy ennek a 19. pontnak a kivételével tárgyalnánk most ez a 146. sorszámú módosítójavaslat-csomagot, amelyet a kormány nyújtott be, és nem kíván hozzá kiegészítést fűzni.

Kérdezem, ki kér szót. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok.

Aki tehát a 19. pont kivételével egyetért ezzel a javaslatsorral - arról majd külön szavazunk -, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen, 15 igen, ez többség. Ellenpróbát is kérek: ki nem támogatta? (Szavazás.) Nincs olyan. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 11 tartózkodás mellett a javaslatsort elfogadtuk.

Most csak a 19. pontról szavazunk. Ennek a pontnak a pandanja a 150. sorszámú, Szabó Zoltán képviselő úr által benyújtott indítvány. Kérdezem mindenekelőtt erről a kormány álláspontját. Parancsoljon!

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Egy pillanat türelmet kérek...

Tekintettel arra, hogy a 150-est támogatjuk, akkor ezt a 19-est nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezért kérdeztem korábban a kiegészítenivalót - de így is rendben van.

Tehát a kormány a 19-es saját javaslatával szemben a Szabó Zoltán-féle indítványt támogatja. Először, miután módosítás módosítására kerülne sor, Szabó Zoltán indítványát teszem fel szavazásra. Kérdezem, ki ért vele egyet. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem értett vele egyet? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett az indítványt elfogadtuk.

Most tehát a 146. módosító indítvány 19. pontja helyett megszavaztuk Szabó Zoltán indítványát.

Azért a rend kedvéért a 19-esről is kérek egy szavazást. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Nem látok jelentkezőt; elvetettük, egyharmadot sem kapott.

Következik ebben a sorban a 145. sorszámú indítvány. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja a 145. sorszámú indítványt. Jelentkezőt nem látok. Ki támogatja? (Szavazás.) 15, ez többség. Ki nem támogatta? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A 147-esről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ezt is támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

148-as?

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ezt is támogatja a kormány. Jelentkezőt nem látok. Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

149-es?

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ezt is támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A 151. sorszámú Bencsik János indítványa, kérdezem a kormány álláspontját.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezt nem támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) 12 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás.) 15 ellenében elvetettük, de egyharmadot kapott.

A 152. indítványról kérdezem a kormányt.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ezt támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

A 142-esről kérdezem a kormányt.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Senki, egyharmadot sem kapott, elvetettük.

143-as?

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ezt támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem támogatta? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

144-es?

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja? Salamon képviselő úr indítványáról szavazunk. (Szavazás.) 12 igen; egyharmadot kapott, de elvetettük.

Ezzel a napirendi pont tárgyalását befejeztük. Köszönöm szépen; simább volt, mint ahogy gondoltam.

Most következik a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvény módosításának zárószavazását előkészítő ajánlás.

Az ajánlás két pontból áll, ugyanazok a benyújtók, úgyhogy együttesen kérdezem a kormány álláspontját.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Elnézést, kérhetnénk most egy pici szünetet ezzel kapcsolatban? Mert ezzel kapcsolatosan nincs ajánlásunk.

ELNÖK: Álláspontjuk vagy ajánlásuk nincs? (Rövid egyeztetést követően:) Egy perc technikai szünet. Tessék parancsolni!

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Elnézést kérek, de erről nincs információnk. Tehetnék egy olyan javaslatot, hogy térjünk vissza rá egy másik napirendi pont után?

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/10380. szám); döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról

ELNÖK: Jó, rendben. De így sem tudom felmenteni a munka alól önöket, mert a következő napirendi pontunk a költségvetés végrehajtásáról szóló törvény bizottsági módosító indítványáról szóló döntés. Erről tudnak nyilatkozni?

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Jó, akkor kérdezem a kormány álláspontját a költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtandó bizottsági módosító javaslatról. Parancsoljon!

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ezt a kormány támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? (Nincs.) Nincs. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) 15 igen. Ki nem? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett a bizottságunk ezt a módosító javaslatot benyújtja.

Ezzel a napirendi pont tárgyalását befejeztük.

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény, valamint a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10873. szám); módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Most egy kis helycsere következik, mert a szabálysértésekről szóló, illetőleg a büntetőeljárásról szóló törvény módosító javaslatainak megvitatása következik.

Üdvözlöm a napirendi pont tárgyalásánál Papp Imre államtitkár urat és Rajmon Balázs főosztályvezető urat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviseletében.

Hat pontból áll az ajánlás, úgy látom, valamennyit Bárándy Gergely képviselő úr nyújtotta be. Tudunk-e együtt tárgyalni az indítványokról? (Jelzésre:) A bólogatásból úgy látom, hogy tudunk.

Kérdezem a kormány álláspontját az 1-6. szám alatti indítványokról. Parancsoljon!

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Valamennyit támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány tehát valamennyi indítványt támogatja.

Kér-e valaki külön szavazást a pontokról? (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, nincs ilyen.

Aki tehát az 1-6. sorszámozott módosító javaslatokat, amelyek közül kettő-kettő össze is függ egymással, támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 12 tartózkodás mellett elfogadtuk.

Ezzel a napirendi pont tárgyalását befejeztük.

Következik az alkotmány... (Jelzésre:) Bocsánat, Szép Béla képviselő úr kér szót?

DR. SZÉP BÉLA (MSZP): Elnézést kérek, tisztelt elnök asszony. Próbáltam a szavazás előtt jelentkezni.

A 6. pontban nyilvánvalóan egy gépelési hiba van, ezt meg kellene állapítani, nehogy a normaszövegbe a hibával együtt kerüljön át a javaslat.

ELNÖK: Azért hadd nézzem meg ebben a nagy gyorsaságban... Igen, ez összecsúszott sajtóhiba. Ezt akkor megállapíthatjuk, hogy ez egy nyilvánvaló sajtóhiba, úgyhogy kérjük majd a nyomdaszövegnél ezt figyelemmel kísérni és jelezni. Köszönöm szépen a figyelmes észrevételt.

A Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10996. szám); általános vita

Most akkor következik az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslat. Ugyancsak Papp Imre államtitkár úr van jelen a kormány képviseletében.

Ennek a törvényjavaslatnak az általános vitára alkalmasságáról kell döntenünk. Kérdezem államtitkár urat, kíván-e kiegészítést fűzni hozzá.

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egy rövid mondatot mondanék, elnök asszony. Tisztelt Bizottság! Miután az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a jogalkotói hatáskör az alkotmányból kell hogy következzék, ezért teszünk javaslatot az alkotmány szintjén egy új jogszabály létesítésére: ez pedig a rendelkezés volna. Ennek minden jogtörténeti és egyéb aspektusát most nem mondanám el.

Ehhez kérjük a támogatásukat. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát. Kérdezem, ki kér szót. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok.

Szavazás az általános vitára alkalmasságról

Aki általános vitára alkalmasnak tartja az indítványt, kérem, jelezze. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem értett vele egyet? (Szavazás.) 12 ellenében általános vitára alkalmas.

Köszönöm szépen, ezzel a napirendi pont tárgyalását befejeztük.

Egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelkezésalkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10997. szám); általános vita, első helyen kijelölt bizottságként

Következik az egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelkezésalkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényjavaslat, amelynek általános vitára alkalmasságáról kell döntenünk.

Üdvözlöm a napirendi pont tárgyalásánál Farkas Ádám elnök urat és a kormány képviselőjét. Kérdezem, szóbeli kiegészítést kívánnak-e fűzni az előterjesztéshez. Parancsoljon!

Bartal Róbert (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, elnök asszony. Bartal Róbert vagyok, a Pénzügyminisztérium képviseletében.

A törvényjavaslat összefügg az alkotmánymódosítással, és ennek keretében a jogalkotási törvényt, illetve az egyes ágazati törvényeket módosítja annak érdekében, hogy konkrétan meg legyen határozva, mely esetekben van a felügyelet elnökének rendelkezésalkotási lehetősége.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Salamon képviselő úré a szó.

Hozzászólások

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Bizottság! Nem fogjuk támogatni ezt a törvényt sem, miként az alkotmányt sem támogattuk. (Derültség és közbeszólások az MSZP képviselői részéről.) Az összefüggés okán azért nagyon röviden elmondom, hogy a törvényt miért nem támogatjuk...

ELNÖK: A derültség feltételezhetően annak a szóbotlásnak szól, hogy nem az alkotmányt, hanem az alkotmány módosítását nem tetszettek támogatni.

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Így van, nagyon köszönöm. Mi már fél szavakból is értjük egymást. (Derültség.)

ELNÖK: Én nagyon pártolom a kedélyes bizottsági ülést, de azért tartsunk egy sort, úgyhogy Salamon képviselő úré a szó.

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): A jogalkotásnak ilyen természetű kiterjesztését, amelyet ez az alkotmánymódosító javaslat felvet, és ami aztán itt manifesztálódik például ebben a törvényjavaslatban - és gondolom, van még a kormánynak hasonló elképzelése vagy vannak még ilyenek -, nem tudjuk támogatni. Szokatlan, alkotmányos ízlésünkkel ellenkezik.

Akkor, amikor egy viszonylag egyszerűen működő és költségkímélő államról gondolkodunk, akkor teljesen érthetetlen, hogy egy nagyon komoly hatalmi tevékenységet, a jogalkotási tevékenységet miért akarjuk még bővebbé tenni. A meglévő jogforrási eszközök teljesen elégségesek arra, hogy az ország jogi viszonyait és jogalkotását megfelelő szinten biztosítsák.

Úgyhogy elnézést, pótlólag akár az alkotmánymódosítási javaslathoz is kapcsolható ez az indoklás; mind ahhoz, mind pedig ehhez a törvényjavaslathoz ezeket az indokokat fontosnak tartottam elmondani.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Wiener György!

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Bizottság! Salamon képviselőtársam nem volt teljesen következetes, tudniillik ilyen változás már történt, ráadásul a Fidesz támogatásával is, amikor a parlament elfogadta a 2002. évi LXI. törvényt, amelynek alapján a Magyar Nemzeti Bank elnökét olyan rendeletkibocsátási joggal ruházták fel, amely rendelet a kormányrendelettel áll azonos szinten a jogforrások hierarchiájában; tehát egy ilyen változás már megindult.

Ennek a mostani alkotmánymódosításnak, illetőleg törvénymódosításnak, amelyet a második törvényjavaslat tartalmaz, az a funkciója, hogy amit az Európai Unió is igényel, önálló, úgynevezett szabályozó hatóságok jöjjenek létre. Milyen változást jelentene a benyújtott két törvényjavaslat? Az alkotmánymódosítás megalapozza azt a lehetőséget, amit aztán a jogalkotási törvény és az ágazati szaktörvények valóra is váltanak, hogy a pénzügyminiszter helyett a felhatalmazást egy kormányhivatal vagy - egy esetleges későbbi változtatás nyomán - egy autonóm államigazgatási szerv vezetője lássa el. Magának a szabályozásnak a tartalmában lényeges változás nem történne. A folyamatnak pontosan az a célja, hogy hosszabb távon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete autonóm államigazgatási szervvé alakuljon át, vagyis független legyen a mindenkori végrehajtó hatalomtól. Egyébként a törvényjavaslat tartalmazhatna egy olyan rendelkezést is, hogy módosítja a 2006. évi LVII. törvény 1. §-át, és a PSZÁF-ot a kormányhivatal kategóriából áthelyezi az autonóm államigazgatási szervek körébe. Ez azonban nem történt meg, bár korábbi kormányzati tényezők nyilatkozataiból egy ilyen következtetést le lehetett volna vonni.

Az MSZP egyébként támogatja mind a két törvényjavaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kér még szót? (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok.

Szavazás az általános vitára alkalmasságról

Aki a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem tartotta alkalmasnak? (Szavazás.) 11 ellenében a javaslat általános vitára alkalmas.

Ezzel a napirendi pont tárgyalását lezártuk. Köszönöm szépen az elnök úr és a kormány képviselőjének a közreműködését. Ön marad a következő napirendi ponthoz is, ha jól gondolom. (Bartal Róbert jelzésére:) Igen.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10999. szám); általános vita

Következik az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat; az általános vitára alkalmasságáról kell döntenünk.

Kérdezem a kormány képviselőjét, van-e kiegészítése. Parancsoljon!

Bartal Róbert (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése

BARTAL RÓBERT (Pénzügyminisztérium): Rövid összefoglalót mondanék a javaslatról.

A törvényjavaslatban elég sok jogszabály szerepel. Ami majdnem mindegyik törvényt érinti, ez az Alkotmánybíróság 144/2008. AB határozatával kapcsolatban a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló törvény rendelkezéseivel függ össze. Itt az erkölcsi bizonyítvány, illetve a büntetlen előéletre vonatkozó feltételrendszerek kerülnek újból meghatározásra; illetve önök előtt szerepel majd egy hasonló jogszabály, amely nem a pénzügyi tárgyú törvények hasonló módosítására irányul.

A másik ilyen módosítási indok, hogy a MiFID irányelv, a 2004/39/EK irányelv kapcsán egy infringement-eljárás indult Magyarország ellen, és ennek következtében az ott hiányolt, át nem ültetett, illetve jogértelmezési vitában lévő szabályok kapcsán kerül sor módosításra a tőkepiacról szóló törvényben, a PSZÁF-törvényben, illetve a befektetési szolgáltatókról szóló törvényben.

Van egy módosítás a csődtörvénnyel összefüggésben. Ennek az a szerepe, hogy van egy ISDA nemzetközi egyezmény, amellyel kapcsolatban a tavaszi ülésszak alatt módosításra került a csődtörvény, és ezzel kapcsolatban a piaci szereplők, illetve a vállalkozások számára sajnos egy elég hátrányos módosítás következett be, és ezt próbálja orvosolni ez a javaslat.

Továbbá olyan módosítások vannak még benne, amelyek az új polgári törvénykönyvről szóló törvény definíciójától eltérve határoznak meg fogalmakat az egyes ágazati törvényekben, és ezt vezeti következetesen végig.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megnyitom a vitát. Kérdezem, ki kér szót. (Senki sem jelentkezik.) Nincs jelentkező.

Szavazás az általános vitára alkalmasságról

Szavazás következik. Aki a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, jelezze. (Szavazás.) 15-en. Ki nem tartotta alkalmasnak? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 11 tartózkodás mellett általános vitára alkalmas.

Tisztelt Bizottság! Most vissza kell térnünk az egyik előző napirendi pontunkra, illetőleg kettőre. Megvárom, míg a Pénzügyminisztérium képviselői visszaülnek.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10675. szám); zárószavazás előkészítése

Zárószavazás előkészítése körében kell tárgyalnunk a 2009. évi költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslat tekintetében. Két pontból áll az ajánlás, mindkettőt, ha jól emlékszem, ugyanazok a képviselők nyújtották be, nagyjából.

Kérdezem a kormány álláspontját. Parancsoljon!

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Asszony! Elnézést kérek a kis közjátékért. Nem támogatjuk.

ELNÖK: Egyiket sem.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Egyiket sem.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kér szót? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok jelentkezőt.

Aki támogatja a két indítványt - ha nincs kifogás az együttes szavazás ellen (Nincs.) -, kérem, jelezze kézfelemeléssel. (Szavazás.) 11 igen mellett elvetettük, de egyharmadot kapott.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10679. szám); zárószavazás előkészítése II.

Most visszatérünk a megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitájának előkészítésére, ahol is egy zárószavazás előtti módosító javaslatot kellene benyújtanunk a vízgazdálkodásról szóló törvényhez. Erről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. DENCSŐ BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Úgy látom, egy értelemzavaró rendelkezés kiküszöbölését célozza ez a javaslat. Tehát a kormány támogatja. Ki kér szót? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok jelentkezőt.

Szavazás következik. Aki támogatja a módosító javaslat benyújtását, kérem, jelezze. (Szavazás.) 15 igen. Ki nem? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 11 tartózkodás mellett a bizottság úgy döntött, hogy az indítványt benyújtja.

Köszönöm szépen. Ezzel a bizottság mai munkáját elvégeztük. Köszönöm mindenki részvételét.

Az ülést berekesztem. Várhatóan a jövő hétfőn lesz legközelebb ülésünk. A viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 31 perc)

 

 

Dr. Csiha Judit
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea