EIB-11/2008.
(EIB-87/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2008. április 7-én, hétfőn 12 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Elnöki bevezető*

A napirend elfogadása*

Egyrészről az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről a Montenegrói Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről szóló T/5300. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága*

Dr. Horváth István szóbeli kiegészítése*

Hozzászólások, reflexiók*

Határozathozatal*

A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló H/4858. számú határozati javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása*

Elnöki zárszó*

Napirendi javaslat

1.Egyrészről az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről a Montenegrói Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/5300. szám)

(Általános vita)

2.A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló határozati javaslat (H/4858. szám)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Gál J. Zoltán (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Ékes József (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Káli Sándor (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP) dr. Molnár Csabának (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz) megérkezéséig Ivanics Ferencnek (Fidesz)

Meghívottak

Dr. Horváth István főosztályvezető (Külügyminisztérium)
Zarándi Tamás főosztályvezető-helyettes (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 01 perc.)

Elnöki bevezető

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait. A bizottság határozatképes. Lehetnek meghatalmazások, ezeket majd később összegezzük.

A napirend elfogadása



A mai napra két napirendi pontra tettem javaslatot. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy észrevétel, megjegyzés a napirendi javaslattal kapcsolatban van-e. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem, kik támogatják a napirendünket. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

Egyrészről az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről a Montenegrói Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről szóló T/5300. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága

Az 1. napirendi pontunk egyrészről az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről a Montenegrói Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat. Tisztelettel köszöntöm Horváth István főosztályvezető urat a Külügyminisztériumból. Megadom a szót.

Dr. Horváth István szóbeli kiegészítése

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Külügyminisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Az Európai Közösség és a tagállamok, illetve a Montenegrói Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodás az Európai Unió 1999-ben indított stabilizációs és társulási folyamatának egyik fontos állomása Montenegró viszonylatában. Hasonló megállapodással jelenleg Horvátország és Macedónia rendelkezik, Albániával az Európai Unió aláírt hasonló megállapodást, Szerbia és Bosznia-Hercegovina vonatkozásában a megállapodás tárgyalása befejeződött, mindkettő aláírásra vár.

A montenegrói megállapodást 2007. október 15-én írtuk alá, mind ez ideig Észtország és Montenegró erősítette meg. A megállapodás hatálybalépéséhez a megállapodást valamennyi tagállamnak meg kell erősítenie. Ez a megállapodás úgynevezett társulási megállapodás, amely az Európai Közösség és a harmadik állam között privilegizált viszonyt teremt, és célja a szabadkereskedelmi övezet fokozatos létrehozása, a piac teljes liberalizációja.

A megállapodásnak politikai szempontból két különösen fontos rendelkezése van. Az egyik, hogy a felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítésének, a másik, hogy Montenegró is - ahogy a délkelet-európai térség országai - együttműködik a volt Jugoszláviával kapcsolatos háborús bűnöket kivizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

A megállapodás alapján kétfajta együttműködés létesül: politikai és gazdasági együttműködés. A politikai együttműködés kerete a miniszteri szintű európai Stabilizációs és Társulási Tanács, emellett létrejön a szakértői szintű Stabilizációs és Társulási Bizottság, illetve lehetőség nyílik a parlamentek közötti közvetlen együttműködésre is. E megállapodás rendelkezik a montenegrói jognak a közösségi joghoz való közelítéséről, amely öt év alatt fokozatosan kiterjed a közösségi jog teljes egészére.

A megállapodásnak az állampolgárokra nézve fontos rendelkezése, hogy a megállapodás értelmében a felek kölcsönösen biztosítják, hogy az egyik félnek a másik fél területén jogszerűen tartózkodó munkavállalóit nem érheti diszkrimináció a javadalmazás, a munkafeltételek, illetve az elbocsátás tekintetében. A megállapodás kötelező hatályának elismerése nem kívánja meg magyar jogszabályok módosítását. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető úr. Tessenek parancsolni! (Jelzésre:) Nógrádi képviselő úr!

Hozzászólások, reflexiók

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Arra való tekintettel, hogy a megállapodást kihirdető törvény tulajdonképpen kötelezettségünk, európai uniós tagságból származó kötelezettségünk, illetve abból az egyszerű indítékból származtatva a véleményünket, hogy a balkáni térség stabilitása nemzeti érdekünk már csak az ottani magyarság helyzetének stabilitása érdekében is, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a KDNP támogatja az általános vitára való alkalmasságot.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyetértek az előttem szólóval. Nem úgy közelíteném meg, de ez csak egy halvány különbség, hogy ez kötelezettségünk. Ez a magyar külpolitikának egy prioritása, a Balkán stabilitásához való hozzájárulás, és ebben ez a perspektívanyújtás az európai uniós tagság felé vezető úton egy fontos dolog. Ezért általánosságban úgy gondolom, az egész parlament támogatását élvezheti. Mint hallottuk főosztályvezető úrtól, nincs olyan kizáró körülmény, amely ezt akadályozná, ennek következtében, gondolom, az egész parlament támogatására számot tarthat.

Egyetlen megjegyzésem van még: a parlamentek közötti kapcsolatot nem segíti elő, és nem is korlátozza, mert arra eddig is lehetőség volt, de ez csak egy részletmegjegyzés. Az Európai ügyek bizottsága, ha Montenegróval még nem is, de azért a Balkán országaival mindenfajta kétoldalú megállapodástól függetlenül igyekezett a kapcsolatokat építeni, úgyhogy a magam részéről is örömmel támogatom.

Egyéb hozzászólás? (Nincs jelzés.) Nincs. A vitát lezárom.

Kíván-e válaszolni a főosztályvezető úr?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Külügyminisztérium): Köszönöm szépen. Kérem a bizottság támogatását. Egyetlenegy megjegyzés: a Külügyi és határon túli magyarok bizottsága tárgyalta és támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ez bennünket nem befolyásol, még akkor sem, ha hasonló konklúzióra jutottunk.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Szirbik képviselő úr jelezte, hogy szívesen tolmácsolná a bizottság véleményét.

SZIRBIK IMRE (MSZP): Személyes érintettség címén, mert a családom montenegrói származású.

ELNÖK: Nem tudom, hogy ez nem inkább kizáró ok-e. (Derültség.) Ezzel együtt azt javasolom, hogy a bizottság támogassa Szirbik képviselő úr plenáris ülésen való felszólalását. Köszönöm szépen a főosztályvezető úrnak.

Megragadom az alkalmat, hogy bejelentsem, hogy Káli képviselő urat Legény képviselő úr, Tasnádi képviselő urat pedig Molnár Csaba képviselő úr helyettesíti a mai ülésünkön.

A 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló H/4858. számú határozati javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a 2. napirendi pontunkra, az energiapolitikai koncepcióról szóló határozati javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására. Tisztelettel köszöntöm Zarándi Tamás urat, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezető-helyettesét. Azt javasolom, hogy csak azokat vizsgáljuk meg, amelyek a bizottság kompetenciájába tartoznak.

A 3. ponttal kezdjük, amely Podolák képviselő úr és képviselőtársai indítványa. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Tíz. Kik nem támogatják? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. Köszönöm szépen.

A 4. szám alatt Orosz Sándor képviselő úr és képviselőtársai indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e valaki hozzászólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Senki sem jelentkezik.) Senki nem támogatja. A többit hadd ne számoljam!

Az 5. sorszám alatt Orosz Sándor és képviselőtársai javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. (Senki sem jelentkezik.) Senki nem támogatta.

A 6. sorszám alatt Fónagy és Bencsik képviselő urak indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Jelentkezőt nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Kik nem támogatják? (Szavazás.) Tíz. A bizottság egyharmada támogatta a javaslatot.

A 7. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Nem.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Az előterjesztő képviselője az önkormányzati bizottság ülésén egyetért, a gazdasági, a mezőgazdasági és a költségvetési bizottság ülésén nem ért egyet. Az Európai ügyek bizottsága ülésén egyetért, ezáltal kiegyensúlyozottabb lett a dolog. Kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) Tíz. Kik nem támogatják? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc tartózkodással a bizottság támogatta.

A 8. sorszám alatt Fónagy és Bencsik képviselő urak javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Nyolc. Kik nem támogatják? (Szavazás.) Tíz. Egyharmados támogatottságot kapott.

A 9. sorszám alatt Podolák György és képviselőtársai indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. (Szavazás.) Három. Kik nem támogatják? (Szavazás.) Kettő. Tartózkodás? (Szavazás.) Sokan tartózkodnak. Ha kívánják, megszámolom, de szemmel láthatólag a bizottság egyharmada sem támogatta. Köszönöm szépen.

A 10. sorszám alatt Orosz Sándor és képviselőtársai indítványát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Senki sem kíván szólni.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Nem látok ilyen igényt.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. (Senki sem jelentkezik.) Senki nem támogatja. Egyharmadot sem kapott.

A 16. sorszám alatt Lakos képviselő úr, kapcsolódva egy korábbi indítványhoz, tett egy javaslatot. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Tíz. Kik nem támogatják? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc tartózkodás mellett a bizottság szótöbbséggel támogatta.

Ezzel az indítványok végére értünk. (Jelzésre:) A 17-es és 18-as? Nekem nincs bekarikázva.

A 17. sorszám alatt Ángyán képviselő úr javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztő képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az indítványt. (Szavazás.) Nyolc. Kik nem támogatják? (Szavazás.) Tízen nem támogatják, tehát a bizottság nem támogatta, de egyharmados támogatottságot kapott.

A 18. sorszám alatt Lakos Imre képviselő úr javaslatát tárgyaljuk. Az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a kormány álláspontját.

ZARÁNDI TAMÁS (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kíván-e szólni valaki? (Nincs jelzés.) Ilyen igényt nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) Tíz. Kik nem támogatják? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Szavazás.) Nyolc. A bizottság támogatta az indítványt.

Nagyon szépen köszönjük főosztályvezető-helyettes úrnak a közreműködést, és köszönöm a bizottságnak is. A mai napra több munkánk nincsen.

Elnöki zárszó

Holnap reggel találkozunk, a Delegációs teremben leszünk, erre hadd hívjam fel a képviselőtársaim figyelmét, ezt magam sem tudtam eddig a pillanatig. Holnap 8 óra 45 perckor kezdünk. Sztrájk állítólag nem lesz, könnyebb lesz bejönni.

Az ülést berekesztem. Kellemes napot és jó munkát kívánok!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 16 perc.)

 

 

 

Dr. Eörsi Mátyás

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit