EIB-3/2006.
(EIB-3/2006-2010.)

Jegyzőkönyv

az Országgyűlés európai ügyek bizottságának
2006. június 19-én, hétfőn, 12 óra 07 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:

Az ülés résztvevői:

Elnöki megnyitó

A napirend elfogadása

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/231. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága

Pölöskei Pálné előterjesztése

Határozathozatal

Elnöki bejelentés a napirend módosításáról


Napirendi javaslat:

1. Az országgyűlési képviselők és az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat (T/238. szám)

(Általános vita)

2. Egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényjavaslat (T/239. szám)

(Általános vita)

3. Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/231. szám)

(Általános vita)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Dr. Csapody Miklós (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Veress József (MSZP) Varga Zoltánnak (MSZP)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) Nógrádi Zoltánnak (Fidesz)

Meghívott:

Pölöskei Pálné főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottságunk tagjait, meghívott vendégeinket. Mint a bizottság tagjai látják, a Ház kicsit átalakította a terem berendezését. Ez némi kényelmetlenséggel jár, de ez van. Majd igyekszünk kialakítani egy olyan ülésrendet, hogy a meghívott vendégeket a lehető legjobban lássák a bizottság tagjai, és a vitákat ennek megfelelően tudjuk majd lefolytatni.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslatomat az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn. Ezek olyan törvényjavaslatok, amelyeket a héten a Ház fog tárgyalni, ezeknek vannak olyan elemei, amelyek az európai ügyek bizottságának kompetenciájába is tartoznak. Kérdezem a bizottságot, hogy észrevétel van-e a napirendi javaslattal kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja a megküldött napirendünket. Aki támogatja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/231. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága

Azt javasolom, hogy kezdjük a 3. napirendi pontunkkal, ha nincs ez ellen kifogás, mert az Igazságügyi Minisztérium képviselője még a másik bizottságban van, azonban a Pénzügyminisztérium képviselője jelen van.

Az 1. napirendi pont az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, az előterjesztő Pölöskei Pálné. Tessék parancsolni!

Pölöskei Pálné előterjesztése

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Ez a most benyújtott törvényjavaslat is, amely egyes adó- és járuléktörvények módosítását tartalmazza, megfogalmaz olyan előírásokat, amelyek valamilyen módon a közösségi jogszabályokhoz, közösségi előírásokhoz kapcsolódnak. Az egyik ilyen a társaságiadó-törvényt érinti. A 2007 és 2013 közötti időszakra az Európai Bizottság kiadott egy új iránymutatást a támogatáspolitikáról, és ehhez az iránymutatáshoz szükséges igazítani a társaságiadó-törvénynek a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó rendelkezéseit. Ez történik meg a mostani módosítással, ez szerepel a javaslatban. Leginkább olyan formában jelenik meg a törvénymódosításban az iránymutatáshoz való kapcsolódás, hogy nem rendelkezik olyan kérdésekről, amelyekről eddig rendelkezett, hanem visszautalja, hogy majd kormányrendelet fogja a részleteket tartalmazni.

Ilyen változtatás például, hogy eddig elő volt írva, hogy ha egy beruházáshoz támogatást kap egy cég, akkor azt öt évig kell működtetni az eredetileg eldöntött feltételek szerint. Itt most különbséget tesz az új iránymutatás a nagyvállalkozások és a kisvállalkozások között, ezért ez az öt évre való utalás kikerült a törvényből, és majd a kormányrendeletben lesz cizellálva, hogy a nagyvállalkozások számára öt év a fenntartási kötelezettség, a kicsik számára pedig három év.

A másik terület, amely közösségi jogharmonizációt érint, a jövedékiadó-terület. Itt a cigaretta minimum adómértéke tekintetében folytatódik a minimális adószinthez való közeledés, picikét előre hozva egy részét szeptemberre a szokásos módon január 1-jére meglépendő helyett.

Van egy fogalomváltozás az alkoholtermékekhez kapcsolódóan, amely fogalom most már harmonizál a közösségi szabállyal, és rendelkezést tartalmaz a bioüzemanyag elterjesztése érdekében az E85-ös üzemanyag adómentességére, illetve az ezzel kapcsolatos eljárásokra. Ez is, meg a társaságiadó-törvényt érintő rész is olyan, hogy még az Európai Bizottság hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy ez hatályba léphessen, ezért a hatályba lépéséről külön törvény fog rendelkezni, tehát azt tartalmazza a törvényjavaslat, hogy ezen előírások hatályba lépéséről külön törvény rendelkezik.

Végül az áfatörvényt érintően: mivel az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított 2006 tavaszán Magyarország ellen az áfatörvény kapcsán, hogy a telefonszámlában lévő áfa milyen aránya igényelhető vissza, tehát az 50 százalékos mértékű vissza nem igényelhetőség miatt, hogy az nincs összhangban a közösségi direktívával, ezért ezt a folyamatot is megszakítandó, visszaállítja ez a javaslat azt a mértéket, amely a csatlakozás időpontjában volt, vagyis ez azt jelenti, hogy a 70 százalékát lehet visszaigényelni, és a 30 százalékát nem. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen a főosztályvezető-helyettes asszonynak az előterjesztést.

Kérdezem a bizottságot, kinek van észrevétele a törvényjavaslat egészével vagy bármely részletével kapcsolatban. (Jelzésre:) Firtl alelnök úr!

FIRTL MÁTYÁS (KDNP), a bizottság alelnöke: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak egy rövid megjegyzést, hiszen az előterjesztésben elhangzott, hogy a bizottságra csak ez a néhány javaslat tartozna egészében, de az egész csomag, amiről tárgyalunk, egyébként meg nagyságrendekben sújtja a magyar választópolgárok érdekeit, úgyhogy igenis ez fájni fog a magyar lakosságnak, és a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a KDNP-vel közösen ezt a csomagot támogatni nem tudja.

ELNÖK: Köszönöm szépen, a meglepő bejelentést nyugtáztuk.

További hozzászólás? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok, ezért a vitát berekesztem.

Kérdezem a kormány képviselőjét, kíván-e válaszolni az elhangzottakra. (Pölöskei Pálné: Köszönöm, nem.) Nem kíván válaszolni.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja a törvényjavaslat általános vitára bocsátását. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Kívánják, hogy megszámoljam? (Közbeszólás: Nem.) A többség támogatta. Köszönjük szépen a főosztályvezető-helyettes asszonynak az előterjesztést. (Nógrádi Zoltán: Legalább a nem szavazatokat számoljuk meg!) Kik szavaztak ellene. (Szavazás.) Négyen. Tartózkodás volt-e? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt. Köszönöm szépen. A jegyzőkönyv a történelem számára rögzíti az arányokat. (Nógrádi Zoltán: Köszönöm.)

Egy kis szünetet rendelek el, amíg az Igazságügyi Minisztérium képviselője megérkezik. Addig kérem szépen szíves türelmüket.

(Szünet: 12.16-12.25)

Elnöki bejelentés a napirend módosításáról

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Egy jó meg egy rossz hírrel tudok szolgálni. Az alkotmányügyi bizottságban ezekről a kérdésekről betűnként rendkívül intenzív vita folyik. (Közbeszólás: Ez a jó hír.) Nem, ez a rossz hír. A jó hír az, hogy végül is nem ezen a héten tárgyalja a parlament, tehát ha nem ma tárgyaljuk meg, attól még a Ház el tudja kezdeni a tárgyalást. Én azt javasolom, hogy vegyük le ezt a két törvényjavaslatot a napirendünkről.

Szerdán a bizottság úgyis ülésezik, amikor találkozunk a volt és a következő elnöki posztot betöltő országok nagyköveteivel, és azt követően meghívjuk az Igazságügyi Minisztérium képviselőit, és akkor végig tudunk menni ezeken a törvényjavaslatokon. Kérem, ezt a bizottság tagjai fogadják el. Jövő héten kerül a Ház elé a két törvényjavaslat.

Szeretném bejelenteni azt is, hogy tárgyaltam Bajnai Gordon úrral, aki a legnagyobb készségét fejezte ki, hogy a bizottság elé jöjjön és elmondja az összes elképzelését, illetőleg a kormány elképzelését arról a struktúráról, amelyet a kormány kialakítani szándékozik az Európai Unióból származó források elosztására. Erre valamikor júliusban fog sor kerülni. Bajnai Gordon úr azt is közölte, hogy folyamatosan áll majd a bizottság rendelkezésére a szükséges kérdések megvitatására. Nincsenek még készen, de dolgoznak, és nyilván nem félkész anyaggal kíván a bizottság elé jönni, hanem kész elképzelésekkel, és júliusra ez el is fog készülni, erre ígéretet tett, és arra is, hogy a kapcsolattartás folyamatos lesz.

Majd még gondolkodunk, hogy hogyan lehetne az ülést legjobbá tenni, hogy a gyorsírók is jól halljanak. Ha ez így elfogadható, az ülést berekesztem. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 28 perc)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit