EIB-29/2007.
(EIB-59/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. szeptember 24-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék *

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívott *

Elnöki bevezető *

A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat *

A módosító javaslatok megtárgyalása *

 

Napirendi javaslat

  1. A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3660. szám)
    (Módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Kocsi László (MSZP) megérkezéséig Szűcs Erikának (MSZP)
Dr. Botka László (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP) Veress Józsefnek (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP) megérkezéséig dr. Molnár Csabának (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP) Káli Sándornak (MSZP)
Ivanics Ferenc (Fidesz) dr. Braun Mártonnak (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) Firtl Mátyásnak (KDNP)

Meghívott

Dr. Győri Enikő (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 02 perc.)

Elnöki bevezető

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Napirendi javaslatomat az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn. Kérdezem a bizottságot, kinek van észrevétele vagy javaslata a napirendünkkel kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Nem látok ilyet.

Kérdezem a bizottságot, hogy elfogadják-e a mai napirendi javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú.

A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat

A módosító javaslatok megtárgyalása

Napirendi pontunk a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok elbírálása lesz a bizottság részéről. Tisztelettel köszöntöm dr. Győri Enikő osztályvezető asszonyt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból.

Az eljárás menete nagyjából ismert. Az első javaslatot, amelyet megtárgyalunk, Fónagy és Ékes képviselő urak terjesztették elő. Kérdezem Ékes képviselő urat, kíván-e szóbeli kiegészítést fűzni az írásban előterjesztetthez.

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Nem kívánok.

ELNÖK: Csak azért, mert az előterjesztő szokott. Utána kap szót még egyszer, csak az előterjesztő szokott először javaslatot tenni, de nem muszáj. Tehát nem kíván tenni ilyet. Kérdezem a kormány képviselőjét.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Jó napot kívánok! Tárcaálláspontot tudok képviselni. Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kormányálláspontot tud képviselni?

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Azt sajnos, még nem tudok képviselni, be van nyújtva az erről szóló előterjesztés, de a kormány ügyrendje miatt szerdánál előbb nem tudok hivatalos álláspontot képviselni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormánynak nincs álláspontja egyelőre erről a javaslatról, azonban tudjuk, hogy mi a tárca véleménye. Megnyitom a vitát. Ékes képviselő úr!

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Nagyon köszönöm, elnök úr. A kérdésem az, hogy miért nem, és helyettesíti-e valami más jogszabály vagy adott esetben módosító indítvány az általunk benyújtottakat? Tudom, hogy sokrétűvé vált, hiszen más közüzemi szolgáltató céget is be kívántunk emelni, de nagyon jól tudom, hogy a gazdasági bizottságban a víz stratégiai ágazatként megjelölése egy fontos kérdés volt.

ELNÖK: Tessék parancsolni!

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Az általános vitában is elhangzott, és én is utalni szeretnék rá, hogy az aranyrészvény-problematikával összefüggő több éves egyeztetés során az Európai Bizottság és a Bíróság álláspontját részletesen megismerhettük. Különösen abban a vonatkozásban, hogy a magánkézben lévő társaságok feletti állami kontrolleszközöket milyen esetben tartja megengedhetőnek a közösségi jog. Ami egyértelműen levonható volt következtetésként, hogy a gazdasági, gazdaságpolitikai célú megfontolások semmiképpen nem jelenthetik a beavatkozást a magánkézben lévő társaságokkal összefüggő szabályozásban.

Emiatt nagy biztonsággal tudom állítani, hogy sem a közúti, sem a légiforgalmi, sem pedig a postai szolgáltatás nem tekinthető olyannak, amely a közellátáson vagy a közbiztonságon alapuló kényszerítő okok fennálltát igazolnák. A Bizottság és a Bíróság lényegében egy területen, az úgynevezett közüzemi szolgáltatást végző társaságok területén ismeri el szigorú feltételek mellett az állami kontrolleszközök alkalmazhatóságát, azonban itt is fontos rámutatni arra, hogy ezeknek az elsődleges területe az ágazati szabályozás területe, amelyek nagy részben irányelvekkel már lefedettek, illetve a hazai jogalkotó harmonizálta is ezeket a jogszabályokat.

Abban a tekintetben, hogy a közüzemi területen is melyek azok az ágazatok, amelyek esetlegesen védelemben részesíthetőek, az egyik fontos szempont a helyettesíthetőség kérdése. Emiatt minden bizottságban elmondtuk azt, hogy a vízgazdálkodási tevékenység, a víz, mint nem helyettesíthető természeti forrás esetében elképzelhetőnek tartjuk, hogy beemelésre kerüljön ez a terület akár a normaszövegbe, azonban a módosító indítvány szerinti megfogalmazást nagyon tágnak érezzük, hiszen vízgazdálkodási tevékenységet jelenleg is számos magánkézben lévő társaság végez.

A gazdasági bizottságban a múlt héten arról a többpárti, mind a két oldalról való egyetértési szándékról tájékoztattak engem, hogy albizottságban megtárgyalják majd ezt a kérdést, azonban a másik két területen nem tartjuk elfogadhatónak és megfontolhatónak azt, hogy ezek stratégiai jellegű társaságoknak minősüljenek.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselő úr!

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Azt hiszem, a parlamenti vitában is eléggé kihangsúlyoztam: más országokban, európai uniós tagországokban is számos területen van olyan, hogy állami kézben és állami tulajdonban lévő szolgáltatások működnek, és az alapító tagok közül is meg kellene nézni, hogy ők hogyan csinálják.

Nem egyből, kapásból elutasítani, hanem tényleg meg kellene vizsgálni annak a lehetőségét, hogy ők hogyan alkalmazzák úgy a törvényt, hogy valóban jogszerűvé is váljon, és az Unió törvényeivel is harmonizálni tudjon.

A víz egy stratégiai ágazat. Bízom benne, hogy a gazdasági bizottság be fog nyújtani egy olyan módosító indítvány közös álláspontként, amely a vizet beemeli. Az, hogy most Magyarországon egy-két vízmű magánkézbe került, és francia kézbe került mondjuk Budapesten, az nem jelenti azt, hogy Magyarországon a regionális vízműveket, amelyek a vízkiemelés 65 százalékát biztosítják jelenleg Magyarországon, hogy azt ne tekintenénk stratégiai ágazatnak, hozzáállás kérdése. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További hozzászólást várok. (Nincs jelzés.) Nincsen. Annyit a magam részéről, nem elnöki, hanem képviselői minőségemben, hogy lennének itt olyanok, amelyekről lehetne vitát folytatni. Abban biztos vagyok, hogy a postai szolgáltatások, a közúti, akár a légiforgalmi tevékenység nem ilyen. Itt egy javaslat van, amely ezeket hihetetlenül túlzóan állapítja meg, én a magam részéről nem fogom támogatni a javaslatot ebből a megfontolásból.

További hozzászólás nem lévén, a vitát lezárom. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják ezt a módosító javaslatot. (Szavazás.) 6 igen. Kik nem támogatják? (Szavazás.) 8 nem. A bizottság nem támogatta.

A 2. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő álláspontját kérem.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs jelzés.) Senki. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják ezt az indítványt, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Ez egyhangú. Köszönöm szépen.

A 3. sorszám alatt szintén Podolák György és képviselőtársai javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviselőjét kérdezem.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk, és az ezzel összefüggő 4., 5. és 8. pontokat is.

ELNÖK: Köszönjük szépen ezt a bizottsági ülést gördülékenyebbé tevő megjegyzést. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem kíván. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) 10 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8 nem. A bizottság támogatta.

Az 5. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai indítványa található. Az előterjesztő képviselője támogatja. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) 10 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8 nem. A bizottság támogatta.

A 6. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai. Az előterjesztő képviselőjének álláspontját kérem.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Kíván-e valaki a vitában hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) Ilyet nem látok. Kik nem támogatják? (Szavazás.) 9 nem. Tartózkodás? (Szavazás.) 9 tartózkodás. A bizottság nem támogatja, egyharmados támogatottságot sem kapott.

A 7. sorszám alatt az alkotmányügyi bizottság indítványát tárgyaljuk. A bizottság nevében kíván-e valaki előterjesztést tenni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Az előterjesztő képviselője támogatja a javaslatot?

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kik támogatják a javaslatot? (Szavazás.) 11 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8 nem.

A 8. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő álláspontját kérdezem.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Egyetért. Kíván-e valaki a vitában hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Ki támogatja? (Szavazás.) 13 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 6 nem.

A 9. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai. Az előterjesztő képviselőjének álláspontja?

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Egyetért. Kíván-e valaki a vitában hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot? (Szavazás.) 11 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8 nem.

A 10. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai. Kérdezem az előterjesztő képviselőjét.

DR. GYŐRI ENIKŐ (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk, mert összefügg a 6-os nem támogatott módosítóval.

ELNÖK: Az előterjesztő képviselője nem ért egyet a javaslattal. Kíván-e valaki a vitában hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kik támogatják a javaslatot? (Nincs jelzés.) Ki nem támogatja? (Szavazás.) 11 nem. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 8 tartózkodás. A bizottság nem támogatta, egyharmadot sem kapott.

Az előterjesztés végéhez érkeztünk. Köszönöm szépen az igen aktív és érdemdús munkát mind az előterjesztő képviselője, mind pedig a bizottság részéről. További jó munkát kívánok!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 14 perc)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva