EIB-5/2007.
(EIB-35/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. február 26-án, hétfőn, 12 órakor
az Országház Főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat (T/2082. szám)*

A fogyasztóvédelmi jogszabályok alkalmazásáért felelős nemzeti hatóságok eljárására és együttműködésére vonatkozó közösségi jogi aktusok végrehajtásához szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/1745. szám)*

Elnöki zárszó*

Napirendi javaslat:

  1. A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat (T/2082. szám)
    (Általános vita)
  2. A fogyasztóvédelmi jogszabályok alkalmazásáért felelős nemzeti hatóságok eljárására és együttműködésére vonatkozó közösségi jogi aktusok végrehajtásához szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/1745. szám)
    (Módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Veress József (MSZP) Varga Zoltánnak (MSZP)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz) Nógrádi Zoltánnak (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz) dr. Braun Mártonnak (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Dr. Mikó Zoltán főosztályvezető-helyettes (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Boldizs József szakmai főtanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 03 perc.)

Elnöki megnyitó

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelettel köszöntöm önöket a mai bizottsági ülésünkön. A bizottsági ülést megnyitom. Mielőtt rátérnénk a munkánkra, engedjék meg, hogy bemutassam a bizottság új munkatársát, Bördős Évát, aki ott ül (Bördős Éva feláll.), akinek a feladata az lesz, hogy a bizottság munkája a média számára megérthetőbb és élvezhetőbb legyen, egyáltalán tudjanak rólunk, hogy mi milyen komoly tevékenységet folytatnunk. Kérem, bárkinek bármilyen ezzel kapcsolatos igénye van, bizalommal forduljon hozzá.

A napirend elfogadása



Kérdezem a bizottság tagjait, hogy a napirendi javaslattal kapcsolatban észrevétel, óhaj, sóhaj, panasz, kifogás van-e. (Nincs jelzés.) Nincs.

Kérdem a bizottságot, ki támogatja a mai napirendünket. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat (T/2082. szám)

Az 1. napirendi pontunk a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat, amely az Európai Unió Tanácsa 2005-ös döntésének a következménye, hogy miért, ezt majd elmondja az előterjesztő, dr. Mikó Zoltán úr, az FVM főosztályvezető-helyettese, akivel annak idején az, hogy egy ágyban aludtunk, túlzás lenne, de sokáig egy szobában, merthogy katonatársak voltunk egy rajban, úgyhogy nagyon sok régi szép és csúnya emlék köt bennünket össze, de ez végül is nem érinti magát a törvényjavaslatot.

Főosztályvezető-helyettes úrnak megadom a szót, hogy tegye meg előterjesztését.

DR. MIKÓ ZOLTÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Őszintén remélem, hogy erről a mai bizottsági ülésről is olyan adomázva fogok majd távozni, mint annak idején a régi katonaélményünkről, amit elnök úr említett.

Köszönöm szépen a meghívást. Röviden szeretném a T/2082. számú törvényjavaslatot bemutatni. Azt kell mondjam, egy teljesen új megközelítéssel próbálkozik a kormány, amikor kiterjeszti ezt a kérdéskört a halászatra is, és a három nagy, önálló pénzalapot egy törvényjavaslatban foglalja össze. Az Európai Mezőgazdaság Garanciaalapot, azaz az EMGÁ-t - csak a jegyzőkönyv számára mondtam így, a későbbiek folyamán csak rövidítve szeretném mondani -, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot, az EMVÁ-t, valamint az Európai Halászati Alappal kapcsolatos intézményi, eljárási és végrehajtási kérdéseket, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak, egy törvényjavaslat keretében foglalja össze.

Aki egy kicsit többet foglalkozott az agrárügyekkel, talán tudja, hogy az agrárszabályozás és az agrárintézményi struktúra eléggé összetett, voltak, akik a kaotikus jelzőt is ráillesztették. Ezért 2007. január 1-jétől kezdve jelentős intézményi átalakulásokon is keresztülment az agrárigazgatás, a széttagozódott intézményi struktúránk szintén egységes lett, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal keretén belül működnek a korábban szétszórt intézményeink.

Ez a mostani törvényjavaslat az európai uniós jogharmonizációnak egy sajátos terméke, ugyanis nem a hagyományos értelemben vett jogharmonizációról beszélünk, miután, ha a 84. §-t föllapozzuk, látjuk, hogy ott többségében, sőt kizárólag rendeleti szintű szabályozásról beszélhetünk. Nekünk meg kellett alkotnunk azokat a törvényeket, amelyek ezeknek a Magyarországon és az adott tagállamban közvetlenül érvényesülő jogszabályoknak a nemzeti végrehajtását szolgálják. Ennyiben tehát nekünk nemzeti érdekünk, hogy ezek a végrehajtási rendelkezések meglegyenek.

Hogyan illeszkedik bele ez a törvényjavaslat az általánosabb gazdaságpolitikai célkitűzéseinkbe? Úgy, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott nemzeti vidékfejlesztési terv, illetve nemzeti vidékfejlesztési stratégia a kormány által jóvá van hagyva, jelen pillanatban kint van Brüsszelben, és ennek a jóváhagyása folyamatban van. Valóbaján ez a törvényjavaslat már figyelembe vette azokat a stratégiai célkitűzéseket és elképzeléseket, amelyek mind a stratégiában, mind a programban megvalósultak.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Általánosságban ennyit szerettem volna itt elmondani. Még egy rövid gondolatot. Ez a törvény egy teljesen semleges, a gazdaságpolitika... (Több mobiltelefon megszólal.)

ELNÖK: Javasolom, hogy rendezzünk egy mobiltelefon-koncertet is, összehangolva szerintem nagyon élvezetes lenne, de dolgozni... (Derültség.)

Kérem, főosztályvezető-helyettes úr, folytassa!

DR. MIKÓ ZOLTÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ez az adott gazdaságpolitikai célkitűzések szempontjából szektorsemlegesnek tekinthető, hogy kis analógiát mondjak: az adópolitikai vita tárgyát képezheti, hogy például a személyi jövedelemadó sok vagy kevés, magas vagy alacsony, de az adóigazgatási eljárásról szóló szabály megmondja, hogyan kell az adót befizetni. Ez a törvényjavaslat pontosan hasonló témakörben azokat az alapvető eljárási, intézményi kérdéseket rendezi, amelyek a támogatási rendszer működtetéséhez elengedhetetlenek.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Amennyiben kérdésük, észrevételük van, állok rendelkezésükre.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az előterjesztés maga is mutatja, hogy 1973-ban az Európa iránt elkötelezett katonák a kalocsai forradalmi ezredben koncentrálódtak.

Nemcsak kérdései, észrevételei lehetnek a bizottság tagjainak, hanem dönteni is kell. Kérdezem a bizottságot, hogy ki kíván hozzászólni. (Jelzésre:) Firtl alelnök úr, tessék parancsolni!

FIRTL MÁTYÁS (KDNP), a bizottság alelnöke: Csak nagyon röviden szeretnék hozzászólni. A lényeg az, hogy egy bonyolult adminisztrációs terhet ró jelenleg ez a törvény, ha átvesszük, és természetesen át kell venni, és nem látjuk benne a jogorvoslati lehetőségeket sem, hogy ha valakinek valamilyen gondja van. Ennyi röviden, más észrevételem nincs.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Főosztályvezető-helyettes úr, a jogorvoslatokról legyen kedves tájékoztatni a bizottságot.

DR. MIKÓ ZOLTÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Éppen az adminisztrációt szeretnénk csökkenteni azáltal, hogy amennyire az európai uniós szabályok lehetővé teszik, megpróbáljuk lebutítani az eljárást, standardizáljuk annyiban, hogy döntően a Ket., a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény szabályait fogjuk alkalmazni. A Ket. jogorvoslati fórumrendszere pedig eléggé egyértelmű: első fok, másodfok, bíróság, tehát ilyen értelemben bővülnek a jogorvoslati jogosultságok.

Szeretném jelezni, hogy a pályázati ügyek esetében, akik korábbiakban, illetve akik most pályázatokat nyújtanak be, ilyenfajta különleges jogorvoslattal nem rendelkeznek. Mi éppen bővíteni akarjuk a jogorvoslati lehetőségeket.

ELNÖK: Alelnök úr?

FIRTL MÁTYÁS (KDNP), a bizottság alelnöke: Csak röviden: remélem, sikerül a lebutítás.

DR. MIKÓ ZOLTÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Rajtunk nem fog múlni.

ELNÖK: Pedig ez milyen jó politikai poénokra ad lehetőséget.

További hozzászólások? (Nincs jelzés.) Ilyenek nincsenek.

Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a törvényjavaslatot. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Tizenegy. Ki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Ki tartózkodik? (Szavazás.) Hét. A bizottság támogatta.

Azt javasolom, hogy a bizottság támogatását a plenáris ülésen Szirbik Imre képviselő úr közvetítse. Van-e ezzel kapcsolatban észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs. A bizottság ezt is elfogadta.

Köszönjük szépen a főosztályvezető-helyettes úrnak az értékes beszámolót. Soha nem fogjuk elfelejteni. (Derültség.)

DR. MIKÓ ZOLTÁN (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Én meg köszönöm a bizottság segítő közreműködését.

ELNÖK: Én pedig köszönöm a főosztályvezető-helyettes úr köszönését. (Derültség.)

A fogyasztóvédelmi jogszabályok alkalmazásáért felelős nemzeti hatóságok eljárására és együttműködésére vonatkozó közösségi jogi aktusok végrehajtásához szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/1745. szám)

A 2. napirendi pontunk a fogyasztóvédelmi jogszabályok alkalmazásáért felelős nemzeti hatóságok eljárására és együttműködésére vonatkozó közösségi jogi aktusok végrehajtásához szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat. (Jelzésre:) Gond van a meghívottak beléptesésével. Várunk. (Rövid szünet. - A kormány képviselői belépnek a terembe.)

Tisztelettel köszöntöm Boldizs Józsefet.

BOLDIZS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Elnézést kérünk a késésért.

ELNÖK: Előfordul, még a parlament is most tanulja a beléptetést. Boldizs úr szakmai főtanácsadó. Persze kérdés, hogy milyen főtanácsadók vannak, de ebbe ne menjünk bele.

Módosító indítványokról szavazunk.

Az 1. sorszám alatt Török Zsolt képviselő úr tett javaslatot a 15. § (5) bekezdésének módosítására. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a kormány álláspontját.

BOLDIZS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja a javaslatot. Kíván valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem. A vitát berekesztem.

Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a javaslatot. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A többiről nem is kell szavaznunk. (Közbeszólás: Miért?) Mert ez űberolta - ha szabad így mondani - a többit. Ha a kormánynak más a véleménye, tessék mondani! (Boldizs József: Nem.) Köszönöm.

Köszönjük szépen ezt a nagyon értékes közreműködést a bizottság munkájához és Magyarország európai uniós integrációjához.

Tisztelt Bizottság! Ezt a napirendi pontot lezárhatjuk. Holnap 10 órakor találkozunk. Meghívtam a Magyar Nemzeti Bank kinevezésre váró elnökét - remélem, a bizottság tagjainak a támogatásával -, hogy Magyarország eurós felzárkózásának a programjáról számoljon be nekünk. Holnap nagyon sok egyeztetési eljárás áll előttünk.

Elnöki zárszó

Köszönöm szépen a mai munkában való részvételt. Az ülést berekesztem. Jó étvágyat kívánok!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 16 perc.)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit