EIB-7/2007.
(EIB-37/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. március 5-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívott*

Elnöki megnyitó, napirendi javaslat*

A napirend elfogadása*

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról és a kormányképviselet tevékenységéről szóló H/2172. számú országgyűlési határozati javaslat*

Határozathozatal*


Napirendi javaslat:

1.Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról és a kormányképviselet tevékenységéről szóló H/2172. számú országgyűlési határozati javaslat általános vitája

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke

Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Dr. Csapody Miklós (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Kocsi László (MSZP) Tasnádi Péternek (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP) Veress Józsefnek (MSZP)
Ivanics Ferenc (Fidesz) dr. Hörcsik Richárdnak (Fidesz)

Meghívott

Dr. Tóth Tamás (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 04 perc.)

Elnöki megnyitó, napirendi javaslat

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Az ülést megnyitom.

A bizottság határozatképes. A napirendi javaslatomat az írásban előterjesztettel összhangban tartom fent. Kérdezem a bizottságot, hogy észrevétel a napirendi javaslattal kapcsolatban van-e. (Nincs ilyen jelzés.) Ilyet nem látok.

A napirend elfogadása

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a napirendi javaslatot. (Szavazás.) Ez egyhangú, köszönöm szépen.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról és a kormányképviselet tevékenységéről szóló H/2172. számú országgyűlési határozati javaslat

Egy napirendi pontunk van, az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról és a kormányképviselet tevékenységéről szóló országgyűlési határozati javaslat. Tisztelettel köszöntöm Tóth Tamás urat, az IRM osztályvezetőjét. Az előterjesztő egyébként az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság, amelyik nem képviselteti magát a mai ülésünkön. Előterjesztés nincs, kivéve az írásbelit.

Kérdezem először a kormány képviselőjét, van-e észrevétele a javaslattal kapcsolatban. (Jelzésre.) Elmondom, hogy "különösebben nem", ez volt a válasz. (Derültség.) Úgy látom, izgalmas vitának nézhetünk elébe.

Tessék, Hörcsik képviselő úr!

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Több ok miatt is támogatjuk az előttünk lévő országgyűlési határozatot.

Először is, nemcsak az elnök úrnak jó barátja, hanem nekünk is jó barátunk René van der Linden, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke, és nagyra becsüljük azt a jogi munkát, emberi jogi kisebbségi monitorozást, amit az Európa Tanács már 1990 óta végez, legalábbis amióta a tagjai vagyunk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. További hozzászólás?(Jelzésre.) Veress képviselő úr!

VERESS JÓZSEF (MSZP): Csak szeretném megerősíteni, hogy a kormány részéről nagyon fontosnak tartjuk ezt a kérdést, és kérjük az elnök urat, hogy minél hamarabb valósítsuk meg az itt lévő elképzeléseket, mivel úgy gondoljuk, az emberi jogi ügyek megfelelő reprezentálása ebben a bizottságban is fontos lenne. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nem marad más hátra, minthogy az összes parlamenti párt elhatározza, hogy minden eszközt megragadva meggyőzi az Orosz Dumában ülő képviselőket arról, hogy a Bírósághoz kapcsolódó 14. számú protokoll ratifikálását folytassák le, ha már egyszer Putyin elnök ezt előterjesztette nekik.

Erre miért van szükség? Erre azért van szükség, mert a Bíróság hihetetlen mértékig túlterhelt, egyébként sok éves lemaradás van. A bírójelölés vonatkozásában van egy reformjavaslat, a 46 országból 46 aláírta, 45 ratifikálta, 1 nem. Az Orosz Duma nem ratifikálta, legfőképpen olyan alkotmányjogi, erős lábakon álló megfontolásból, hogy megítélésük szerint az Emberi Jogi Bíróság túl gyakran ítélkezik Oroszország ellen, tehát barátságtalan.

Miután Putyin pártja konzervatívnak minősül, legalábbis európai mértékben, ezért gondolom, hogy a Fidesz majd felhasználja a pártkapcsolatait a tekintetben, hogy meggyőzhesse őket. A KDNP... (Dr. Hörcsik Richárd közbeszólása.) A liberálisok között senki nem ül a Dumában, ami nekem természetesen egyébként sajnálatos. (Dr. Hörcsik Richárd jelzésére.) Zsirinovszkij szintén nem ül ott, Zsirinovszkij párton kívüli. "NA", tehát a "non ally"-t képviseli. Kovaljev volt az utolsó liberális - nem került be a parlamentbe.

Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs ilyen jelzés.) Nem kíván. A kormány képviselője kíván-e válaszolni a vitában elhangzott érvekre és ellenérvekre?

DR. TÓTH TAMÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm, elnök úr, nem kívánok hozzáfűzni semmit. Annyit szeretnék csak mondani, hogy a kormány is támogatja a javaslatot.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottságot, hogy kik támogatják a határozati javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Ez egyhangú. Köszönöm szépen.

Mielőtt berekeszteném a mai ülést, szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy ezen a héten többet nem ülünk.

A moldáv delegáció érkezik, és remélem, hogy képviselőtársaim nagy számban képviselik majd a pártjaikat.

Jövő hétfőn 8 óra 30 perckor kezdünk, erre szeretném felhívni a figyelmet. Most nagyon csúnyán néznek rám azok a képviselők, akik Budapesttől messze laknak. Legközelebb szívesen csütörtökre fogom kitűzni az ülést, mert akkor tudunk egyeztetni (Derültség.), úgyhogy nem tudtunk máskorra időpontot találni. Tehát azok a képviselők, akik nagyon messze laknak, vagy előző este jönnek fel Budapestre, vagy nagyon korán kelnek aznap - elnézést kérek, ezt nem tudom másképpen megoldani. Ezt csak azért mondtam, hogy készüljenek fel rá képviselőtársaim. (Jelzésre:) Hörcsik képviselő úr!

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): A hétfőin kívül lesz még bizottsági ülés?

ELNÖK: Nem tudjuk még, jövő héten valószínűleg lesz. Ami a legfőbb problémát okozza, hogy a legkülönbözőbb impulzusok érnek a frakciók részéről azzal kapcsolatban, hogy mi helyes, és mi nem helyes. A leghelyesebb az lenne, ha nem üléseznénk, tudom, de pár dolgon azért végig szeretnék menni, és ezekben nem könnyű mindig megfelelő időpontot találni. Igyekszem elkerülni a csütörtöki, ha lehet, még a szerdai napokat is.

A hétfői napra most úgy tudott sor kerülni, hogy csak egy ilyen kora reggeli időpontot találtunk. Nekem sem érdekem - gondolom, ezt kitalálják képviselőtársaim. Igyekszünk úgy alakítani a bizottsági üléseket, hogy azok lehetőleg minden képviselőnek a lehető legnagyobb boldogságot okozzák, de ezt nem mindig sikerül elérni. Köszönöm szépen, az ülést berekesztem.

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 09 perc.)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Madarász Mária