EIB-24/2006.
(EIB-24/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2006. november 22-én, szerdán, 12 óra 01 perckor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Elnöki megnyitó, napirendi javaslat*

Napirend előtti tájékoztató*

A napirend elfogadása*

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megtárgyalása*


Napirendi javaslat:

1.)A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló T/1145. számú törvényjavaslat módosító javaslatainak megtárgyalása

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Botka László (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Ékes József (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ) Kocsi Lászlónak (MSZP)
Firtl Mátyás (KDNP) Ékes Józsefnek (Fidesz)
Szirbik Imre (MSZP) dr. Botka Lászlónak (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP) Káli Sándornak (MSZP)
Dr. Tóth Bertalan (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Veress József (MSZP) Varga Zoltánnak (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz) Manninger Jenőnek (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) Ivanics Ferencnek (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Romhányi Balázs (Pénzügyminisztérium)
Nátrán Roland (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 13 perc.)

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság alelnöke - a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek, aki megtisztelt minket a jelenlétével és az érdeklődésével.

Szeretném jelezni, hogy a 11 órás kezdés érdekében tettünk előkészítő lépéseket. Ígéretünk volt arra, hogy a tanácskozás befejeződik 11 órára, ez sajnos nem következett be. Megkíséreljük a határozatképesség megteremtését.

Addig azonban, amíg ez nem sikerül, szeretném a türelmüket kérni. Nem tudok mást, minthogy addig felfüggesztjük az ülést. Kérem az előterjesztőket is, hogy amennyiben eltűri a munkarendjük ezt a késést, akkor tolerálják a csúszást! Köszönöm.

(Szünet: 11.14 - 12. 01)

Elnöki megnyitó, napirendi javaslat

ELNÖK: Kedves Képviselőtársaim! Kedves Vendégeink! Elkezdjük az ülést. Úgy látom, hogy a bizottság határozatképes, mégpedig a helyettesítésekkel, amelyeket most ismertetnék.

Ahogy az látszik is, én Eörsi elnök urat helyettesítem; Legény Zsolt képviselő úr Tóth Bertalan képviselőtársunkat helyettesíti; Botka László képviselő és polgármester úr Szirbik Imrét helyettesíti; Ivanics Ferenc Pelczné Gáll Ildikót helyettesíti; Ékes József Firtl Mátyást helyettesíti és Káli Sándor pedig Szűcs Erika képviselő asszonyt helyettesíti. Ilyenformán a bizottság határozatképes, sőt, reményünk van arra, hogy Varga Zoltán képviselő úr is meg fog érkezni. Úgyhogy javaslom, kezdjük el az ülést.

Napirend előtti tájékoztató

Én napirend előtt szeretnék arról tájékoztatást adni, hogy a Fidesz képviselőcsoportja kezdeményezte Lamperth Mónika miniszter asszony meghallgatását területfejlesztési kérdésekben. A miniszter asszony pozitívan válaszolt a megkeresésünkre, és jövő hétfőn 12 órakor a bizottság rendelkezésére áll, ahol tájékoztatja a bizottságot a felvetődött és a számára megfogalmazott kérdésekről, illetve a rövid tájékoztató után kérdésekre válaszol, amennyiben ilyenek majd lesznek.

(Varga Zoltán megérkezik az ülésre.)

Ezzel azt is jeleztem, hogy a következő ülésünk jövő héten hétfőn 12 órakor lesz. Egyelőre nem látok más napirendi pontot, amit akkor szükséges lenne megtárgyalni.

Ahogy azt előre jeleztem, Varga Zoltán képviselőtársunk is megérkezett. Kérem, foglaljon helyet!

A napirend elfogadása

Azt kérdezem, hogy az írásban előre kiküldött napirenddel egyetért-e a tisztelt bizottság.

Aki igen, az kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi pontot, ami a költségvetési törvényhez érkezett módosító indítványok megtárgyalása.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megtárgyalása

Üdvözlöm a kormány jelenlévő képviselőit, Romhányi Balázs főosztályvezető-helyettes urat a Pénzügyminisztériumból és partnereit. Szeretném jelezni, hogy körülbelül tíz szavazás az, amire sort kell kerítenünk.

A képviselők rendelkezésére bocsátottuk az ajánlást, ami a 18-ai ajánlástervezet alapján született meg. Szeretném elmondani a bevezetőben, hogy itt sor kerül azokra a szavazásokra, amelyek a 34. számú ajánláspontban a 10. számú módosító javaslatról szólnak, és utána pedig olyan indítványokról szavazunk, amelyek összefüggésben állnak más indítványokkal. Így együttes szavazást fogunk tartani a 36., 37. ajánlási pontoknál, a 203-astól kezdődő ajánlási pontoknál, a 205. és a 206. ajánlási pontok esetében, a 207. és 14., a 211. és 12., valamint a 277. és 362. ajánlásokról, továbbá a 278. pontról és számításaim szerint még az 584. és 586. ajánlási pontok függenek össze.

(Dr. Molnár Csaba megérkezik az ülésre.)

Az egy sorban felsorolt ajánlási pontokról, ahogy önök is látják, együttesen szavazunk.

A 34. ponttal kezdjük tehát, amely Kékesi Tibor képviselőtársunk javaslata. Nem tudom, itt van-e, vagy képviseli-e valaki őt. (Nincs ilyen jelzés.)

Nem. (Jelzésre.) Parancsoljon!

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Meg szeretném kérdezni, hogy a kormány részéről hány ellenzéki módosító javaslatot fogadtak be?

ELNÖK: Ez kiderült volna...

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Ebből, ami itt előttünk van, összességében.

ELNÖK: Tud erre válaszolni?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nincs ilyen ellenzéki módosító indítvány.

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Elnök úr, én azt kérném, pörgessük a szavazást, mert 11 óra óta itt vagyok. Nekem is van más programom.

ELNÖK: Köszönöm, képviselőtársam. Én magam is az úgynevezett pörgetés híve vagyok.

Ez esetben szeretném megkérdezni a kormány álláspontját a 34. ajánlási pontról. Ez az első kérdés, amiben szavaznunk kell.

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Kérdezem, ki támogatja. (Szavazás.) Ki nem támogatja? (Szavazás.) Úgy látom, senki nem támogatja, tehát nem kapott támogatást ez a módosító indítvány.

A következő pont, amiről szavaznunk kell, a 36., 37. ajánlási pont, Szabó Lajos és Gegesy Ferenc képviselők indítványa. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A kormány támogatja. (Jelzésre.) Tessék!

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Szeretném jelezni, hogy ez a módosító indítvány ellentétes az eddigi beszélgetéseinkkel, amik a bizottságon belül történtek.

Úgyhogy mi úgy gondoljuk, különösen fontos, hogy a parlament kifejezze azt, hogy igenis miniszteri felelősségben kell tartani bizonyos dolgokat, mert ez megint onnan vesz ki pénzeket. Tehát úgy gondoljuk, ezért fontos az, hogy ne támogassuk ezt az indítványt. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Viszont akkor kérem a kormányt, hogy egy mondatban indokolja az álláspontját.

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): A nemzeti fejlesztési ügynökség vezetője a miniszter alá tartozik, tehát a miniszter felelőssége ettől nem változik meg a témában.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor szavazzunk. Kérdezem, ki támogatja ezt a módosító indítványt. (Szavazás.) Tizenegy igen szavazat. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Négy nem szavazat. Köszönöm szépen, a bizottság 11:4 arányban támogatta a javaslatot.

A következő, amikről szavaznunk kell, a 202. ajánlási számon kezdődő, Szabó Lajos és Gegesy Ferenc képviselők nevéhez fűződő módosító indítványok. Ezek a 202., 203., 204., 309., 310., 311., 331., 332., 384., 385. és 386. pontok, ez a 33. számú módosító javaslat.

Kérdezem a kormány képviselőjét, támogatják-e.

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Indoklást szükségesnek tart-e valaki? (Nincs ilyen jelzés.) Nem. Köszönöm szépen.

Akkor kérdezem, ki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tehát 11:4 arányban támogatta a bizottság ezt a módosító indítványt.

A következő, amiről döntenünk kell, a 205. és 206. ajánlási pont. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem, ki támogatja? (Szavazás.) Senki nem támogatja, tehát nincs támogató szavazat. Ki tartózkodott? (Szavazás.) Négy tartózkodás volt. Köszönöm szépen. Tehát akkor 4 tartózkodó szavazat volt és egyébként nem volt támogatás.

A 207. és 214. ajánlási pontok következnek a 160. számú módosító javaslat kapcsán. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem, ki támogatja? (Szavazás.) Négy támogató szavazat van. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizenegy nem szavazat. Tehát a bizottság nem támogatja.

A 211. és 12. ajánlási pontok következnek a 168. számú módosító javaslatban. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. (Jelzésre.) Tessék!

IVANICS FERENC (Fidesz): Szintén egy mondat, bár megdöbbentem az előző szavazásnál, hogy mindig egyetértünk vele.

Itt is az ÁSZ figyelmeztetéséről van szó, tehát azért hívnám fel képviselőtársaim figyelmét, hogy itt a top-upot vennénk külön sorra, ami a fejezeten belül az előirányzatot tulajdonképpen nem nagyon változtatná meg. Az ÁSZ-nak felelnénk meg ezzel a módosítással. Köszönöm.

ELNÖK: Kérdezem a kormányt, hozzá kíván-e fűzni valamit.

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem kíván. Kérdezem a bizottság tagjait, támogatják-e a módosító indítványt. (Szavazás.) Négy támogató szavazatunk van. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizenegy nem szavazat, tehát a bizottság nem támogatta.

A következő a 277. és a 362. ajánlási pontok kapcsán a 182. számú módosító javaslat. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) Nincs támogatás. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Négy tartózkodó szavazattal a bizottság nem támogatja.

A következő, amiről döntenünk kell, a 278. javaslat, szám szerint a 172. számú módosító javaslat kapcsán. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) Nincs támogatója a javaslatnak. Ki tartózkodik? (Szavazás.) Négy tartózkodás van, tehát 4 tartózkodással nem támogatja a bizottság.

Végül az 584. és 586. ajánlási pontban a 105. számú módosító javaslatról döntünk. A kormány álláspontja?

ROMHÁNYI BALÁZS (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a javaslatot. (Szavazás.) Négy igen szavazat. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizenegy nem szavazattal a bizottság nem támogatja ezt a módosító indítványt. Köszönöm szépen.

Én úgy látom, hogy a végére értünk a módosító indítványoknak, amikről döntenünk kellett. A következő ülésünkre tehát jövő hétfőn 12 órakor kerül sor, ahol vendégünk lesz Lamperth Mónika területfejlesztési és önkormányzati miniszter asszony.

Köszönöm szépen a figyelmüket, a türelmüket, a munkájukat, viszontlátásra!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 12 perc.)

 

Kocsi László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Madarász Mária