EIB-24/2007.
(EIB-54/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. június 11-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék *

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívott *

Elnöki bevezető *

Az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság közötti, az Európai Unió tagállamai között 2000. május 29-én létrejött kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény és az ahhoz csatolt 2001. évi jegyzőkönyv bizonyos rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat *

Dr. Forman Tünde (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Határozathozatal *

Az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság között az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat *

Dr. Forman Tünde (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Határozathozatal *

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslat *

A beérkezett módosító javaslatok megtárgyalása *


Napirendi javaslat

  1. Az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság közötti, az Európai Unió tagállamai között 2000. május 29-én létrejött kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény és az ahhoz csatolt 2001. évi jegyzőkönyv bizonyos rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/3163. szám)
    (Általános vita)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  2. Az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság között az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/3164. szám)
    (Általános vita)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  3. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslat (T/2909. szám)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Ékes József (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Dr. Csapody Miklós (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Firtl Mátyás (KDNP) Ivanics Ferencnek (Fidesz)
Tasnádi Péter (MSZP) megérkezéséig Kocsi Lászlónak (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz) Ékes Józsefnek (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz) Nógrádi Zoltánnak (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) Manninger Jenőnek (Fidesz)

Meghívott

Dr. Forman Tünde (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Várhegyi Péter (Miniszterelnöki Hivatal)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 00 perc.)

Elnöki bevezető

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelettel üdvözlöm a bizottság tagjait, a kormány igen kedves képviselőit, a bizottsági munkánkra élénken figyelő szakértőket is köszöntjük, és még mindenki mást, aki jelen van. A napirendi javaslatomat az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn. Észrevétel a napirenddel kapcsolatban van-e? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a napirendünket. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság közötti, az Európai Unió tagállamai között 2000. május 29-én létrejött kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény és az ahhoz csatolt 2001. évi jegyzőkönyv bizonyos rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat

Az első napirendi pontunk az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság közötti, az Európai Unió tagállamai között 2000. május 29-én létrejött kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény és az ahhoz csatolt 2001. évi jegyzőkönyv bizonyos rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat. A kormányt dr. Forman Tünde főosztályvezető-helyettes asszony képviseli. Tisztelettel köszöntöm. Megadom a szót az expozéra.

Dr. Forman Tünde (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. FORMAN TÜNDE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Az Európai Unión belül egy bűnügyi jogsegélyegyezmény jött létre 2000 májusában, amelynek már Magyarország is a részese, 2005 novemberétől alkalmazzuk ezt az egyezményt. Az Európai Unió ennek kapcsán kötött Norvégiával, illetve Izlanddal egy olyan egyezményt, amelynek tárgya, hogy az EU-n belüli jogsegélyegyezmény bizonyos cikkeit alkalmazzuk Norvégiával, illetve Izlanddal is, amelyik egyszerűsíti, illetve megkönnyíti a bűnügyi együttműködést.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm az előterjesztést. Kérdezem a bizottságot, ki kíván felszólalni. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. A vitát berekesztem. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az egyezmény kihirdetését? Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Kellene egy előadó, mert első helyen kijelölt bizottság vagyunk. (Dr. Botka László jelentkezik.) Köszönjük szépen. Botka képviselő úr a bizottság előadója. Kisebbségi előadót nem állítunk, mert egyhangú volt.

Az Európai Unió, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság között az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat

A második napirendi pont: az Európai Unió ugyanezen országai között az átadási eljárásról szóló megállapodás. Megadom a szót a kormány képviselőjének.

Dr. Forman Tünde (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. FORMAN TÜNDE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm, elnök úr. Ez az egyezmény arra irányul, hogy a kiadatási eljárást felváltsa egy egyszerűbb és közvetlenebb együttműködés, amely az átadási eljárás, amelyik az Európai Unió tagállamai között már működik, és a jó tapasztalatokon felbuzdulva döntött úgy az Európai Unió, hogy Norvégiával, illetve Izlanddal is erre vonatkozó egyezményt köt.

Az egyezmény lényege, hogy az igazságügyi hatóságok között folyik ezentúl az átadási kérdésekben az együttműködés, a politikai döntéshozatal kihagyásával, ezáltal jelentősen felgyorsul és leegyszerűsödik a bűncselekmény elkövetésével vádolt, illetve elítélt személyek átadása az Európai Unió tagállamai, illetve Norvégia és Izland között. Köszönöm szépen. (Ékes József megérkezik az ülésre.)

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönjük ezeket a jó híreket. Ki kíván szólni a törvényjavaslatról? (Nincs jelzés.) Nem látok ilyet. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a törvényjavaslat általános vitáját? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A kormány nagyon meggyőző volt a mai napon, ez szemmel látható. Köszönjük szépen az együttműködést.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslat

A beérkezett módosító javaslatok megtárgyalása

Áttérünk a 3. napirendi pontunkra, amelynek során a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat tárgyaljuk. Tisztelettel köszöntöm Várhegyi Péter urat a Miniszterelnöki Hivataltól. Mindegyik indítvány bizottságtól származik, de ez mondjuk nem releváns a döntés szempontjából. Kezdjük meg a munkát.

Az 1. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata található. Az előterjesztő nevében senki nem kíván szólni. Kérdezem a kormány álláspontját.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány egyetért. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 2. sorszám alatt a Kulturális bizottság nevében kíván-e valaki szólni. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Úgy látom, hogy nem. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 3. szám alatt a Kulturális bizottság nevében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a kormány álláspontját. (Manninger Jenő megérkezik az ülésre.)

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki szólni a javaslathoz? (Nincs jelzés.) Nem. Kérdezem, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangúlag támogattuk.

A 4. sorszám alatt az Emberi jogi bizottság javaslata. Kíván-e valaki a bizottság nevében szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a kormány álláspontját.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány egyetért. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. Kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Az 5. sorszám alatt a Kulturális bizottság nevében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a kormány álláspontját.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki a vitában felszólalni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 6. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. A bizottság nevében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki a vitában részt venni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A 7. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő nevében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a kormány álláspontját.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki a vitában részt venni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottság véleményét. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 8. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki a vitában felszólalni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kik támogatják az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 10. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Ezért a kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki a vitában felszólalni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A Kulturális bizottság a 11. sorszám alatt terjesztett elő javaslatot. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki a vitában részt venni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A 12. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslatát tárgyaljuk. Előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki kíván szólni a vitában? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 13. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. Kérdezem a kormány álláspontját.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem, ki kíván hozzászólni a vitához? (Nincs jelzés.) Senki. Tehát kérdezem a bizottság álláspontját, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 14. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében ki kíván szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki felszólalni a javaslattal kapcsolatban? (Nincs jelzés.) Nem látok ilyen igényt. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) Egyhangúlag támogatjuk.

A 15. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. Kérdezem a kormány álláspontját.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 16. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem. A kormány?

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú.

A 17. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni a vitához? (Nincs jelzés.) Ezúttal senki nem kíván hozzászólni. Ezért kérdezem a bizottság tagjait, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 18. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki felszólalni a vitában? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 19. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Nem kíván senki szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni a vitához? (Nincs jelzés.) Nem kíván hozzászólni. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A 20. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni a vitához? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 21. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván hozzászólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki részt venni a vitában? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kik támogatják a javaslatot? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 22. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslata. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki felszólalni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kik támogatják? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 23. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván felszólalni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki részt venni a vitában? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A 24. sorszám alatt a Kulturális bizottság javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Nem kíván senki szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

VÁRHEGYI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e valaki felszólalni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Ezzel a mai munkánkat befejeztük. Azt hiszem, igazi érdemdús vitában a törvény kikristályosodott és jobbá vált, mint korábban. A kormány képviselője ezzel is egyetért, kellemes napot kívánok mindannyiuknak! Találkozunk jövő kedden. Köszönöm szépen. Viszontlátásra!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 09 perc)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva