EIB-4/2007.
(EIB-34/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. február 20-án, kedden, 9 óra 30 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Elnöki bevezető *

A napirendi javaslat módosítása *

A napirend elfogadása *

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a belsőpiaci fizetési szolgáltatásokról, valamint a 97/7/EK-, a 2002/12/EK- és a 2002/65/EK-irányelv módosításáról /COM (2005) 603/ *

Tátrai Miklós szóbeli kiegészítése *


Napirendi javaslat:

  1. Egyeztetési eljárás - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a belső piaci fizetési szolgáltatásokról, valamint a 97/7/EK, a 2002/12/EK és a 2002/65/EK irányelv módosításáról COM (2005) 603
  2. Egyeztetési eljárás - Rendelettervezet a szerződésen kívüli kötelmekre alkalmazandó jog meghatározásáról ("Róma II") COM (2003) 427

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Dr. Csapody Miklós (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Káli Sándor (MSZP) dr. Botka Lászlónak (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP) Kocsi Lászlónak (MSZP)
Manninger Jenő (Fidesz) Ékes Józsefnek (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz) Ivanics Ferencnek (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) dr. Hörcsik Richárdnak (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Tátrai Miklós államtitkár (Pénzügyminisztérium)
Dr. Kondorosi Ferenc államtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 37 perc.)

Elnöki bevezető

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait, minden kedves meghívottunkat, valamint azokat, akik nem meghívottak, de itt vannak.

Elnézést kérek a késésért, de az eseti bizottság tart ülést. (Dr. Kondorosi Ferenc miközben belép az ülésterembe: Bejöhetünk?) Természetesen, szívesen vannak látva.

Elég nagy az átfedés a két bizottság tagsága között, és az eseti bizottság még tartja az ülését, de jeleztem elnök asszonynak, aki itt képviselő, hogy nem várunk, hanem megkezdjük az ülésünket, ahogy azt illik.

Kérdezem a bizottságot, hogy a napirendi javaslattal kapcsolatban észrevétel van-e. (Jelzésre:) Firtl alelnök úr, tessék parancsolni!

A napirendi javaslat módosítása

FIRTL MÁTYÁS (KDNP), a bizottság alelnöke: Elnök úr, a Róma II-vel kapcsolatban az a kérdésem, hogy miért tárgyaljuk a rendelettervezetet. Szeptemberben egyszer volt erről tárgyalás, de a kormány álláspontja, ha változott, nem látjuk, tehát nem tudjuk. Szeretném azt kérdezni, hogy ha a kormányálláspontot nem tudjuk, miről fogunk most tárgyalni.

ELNÖK: Van kormányálláspont, de ezen túlmenően miért ne tárgyalná a bizottság. A Fidesztől volt egy állandó kérés, hogy ilyen módon legyünk képesek befolyásolni a kormány álláspontját is, ugyanakkor az európai intézményekben a tárgyalás megkezdődött. Ezért gondoltam a nagy érdeklődésre tekintettel - és a Fidesz javasolta, egyébként a támogatásommal, hogy ezt tárgyaljuk -, hogy érdemes lenne tárgyalni. Alelnök úr, ha nem akarja, akkor vegyük le. Én a bizottság egy szerény szolgájának tekintem magamat.

FIRTL MÁTYÁS (KDNP), a bizottság alelnöke: Kérem, hogy vegyük le ezt a Róma II-t azért, mert nincs kormányálláspont.

ELNÖK: Részben van.

FIRTL MÁTYÁS (KDNP), a bizottság alelnöke: Szeptemberi?

ELNÖK: Igen. Alelnök úr, van egy szeptemberi kormányálláspont, azt követően a közelmúltban az európai intézményekben a tárgyalás felgyorsult. Ezért gondoltam, behozom. Ha alelnök úr nem akarja, nem hozom be. Megígérem a képviselő hölgyeknek és uraknak, jövő héten kapok egy szemrehányást, hogy miért nem tárgyaltuk, amikor az intézményekben a döntés megszületik, ez így lesz. De ha nem akarják, nem akarják.

Megkérném, hogy legközelebb, ha ilyen észrevétel van, szóljanak időben, és akkor Kondorosi államtitkár úrnak, aki elfoglalt ember, nem kell idefáradnia. Vagy más ügyben is jelen van? (Jelzésre:) Nem, nincs.

Egyéb észrevétel a napirendi pontunkhoz? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, egy napirendi pontunk lesz, az Európai Parlament és a Tanács irányelve a belső piaci fizetési szolgáltatásokról szóló irányelv módosításáról. (Közbeszólás.) Most én ezt teszem föl javaslatra. Ki akarja levenni ezt a napirendről? A kormány képviselője nyilván levenné. (Derültség.) Egyéb észrevétel tehát nincsen.

A napirend elfogadása

Kérdezem a bizottságot, hogy akkor a fennmaradt napirendi pontunkat ki támogatja? Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.)

Ez egyhangú, köszönöm szépen. Elnézést kérünk az államtitkár úrtól a magunk és az ellenzékünk nevében amiatt, hogy ez így történt, de előfordul.

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a belsőpiaci fizetési szolgáltatásokról, valamint a 97/7/EK-, a 2002/12/EK- és a 2002/65/EK-irányelv módosításáról /COM (2005) 603/

Az első napirendi pontunk tehát a fizetési szolgáltatások. Üdvözlöm Tátrai Miklós államtitkár urat. Megadom a szót neki.

(Dr. Kondorosi Ferenc és munkatársai elhagyják a termet. - Ivanics Ferenc megérkezik az ülésre.)

Tátrai Miklós szóbeli kiegészítése

TÁTRAI MIKLÓS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Én nem húznám az időt hosszú bevezetővel, lévén, hogy 3 hónap alatt másodszor van a téma a bizottság előtt, és elég részletes írásos tájékoztatót küldtünk a bizottság számára.

Mindenekelőtt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szakértői tárgyalások során, illetve az EKTB tárgyalási mandátumának megadásáról szóló döntés során a magyar fél álláspontja a Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium, a PSZÁF, valamint a Bankszövetség összehangolt munkája eredményeként alakult ki, tehát folyamatos egyeztetéssel és a főbb kérdésekben teljes nézetazonosságban a négy legfontosabb hazai szereplő között.

Az írásban kiosztott anyaghoz képest annyi történt, lévén, hogy az körülbelül 2 héttel vagy 10 nappal ezelőtt készült el, hogy a február 12-ei ülésen, amely ezzel a témával foglalkozott, az derült ki, hogy abban a kérdésben, amely arra vonatkozik, hogy azonos tevékenységet minden tagállamban csak azonos feltételekkel lehessen végezni, vagy ebben legyen teljes szabadság, és lényegesen lazább követelmények legyenek, éppen a verseny fokozása érdekében, a tagállamok lényegében két egyforma és egyformán jelentős csoportra oszlanak, és a kettő között nem nagyon van átjárás és nem nagyon van köztes megoldás. Ezért aztán lassabb is a döntéshozatal annál, mint ahogy 2 héttel ezelőtt gondoltuk.

A német elnökség próbál kompromisszumot találni ebben a kérdésben. Napi szinten zajlanak a szakértői, illetve az attaséi szintű egyeztetések. Mi természetesen abba a csoportba tartozunk, amely ilyen értelemben konzervatívnak tekinthető, tehát nem kíván lazítani - elsősorban a fogyasztók védelme érdekében - a szabályozásnak azokon a kritikus pontjain, amelyeken néhány, elsősorban a pénzügyi értelemben liberális szabályozásról ismert tagállamok változtatnának.

Ehhez a csoporthoz, amelyhez Magyarország tartozik, pillanatnyilag tartozik még Németország, Ausztria, Portugália, Franciaország és Spanyolország.

Mint mondtam, az egyeztetés folyamatos, és nyilvánvalóan a csoport egészének és a másik csoportnak valamiféle kompromisszumot kell találnia ebben a kérdésben. Politikai értelemben más jelentős kérdés igazából nincsen már nyitva, de természetesen törekszünk arra, hogy a próbáljuk segíteni megtalálni a kompromisszumot, de mint az előbb elmondtam, ez elég sok szereplő együttes akaratát igényelné.

Lényegében ennyi a kiegészítés, elnök úr, és állunk rendelkezésre a kérdések megválaszolásához.

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Mindenekelőtt bejelentem, hogy mind a két raportőrünk az eseti bizottság ülésén van. Húzhatom még az időt azzal, hogy elkezdek beszélni arról, hogy milyen jó lenne, ha Magyarország a liberális országok csoportjába tartozna, és mennyire fájdalmas, hogy ez nem így van, és ezt most tudnám 20 percig csinálni, de nem teszem. A raportőrök nincsenek itt.

A jövőben igyekezni kell majd arra törekedni, hogy az eseti bizottság és a főbizottság ülését úgy tudjuk kitűzni, hogy ilyenre ne kerüljön sor a jövőben, mert ennek következtében most komoly erőket nélkülözünk.

Megkérdezem a bizottság tagjait, hogy ilyen módon egy lazább eszmecsere céljából ki kér szót? (Nincs ilyen jelzés.)

Köszönöm szépen az érdekes vitát, amelyet berekesztek. Kíván-e válaszolni az államtitkár úr a vitában elhangzottakra? (Tátrai Miklós nemet int.)

(A nyílt ülés befejezésének időpontja: 9 óra 46 perc.

A bizottság 9 óra 46 perctől zárt ülést tartott, amelyről külön jegyzőkönyv készült. )

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Nánásiné Czapári Judit és Madarász Mária