EIB-27/2007.
(EIB-57/2006-2010)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. szeptember 17-én, hétfőn, 12 óra 2 perces kezdettel
a Parlament főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A Belga Királyság, a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Spanyol Királyság, a Francia Köztársaság, a Luxemburgi Nagyhercegség, a Holland Királyság és az Osztrák Köztársaság között a határon átnyúló együttműködés fokozásáról, különösen a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció leküzdése érdekében létrejött szerződés (Prümi Szerződés) kihirdetéséről, valamint ehhez kapcsolódóan egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3606. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)*

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése*

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról*

Egyeztetési eljárás - a Tanács határozata a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről (CNS/2007/804) (Tájékoztató az Európai Unió Tanácsának döntéséről a 2004. évi LIII. törvény 6. §-a alapján)*

Dr. Kondorosi Ferenc tájékoztatója*

Egyeztetési eljárás - rendelettervezet a szerződésen kívüli kötelmekre alkalmazandó jog meghatározásáról ("Róma II") (COM(2003)427; 2003/0168(COD) (Tájékoztató az Európai Unió Tanácsának döntéséről a 2004. évi LIII. törvény 6. §-a alapján)*

Dr. Kondorosi Ferenc tájékoztatója*

Egyeztetési eljárás - az Európai Parlament és a Tanács irányelve a 89/665/EGK és a 92/13/EGK tanácsi irányelveknek a közbeszerzési szerződések odaítélésére vonatkozó jogorvoslati eljárások hatékonyságának javítása tekintetében történő módosításáról (COM(2006)195;2006/0066/COD) (Tájékoztató az aktuális helyzetről)*

Dr. Kondorosi Ferenc tájékoztatója*

Ékes József hozzászólása*

Krausz Zsuzsa reflexiója*

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a szellemi tulajdonjogok érvényesítését biztosító büntetőjogi intézkedésekről (COM (2005276-1; 2005/0127/COD)*

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése*

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Kerethatározat-tervezet a büntetőeljárás bizonyos eljárási jogairól az Európai Unióban (COM (2004)328; 2004/0113/CNS)*

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése*

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a környezet büntetőjog általi védelméről (COM(2007)51; 2007/0022/COD)*

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése*


Napirendi javaslat

  1. A Belga Királyság, a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Spanyol Királyság, a Francia Köztársaság, a Luxemburgi Nagyhercegség, a Holland Királyság és az Osztrák Köztársaság között a határon átnyúló együttműködés fokozásáról, különösen a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció leküzdése érdekében létrejött szerződés (Prümi Szerződés) kihirdetéséről, valamint ehhez kapcsolódóan egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3606. szám)
    (Általános vita)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  2. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - A Tanács határozata a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről (CNS/2007/804)
    (Tájékoztató az Európai Unió Tanácsának döntéséről a 2004. évi LIII. törvény 6. §-a alapján)
  3. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS- Rendelettervezet a szerződésen kívüli kötelmekre alkalmazandó jog meghatározásáról ("Róma II") (COM(2003)427; 2003/0168(COD)
    (Tájékoztató az Európai Unió Tanácsának döntéséről a 2004. évi LIII. törvény 6. §-a alapján)
  4. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a 89/665/EGK és a 92/13/EGK tanácsi irányelveknek a közbeszerzési szerződések odaítélésére vonatkozó jogorvoslati eljárások hatékonyságának javítása tekintetében történő módosításáról
    (COM(2006)195;2006/0066/COD)
  5. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a szellemi tulajdonjogok érvényesítését biztosító büntetőjogi intézkedésekről (COM(2005)276-1;2005/0127/COD)
    (Tájékoztató az aktuális helyzetről)
  6. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Kerethatározat-tervezet a büntetőeljárás bizonyos eljárási jogairól az Európai Unióban COM(2004) 328 final; 2004/0113 (CNS)
    (Tájékoztató az aktuális helyzetről)
  7. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a környezet büntetőjog általi védelméről (COM (2007) 51, 2007/0022 (COD))
    (Tájékoztató az aktuális helyzetről)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Róbert (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Ivanics Ferenc (Fidesz) dr. Braun Róbertnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár
Krausz Zsuzsa főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 2 perc)

Elnöki megnyitó

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Üdvözlöm képviselőtársaimat és a megjelent kedves érdeklődő vendégeket, szakértőket. Szeretném, ha el tudnánk kezdeni a munkát, mert úgy látom, hogy erre a bizottság a megjelenési arány alapján teljesen készen áll.

A napirend elfogadása

Képviselőtársaim megkapták az előzetesen kiküldött napirendi javaslatot, amelyen nem kívánunk változtatni, azt terjesztjük elő. Kérdezem elsőként, hogy a kiküldött napirendi pontokkal egyetért-e a bizottság jelen lévő tagsága. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

A helyettesítéseket tekintve ugyan jelezte Firtl Mátyás, hogy szeretné Pelczné Gáll Ildikót helyettesíteni, de úgy látom, a képviselő asszony maga vette kezébe a dolgot. Én Eörsi Mátyás elnök urat helyettesítem. Más helyettesítésről egyelőre nem kaptunk írásos igazolást. Ezek alapján kezdjük meg a munkát.

Az első napirendi pontunk az, ahol igazából határozatot kell hoznunk, hiszen egy törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról kell döntenünk. A többi napirendi pont az egyeztetési eljárások állásáról tájékoztat minket a kormány itt jelen lévő tisztelt képviselője, Kondorosi Ferenc államtitkár úr és Stauber Péter főosztályvezető úr.

A Belga Királyság, a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Spanyol Királyság, a Francia Köztársaság, a Luxemburgi Nagyhercegség, a Holland Királyság és az Osztrák Köztársaság között a határon átnyúló együttműködés fokozásáról, különösen a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció leküzdése érdekében létrejött szerződés (Prümi Szerződés) kihirdetéséről, valamint ehhez kapcsolódóan egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3606. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Azt javaslom, hogy kezdjük az első napirendi ponttal, amely a T/3606. számon került elénk, első helyen kijelölt bizottságként tárgyaljuk: A Belga Királyság, a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Spanyol Királyság, a Francia Köztársaság, a Luxemburgi Nagyhercegség, a Holland Királyság és az Osztrák Köztársaság között a határon átnyúló együttműködés fokozásáról, különösen a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció leküzdése érdekében létrejött szerződés - Prümi Szerződés - kihirdetéséről, valamint ehhez kapcsolódóan egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. Megadom a szót Kondorosi államtitkár úrnak.

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A tisztelet és a tapintat okán nem fűznék hozzá bővebb kiegészítést. Kétszer szerepelt a témakör, illetve annak különböző vonzatai a tavaszi ülésszakon a bizottság előtt, úgyhogy önök ezt nagyon jól ismerik. Az a kérésem, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően legyenek kedvesek támogatni ezt a törekvést.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Kérdezem a bizottság tagjait, van-e bárkinek kérdése, hozzáfűznivalója. (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor kérdezem, hogy ki támogatja ennek a törvényjavaslatnak az általános vitára való alkalmasságát. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Volt-e valaki ellene? (Szavazás.) Tartózkodott-e valaki? (Szavazás.) Nem.

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot, amely véleményét a bizottságnak a plenáris ülésen alelnöki minőségemben képviselni fogom.

Egyeztetési eljárások sorával folytatjuk.

Egyeztetési eljárás - a Tanács határozata a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről (CNS/2007/804) (Tájékoztató az Európai Unió Tanácsának döntéséről a 2004. évi LIII. törvény 6. §-a alapján)

Következő napirendi pontunk: a Tanács határozata a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről szóló anyag, amely szerves összefüggésben van az előző napirendi pontunkkal. Ismét Kondorosi államtitkár úré a szó.

Dr. Kondorosi Ferenc tájékoztatója

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Bizottság! Ahogy azt az elnök úr is mondta, ez a téma szerves összefüggésben van az elsővel. Itt valójában arról van szó, hogy a Prümi Szerződés az uniós jog részévé válik. Meg kell jegyezzem, hogy itt a mi megoldásunkkal, azzal, hogy önálló törvényt fogadunk el ebben a tárgykörben, az uniós jogi keretet mintegy előrebocsátjuk a magyar jogrendszerbe. Ez tehát azoknak a kiegyenlítő intézkedéseknek a sorában, amit a schengeni jog fémjelez, és ami a nyitott határok kiegyenlítő intézkedésrendszere, egy nagyon fontos megoldás, és a bűnözés elleni hatékony küzdelem eszközrendszere lesz ez a prümi egyezmény.

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Képviselőtársaimé a szó, kinek van kérdése, véleménye, javaslata? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor megköszönöm az államtitkár úrnak az e tárgykörben elmondott szavait, és ezt a tájékoztatót az egyeztetési eljárás állásáról le is zárnám. (Megérkezik dr. Eörsi Mátyás.)

Egyeztetési eljárás - rendelettervezet a szerződésen kívüli kötelmekre alkalmazandó jog meghatározásáról ("Róma II") (COM(2003)427; 2003/0168(COD) (Tájékoztató az Európai Unió Tanácsának döntéséről a 2004. évi LIII. törvény 6. §-a alapján)

A 3. napirendi ponttal folytatjuk, amely szintén egy egyeztetési eljárás: rendelettervezet a szerződésen kívüli kötelmekre alkalmazandó jog meghatározásáról, ez az úgynevezett "Róma II" pont. (Dr. Kondorosi Ferencnek:) Államtitkár úr, öné a szó.

Dr. Kondorosi Ferenc tájékoztatója

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Most is abban a helyzetben vagyok, hogy ismert témát kell exponálni. Együtt is több körben beszéltünk erről a kérdésről. Egy jelentős előrelépésre került sor, az uniós jognak egy kitűnő intézménye valósul meg a "Róma I" folytatásaként, amely mintegy zárja azokat a joghézagokat, amelyek az alkalmazandó jogra vonatkoznak.

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Csak azt fűzném hozzá, hogy az egyeztetési eljáráshoz tartozik, hogy 2007. június 28-án..., pontosabban ez nem erre vonatkozik, bocsánatot kérek! (Derültség.) Visszatérünk a dologra.

Kérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e kérdés a "Róma II"-höz. (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Ez esetben ezt a napirendi pontot is lezárhatjuk.

Egyeztetési eljárás - az Európai Parlament és a Tanács irányelve a 89/665/EGK és a 92/13/EGK tanácsi irányelveknek a közbeszerzési szerződések odaítélésére vonatkozó jogorvoslati eljárások hatékonyságának javítása tekintetében történő módosításáról (COM(2006)195;2006/0066/COD) (Tájékoztató az aktuális helyzetről)

Megnyitjuk a 4. napirendi pont tárgyalását, amelynek a keretében szintén egy egyeztetési eljárás állásáról tájékoztat minket az államtitkár úr: az Európai Parlament és a Tanács irányelve a 89/665/EGK és a 92/13/EGK tanácsi irányelveknek a közbeszerzési szerződések odaítélésére vonatkozó jogorvoslati eljárások hatékonyságának javítása tekintetében történő módosításáról.

Dr. Kondorosi Ferenc tájékoztatója

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Ez is egy ismert kérdéskör. Természetesen azért, hogy minél sokoldalúbb megközelítésre kerülhessen sor, eljött velem Krausz Zsuzsa főosztályvezető-helyettes asszony, úgyhogy ha kérdésük van, akkor a téma kiváló szakértőjével is tudnak konzultálni.

ELNÖK: Kérdezem képviselőtársaimat, különösen a rapportőröket, hogy van-e kérdésük, élnek-e a lehetőséggel. (Ékes József jelentkezik.) Ékes képviselő úr!

Ékes József hozzászólása

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Nagyon köszönöm, elnök úr. Nekem nem kérdésem, hanem kérésem van, tekintettel arra, hogy ez a részünkről is támogatható, viszont amiatt, hogy 5 munkanapon belül döntenie kell a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, nekünk a közbeszerzési törvényünket módosítanunk kell. Kérem, hogy majd a magyar törvénynek ez a változása is kerüljön majd előterjesztésre. (Megérkezik dr. Braun Róbert.)

ELNÖK: A főosztályvezető-helyettes asszonynak adom meg a szót.

Krausz Zsuzsa reflexiója

KRAUSZ ZSUZSA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Jó napot kívánok! A június 21-ei európai parlamenti ülés első olvasatban elfogadta a két tervezett irányelv módosítására egyeztetett szöveget, a jogászi, nyelvészi egyeztetés van folyamatban. Mi azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a portugál elnökség alatt kihirdetésre kerül a szöveg. Ez a kihirdetést követően egy harmonizációs kötelezettséget indít el számunkra, aminek a következtében a jogorvoslati rendszerre vonatkozó szabályokat több ponton módosítanunk kell. Olyan módosításokat tervezünk, amelyek egyrészt a hatékony és a gyors jogorvoslati jogot minél hatékonyabbá és minél gyorsabbá fogják tenni, másrészt pedig teljes mértékben harmonizálni szeretnénk a meglévő törvényi szabályainkat az irányelvek új szövegével. Gondolom, ehhez kapcsolódik a képviselő úr kérdése.

Az automatikus felfüggesztésre vonatkozó irányelvi rendelkezések kapcsán kétféle megoldás közül választhatunk. Az egyik, hogy fenntartjuk a szerződéskötési moratóriumot a jogorvoslati eljárás érdemi befejezéséig, a másik lehetőség, hogy egy rendkívül rövid határidővel kötelezővé tesszük a döntőbizottság számára a szerződéskötési tilalom fenntartásában való döntést.

Én azt gondolom, hogy ez a rövid határidő, ez a 3-5 nap mindenképpen tartható, amit a képviselő úr is javasolt.

ELNÖK: Kérdezem, hogy van-e további kérdés, vélemény. (Nincs ilyen jelzés.) Ha nincs, akkor köszönöm a tájékoztatást, lezárhatjuk ezt a napirendet is.

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a szellemi tulajdonjogok érvényesítését biztosító büntetőjogi intézkedésekről (COM (2005276-1; 2005/0127/COD)

A következő napirendi pontunk az Európai Parlament és a Tanács irányelve a szellemi tulajdonjogok érvényesítését biztosító büntetőjogi intézkedésekről. Államtitkár úr!

(Szűcs Erika megérkezik a bizottsági ülésre.)

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Hasonlóan az előzőekhez, ez a téma sem előzmények nélküli itt, a bizottság előtt.

A közösségi jog egyfajta expanziója nyilvánul meg abban, elsősorban a skandináv országok kezdeményezésére, hogy a szellemi tulajdon védelmének ne csak a polgári jog legyen a hatékony eszköze, hanem vonuljon be a büntetőjog is.

Számos vita zajlott ebben a tárgykörben, mert a magyar jogrendtől meglehetősen idegenek ezek a megoldások, bár a hatályos Btk. is tartalmaz ilyen jellegű tényállást. Úgy tűnik, hogy ez egy feltartóztathatatlan folyamat, büntetőjogiasodnak bizonyos területek, a szellemitulajdon-védelem, vagy ahogy ezt egy későbbi napirendben látni fogjuk, a környezet védelme is egyre inkább büntetőjogi védelmet nyer.

Gyenge Anikó főtanácsos asszony jött el velem. Ha kérdésük lenne, ketten biztos tudunk válaszolni.

ELNÖK: Kérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e kérdésük. (Nincs ilyen jelzés.) Véleményük? (Nincs ilyen jelzés.) Ha nincs, köszönöm szépen.

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Kerethatározat-tervezet a büntetőeljárás bizonyos eljárási jogairól az Európai Unióban (COM (2004)328; 2004/0113/CNS)

Megköszönöm ezt a tájékoztatót is, és áttérünk a következő pontunkra, amely a "Kerethatározat-tervezet a büntetőeljárás bizonyos eljárási jogairól az Európai Unióban" címet viseli. Államtitkár úr, újra öné a szó.

(Veress József megérkezik a bizottsági ülésre.)

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Itt is egy sokoldalúan egyeztetett törekvésről van szó.

Azt gondolom, az eddigi előkészítés során sikerült érvényesítenünk a saját álláspontunkat, a büntetőjog hazai garanciarendszerének védelmét. Rizikómentesnek látjuk ezt a témát.

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Bizottsági Tagok! Van-e kérdés? (Nincs ilyen jelzés.) A raportőrök részéről? (Nincs ilyen jelzés.) Nincs. Akkor köszönöm szépen.

EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a környezet büntetőjog általi védelméről (COM(2007)51; 2007/0022/COD)

Áttérünk a hetedik, egyben utolsó napirendi pontunkra, amelyben szintén az aktuális helyzetről ad tájékoztatást az államtitkár úr, az Európai Parlament és a Tanács irányelve a környezet büntetőjog általi védelméről szóló anyag kapcsán. Államtitkár úr!

Dr. Kondorosi Ferenc szóbeli kiegészítése

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Itt egy újabb expanzív törekvés. Azt gondolom, aki ismeri a mai magyar valóságot, az nehezen tudná ellenezni, hogy a környezet védelme kapjon büntetőjogi támogatást is. Keletkezik majd egy magyar jogalkotási kötelezettség, amelyet akadálytalanul végre tudunk hajtani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselőtársaimnak van-e kérdése, hozzászólása? (Nincs ilyen jelzés.) Ha nincs, akkor köszönöm az államtitkár úr és a minisztérium minden jelenlévő képviselőjének a jelenlétet, a tájékoztatást.

Mielőtt a mai ülésünket bezárnám, szeretném elmondani, hogy holnap 9 órakor találkozunk az 58-as teremben, és időtartamát tekintve a mostaninál hosszabb, lényegesen hosszabb ülésre készüljenek képviselőtársaim. Köszönöm szépen mindenkinek a jelenlétet, további szép napot kívánok!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 14 perc.)

 

Kocsi László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Molnár Emese és Madarász Mária