EIB-10/2006.
(EIB-10/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés európai ügyek bizottságának
2006. július 31-én, hétfőn, 14 órakor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Elnöki megnyitó *

 

Napirendi javaslat:

1. Az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának jelenlegi legnagyobb kihívása: fegyveres konfliktus a Közel-Keleten

Eszmecsere David Admon úrral, izraeli nagykövettel

2. Az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának jelenlegi legnagyobb kihívása: fegyveres konfliktus a Közel-Keleten

Eszmecsere Hussein Moussawi úrral, libanoni nagykövettel

3. Eszmecsere a Külügyminisztérium képviselőjével, az Európai Unió külügyminisztereinek rendkívüli Tanács-ülése előtt a közel-keleti fegyveres konfliktusról kialakítandó magyar álláspontról

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Kocsi László (MSZP) Szirbik Imrének (MSZP)
Káli Sándor (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Dr. Tóth Bertalan (MSZP) dr. Molnár Csabának (MSZP)
Ivanics Ferenc (Fidesz) dr. Braun Mártonnak (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) dr. Hörcsik Richárdnak (Fidesz)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 00 perc.)

Elnöki megnyitó

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Nagy tisztelttel köszöntöm az európai ügyek bizottságának minden megjelent tagját. Nagyon szépen köszönöm nekik, hogy a nyári szünetben egy fél napot szakítottak erre a ma legsúlyosabb nemzetközi konfliktusra, a Libanonnal kapcsolatos közel-keleti válságra.

Ennek az ülésnek az indokoltságát az adja, hogy a finn elnökség a holnapi napra összehívta a Tanács-ülést annak érdekében, hogy megvitassa a válságot, és kialakítsa az álláspontját. Az európai ügyek bizottsága részéről úgy gondoljuk, fontos, hogy ebben a rendkívül fontos, rendkívül kényes kérdésben a Magyar Országgyűlés is véleményt cseréljen, megvitassa a helyzetet, és ha nem is egy mandátumot adjon a kormánynak - mert erre se szükség, se lehetőség -, de elbeszélgessünk arról, hogy véleményünk szerint mi lenne a leghelyesebb álláspont, amelyet a magyar Külügyminisztériumnak a Tanács ülésén képviselnie kellene.

Nagy tisztelttel köszöntöm Adman nagykövet urat, Izrael állam nagykövetét. Mielőtt elkezdenénk a munkát, hadd tájékoztassam önöket is, és a sajtót is arról, hogy mi lesz a menetrend. A nagykövet úr azt kéri, hogy a bevezető mondatok - ameddig lehetőség nyílik különböző fotók készítésére - után zárt ülés keretében folytassuk a munkánkat. A libanoni nagykövet, akit utána várunk - ezt talán érdemes a bizottságnak tudni -, állítólagos bejrúti instrukciók alapján egyszerre egy helyen az izraeli nagykövettel nem mutatkozik. Ez az oka annak, hogy egymás után tartjuk ezt a meghallgatást. Majd ő is elmondja a kívánságát, hogyan szeretné elmondani a mondanivalóját. Ezt követően a Külügyminisztérium képviselőivel folytatunk zárt ülés keretében egy eszmecserét, és ezt követően nagy örömmel tájékoztatjuk a sajtót arról, ami itt történt, persze a zárt ülésre okot adó körülmények óvatos kezelése mellett.

(Jelzésre:) A mostani meghallgatást követően az izraeli nagykövet úr a sajtó rendelkezésére áll egy door-step interjúra, amikor kiment. Gondolom, ezzel a libanoni kollégája is pont így lesz. Az ülés végén pedig én magam tájékoztatom a sajtót arról, ami itt történt.

Azt kérném a bizottság tagjaitól, hogy értsenek egyet azzal, hogy most térjünk el attól a szokásos megbeszélési eljárástól, hogy kérdés-válasz-kérdés-válasz, mert egyik nagykövet sem azért van itt, hogy a bizottság előtt számot adjon kormányának tevékenységéről, szemben a magyar kormánnyal, hanem azért van itt, hogy tájékoztasson bennünket, és eszmecserét folytassunk. Tehát a menetrend azt lesz, mint a normális menetrendben, hogy a képviselő hölgyek és urak elmondják véleményüket, kérdéseiket, ezt követően a nagykövet úr válaszol, elmondja a reflexióit a kérdésekre, megköszönjük neki, és továbblépünk a következő napirendi pontra.

Elfogadható-e a bizottság számára ez a menetrend? (Általános helyeslés.) Nagyon szépen köszönöm a megértést, és még egyszer nagyon köszönöm a képviselőknek, hogy eljöttek erre a szerintem elég fontos bizottsági ülésre.

Most megkérem a sajtó képviselőit - elég hosszasan beszéltem ahhoz, hogy a szükséges vágóképek elkészüljenek -, hogy várakozzanak türelemmel, igyekszünk fontos és érdekes dolgokról beszámolni a sajtó képviselőinek.

A bizottság tagjainak egyetértése alapján a zárt ülést elrendelem, és még beszélek néhány percet arról, hogy nagyon meleg van odakint, de állítólag hamarosan hűvösebbre fordul az idő.

(A sajtó képviselői felé:) Nagyon köszönjük a megértést. Remélem, türelem lesz, hogy megvárjanak bennünket érdemi mondanivalónk kifejtésével is. (A sajtó képviselői elhagyják az üléstermet.)

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 05 perc.

A bizottság 14 óra 05 perctől zárt ülést tartott, melyről külön jegyzőkönyv készült.)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit