EGB-18/2007.
(EGB-38/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának
2007. június 11-én, hétfőn, 09 óra 30 perckor
a Képviselői Irodaház 567. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki megnyitó*

Napirend előtti tájékoztató*

A napirend elfogadása*

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/2936. számú törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítvány megvitatása*

Képviselői kérdések, észrevételek*

Határozathozatal*

Egyes foglalkoztatási jogviszonyokat szabályozó törvények munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítvány megvitatása*

Képviselői hozzászólás, kérdés és a válasz*

Határozathoztal*

Egyebek*


Napirendi javaslat

  1. Egyes foglalkoztatási jogviszonyokat szabályozó törvények munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2938. szám)
    (A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság által benyújtott módosító javaslat megvitatása)
  2. Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2936. szám)
    (A költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság által benyújtott módosító javaslat megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Czinege Imre (MSZP)
Dr. Garai István Levente (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Perjési Klára (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Molnár Ágnes (Fidesz)
Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Dr. Spiák Ibolya (Fidesz)
Dr. Puskás Tivadar (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)
Dr. Csáky András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Nyul István (MSZP) dr. Tóth Istvánnak (MSZP)
Dr. Tittmann János (MSZP) dr. Kökény Mihálynak (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP) dr. Vojnik Máriának (MSZP)
Dr. Heintz Tamás (Fidesz) dr. Puskás Tivadarnak (KDNP)
Dr. Spiák Ibolya (Fidesz) megérkezéséig dr. Horváth Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Nagy Kálmán (Fidesz) dr. Mikola Istvánnak (Fidesz)
Béki Gabriella (SZDSZ) megérkezéséig Gyula Ferencnének (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Schlammadinger József főosztályvezető, Egészségügyi Minisztérium
Dr. Burik Mária főosztályvezető-helyettes, Szociális és Munkaügyi Minisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Köszöntöm a bizottság tagjait, a meghívottakat, a bizottság ülését megnyitom. Remélhetőleg rövid ülésre kerül sor, tekintve hogy a tárgyalásaink lezárta után két bizottsági módosító javaslat érkezett még, amelyekről a mai szavazásokra tekintettel állást kell foglalni.

Napirend előtti tájékoztató

Tisztelt Bizottság! Napirend előtt szeretném megjegyezni, hogy szerdán a szokott időben, 10 órakor a bizottság kihelyezett ülést tart a Honvéd Egészségügyi Központban, a bejárat az új épületben, a Papp Károly utcában van, onnan a bizottság tagjait kísérik, fogadják, a megfelelő helyre elviszik. Arra kérem a bizottság tagjait, hogy úgy érkezzünk meg, hogy 10 órakor el tudjuk kezdeni az ülést, tehát egy kicsit korábban. A bizottság ülésén előreláthatólag a honvédelmi miniszter úr is részt vesz, tehát arra kérem a bizottság tagjait, hogy erre való tekintettel úgy érkezzenek meg, hogy 10 órakor az ülést el tudjuk kezdeni.

Megkérdezem, van-e a napirend előtt észrevétel. (Nincs jelzés.) Nincs.

A napirend elfogadása

A napirendre az írásban kiküldött meghívónak megfelelően teszek javaslatot, amely a bizottság feladatkörébe tartozó két bizottsági kapcsolódó módosító indítvány megvitatását jelenti. Kíván-e valaki más javaslatot tenni? (Nincs jelzés.)

Ki ért egyet a napirenddel? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/2936. számú törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítvány megvitatása

Az első pont az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2936. számú törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági indítvány megtárgyalása lenne. Ezt a módosító indítványt a költségvetési bizottság nyújtotta be. A képviselőtársaim a szöveget és az indokolást az eredeti formában találják az asztalon, egyébként pedig az ajánlás is ezt tartalmazza.

Ez a törvényjavaslat tehát arról szól, hogy a költségvetési bizottság az ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényt egészítené ki. E szerint, ha a fenntartó a szakmacsoporton belül a kapacitás 10 százalékát át akarja csoportosítani - ez a súlyponti kórházakra vonatkozik -, akkor ehhez a pénzügyminiszter egyetértése is szükséges. Tulajdonképpen a módosító javaslat lényege, amelyet - még egyszer mondom - a költségvetési bizottság nyújtott be.

Megkérdezem a kormány képviselőjét, Schlammadinger József főosztályvezető urat, hogy a kormány ezt a költségvetési bizottsági indítványt támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja a javaslatot.

ELNÖK: Rövid indokolást is kérek.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A rövid indokolás az, amit a módosító indítvány indokolása is bemutat, nevezetesen a 10 százalék erejéig történő kapacitásátcsoportosítási igény kommunikációja, értékelése, monitorozása érdekében a pénzügyminiszter egyetértési jogát biztosítaná ahhoz a miniszteri engedélyezési jogkörhöz, amelyet jelenleg is tartalmaz már a kapacitási törvény.

A kormány úgy gondolta, hogy a monitorozási folyamat, az esetleges tvk-túllépés kiküszöbölése érdekében mindenképpen indokolt e területen a pénzügyminiszteri egyetértési jog biztosítása.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e észrevétel, kérdés ehhez az indítványhoz? Garai képviselő úr!

Képviselői kérdések, észrevételek

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Köszönöm szépen. Csak remélem, hogy ez nem olyan pénzügyminiszteri egyetértés lesz, mint mondjuk a kecskeméti haemodinamikával kapcsolatosan, mert nagyon véres dolgok szoktak lenni ezek a pénzügyminiszteri egyetértések.

ELNÖK: Horváth képviselő úr!

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak nem értem, miért szükséges ez. Az egészségügyi miniszter, az egészségügyért felelős miniszter a saját kasszán belül az egyik szakmacsoportból a másikba történő átcsoportosítást nem képes elbírálni? (Közbeszólások.) Akkor mondjuk ki, hogy az államháztartásért felelős miniszter irányítja az egészségügyi kapacitásokat! (Közbeszólások: A hadügyminiszter. - Volt már ilyen.)

ELNÖK: Puskás képviselő úr!

DR. PUSKÁS TIVADAR (KDNP): Köszönöm szépen. Horváth képviselő úr elmondta a lényegét. Magyarul vannak minisztériumok, amelyek különböző súllyal esnek latba, az Egészségügyi Minisztérium ezek szerint a Pénzügyminisztérium beosztottja, és az Egészségügyi Minisztériumon belüli átcsoportosítás is csak úgy működik, ha a pénzügyminiszter hozzájárul.

Nem nagyon értem a rendszert. Mi ennek az oka?

Köszönöm.

ELNÖK: Pesti képviselő úr!

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Ha jól értem, ez a 10 százalékos átcsoportosítás elsősorban a súlyponti kórházakra vonatkozik. A kérdésem az, hogy a sokkal nehezebb helyzetben lévő, nem súlyponti kórházaknak miért nem adunk ilyen lehetőséget. Miért ez a diszkrimináció? Ők sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a súlyponti kórházak. Valóban deklarálni akarjuk, hogy a nem súlyponti kórházakat halálra ítéljük?

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Pesti képviselő úr kérdésére annyit hadd válaszoljak - hogy rövidítsem a dolgot -, hogy ismereteim szerint a 10 százalékos átcsoportosítási jogosítvány eredetileg is csak a súlyponti kórházakra vonatkozott e tekintetben. Tehát tulajdonképpen erre vonatkozik ez a változás. Egyébiránt pedig, miután az én felfogásom szerint ez szakmai döntési kör, magam is erőteljesen megkérdőjelezem, hogy ehhez szükséges-e az államháztartásért felelős miniszter egyetértése. Ezzel egyébként egy kicsit előlegeztem, hogy mit gondolok erről a bizottsági módosító indítványról magam is.

Kíván-e a kormány képviselője válaszolni az elhangzottakra?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

Határozathozatal

ELNÖK: Nem kíván. Ki támogatja ezt az indítványt? (Nincs jelzés.) Senki. Megállapítom, hogy a bizottság egyharmada sem támogatja ezt az indítványt. (Közbeszólás: Tartózkodás volt.) A jegyzőkönyv kedvéért megkérdezem, ki tartózkodik. (Szavazás.) Három.

(Jelzésre.) Képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Nekem egy technikai kérdésem lenne. Délután szavazunk a módosítókról. A Házszabály értelmében a frakcióknak délig kell kikérnie a támogatotti sorból azokat, amelyekről külön szavazást szeretnének kérni. Ebben az esetben mi az eljárásrend?

ELNÖK: A képviselő úr türelmét kérem. A szavazásnál ki fog derülni, hogy volt olyan frakció, amely érzékelte ezt, de ezt nem itt a bizottságban tudjuk megbeszélni. Nekünk állást kell erről foglalni! (Közbeszólások.)

Egyes foglalkoztatási jogviszonyokat szabályozó törvények munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítvány megvitatása

Tisztelt Bizottság! Soron következik az egyes foglalkoztatási jogviszonyokat szabályozó törvények munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényjavaslathoz a foglalkoztatási bizottság által benyújtott bizottsági módosító indítvány, melyet szintén megkaptak a képviselőtársaim. E tekintetben nem első helyen kijelölt bizottság vagyunk, de mégis, ez az indítvány jellemzően és alaposan érinti az egészségügyi ikertörvényt, pontosabban annak az ügyeletre vonatkozó részét, ezért úgy gondolom, helyes, ha e tekintetben a bizottság állást foglal.

A szaktárcát Burik Mária főosztályvezető-helyettes asszonyt képviseli - gondolom a kormányt is - a Szociális és Munkaügyi Minisztériumból. Megkérdezem, hogy a kormány támogatja-e ezt a bizottsági indítványt, és kérem, hogy röviden indokolja is. Megadom a szót.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Elsődlegesen fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a korábbi bizottsági ülések során is hivatkoztunk arra, hogy tárcaálláspontot képviselünk, mivel e kérdésben a kormány egy kiegészítő előterjesztést is megtárgyalt az elmúlt héten, melynek az eredménye az lett, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodáson alapuló többletmunka lehetőségéről a kormány olyan álláspontot foglalt el, hogy szükségesnek tartja kivenni a törvényjavaslatból ezt a lehetőséget. Ez azzal jár, hogy mivel a törvényjavaslat a tervek szerint július 1-jével lépne hatályba, a munkáltatók többségét váratlanul érné, hogy az ügyelet teljes időtartamára vonatkozó számítási szabály az ügyelet teljes időtartamát munkaidőként rendelné figyelembe venni.

Egyes ágazatokban ez gyakorlati problémákat idézne elő, illetőleg az ellátást, a szolgáltatás nyújtását nem lehetne ennyi idő alatt jól megszervezni. Ezért az opt out lehetőségének kivételével egyidejűleg viszonylag hosszabb időt szükséges biztosítani a munkáltatók számára arra, hogy felkészüljenek az ügyelettel együtt járó új munkaidő-számítási szabályokra. Ezért a törvényjavaslat 4. §-ának bizonyos rendelkezéseit 2008. január 1-jével szükséges hatályba léptetni.

Utalni kívánok arra, hogy időközben egyeztetések folytak az egészségügyi tárcával arról, hogy ez a szabály mennyire érinti az egészségügyet, és bár az általános munkajogi szabályok alapján az Mt. vonatkozó szabálya január 1-jével lépne hatályba, az egészségügyi ágazat szükségesnek tartja, hogy ezek a szabályok az egészségügyben már július 1-jétől élhessenek. Ezt az alkotmányügyi bizottság által még megtárgyalandó koherenciát rendező módosító javaslattal kívánjuk rendezni.

ELNÖK: Tehát ha jól értem, a kormány ezt az indítványt támogatja, és azt is érzékeli, hogy ez által egy egyébként ma elég nehezen áttekinthető ellentmondás keletkezik a két törvény között. Ez azért is rendkívüli módon sajnálatos, merthogy egyébként az egészségügyi intézményrendszernek az új törvények alkalmazására való felkészülést még jobban megnehezíti. Nehezen tudom átlátni, hogy ezzel majd hogyan és milyen módon tudnak megbirkózni, de mindenképpen sajnálatosnak tartom, hogy most egy ilyen diszkrepancia keletkezik, amelyet majd az alkotmányügyi bizottság, ha kívánja, orvosol, vagy ha úgy kívánja, nem.

Vojnik Mária képviselő asszonyt illeti a szó.

Képviselői hozzászólás, kérdés és a válasz

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm szépen. Nem akarom húzni az időt, de az elnök úr és a kormány képviselője is elmondta, hogy ami a munka világában egy hosszabb felkészülési időt igényel, annak az egészségügyben nemcsak hogy nem kell így lennie, hanem az Alkotmánybíróság kifejezetten ezt a határidőt adta, mint a leghosszabb, még tolerálható időhatárt az ügyeletek rendezésére. Ilyen értelemben tehát szó sem lehet arról, hogy ne legyen erre nézve egy indítvány. Csak tájékoztatom az egészségügyi bizottságot, hogy a foglalkoztatási bizottság ülésén a múlt héten erre az összefüggésre felhívtam a tárca képviselőjének a figyelmét, ő azt mondta, hogy nincs összefüggés az egészségügyi tárgyú törvényekkel.

Most inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy van ennek a rendelkezésnek egy normaszöveget is érintő része. Tudniillik a törvényjavaslat a teljes 5. § elhagyását indítványozza, legalábbis a benyújtott indítvány jelölése szerint, amelyben ennek az 5. § (8) bekezdése adja meg a felhatalmazást arra - a munka törvénykönyve 119/A §-ában -, hogy a munkaidő-szervezésben az egészségügyre nézve a tárca és a jogszabály eltérhet a munka világa egyéb érintett szektoraitól. Vagyis aggályosnak tartom, hogy ezt a bizonyos szakaszt is elhagyjuk. A határidőket már látszólag elrendeztük ezzel, hogy az alkotmányügyi bizottság elő fogja hozni azt a módosító indítványt, amely az egészségügyi ügyeletekre nézve a júliusi határidőt tartani fogja. Most újra elmondom, hogy - a jogászokkal is konzultálva - ezt az elhagyó rendelkezést is aggályosnak tartjuk.

Úgyhogy azt indítványozom a tárca és a kormány képviselőinek, hogy még egyszer tekintsék át ezt az elhagyni javasolt rendelkezést.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kíván hozzászólni? (Nincs jelzés.) Senki. A kormány képviselője!

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Röviden annyit reagálnék, hogy megfontoljuk, végiggondoljuk még egyszer.

Határozathoztal

ELNÖK: Köszönöm szépen. A szavazás következik. Ki támogatja a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság által benyújtott módosító indítványt? Ki szavaz igennel? (Nincs jelzés.) Senki. Ki szavaz nemmel? (Nincs jelzés.) Senki. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Úgy látom, a bizottság minden itt levő tagja tartózkodott, nem kapott támogatást.

Köszönöm szépen.

Egyebek

Az egyebekben még egyszer arra hívom fel a figyelmet, hogy a kihelyezett ülésnél a bejárat a Papp Károly utcában van, ott várják a bizottság tagjait. Szeretnénk 10 órakor elkezdeni, előreláthatólag a honvédelmi miniszter úr is személyesen részt vesz az ülésen.

Egyúttal tájékoztatom a bizottságot arról, hogy az élelmiszer-biztonsággal és néhány más ponttal kapcsolatos utolsó bizottsági ülésre 19-én - tehát a hétfői szavazás után -, kedden reggel kerülne sor, éppen azért, hogy akkor ne kelljen szerdáig várni. Tehát kedden délelőtt tartanánk a bizottsági ülést, és miután igen hosszú szavazások lesznek, valószínűleg 10 órakor.

Köszönöm szépen, az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 50 perc)

 

Dr. Kökény Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné