EIB-44/2007.
(EIB-74/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2007. december 10-én, hétfőn, 12 órakor,
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék*

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívott*

Elnöki bevezető, a napirend megállapítása, elfogadása*

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló T/3860. számú törvényjavaslat*

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása*

A Tanács kerethatározata a terrorizmus elleni küzdelemről szóló 2002/475/IB kerethatározat módosításáról*

Dr. Piros Attila szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése*


Napirendi javaslat

  1. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a talajvédelem kereteinek meghatározásáról, valamint a 2004/35/EK irányelv módosításáról (COM(2006)232, 2006/86/COD)
  2. (A bizottság állásfoglalásának kialakítása - HSZ 134/B. § (6) bekezdés)

    ZÁRT ÜLÉS

    Meghívott: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

  3. EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS - Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a 2003/87/EK irányelvnek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei Közösségen belüli kereskedelmi rendszerének a légi közlekedésre történő kiterjesztése céljából történő módosításáról (COM(2006)818; 2006/0304/COD)
  4. (A bizottság állásfoglalásának kialakítása - HSZ 134/B. § (6) bekezdés)

    ZÁRT ÜLÉS

    Meghívott: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

  5. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/3860. szám)
  6. (A kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)j

  7. A Tanács kerethatározata a terrorizmus elleni küzdelemről szóló 2002/475/IB kerethatározat módosításáról (COM(2007)650; 2007/0236/CNS)

(A szubszidiaritás elve érvényesülésének vizsgálata a HSZ 134/D. § (1) bekezdés alapján; a COSAC kezdeményezésére)

Meghívott: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Braun Márton (Fidesz) megérkezéséig Firtl Mátyásnak (KDNP)
Ivanics Ferenc (Fidesz) dr. Hörcsik Richárdnak (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz) megérkezéséig dr. Braun Mártonnak (Fidesz)

Meghívott

Ládonyi Orsolya (Pénzügyminisztérium)
Dr. Piros Attila szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 01 perc.)

Elnöki bevezető, a napirend megállapítása, elfogadása

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait, a kormány képviselőit, a megjelent vendégeinket. A bizottsági ülést megnyitom. Napirendi javaslatomat az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn. Kérdezem a bizottságot, hogy kinek van észrevétele a napirenddel kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a napirendünket. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú szavazással támogatta a bizottság. Köszönöm szépen.

(A bizottság 12.02 órától zárt ülésen folytatja munkáját. A zárt ülésen elhangzottakat külön jegyzőkönyv tartalmazza.)

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló T/3860. számú törvényjavaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A harmadik napirendi pontunk a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat. Ládonyi Orsolya, Pénzügyminisztérium. (Ládonyi Orsolya megérkezik az ülésre.)

Áttértünk tehát a költségvetés módosító javaslataira. Ezek közül azokat tárgyaljuk, amelyek valamilyen módon a bizottság kompetenciájával összefüggésben vannak.

A 0/3. sorszám alatt a költségvetési bizottság javaslatát tárgyaljuk. A bizottság nevében, tehát az előterjesztő nevében kíván-e valaki szólni. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a kormány álláspontját.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): Egyetértünk a javaslattal.

ELNÖK: A kormány támogatja a javaslatot. Ki kíván hozzászólni az indítványhoz? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, hogy kik támogatják a javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 8/1. sorszám alatt Szabó Lajos és Gegesy Ferenc képviselők javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Nincs senki. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány egyetért a javaslattal. Ki kíván hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 8/2. sorszám alatt Szabó Lajos és Gegesy Ferenc képviselők javaslatát tárgyaljuk. Az indítványozók nevében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány egyetért.

ELNÖK: A kormány támogatja a javaslatot. Ki kíván hozzászólni az indítványhoz? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) 10 igen szavazat. Ki nem támogatja? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 8 tartózkodás.

Tehát a bizottság támogatta.

A 8/3. sorszám alatt Szabó Lajos és Gegesy Ferenc képviselők javaslatát tárgyaljuk. Az indítványozók képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem kíván senki szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány egyetért a javaslattal. Ki kíván hozzászólni az indítványhoz? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 14/2. sorszám alatt Gulyás József képviselő úr indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Senki nem kíván szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány egyetért a javaslattal.

ELNÖK: A kormány a költségvetési bizottság ülésén egyetért, az oktatási bizottság és a gazdasági bizottság ülésén nem ért egyet, az európai ügyek bizottságának ülésén egyetért. Kihívást jelent a bizottság számára. Ki kíván hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 42/2. sorszám alatt Jakab képviselő úr és képviselőtársai javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Nem kíván senki szólni. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja a javaslatot.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki kíván hozzászólni az indítványhoz? (Nincs jelzés.) Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) 8 igen. Kik nem támogatják a javaslatot? (Szavazás.) 10 nem.

Tehát a bizottság nem támogatta, egyharmadot kapott.

A 42/15. sorszám alatt dr. Simon Miklós képviselő úr indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében? (Nincs jelzés.) Nem kíván szólni senki. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki kíván hozzászólni az indítványhoz? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) 8 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 10 nem.

A bizottság nem támogatja, de egyharmados támogatottságot elért.

A 42/19. sorszám alatt Tóth András képviselő úr indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki kíván hozzászólni a vitában? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Nincs jelzés.) Senki. Kik nem támogatják a javaslatot? (Szavazás.) Egyhangúlag nem támogatta a bizottság.

A 107/11. sorszám alatt dr. Szabó Zoltán képviselő úr javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja a javaslatot. Kíván-e valaki hozzászólni az indítványhoz? (Nincs jelzés.) Nem. Kik támogatják a javaslatot? Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Nincs jelzés.) Senki nem támogatta. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Mindenki más.

Köszönöm szépen. A 107/12. sorszám alatt dr. Pósán László képviselő úr javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Ezért a kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni ehhez a javaslathoz? (Nincs jelzés.) Ilyet sem látok. Kik támogatják? Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) 8 igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 10 nem.

A bizottság nem támogatja, de egyharmadot elért.

A 126/1. sorszám alatt Szabó Lajos és képviselőtársa javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében ki kíván szólni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. A kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány egyetért a javaslattal.

ELNÖK: A kormány egyetért a javaslattal. Ki kíván hozzászólni a vitában? (Nincs jelzés.) Senki. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A 136/36. sorszám alatt Szabó Lajos és Gegesy képviselő urak indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében ki kíván szólni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok, ezért a kormány álláspontját kérdezem.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): A kormány egyetért a javaslattal.

ELNÖK: A kormány támogatja a javaslatot. A bizottság részéről kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet ezúttal nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) 10 igen. Kik nem támogatják? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 8 tartózkodás.

Tehát a bizottság többsége támogatta.

Köszönjük szépen Ládonyi Orsolyának és önöknek is. Kellemes napot kívánok!

A Tanács kerethatározata a terrorizmus elleni küzdelemről szóló 2002/475/IB kerethatározat módosításáról

Áttérünk a 4. számú napirendi pontunkra, a Tanács kerethatározata a terrorizmus elleni küzdelemről szóló kerethatározat módosításáról. Ez egy szubszidiaritási vizsgálat. Piros Attila szakállamtitkár urat kérném meg, hogy foglaljon helyet mellettem, és meg is adom a szót egyben.

Dr. Piros Attila szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. PIROS ATTILA szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az előttünk fekvő kerethatározat módosítása a terrorizmus elleni küzdelemről szól, és ennek a hatékonyabb fellépését kívánja elősegíteni. Azt gondolom, hogy nem kell külön magyarázni, hogy napjainkban a terrorizmus nem nemzeti határok között mozog, hanem átlépi ezeket a határokat, és ennek a kerethatározatnak a módosítása ezt a célt kívánja szolgálni akkor, amikor a fenyegetés elleni hatékony fellépés jogi kereteit próbálja meg összefésülni, és ebben kíván előrelépést fogalmazni.

A fogalom meghatározása kiemelt fontosságú, amelyben a terrorizmus fogalmának megfogalmazásakor a toborzásra, a nyilvános izgatásra, valamint a "kiképzésre" is hangsúlyt helyez. A "kiképzés"-t idézőjelbe teszem természetesen, és itt egy új eszköznek, ami igazából nem új, csak a terrorizmus világában egy használt eszköznek a hatékony fellépése ellen irányul, ez nem más, mint az internet.

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr, ezt a beszámolót. Gondolom, de csak gondolom, hogy a szubszidiaritási vizsgálatra azért is van szükség, mert az elmúlt évek európai vitáiban a terrorizmus elleni küzdelem hatékonysága és az emberi jogok kérdése nemcsak ütközni látszott, hanem ütközött is, és ilyen szempontból ez fontos, hogy a nemzeti parlamentek foglalkozzanak ezzel a kérdéssel.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ki kíván hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok. Akkor a vitát berekesztem. Azt javaslom, hogy térjünk vissza erre egy későbbi időpontban. A bizottság elvben támogatja, most nem kell egy formális szavazást elrendelnem, de érdemes megnéznünk ezt a dolgot, mert tényleg nemcsak az előttünk lévő időszak egyik legkomolyabb kihívása, hogy hogyan lehet a hatékonyságot, az emberi jogokat összeegyeztetni.

Adott esetben visszatérünk erre a kérdésre. Köszönöm szépen, államtitkár úr. Köszönöm képviselőtársaimnak is az ülésen való megjelenést, az aktív részvételt. Az ülést berekesztem. Kellemes napot!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 28 perc)

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva