EIB-7/2008.
(EIB-83/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2008. március 10-én, hétfőn 12 órakor
az Országház Főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Elnöki bevezető *

A napirend módosítása *

Az Európai Közösségek saját forrásainak rendszeréről szóló 2007/463/EK, Euratom tanácsi határozat kihirdetéséről szóló törvényjavaslat *

Ládonyi Orsolya tájékoztatója *

Határozathozatal *

Egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről a Tádzsik Köztársaság közötti partnerség létrehozásáról szóló, 2004. október 11-én aláírt partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat *

Dr. Horváth István tájékoztatója *

Határozathozatal *

Elnöki zárszó *

 

Napirendi javaslat

1. Az Európai Közösségek saját forrásainak rendszeréről szóló 2007/463/EK, Euratom tanácsi határozat kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/5123. szám)

(Általános vita)

2. Egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről a Tádzsik Köztársaság közötti partnerség létrehozásáról szóló, 2004. október 11-én aláírt partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/5124. szám)

(Általános vita)

3. A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló határozati javaslat (H/4858. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Gál J. Zoltán (MSZP) dr. Molnár Csabának (MSZP)
Káli Sándor (MSZP) dr. Botka Lászlónak (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP) Kocsi Lászlónak (MSZP)
Veress József (MSZP) Varga Zoltánnak (MSZP)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) megérkezéséig Firtl Mátyásnak (KDNP)

Meghívottak

Ládonyi Orsolya (Pénzügyminisztérium)
Dr. Horváth István (Külügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 01 perc.)

Elnöki bevezető

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait. Az ülésünk határozatképes. Ezt elősegíti az, hogy Pelczné Gáll Ildikó Firtl Mátyás alelnök úr számára, Veress képviselő úr pedig Varga képviselő úrnak adott eseti képviseleti megbízást a mai ülésen való részvételre.

A napirend módosítása

A napirendi javaslatomat nem az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn, hanem azt javasolom, hogy a 3. napirendi pontot ne tárgyaljuk, figyelemmel arra, hogy azokról a módosító javaslatokról, amelyeket megtárgyalni vagyunk hivatottak, még nincs kiforrott kormányálláspont, és a dolog nem is annyira sürgős.

Kérdezem a bizottságot, hogy támogatják-e ilyen módon a korrigált napirendi javaslatot. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Az Európai Közösségek saját forrásainak rendszeréről szóló 2007/463/EK, Euratom tanácsi határozat kihirdetéséről szóló törvényjavaslat

Az 1. napirendi pontunk az Európai Közösségek saját forrásainak rendszeréről szóló 2007/463/EK, Euratom tanácsi határozat kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága. Az előterjesztő a Pénzügyminisztérium. Tisztelettel köszöntöm Ládonyi Orsolyát a Pénzügyminisztérium képviseletében. Megadom a szót.

Ládonyi Orsolya tájékoztatója

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen. Üdvözlöm a tisztelt bizottságot. Engedjék meg, hogy pár szóban összefoglaljam, hogy miről szól ez a törvényjavaslat. 2003-ban, amikor a csatlakozási szerződést aláírtuk, vállaltuk azt is, hogy hozzájárulunk az Európai Unió költségvetésének a finanszírozásához. Akkor a csatlakozási szerződés aláírásával ez a kötelezettség automatikusan beépült a jogrendünkbe, a részletszabályokról pedig egy kormányrendelet készült az eljárási kérdések kapcsán.

2005 decemberében, amikor az Európai Tanács a 2007-2013-as pénzügyi perspektívát elfogadta, akkor egyben döntöttek arról, hogy a saját forrásokat, vagyis az Unió bevételeinek a rendszerét is módosítják, és ennek megfelelően 2007 júniusában egy új sajátforrás-határozatot fogadott el a Tanács. Ezt a határozatot a tagállamoknak a saját alkotmányos követelményeiknek megfelelő eljárás keretében is el kell fogadniuk. A határozat akkor lép hatályba, amikor ezt minden tagállam megtette. Jelenleg ez tíz tagállam esetében történt már meg, az előterjesztésben még hét tagállam szerepelt, azóta újabb három tagállam elfogadta a határozatot.

Magyarországon a határozat szövegét törvényben kell elfogadni és kihirdetni ahhoz, hogy megfeleljen annak az elvárásnak, hogy az alkotmányos követelményeinknek megfelelően fogadtuk el ezt a sajátforrás-határozatot. A benyújtott törvényjavaslat tehát azt a célt szolgálja, hogy ennek a követelménynek eleget tegyünk.

A sajátforrás-határozat elfogadásának a közvetlen magyarországi hatása az, hogy Magyarországnak az Európai Unió költségvetésébe teljesítendő hozzájárulása éves szinten mintegy 7-10 milliárd forinttal nőni fog a 2007-2013-as pénzügyi perspektíva vonatkozásában, azonban mind a 2008. évi költségvetés, mind a konvergenciaprogram már ennek figyelembevételével készült, tehát mind a költségvetésbe, mind a konvergenciaprogramba ez a plusztétel beépült, tehát közvetlen újabb költségvetési többletkiadással a sajátforrás-határozat elfogadása nem jár.

Kérem a tisztelt bizottságot, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen az expozét. Kérdezem a bizottság tagjait, kinek van észrevétele, ki szeretné kifejteni véleményét a törvényjavaslatról. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok, ezért a vitát úgy rekesztem be, hogy arra nem is került sor.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a törvényjavaslat általános vitára bocsátását. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Úgy látszik, egyhangú. De megkérdezem, ki nem támogatta. (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás nincs. Nagyon szépen köszönjük, a bizottság egyhangúlag támogatta.

LÁDONYI ORSOLYA (Pénzügyminisztérium): Köszönjük szépen. Viszontlátásra!

ELNÖK: Nagyon szívesen. Előadót kellene állítani a plenáris ülésre. Van önként jelentkező? (Jelzésre:) Braun képviselő úr, köszönöm szépen.

Egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről a Tádzsik Köztársaság közötti partnerség létrehozásáról szóló, 2004. október 11-én aláírt partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat

A 2. napirendi pontunk az Európai Közösségek és a Tádzsik Köztársaság közötti partnerség létrehozásáról szóló együttműködési megállapodás kihirdetése. Az előadó Horváth István főosztályvezető a Külügyminisztériumból. Megadom a szót.

Dr. Horváth István tájékoztatója

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Külügyminisztérium): Köszönöm szépen. Az Európai Közösség és az Európai Unió tagállamai harmadik államokkal politikai, gazdasági kapcsolataik, együttműködésük fejlesztése céljából kétféle nagy, átfogó megállapodást szoktak volt kötni, az egyik az úgynevezett társulási megállapodás, amely a partnert egy privilegizált helyzetbe hozza, a másik pedig a partnerségi és együttműködési megállapodás, amely a piaci liberalizáció nélkül a felek között a minél teljesebb gazdasági együttműködést célozza.

Amikor a Magyar Köztársaság tagja lett az Európai Uniónak, a csatlakozási szerződéssel a világ számos országával lépett ilyen kapcsolatba, elég, ha csak a cotonou-i megállapodásra gondolunk, amely az afrikai, karib-tengeri, illetve csendes-óceáni országokkal kötött megállapodás, és számos más, elsősorban ázsiai, kelet-európai országgal az EU már kötött ilyen megállapodást, és a csatlakozással Magyarország részesévé vált.

Az első olyan megállapodás, amelyet Magyarország aláírt, a Tádzsik Köztársasággal létrehozott partnerségi és együttműködési megállapodás, amelyet 2004. október 11-én írtak alá Luxemburgban, s tekintettel arra, hogy ez egy együttes megállapodás, amelynek a Közösségen túl az európai tagországok is részesei, ezért ez a megállapodás megerősítést igényel.

A megállapodás elsődleges célja, hogy az Európai Unió gazdasági érdekeinek megjelenítése mellett a stabilitást erősítse a Tádzsik Köztársaságban. Ennek keretében az Európai Közösség támogatja a Tádzsik Köztársaság erőfeszítéseit a jogállamiság és a demokrácia megszilárdítására, s ezáltal hozzájárul a Tádzsik Köztársaság és a közép-ázsiai régió politikai, gazdasági és intézményi stabilizációjához.

A megállapodás kétfajta együttműködést irányoz elő: politikai és gazdasági együttműködést. A politikai együttműködés párbeszédkerete miniszteri szintű, az együttműködési tanács mellett létrejön egy együttműködési bizottság, illetve lehetőség nyílik a parlamentek közötti együttműködésre is. A politikai együttműködésen belül ki kell emelni a demokráciával és az emberi jogokkal kapcsolatos területeken való együttműködést, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem fontosságát. A megállapodás kötelező hatályának elismerése nem kívánja meg magyar jogszabályok módosítását.

Az előterjesztő kéri a bizottság támogatását az előterjesztés elfogadásához. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető úr. A bizottság tagjainak a véleményét kérdezem. (Nincs jelzés.) Ilyen nincs, úgyhogy tudunk szavazni erről is.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottságot, hogy kik támogatják ennek a partnerségi és együttműködési megállapodásnak a kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. (Szavazás.) Úgy tűnik, egyhangú, de ellenpróbát is kérek. Ki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Tényleg egyhangú.

A jövő héten lesz a plenáris ülés előtt. Ki lesz az előadó? (Szirbik Imre jelentkezik.) Köszönöm szépen, képviselő úr.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Külügyminisztérium): Köszönöm szépen a bizottság támogatását.

Elnöki zárszó

ELNÖK: A bizottsági ülést berekesztem. Holnap zárt üléssel kezdünk, és a kiküldött napirend szerint fogunk haladni. Köszönöm. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 12 perc.)

 

   

Dr. Eörsi Mátyás

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit