EIB-14/2008.
(EIB-90/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2008. április 16-án, szerdán 12 órakor
a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének dísztermében
(Pécs, Papnövelde u. 5.)
megtartott kihelyezett üléséről

 

Tartalomjegyzék

Elnöki bevezető *

Pécs város felkészülése az "Európa kulturális fővárosa - Pécs 2010" programra *

Dr. Szili Katalin köszöntője *

Tasnádi Péter köszöntője *

Dr. Hargitai János köszöntője *

Ladislav Lipič köszöntője *

Mészáros András prezentációja *

Dr. Suchman Tamás hozzászólása *

Barabás János hozzászólása *

A bizottság tagjainak hozzászólásai *

Mészáros András reflexiói *

Dr. Merza Péter válasza *

Csák Ferenc válasza *

Tasnádi Péter válasza *

Nagykövetek hozzászólásai, reflexiók *

Elnöki zárszó *

 

Napirend

1. Pécs város felkészülése az "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" programra

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Tasnádi Péter (MSZP)
Ivanics Ferenc (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ) Kocsi Lászlónak (MSZP)
Firtl Mátyás (KDNP) Ivanics Ferencnek (Fidesz)

Meghívottak

Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke
Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke
Ladislav Lipič, Szlovénia budapesti nagykövete
Mészáros András főigazgató ("Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program)
Csák Ferenc, az "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program kormányzati koordinátora (Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Barabás János, az "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" tárcaközi bizottság elnöke
Dr. Suchman Tamás, az országos jelentőségű fejlesztési programok kormányzati koordinátora
Greg Dorey nagykövet (Nagy-Britannia)
Jaromír Plisek nagykövet (Csehország)
Juraj Migas nagykövet (Szlovákia)
Frances Galatia Lanitou Williams nagykövet (Ciprus)
Hans Peter Schiff nagykövet (Németország)
Rafael Valle nagykövet (Spanyolország)
René Roudaut nagykövet (Franciaország)
Joanna Stempińska nagykövet (Lengyelország)
Veronika Erte nagykövet (Lettország)
Dimiter Ikonomov nagykövet (Bulgária)
Dr. Paolo Guido Spinelli nagykövet (Olaszország)
Ivan Bandić nagykövet (Horvátország)
Martin Greene nagykövet (Írország)
Darius Semaska nagykövet (Litvánia)
Cecilia Björner nagykövet (Svédország)
Ireny Comaroschi nagykövet (Románia)
Prof. Atanas Vangelov nagykövet (Macedónia)
György Gábor képviseletvezető (Európai Bizottság)
Lina de Castro Mota nagykövethelyettes (Portugália)
Georg Kilzer nagykövethelyettes (Ausztria)
Anna Salovaara II. titkár (Finnország)
Patrick Deboeck nagykövethelyettes (Belgium)
Angelina Trajkovski tanácsos (Szlovénia)
Gabriela Hajós konzul (Szlovénia)
Mustafa Tekmen belügyminiszter-helyettes (Ankara)
Mustafa Ica polgármester (Kütahya)
Ismet Güral tiszteletbeli konzul (Kütahya)
Sükrü Kocatepe kormányzó (Kütahya megye)
Ihsan Tuncouglu, a Sajtószövetség elnöke (Kütahya)
Dr. Koltai Dénes rektorhelyettes (Pécsi Tudományegyetem)
Dr. Papp Judit címzetes főjegyző (Pécs Megyei Jogú Város)
Dr. Catherine Feidt-Illés tiszteletbeli konzul (Francia Köztársaság Konzuli Képviselet)
Somogyvári Márta tiszteletbeli konzul (Osztrák Köztársaság Konzuli Képviselet)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 09 perc.)

Elnöki bevezető

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm önöket elsőként a magam nevében, másodikként az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága nevében. Köszöntöm minden megjelent vendégünket. Pécs városa iránt a Magyar Országgyűlés egésze, de úgy látom, hogy még török vendégeink is érdeklődést tanúsítanak. Őket is szívből köszöntöm. Itt vannak a tagállamok diplomáciai képviseleteinek vezetői, dolgozói, itt vannak azoknak az országoknak a képviselői, akik szeretnének csatlakozni az Unióhoz, gondolom, a közeli jövőben szeretnének tagállamok lenni, mi pedig úgy tekintünk rájuk, mint tagjelöltekre.

Pécs város felkészülése az "Európa kulturális fővárosa - Pécs 2010" programra

Utoljára, ha nem is ebben a körben, de hasonló körben Budapesten az Országgyűlés Vadásztermében találkoztunk, ez november 28-án volt, és egy bizottsági ülés keretében képet kaphattak arról, hogy Pécs városa hol tart az "Európa kulturálisa fővárosa - Pécs 2010" programra való felkészülésében. Akkor megállapodtunk, hogy időnként alkalmat kínálunk arra, hogy ezt a képet felfrissítsék, és azt is megígértük, hogy a helyszínen biztosítunk lehetőséget arra, hogy akár egyenként, akár csoportokban vagy ebben a közösségben kapjanak képet arról, hogy hol s mit tervezünk, a felkészülésben éppen hol tartunk.

Ma is ez lesz a témánk, a mai, jócskán kibővített bizottsági ülésnek ez az egyetlen napirendi pontja, ebben megállapodtunk jó előre, én erről szavazást nem tartok. Üdvözlök minden kollégámat, minden olyan képviselőt, aki vagy a mi bizottságunk tagja, vagy a Magyar Országgyűlés tagja, és érdeklődést tanúsít a mi városunk, a mi programunk és a kultúra 2010, valamint az "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program iránt. Üdvözlöm a kormányzat jelen lévő képviselőit is, minden tisztelt vendégünket Pécs városából. Azt is mondhatnám, hogy üdvözlök mindenkit, bárhonnan is jött, akit nem említettem volna, most egy általános üdvözléssel még egyszer köszöntök, és átadom a szót Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, köszöntőbeszéde elmondására. Parancsoljon, elnök asszony!

Dr. Szili Katalin köszöntője

DR. SZILI KATALIN, az Országgyűlés elnöke: Tisztelt Képviselőtársaim! Excellenciás Hölgyeim és Uraim! Tisztelet Közgyűlési Elnök Úr, Polgármester Úr! Engedjék meg, hogy köszöntsem önöket. Számomra megtisztelő, hogy Pécs városában, választókörzetemben láthatjuk vendégül a nagykövet asszonyokat, nagykövet urakat.

A november végi találkozónkhoz képest szeretném külön köszönteni Barabás János urat, aki a kormányzati koordinációért felel, és külön tisztelettel köszöntöm Suchman Tamás képviselőtársamat. Itt szeretnék rögtön egy distinkciót tenni, ugyanis az urak közül van, aki a hardverért, van, aki a szoftverért felelős, ami ezt a programot illeti.

Amikor novemberben találkoztunk, körülbelül akkor körvonalazódott az, hogy milyen elképzelései vannak a "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" projektnek. Mindannyian tudjuk, hogy ebben az egyik fontos tétel az infrastruktúra megteremtése, ami kapcsán nyilvánvalóan ma igazgató úrtól és a projektért felelősöktől is tájékoztatást kapunk arról, hogy ebben milyen előrehaladást értünk el.

Egy másik fontos tétel, ami a koordinációt jelenti, hogy létrejött a kormány részéről egy koordinációs testület, ugyanakkor létrejött a kulturális miniszter úr és a polgármester úr együttes jelölésében egy olyan csapat, amely azért felel, hogy milyen programmal fogjuk ezt a 2010-es évet megtölteni. Azt gondolom, hogy ebben körülbelül április végére már egy teljes képünk lesz. Örömmel jelenthetem, hogy ma már minden készen áll ahhoz, hogy egyáltalán ne legyenek szkeptikus hangok ennek a programnak a sikerét és végig vitelét illetően.

Én magam nemcsak házelnökként, hanem itteni országgyűlési képviselőként is abban vagyok érdekelt, hogy Magyarország ennek egy sikertörténetét könyvelhesse el. Éppen ezért arra fogom kérni Kocsi László alelnök urat, hogy ezt a tempót, amit tavaly novemberben elkezdtünk, tartsuk a következő időszakban is. Tehát az Európai ügyek bizottsága negyedévenként vagy négyhavonta legalább szenteljen arra egy rövid ülést, hogy ezt áttekintsük, és mindenki, aki ebben a projektben érdekelt, adjon egy előrehaladási jelentést. Ezt fontosnak tartom, mert fontos Európával is láttatnunk, hogy Magyarország a belső vitái ellenére ebben a sikerben érdekelt; mindenki, az összes többi város és az egész ország. Nagyon fontos ezt rögzíteni, és azt jól láttatja az is, hogy ebben mi egyet tudunk érteni, hogy azért képviselőtársaink mind a két oldalról jelen vannak.

Szeretném arról is tájékoztatni önöket, hogy készülünk arra, hogy november körül, valószínűleg a következő ilyen együttes ülés eleme lesz, amikor Pécs városa és a "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" projekt a parlamentben is bemutatkozik. Erre meg fogjuk hívni török és német kollégáinkat is, és van egy meghívás a linzi 2009-es projektnél. Ennek egyetlenegy, azt hiszem, nagyon fontos oka van, mégpedig az, hogy az osztrák házelnök asszony linzi, a német házelnök úr pedig esseni, tehát ott van a választókörzetük - micsoda véletlen! -, ugyanakkor török házelnök kollégám pedig tájékoztatott, hogy mivel ő Isztambulban járt egyetemre, neki is óriási kötődései vannak Isztambulhoz. Ez egy szerencsés egybeesés. Azt hiszem, hogy a parlament elnökei érdekeltek abban is, hogy ezt a projektet különösen kiemelt figyelemmel kezeljék.

Szeretném tájékoztatni önöket arról is, hogy október 3-án és 4-én, német házelnök kollégám és török házelnök kollégám elfogadták a meghívásomat Pécsre, és mivel Zrínyi-évfordulót is ünnepelünk, hiszen az 500. évforduló van, azt hiszem, egy elég egyedülálló módon közösen fogunk jegyezni egy olyan kiadványt, amely Zrínyiről szól az 500. évforduló alkalmából, és ennek a kiadása és a bemutatása is ez idő tájt kerül sorra.

Excellenciás Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Alelnök Úr! Elnök Úr! Polgármester Úr! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy kívánjak önöknek ma jó tanácskozást. Azért arra fogom kérni majd mindazon kollégáinkat - Mészáros András igazgató úron kívül is -, akik akár a hardver, akár a szoftver tekintetében hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a projekt tényleg egy irányba húzzon, tegyék meg, hogy megteremtik azt a közös tudást, amely mindannyiunk számára fontos ahhoz, hogy egy valóban sikeres projektet készítsünk elő.

Köszönöm a figyelmüket, és kívánok önöknek minden jót.

ELNÖK: Köszönöm, elnök asszony, valamennyiünk nevében. Megadom a szót Tasnádi Péter polgármester úrnak.

Tasnádi Péter köszöntője

TASNÁDI PÉTER, Pécs polgármestere: Köszönöm szépen. Excellenciás Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Résztvevők! Tisztelt Elnök Asszony! Pécs önkormányzata nevében is őszinte tisztelettel és barátsággal köszöntöm önöket a több mint kétezeréves városban, amely UNESCO-békedíjjal kitüntetett város.

Engedjék meg, hogy külön tisztelettel köszöntsem dr. Hargitai Jánost, a megyei közgyűlés elnökét, aki nemcsak azért van itt, mert az ő üléstermükben kerül megrendezésre a mai rendezvény, hanem azért is, mert ezt a programot Pécs önkormányzata szoros partnerségben valósítja meg különböző más szereplőkkel, és ebben a programban nemcsak Pécs városának, hanem a megyei önkormányzatnak, illetve a régiónak is nagyon fontos meghatározó szerepe van.

Külön szeretném tisztelettel köszönteni a Törökországból érkezett vendégeinket, akik között ott van a kormány államtitkára, Kütahya térség kormányzója, valamint Kütahya város polgármestere és a tiszteletbeli magyar konzul. Elnök asszony utalt rá, hogy 2010-ben Pécs Isztambullal együtt lesz Európa kulturális fővárosa, ezért fontos számunkra ennek a kapcsolatnak a folytatása, illetve a kialakítása.

Ez a város, amely különböző kultúrák, vallások találkozópontja volt az elmúlt ezer évek során, sajátos adottságokkal rendelkezik. Én úgy gondolom, büszkén elmondhatom, hogy a magyar kormány nagyon jól döntött, amikor annak idején Pécset jelölte ki Magyarország képviseletében Európa kulturális fővárosának.

Az elmúlt időszakot - nem nagyon ismételném azokat a gondolataimat, amelyeket a legutóbbi találkozásunkkor a nagykövetek számára, illetve a bizottság számára elmondtam - nem szeretném tételesen elmondani. Annyit szeretnék elmondani, hogy az azóta eltelt időszakban ebben a folyamatban mit tettünk. Részben hosszú táv áll mögöttünk a program elkészítése során, a munka kétharmad részét elvégeztük. Az előkészítés időszaka nagyon sok időt, energiát igényelt. Ebben az időszakban számos jogszabályt kellett biztosítani mind kormányzati, mint regionális, mind városi szinten, ezeket megtettük az elmúlt hónapokban, az elmúlt időszakban, és 2006 novembere óta, amikor végül is döntött az Európai Unió, hogy Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2010-ben, az előkészítő munka jelentős részén túlvagyunk. Valamennyi beruházás ennek az évnek a második felében, augusztus után elindul, és 2010-ben azokat a vállalásainkat, amelyeket tettünk a beruházások és a programok előkészítése tekintetében, megoldjuk.

Elnök asszony szintén említette már, hogy a programok tekintetében is felállt egy tanács, amely ennek a hónapnak a végére dolgozza ki a programok tematikáját, tartalmát, amit azt követően mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény elé tárunk. Egy hihetetlen bonyolult, összetett folyamatról van szó, amelynek az állásáról szeretnénk önöket rendszeresen tájékoztatni, illetve a mai tájékoztatót kollégámmal, Mászáros András főigazgató úrral úgy állítottuk össze, hogy a lehető legfontosabb, legtöbb információt önök megkapják, úgyhogy lehetőség van arra is, hogy nemcsak a parlament Európai ügyek bizottsága, hanem a budapesti akkreditált nagykövetek is kérdéseket tehessenek föl, és a számukra fontos információkat megszerezhessék.

Ezenkívül sokkal fontosabb a mi számunkra, hogy önök milyen javaslatokkal, véleményekkel, tanácsokkal, észrevételekkel - még ha az néha kritika is - látnak el bennünket, amelyek abban segítenek majd, hogy ezt a várost 2010-re még jobban láthatóvá és ismertté tegyük Európában. Ebben én köszönöm az eddigi együttműködésüket, segítségüket. Ahogy végignézek az arcokon, tulajdonképpen az elmúlt egy évben szinte valamennyi nagykövet asszonnyal, illetve úrral találkoztam, eljöttek Pécs városába, hisz számos közös program előkészítésében, lebonyolításában megállapodtunk. Mi nyitottak és partnerek voltunk, és bízom benne, hogy az Európai Unió valamennyi országával a következő évben nagyon szoros kapcsolatot tudunk kialakítani, és együtt tudunk működni.

Köszönöm a figyelmüket, és eredményes tanácskozást kívánok a mai napra valamennyiüknek.

ELNÖK: Hargitai János következik.

Dr. Hargitai János köszöntője

DR. HARGITAI JÁNOS, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Polgármester Úr! Excellenciás Hölgyek és Urak! Képviselőtársaim! Megtisztelő számomra, hogy itt, a megyei önkormányzat dísztermében üdvözölhetem önöket. Szili Katalin elnök asszonynak köszönhetően azt is mondhatom, hogy ez az öröm, ez a megtiszteltetés sokszor ér minket. Emlékszem arra, amikor a női nagykövetek voltak jó fél évvel ezelőtt itt, Pécsett, most az urak is itt vannak. Azt gondolom, egy olyan programról fogunk itt ma bizottsági ülésen beszélgetni, ami nemcsak magyar ügy, hanem európai ügy, hisz Pécs 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt lesz Európa kulturális fővárosa.

Ezt a programot a sajtón keresztül érdemtelenül körbelengi ma még valamifajta sikertelenség, de én a közgyűlés elnökeként is arra biztatom önöket, hogy nagy erőkkel dolgozzunk azért, hogy egy sikeres 2010-es programot tudjunk megvalósítani. A megyei önkormányzat ebben nemcsak azért érdekelt, mert a megyének természetes, hogy legyen egy sikeres székhelytelepülése, Pécs, ami nemcsak egy baranyai léptékű település, hanem a Dél-Dunántúl legrangosabb települése. Ez önmagában elég indok lenne ahhoz, hogy mi egy sikeres kulturális fővárosi programot akarjuk megvalósítani. A megyei önkormányzat két programban direkt módon is részt vesz. A megyei önkormányzat tartja fenn ezt a nagyon gazdag múzeumi rendszert Pécsen, amit talán már részben megismerhettek, vagy a mai nap során megismerkedhetnek vele, ezért a "Nagy kiállítótér" programnak mi tevékeny részesei leszünk. A másik ilyen program a "Tudásközpont", ami a városi könyvtári, a megyei könyvtári és az egyetemi könyvtári rendszer összerendezését jelenti. Ez a két program a direkt érdekeltségünket is megfogalmazza ebben a kulturális fővárosi programsorozatban.

Én azt gondolom, valamikor az év vége felé, amikor már a kivitelezők is elkezdhetnek dolgozni a városban, jön egy más közhangulat, amikor a város több pontján majd toronydarukat látnak az emberek, mert az emberek az egész programot építéssel azonosítják, holott itt nemcsak erről van szó. Pécs már ma is képes arra, hogy nagyon gazdag kulturális programot valósítson meg, akkor is, ha egyetlen beruházást sem valósítanánk meg. Ezeket a beruházásokat meg fogjuk tenni, az előkészületeik zajlanak, de fontos, hogy önök informáltak legyenek arról, hogy most hogyan áll ez a program, vigyék tovább ezt a programot Európába, vigyék haza az önök országaiba, és önök keresztül - hiszen önök, akik itt vannak közöttünk, elsősorban a legfontosabb diplomaták egy-egy országban - reméljük, hogy 2010-ben az önök országainak polgárai is együtt fognak ünnepelni és örülni velünk, amikor biztosan mondom önöknek, hogy egy sikeres kulturális fővárosi programsorozatot fogunk megvalósítani. Ma pedig eredményes munkát és tanácskozást kívánok önöknek.

Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ladislav Lipič nagykövet úré a szó.

Ladislav Lipič köszöntője

LADISLAV LIPIČ, Szlovénia budapesti nagykövete: Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Elnök Asszony! Polgármester Úr! Tisztelt Európai Ügyek Bizottságának Tagjai! Tisztelt Projektvezető Úr! Szeretném megköszönni Tasnádi Péter úrnak az Európai Unió és a tagállamok országainak nagykövetei nevében a meghívást, és hogy egy ilyen kitűnő programot szerveztek itt ma. Már eddig is nagyon sok érdekes információt szereztünk a "Pécs, 2010" program révén, amik megerősítik az önök elkötelezettségét abban, hogy igazából Pécs legyen 2010-ben Európa kulturális fővárosa. Meg vagyok győződve arról, hogy Pécs megérdemli ezt a címet, nagyon gazdag a kultúrája, a történelme és a hagyománya. Itt a múlt és a jövő kezet nyújt egymásnak.

Ennek a projektnek a jelentősége nagyon nagy. Akárhányszor találkozunk, nem felejti el megjegyezni a házelnök asszony, hogy Pécs lesz 2010-ben Európa kulturális fővárosa. A bevezetőmben sok adatot említhetnék: a város kitűnő elhelyezkedését, a multietnikus felépítését, a közelségét Pozsonyhoz, Zágrábhoz vagy akár Novi Sad-hoz. Erről majd biztosan lesz szó a bemutatkozásban. Szeretném kifejezni a köszönetemet a bizottság tagjaival együtt. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a találkozó kitűnő lehetőség lesz a dialógusra és a diszkusszióra, ami nagyon fontos a projekt sikeréhez.

Köszönöm szépen.

DR. SZILI KATALIN, az Országgyűlés elnöke: Engedjék meg, hogy először én köszönjem meg a nagykövet úr szavait.

Elmulasztottam köszönteni Csák Ferenc urat, aki a kulturális miniszter úr megbízottja. Azt hiszem, ritka alkalom ez a mai, hogy mindenki, aki egyébként a kulturális főváros projekt megvalósításában, akár a kormány, akár tárca, akár a helyi közösségek képviseletében érdekelt, jelen van. Azt hiszem, hogy ez egy különleges alkalom számunkra.

Hadd kívánjak még egyszer gyümölcsöző együttműködést és megbeszélést!

ELNÖK: Köszönöm, elnök asszony. Miután minden üdvözlőbeszéd és köszöntés elhangzott, azt gondolom, lássunk munkához.

Felkérem Mészáros András urat, a menedzsmentközpont főigazgatóját, hogy mutassa be nekünk a felkészülés menetét.

Öné a szó, főigazgató úr.

Mészáros András prezentációja

MÉSZÁROS ANDRÁS, főigazgató ("Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program): (Az előadást projektoros kivetítés kíséri.) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Vendégeink! Excellenciás Hölgyek és Urak! Polgármester Úr! Azzal szeretném kezdeni, hogy amikor legutóbb novemberben találkoztunk, akkor tettünk néhány ígéretet. Szeretném önöket tájékoztatni, hogy ezeket maradéktalanul teljesítettük, azaz valamennyi tervezési szerződést megkötöttük, megoldódott a projekt kivitelezési kérdése és finanszírozása. A kormány azóta kiemelt projektként kezeli az EKF beruházásait, és megalakult a művészeti tanács is.

November óta nagyon fontos esemény, hogy Brüsszelben jártunk, ahol a Bizottság előtt adtunk számot az eddig végzett munkáról. A mi olvasatunkban a három 2010-es kulturális főváros közül Pécs volt az, amely a legtöbb pozitív megjelölést kapta.

Nagyon fontos eseménye az elmúlt időszaknak, hogy a nagyon alapos munkát igénylő megvalósítási tanulmány elkészült, annak elemeit pedig beépítettük a különböző projektek tervezési szakaszaiba. Elkészült a kommunikációs stratégia alapja. Ennek befejezése hamarosan meg fog történni.

A bevezetőben házelnök asszony köszöntötte Suchman Tamást és Barabás János urat. Külön szeretném kiemelni ennek a jelentőségét, hiszen olyan támogatást kapunk a projekt ügyében való lobbizásban, a kormány felé történő ügyintézésben, amely jelentősen meggyorsította a munkánkat.

A legutóbb egy újságíró megkérdezte, hogy mi az, amire a leginkább büszkék voltunk az elmúlt időszakban. Azt kell mondjam, hogy amire a leginkább büszke vagyok, az az, hogy ebben a hosszú és nehéz folyamatban, amelyben mi is tanuljuk, hogy hogyan kell ezt csinálni, hogyan kell ezt a hatalmas pénzt bölcsen, profi módon befektetni és használni, semmifajta törvényességi kérdőjel, probléma vagy kifogás nem merült fel.

Itt láthatóak azok a személyek, akiket részben a város, részben az oktatási és kulturális miniszter kért fel erre a munkára. Ahogy polgármester úr is mondta, e hónap végére teszik le azt a művészeti stratégiát, amely meghatározza a következő két évet. Emellett szeretném megjegyezni, hogy ettől függetlenül és emellett a 2008-as kulturális programok rendben folynak, a szerződések megköttettek, a források rendelkezésre állnak.

Természetesen nagyon intenzív nemzetközi kapcsolatépítés és -tartás folyik, és ennek van helyi vonatkozása. Az egymással békében élő és dolgozó kisebbségekkel is együttműködünk, a határon túl pedig számos kapcsolatot folytatunk és kezdeményezünk.

Ahogy említettem, 2007 végén elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amelyet, azt gondolom, nagyon alapos anyagnak tartunk. Valamennyi nagyberuházásnál, kulcsprojektnél egy úgynevezett racionalizálás történt. Ennek eredménye, hogy körülbelül 20 millió eurót fordíthat a város más célokra. Ezek a célok, konkrét projektek már átmentek a közgyűlésen.

2008 áprilisának elején a kormány kiemelt projektnek ítélte és minősítette a beruházásainkat. Ennek jelentősége természetesen az, hogy az engedélyezési folyamat, amely minden beruházásnál kulcskérdés, a lehető legrövidebben fog terveződni, valamennyi hatóság segítségével, egyetértésével, és támogatásával.

A következő slide-on azokat a részeket látják, ahol a kulcsprojektek megvalósulnak. Elsőként említeném a konferencia- és koncertközpontot. Ha az előbb azt mondtam, hogy racionalizálás, akkor itt meg kell említenem, hogy ennek érdekében négyezer négyzetméterrel csökkentettük az épület területét úgy, hogy emellett és ezzel együtt az alapvető funkciók magas színvonalon megmaradnak. Nagy hangsúlyt fektettünk természetesen az akusztikára, és minden olyan lehetséges eszközt beépítünk, amely el tudja juttatni ezt az épületet a nemzetközi konferenciaszervezés és koncertek világába.

Láthatják a dátumokat. Ezek olyan dátumok, amelyeket felelősséggel tudunk vállalni, és nagyon határozottan tudom mondani és vállalni, hogy 2010. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepén nyitóhangversennyel ünnepelhetjük az épületet.

Fontos azt is hozzátennem, hogy szemben néhány szkeptikus véleménnyel, igenis felelősen kijelenthetem, kollégáim által előkészített tanulmányok, szakértői információk alapján, hogy ez év őszén, szeptemberben elindulnak az építkezések, a beruházások.

A következő nagy projektünk a "Regionális könyvtár és tudásközpont", amely egy hatalmas beruházás. Azt gondolom, hogy mint építészeti remekmű, emblematikus épülete lesz a városnak. Látható a rajzon ez a hatalmas nagy belső mag, amely négy emelet magasságban tölti meg az épületet, várhatóan Zsolnay-val dekorálva. Ez az épület egyszerre lesz egy hatalmas nagy könyvtár, és ezzel párhuzamosan, ahogy a hasonló intézményeket hívják Európában, a város nappalija. Vagyis egy olyan gócpont, egy olyan hely, ahol a város fiataljai és nem fiataljai találkozhatnak, időt tölthetnek. Abban bízunk, hogy ez lesz a város egyik központi helye. Itt is láthatnak határidőket. Az átadási határideje ennek is 2010 tavasza.

Az úgynevezett "Nagy kiállítótér" program korábban sem egy épületet takart, hanem ez egy projektnév. Itt van egy kis módosulás. Az eredeti helyszín helyett és méretek helyett most már mindenkivel megegyezve a Zsolnay Kulturális Negyeden belül jön létre egy 1100 négyzetméteres időszaki kiállításokra alkalmas kiállítótér, amely a mai modern kiállításoknak megfelelő technikával fel lesz szerelve.

Emellett nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem hanyagoljuk el ezt a területet, ami az előbbiekben benne volt. Tehát az úgynevezett múzeum utca megújul, az ott lévő múzeumokat átépítjük, és azt gondolom, hogy egy méltó kulturális központja lesz Pécsnek. Itt is láthatjuk, hogy mennyibe kerül a projekt, illetve, hogy mekkora megtakarítást értünk el.

A közösen látott Zsolnay Kulturális Negyed, talán mondhatom, hogy szívem csücske. Fantasztikus, már látjuk, hogy milyen elképzelések lesznek, mivé fog ez válni. Akik szkeptikusak abban, hogy hogyan lehet ekkora területet átalakítani, azoknak azt szoktuk mondani, hogy párhuzamosan lehet nagyon sok munkát végezni. Körülbelül 25 épület megújításra kerül úgy, hogy minden értéket megőrzünk, és ebbe a fantasztikus környezetbe építjük be a modern technikát. Ha belegondolunk, 32 ezer négyzetméter újul meg. Hatalmas munka, de azt gondolom, képesek leszünk rá.

Itt is dátumokat láthatnak. Itt két részre bomlik a terület. Lesznek olyan részek és épületek, amelyek a kulturális funkciót szolgálják. Ezeket átadjuk 2010 elején vagy tavaszán. Van egy olyan rész, amely az egyetemi funkciókat látja el. Ez az egyetemmel egyetértésben 2010 nyarára készül el és kerül átadásra.

A leglátványosabb és a lakosságot leginkább érdeklő projekt a "Közterek és parkok" projekt. Itt látnak egy fantasztikus számot. Közel 600 ezer négyzetméter újul meg a városban. Azt gondolom, a város egy teljesen új arcot fog kapni, hatalmas zöldterületek, kerékpárutak, játszóterek, közösségi terek jönnek létre, nagyon sok helyen felszínre hozzuk a vizet, és minden olyan terület, ami ebbe tartozik, akadálymentesítve lesz, megfelel mindenfajta európai minősítésnek.

Már jövő év nyarán átadjuk az első projektet a város lakóinak. Két fázisból áll ez a projekt, ennek részleteibe nem mennék bele, mindenesetre az a fontos, hogy ezek is határidőre el fognak készülni.

Milyen gyümölcsei, eredményei vannak ennek a hatalmas nagy, kulturális alapú városfejlesztésnek? Kihatása van mindenképpen a város és a térség turisztikájára, megindultak a magánbefektetések. Ma már ott tartunk, hogy az állami vagy európai uniós befektetések felét fekteti be magántőke, tehát közel 70 millió euró már biztosan itt van a városban, és ennek a duplájára számítunk 2010 végéig. Láthatunk néhány hotelnevet. Tudjuk, hogy jó néhány száz szobával bővülni fog a kínálat, lesz 5 csillagos és 4 csillagos választék, és azt gondolom, ehhez mindenképpen kapcsolódnia kell a parkolóhelyek számának, közel ezer, újonnan létesülő parkolóhely lesz a városban.

Hogyan jutnak ide majd a magyar vagy a külföldi látogatók? Ez több módon lehetséges. A repülőtér, amellyel rendelkezünk, bízunk benne, hogy aktivizálódik. Folynak tárgyalások, egyeztetések ennek a legkedvezőbb megoldására. Az autópálya a kormány vállalása szerint 2010 tavaszára ideér, azt gondoljuk, hogy ez jelentős segítség lesz a közlekedésben. A vasút, amely jelenleg még nem egy TGV, bízunk benne, hogy 2010-re 2 óra 10 percre csökkenő utazási idővel alkalmas lesz arra, hogy gyors összeköttetést biztosítson a főváros és városunk között. És ne feledjük el, hogy itt van a Duna. Mohács, ami nincsen messze, szintén beköthető kapcsolatot jelent a programhoz.

A kommunikációról annyit szeretnék mondani, hogy sokan hiányolják és kritizálják, hogy még nem látszik eléggé a program sem itt, a városban, sem országosan, sem nemzetközileg. Azt tudom mondani, hogy hamarosan, az év második felében hozzáférhetővé válik az a közel 2 milliárd forintnyi összeg, közel 8 millió euró, amely kommunikációra fordítható. Egy stratégia mentén, azonban optimális módon fogjuk ezt felhasználni.

Mindenképpen szükséges adaptálnunk és beépítenünk a város kulturális stratégiáját és természetesen az április végére elkészülő, a művészeti tanács előtt most munkafolyamatban lévő művészeti stratégiát is. Stratégiai partnereink vannak a kommunikációban, ebből már működik a Magyar Televízióval való együttműködés, hamarosan megjelenik úgynevezett TCR-ben, tehát társadalmi célú reklámban egy rövidfilm Pécsről, és több más, jelentős médiával is folytatunk tárgyalásokat.

Több olyan ügy van, amely a társadalmasítást, a helyi lakók érdeklődésének felkeltését szolgálja. Ezekből néhány példa a slide-on látható. Kiemelném ebből a második helyen lévő, "Föld órája" akciót, amelyben Pécs nagyon aktív volt, az első magyar város volt, amely bejelentkezett, és nemzetközi összehasonlításban büszkén az első néhány helyen szerepel: egy óra alatt több mint 9 százalék energiamegtakarítást ért el. Azt gondolom, ez jó példa, és később is folytatható.

Felhívjuk a figyelmet az op-art-ra, amellyel az a célunk, hogy Vasarelyhez kapcsolódóan megjelenítsük Pécset akár olyan módon is, hogy a gyalogátkelőhelyek mellett Vasarely-féle op-art zebrát, fekete-fehér mintázatot felfestve, fotóban, filmben világgá kürtöljük, hogy ez az a város, amely az értékeire figyel, és amely adaptálja.

Ezenkívül megjelenítenénk természetesen az önkéntes programunkat, amelynek elnevezése: "2010-ig 2010-en" Ebből kétszáz már van, bízunk benne, hogy egyre többen jelentkeznek. Az ő aktív képzésük folyik, és azt gondolom, jelentős segítséget fognak adni a programok lebonyolításához.

Nemzetközi rendezvényeken is részt fogunk venni, és készülünk arra, hogy Brüsszelben júniusban bemutatkozzon a program, jelentős kiállítással és meglepetésekkel készülünk erre. Hamarosan, a hónap végére elkészül az új honlapunk, és közel 3000 címre, az önök nagykövetségeire és külföldre, az európai uniós partnereinknek is küldünk kéthavonta és amikor a helyzet úgy hozza, newslettert, tehát újságot interneten.

Igyekeztem rövidre szabni a beszámolómat. Ahogy a Zsolnay-gyárban azt mondtam, hogy három dologgal készültem: napfénnyel, Vasarely-nyakkendővel és prezentációval, ezt tartottam. Azt tudom ígérni önöknek a következő találkozásig, hogy a tervek után épületek lesznek, a viták után programok lesznek, és a város helyett egy új főváros lesz 2010-ben.

Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm, főigazgató úr. Valóban sokat fejlődtünk az elmúlt ülés óta, mert példás rövidséggel foglalta össze a mondandóját, ezért szeretném alelnöki dicséretben részesíteni.

Most a kormányzati képviselőknek adnék szót, amennyiben kérnek. Úgy tudom, Suchman Tamás szeretne szólni. Megadom a szót Suchman Tamás úrnak. Parancsoljon!

Dr. Suchman Tamás hozzászólása

DR. SUCHMAN TAMÁS, az országos jelentőségű fejlesztési programok kormányzati koordinátora: Elnök Úr! Excellenciás Hölgyeim és Uraim! Valójában csak négy megjegyzést szeretnék tenni az elhangzottakkal szinkronban, de előtte egy történelmi kitekintést adnék. A polgármester úr már mondta, hogy a város kétezer éves. Ez pontosan így van. Illiricum meghódítása után a Római Birodalomban úgy döntöttek, hogy Pannónia néven létrehoznak egy újabb tartományt, ez időszámításunk után 8-9-ben volt. Ekkor elhatározták hat pannóniai település megalapítását, ebből az egyik - ami a következő században teljesedett ki - éppen Pécs volt Sopianae néven. Ezer évvel ezelőtt alapozták le az öt templom hagyományát őrző városban a ma is látható székesegyházat, és ezer év múltával, 2008-2009-ben különös erőfeszítéssel kívánjuk megalapozni az Európa kulturális főváros színhelyének helyet adó és e célokat szolgáló épületeket, intézményeket és látnivalókat.

Azt gondolom, hogy a 2000 éves történelem áttekintése fényében a kihívás óriási. A kihívás nem Pécsé, hanem Magyarországé, mert Magyarország presztízsberuházásai természetesen Pécs városnak is az európai elkötelezettségén túl a város és polgárainak önbecsülése.

A magyar kormány öt beruházásról döntött úgy ebben a ciklusban, hogy ezek kiemelt, fontos beruházások. Ennek is ékköve - és nem azért mondom, mert itt vagyok - Pécs. Azt gondolom, jelenthetjük önöknek a korábban a sajtóban tapasztalható polémiák, a nem igazán és nem megfelelően megfogalmazott, nem igazi felelősséggel megfogalmazott kijelentések után - ahogy azt főigazgató úr mondta -, hogy immár semmi nem tudja megakadályozni, hogy az intézmények és a programhelyszínek jó minőségben álljanak rendelkezésre 2010-re, amikor a programok éve lesz, amikor ezek a programok megvalósulnak.

Együtt kell működnie - hiszen vannak közös programok - a város vezetésének, az intézményeknek és természetesen a kormány valamennyi szervének. Én azt hiszem, hogy ennek most már jogszabályilag sem, és szervezetileg sem látható semmilyen akadálya.

Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen Suchman Tamás képviselőtársamnak és kormányzati megbízott úrnak. Barabás Jánosnak adok szót.

Barabás János hozzászólása

BARABÁS JÁNOS, az "Európai kulturális fővárosa - Pécs, 2010" tárcaközi bizottság elnöke: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Polgármester Úr! Excellenciás Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm önöket. Mint ahogy elhangzott, és elnök asszony is elmondta a legelső szavaiban, a kormány egy nem túlzottan régen, márciusban kelt határozatával létrehozott egy tárcaközi bizottságot az "Európa kulturális fővárosa" projekttel összefüggő különböző kormányzati feladatok összehangolására.

Tudják, hogy az előttem szóló Suchman Tamás képviselő úr a kiemelt fejlesztési programok koordinációjával, segítésével kapcsolatos fontos feladatot lát el. Csák Ferenc úr kormányzati koordinátorként, az oktatási és kulturális miniszter úr megbízottjaként a programokkal foglalkozik. Így a kormányzat részéről azt kell mondanom, hogy mind a hardver, mind a szoftver kézben van.

Nagykövet hölgyek és urak valószínűleg saját országaik gyakorlatából tudják, hogy a kormányoktól nem idegenek a különféle bürokratikus szervezeti megoldások, így azt a biztató hírt tudom önökkel közölni, hogy az én feladatom a hardver és a szoftver koordinálása. Ez egy igen szép feladat. A tárcaközi bizottság munkájában részt vesznek az érintett miniszterek vezető beosztású képviselői, értem ez alatt a Pénzügyminisztériumot, az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot.

Ezen tárcaközi bizottság elnökeként két dolog a feladatom. Az egyik az összehangolás, a másik a monitoring. A monitoring kapcsán minden olyan gondot, ügyet szeretnénk felvállalni, amivel segíthetünk. A filozófiánkat egy mondatban úgy tudom összefoglalni, hogy mi mindannyian Pécsért vagyunk. Természetes, hogy a kormánynak és az Európai Uniónak a finanszírozási kitettsége a programban nyilván 90 százalék fölött van. Politikai értelemben is a magyar kormány kitettsége óriási, hiszen a magyar kormány felelőssége, híre, értéke, projektje. Ugyanakkor érzelmileg teljes egészében és száz százalékban egy pécsi kitettségű projektet valósítunk meg. Ennek a terveit, lépéseit, eredményeit látták Mészáros András főigazgató úr prezentációjában.

Tehát, ha én azt mondom, hogy ma a kormány részéről minden jogi és szervezeti feltétel megvan ahhoz, hogy ez a projekt sikersztori legyen és megvalósuljon, akkor azt kell mondanom, hogy ennek a koordinálása, illetve figyelemmel kísérése, ha szükséges, új intézkedések kezdeményezése az alapvető feladatunk, és ezt meg fogjuk tenni.

Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm. Csák Ferenc nem kér szót. Ez esetben eljutottunk oda, hogy megköszönöm a menedzsmentközpontnak és a kormányzati képviselőknek, hogy megkíséreltek számunkra egy aktuális és reális képet adni a felkészülés állapotáról, és ez az a pont, ahol önöké lesz a szó. Először az Európai ügyek bizottságának képviselőit kérdezem, hogy kívánnak-e kérdéseket megfogalmazni, vagy hozzátenni valamit az elhangzottakhoz. (Ivanics Ferenc és Szirbik Imre jelentkezik.)

Elsőként Ivanics Ferenc képviselő úrnak, a Fidesz képviselőjének adok szót, utána Szirbik Imrének, az MSZP képviselőkének.

Parancsoljon!

A bizottság tagjainak hozzászólásai

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnökség! Tisztelt Nagykövet Hölgyek és Urak! Pécs 2010-es programja, ahogy korábban is elhangzott a kormány képviselőitől, ténylegesen nemcsak Pécs programja, hanem az egész országé. Azt gondolom, kicsit kapcsolódva Barabás úr hozzászólásához, 2010-ben talán mindenki egy kicsit pécsi lesz Magyarországon.

Ezért különösen fontosnak gondoljuk, hogy a kezdeti nehézségek és akadályoztatások után végre sínre kerüljön ez a program, és Magyarország úgy tudjon megmutatkozni, ahogyan azt a legjobban szeretné.

Úgy látjuk, hogy az elmúlt hónapokban történtek olyan változások, amelyek révén talán tényleg lendületbe jön a program, és az a késedelem, amit eddig elszenvedett, talán még behozható lesz. Reméljük, hogy az időjárás is majd segít minket, hiszen tudjuk, hogy a beruházás úgy kerül átadásra, hogy több projekt kapcsán is azt hallottuk, hogy 2010 tavaszára lenne átadva, és az mindig kétséges, hogy az ősz és tél milyen időjárással jár. Reméljük, hogy sikerül olyan előkészítettségi fázisba jutni, hogy ezek a problémák nem jelentenek majd akadályt.

Néhány konkrét kérdésem lenne az eddig vázoltakkal kapcsolatban. Számomra nem derült ki, hogy pontosan mekkora is a költségvetése most ennek a programnak. Itt gyorsan összeadtam a slide-okon látható számokat, az összeg közel 140 millió euró volt. Az a kérdésem, hogy mennyi a jelenlegi költségvetés, és menyi az az indikatív költségvetés, amely az egyéb források bevonásával összességében megmozdulhat Pécs és Európa kulturális fővárosa kapcsán.

A második kérdésem a beruházásokkal kapcsolatos. Azt kérdezném, hogy bár minden kívánságunk amellett van, hogy sikerüljön a projekteket megvalósítani, hogyan áll az a programrész, amely esetlegesen vészforgatókönyvet jelent. Tehát mi az elképzelés, hogyan dolgoznak azon, hogy ha esetleg valami nem valósul meg, az valamilyen módon pótlásra kerüljön. Kérdezem ezt azért is, mert tudjuk, hogy három hónappal ezelőtt volt egy olyan programrész, amit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a fejlesztéssel foglalkozó miniszter tulajdonképpen elutasított. Az a kérdésem, hogy hány ilyen programrész szerepel, ami tulajdonképpen még pályázatfüggő vagy már fix költséggel rendelkezik.

Azt hiszem, hogy azon programoknál, amelyeket láttunk, két ilyen anyag volt megnevezve, a kulturális stratégia és a kommunikációs stratégia. Kapcsolódva Szili Katalin elnök asszony mondandójához, a bizottság elé is kerül, amikor elkészül. Én úgy vettem ki, hogy a kommunikációs már a végső fázisban van, május végére pedig elkészül a kulturális stratégia. Azt hiszem, hogy jó apropó lenne, hogy a következő negyedévi ülésen ezzel is foglalkozzunk.

Az eddig ismertetett részekből kimaradt, de én mint soproni lakos és soproni országgyűlési képviselő, elmondhatom, egykor Sopron is pályázott erre a megtisztelő címre. Akkor Pécs egy olyan vállalást tett, miszerint együttműködik majd a korábban pályázó városokkal. Kérdezem, hogy ez hogyan áll, és hol fog megjelenni, milyen módon szerepelhet majd a többi város.

Örültem, hogy a slide-on is megjelent Mohács - igaz, hogy a vízi közlekedés kapcsán -, ugyanis nekem van egy kis gondom. Azt gondolom, hogy a március 15-ei kezdés gyakorlatilag két és fél hónap elvesztegetését jelenti. Tulajdonképpen mikor indul el ez a program, és hogy jön ide Mohács? Azért is, mert azt gondolom, hogy a farsang különös hagyományokkal bír Baranya megyében, hiszen olyan egyedülálló rendezvényük van, amiben az egész világnak meg tudunk mutatkozni, nevezetesen a busójárás. Gondolom, ez is valamilyen módon kapcsolódik, de hogyan indul el ez a programrész?

Végezetül tényleg azt gondolom, hogy talán kicsit az aggódásomat is kifejezve fogalmazódtak meg ezek a kérdések, de talán kiérződött belőlük az, hogy közösen érdekeltek vagyunk abban, hogy sikerüljön ez a projekt Magyarországon, és jól sikerüljön. Bízom egyébként a magyarokban, néha az elején problémák szoktak lenni, de az utolsó pillanatra mindig meg tudjuk mutatni, hogy mi fán terem a magyar szervezőkészség.

Ha megkérdezik bármely magyar embert, hogy melyik három város az, ahol szívesen élne, akkor nagy valószínűséggel Pécs köztük van. Úgy gondolom, hogy mindannyian egy kicsit aggódunk a hazánkért, a szűkebb hazánkért, Pécsért jelképesen, és drukkolunk is, hogy sikerüljön ez a nem mindennapi vállalkozás.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szokásos a bizottságban, hogy a Fidesz képviselői általában aggódnak a szűkebb vagy a tágabb hazáért. Mi egyébként ezt időnként osztjuk, időnként pedig fellélegzünk, hogy gyakorolják a szerepüket, és ez így nagyon jól van.

Megadom a szót Szirbik Imrének.

SZIRBIK IMRE (MSZP): Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Egy furcsa dologgal fogom kezdeni a hozzászólásomat, ami a magyar politikában ritkábban hangzik el: képviselőtársam mondataival tökéletesen egyetértve folytatnám. Korántsem azért, mert mindenki szeretné magát 2010-ben pécsinek mondani, én néhány konkrét kérdéssel folytatom.

Az időpontokra és a beruházásokra vonatkozó számokat láttuk. A kérdésem arra vonatkozik, hogy akár a szoftverrel, akár a hardverrel foglalkozók részéről az építőipari kapacitás, amely ennek a rendkívül nagy és időben összezsúfolt munkának a megvalósításához szükséges, az országban rendelkezésre fog-e állni. Mindannyian tudjuk, az Új Magyarország program pályázatai - nemcsak Pécsett, hanem az ország többi településein - ettől lesznek igazából aktuálisak, tehát, ha úgy tetszik, mindenki akkor fog közbeszereztetni, akkor fog tendereztetni, és jó lenne, ha ezek a munkák a magyar gazdaság fellendítését is szolgálnák, és elnézést kérek a jelen lévő nagykövetektől, de elsősorban a magyar gazdaság lehetőségeit bővítenék ki.

A másik dolog: szintén Ivanics képviselőtársam kérdéséhez úgy kapcsolódnék, hogy hogyan tud ebbe a kulturális programba az ország bekapcsolódni. Néhány dolgot említett, akár a más pályázó városok szerepét, akár egy valamilyen szűkebb kínálatát. Én, aki a Dél-Alföldet képviselem ebben a bizottságban, szeretnék úgy pécsi lenni, hogy megmutatni azokat az értékeket, amiket Magyarország szeretne megmutatni, hisz a 2010-es program nemcsak arról az időszakról szól, ami az EKF programja, hanem ez nyilván olyan befektetése Magyarországnak, ami hosszú távon, éveken át az országra irányítja a figyelmet azzal, hogy jól érezték magukat azok, akik nálunk voltak, és ők is, az ő ismerőseik is el szeretnének jönni az országba. Tehát a kérdésem elsősorban a programszervezői oldalhoz, hogy hogyan tud az ország többi része, nemcsak a földrajzilag közelebbi, hanem magyar mértékkel földrajzilag távolabbi része is ebbe a dologba bekapcsolódni.

Mindennek van egy konkrét része: számomra rendkívül megkapó és szimpatikus az a gondolkodásmód, ami a társadalmasításra, az önkéntesekre vonatkozóan "2010-ben 2010-en" címmel Pécsett elindul. Én úgy gondolom, nagyon sok fiatal van ebben az országban, aki nem Pécsen lakik, de Pécshez kötődik, és ebben az időszakban szeretne Pécsen lenni, akár olyan módon is, hogy önkéntes munkával segíti ezt a programot nemcsak itt, a kultúra akkori európai fővárosában, hanem a kultúra európai országában, Magyarországon, fizikailag itt dolgozva vagy akár a kapcsolódó programokhoz segítséget nyújtva.

Én is azzal fejezem be, amivel képviselőtársam, hogy valamennyien szeretnénk 2010-ben büszkék lenni arra, hogy Pécs egy nagyon eredményes, az országot emblematikusan a világában jó irányba vivő programot készített, és természetesen azzal, hogy az ország anyagi erejét mint kiemelt programot Pécs számára biztosítja, ott lesz a szellemi ereje, ott lesz a támogatása, és ebben partnerek szeretnénk lenni, nemcsak szurkolóként, hanem aktív közreműködőként is.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselőtársam. Remélem, mindazok számára, akik nem pécsi lakosként, de az üggyel rendkívüli módon rokonszenvező, nem magyar vagy európai polgárként segíteni akarnak minket, biztosítani tudjuk az ehhez való kapcsolódás lehetőségét.

Megadom a szót a menedzsmentközpont igazgatójának, illetve az itt jelen lévő képviselőinek, hogy válaszoljanak azokra a kérdésekre, amelyek eddig felmerültek, és utána a diplomáciai képviseletek jelen lévő képviselőinek, a nagykövet hölgyeknek, uraknak megadom a szót. Nyilvánvalóan látni fogják, hogy mi az, ami bennük is kérdésként merült föl, és most már esetleg választ kaptak rá, és mi az, ami nem hangzott el, de felmerül kérdésként.

Parancsoljon, főigazgató úr!

Mészáros András reflexiói

MÉSZÁROS ANDRÁS főigazgató ("Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen a kérdéseket. Igyekszem röviden válaszolni. Én nagyon bízom abban, hogy sikerült azt érzékeltetni a prezentációban, hogy ez a program nem időjárásfüggő, hanem tudásfüggő, profi munka és profi szervezés folyik, tehát független lesz attól, hogy az égiek mennyire állnak mellénk.

Ami konkrétan a pénzt illeti, amire rákérdezett képviselő úr: 140 millió euróról beszélünk, tehát 34,6 milliárd forint a teljes beruházási összeg, ami rendelkezésre áll, és ahogy mondtam, ennek a fele már magánbefektetésként egyéb projektekben beérkezett a városba, a másik felére még várunk.

Ami a vészforgatókönyv kérdését illeti: ilyen irodalmi mű nem született, mert nincs rá szükség.

A harmadik kérdése arra vonatkozott, hogy a "Nagy kiállítótér" új helyszínen valósul meg különböző kockázatok elemzése után. Azt tudom mondani, hogy további ilyen módosítás nem várható, nem lesz. Ahogy mondtam, valamennyi tervezési szerződést megkötöttük. Ez azt jelenti, hogy valamennyi hatóság, amely érintett a programban, hozzájárult, jóváhagyta, ezek tehát folyamatban vannak, ezek az elmondott paraméterekkel fognak megépülni.

A Sopron kapcsán feltett kérdésre: az a szlogen, amit korábban elfogadott a város, vagyis Pécs, illetve a partnerek, hogy egy mindenkit visz, vagyis a győztes magával viszi azokat, akik a pályázat második fordulójába belekerültek, de ettől függetlenül más városokkal is együtt kíván működni itt a régióban is, és természetesen országszerte. Az együttműködés ugyanakkor nem azt jelenti elsősorban, hogy a kulturális programokra rendelkezésre álló összeget felszabdaljuk, és sok apró részként szétosztjuk az országban. Az együttműködés a mi gondolataink szerint egy tényleges együttműködés, annak felmérése, hogy az egyes városok mit kínálnak a saját kulturális értékeikből, és annak a megvizsgálása és megtervezése közös munkával, hogy hogyan tudjuk ezt közösen megmutatni mind belföldön, mind külföldön. Amiben mindenképpen nagyon hatékonyan tudunk együttműködni, és ez hatással lesz majd' minden város, az egész ország kulturális életére, az a nagyon jól szervezett, jól célzott kommunikáció, vagyis azzal, hogy a hírét visszük a magyar kultúrának Európa-szerte, és ennek a gyümölcsét minden város és a kultúra valamennyi szereplője élvezni fogja.

A következő kérdés a határidőkről szólt. Azt gondolom, tudjuk tartani azokat a határidőket, amiket elmondtam, mind a beruházások kezdetét, mind a befejezést. Talán nem voltam egyértelmű. Azt mondtam, hogy a március 15-e a konferencia- és koncertközpont nyitókoncertjét jelenti, ami nem jelenti azt, hogy azt megelőzően nem lesznek programok. A busójárás nem egészen fedett helyen szokott történni, szerencsére, tehát azt gondolom, az mindenképpen a részét képezheti, és kommunikálható mint magyar nevezetesség, mint a magyar folklór része.

Az itt jelen lévő, tisztelt külföldi vendégek pontosan tudják, hogy ahol Európa-szerte eddig volt Európa kulturális fővárosa program, általában év elején, január közepén tartanak egy megnyitót, hol fedett helyen, hol szabadtéren. Legutóbb Liverpoolban fedett helyen és szabadtéren volt, azt megelőzően Nagyszebenben csak szabadtéren volt, tehát ebben szabad választás van, erről még nincs döntés, nincs terv, gondolkodás van erről, hogy hogyan fog történni. Én azt gondolom, valamennyi megépülő létesítmény alkalmas lesz arra, hogy 2010 elején már rendelkezésre álljon. Általában az Európa kulturális fővárosa program tavasztól késő őszig tart, tehát akkor aktív igazán, hiszen a látogatóknak akkor van kedvük igazán ellátogatni ezekre a helyszínekre.

Az építőipari kapacitásra majd Merza Péter kollegám fog válaszolni.

Talán az előbbi válasszal megválaszoltam a második kérdést, ami az országos kulturális bekapcsolódásra vonatkozott. Annyit tennék még hozzá, hogy a Magyar Turizmus Rt.-nek 2008-ban már az egyik prioritása a magyar kultúra, illetve Pécs kommunikálása a saját csatornáin.

Az önkéntesekről meg azt mondanám, hogy igen, valóban örülnénk, ha országszerte lennének önkéntesek, fiatalok és idősebbek egyaránt. Mi erre nyitottak vagyunk, szívesen bevonunk bárkit, aki jelentkezik. A honlapunkon ez hozzáférhető.

Köszönöm szépen. Megkérem Merza Pétert, hogy válaszoljon az építőipari kapacitással kapcsolatban.

Dr. Merza Péter válasza

DR. MERZA PÉTER fejlesztési igazgató ("Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program): Köszönöm a szót. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Jelenlévők! Jelenleg a magyar gazdaságban nagyon nagy mennyiségű szabad építőipari kapacitás áll rendelkezésre, ezt bizonyítja, hogy 2007-ben 14 százalékkal csökkent az építőipar kibocsátása, tehát biztosra mondható, hogy megvan az a kapacitás, ami az EKF-beruházások megvalósításához szükséges.

Ezt kiegészíti az a tény, hogy az NFÜ által kezelt kiemelt projektek közül jelenleg az EKF-projekt az egyik legjobban előkészített projekt, ami azt jelenti, hogy a slide-okon szerepelő 2008. nyári tendereztetés az első között fog megindulni, azaz az uniós forrásokból beinduló építőipari kivitelezések között az első között lesz az Európa kulturális fővárosa program beruházása, tehát rendelkezésre fog állni a szükséges építőipari kapacitás a projektek megvalósításához.

Köszönöm.

Csák Ferenc válasza

CSÁK FERENC, az "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program kormányzati koordinátora (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Picit fókuszálnék a kulturális költségvetésre és azokra a pontokra, amelyeket a magyar kormány, az Oktatási és Kulturális Minisztériumon keresztül finanszírozásként juttat a pécsi programba.

Egy 2006-os áprilisi kormányhatározat döntött arról, hogy egy szerződés készüljön Pécs városa és a kormány között, amely 2006. december 15-én lefektette azokat a sarokszámokat, amelyek a mai nap is érvényben vannak, és ahogy főigazgató úr említette, a 2007-es és 2008-as kulturális programot finanszírozzák.

Ezek a sarokszámok röviden összefoglalva: 2,3 milliárd forint kulturálisprogram-támogatás, és 1,2 milliárd forint kommunikációs marketingprogram-támogatás a kormány részéről. Egyébként az elmúlt évről és az idei évről elmondható, hogy összességében 450 millió forint értékben valósul meg a pécsi kulturális program. Ezt összefoglalóan EKF-programnak hívjuk, de felhívom a tisztelt bizottság figyelmét, hogy az elmúlt év és az idei év költségvetésének 20 százaléka olyan helyszíneken valósul meg, amelyek Pécs városának közigazgatási határán kívül vannak, és körülbelül 10 százaléka olyan helyszíneken, amelyek Baranya megye vagy a régió határán kívül vannak.

Ezenkívül nagy figyelmet fordítunk a nemzeti kisebbségekre. Kormányszinten is együttműködési megállapodást kötöttünk az érintett nemzetállamokkal. Ennek a tükrözése vagy levetítése is megtörtént a programban. Körülbelül 10-15 százaléknyi forrás jut ezeknek a kisebbségeknek a kulturális életére, támogatására, a kiemelt programokra.

Úgy gondolom, hogy ezek a számok 2006 óta élnek, szerződésben a magyar kormány magát elkötelezte, és a most jelen lévő képviselő urak, nagykövet asszonyok és urak előtt is elmondhatjuk, hogy miután a kulturális stratégia és a kommunikációs marketingstratégia, valamint a kulturális program egyes elemei a hónap végére tisztázódnak, és körülbelül május végére elfogadásra kerülnek az érintett szerveknél, onnantól kezdve pontosan, majdnem hónapra lebontva látható lesz az a program, amelyet a magyar kormány kiemelten támogat.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen a kiegészítést, egyben elnézést kérek a nagykövet hölgyektől és uraktól, hogy folyamatosan vagy forintban, vagy euróban beszélünk, de a helyzet az, hogy ha Magyarországon beszélünk ezekről az összegekről, akkor forintban sokkal plasztikusabban lehet kifejezni a helyzetet. Önöknek nyilván nehezebb ezt átszámolni, de ettől most nem tudunk eltekinteni.

Úgy látom viszont, hogy eljött az a pillanat, hogy ha van kérdésük vagy véleményük, azt szívesen meghallgatja a bizottság. Parancsoljanak! (Senki sem jelentkezik.) A polgármester úr jelezte, hogy amíg gondolkodásban vannak, addig szeretné kiegészíteni az elhangzott válaszokat.

Parancsoljon, polgármester úr!

Tasnádi Péter válasza

TASNÁDI PÉTER, Pécs polgármestere: Köszönöm szépen. A Mészáros András által elmondottakat szeretném azzal kiegészíteni, hogy a dél-dunántúli régióban a regionális operatív programon belül külön fejlesztési forrást biztosítunk beruházásokra azon önkormányzatok számára, amelyek olyan helyszíneket akarnak felújítani vagy kialakítani, ahol 2010-ben kulturális rendezvényeket, programokat akarnak megrendezni. Erre, ha jól emlékszem, 3-5 milliárd forint körüli összeg kerül elkülönítésre.

A másik információ pedig, hogy az elmúlt évben azokkal a magyarországi és külföldi városokkal, amelyek támogatták a pécsi projektet - 42 város -, a pécsi önkormányzat együttműködési megállapodást kötött, hogy milyen programokat, milyen formában fognak 2010-ben Európa számára együttesen bemutatni. Ez nem azt jelenti, hogy Pécs támogatná, mert ennyi pénze nem lesz sajnos Pécsnek, hogy támogassa valamennyi programot, de promóciós szempontból lehet e programokat reklámozni, és amikor a 2010-es programokat kiajánlja az érdeklődők számára, akkor közös kiadványok, közös akciók keretében Magyarország valamennyi jelentősebb programját együttesen tudjuk eladni, ezáltal elősegítve azt, hogy ha egy turista Pécsre látogat, akkor kiegészítő programként részt vegyen olyan rendezvényeken, amelyek szintén Magyarországon vannak, és legalább annyira jelentősek, mint a pécsi programok.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Először Németország nagykövetének adom meg a szót.

Nagykövetek hozzászólásai, reflexiók

HANS PETER SCHIFF nagykövet (Németország): Köszönöm a lehetőséget, hogy mindjárt első kézből hallhattam a pécsi 2010-es projekt előkészítéséről. Az utóbbi évben sok különböző véleményt hallottunk a projekt előrehaladásáról, és azt hiszem, hogy éppen emiatt nagyon fontos, hogy egy objektív képet kapjunk arról, hol is áll most Pécs az előkészületek sorában.

Úgy gondolom, hogy az a tény, hogy 2010-ben Pécs, Essen és Isztambul hármasa lesz Európa kulturális fővárosa, nagyon lenyűgöző projekt. Mint német nagykövet, azt mondhatom, hogy Essen és Németország alig várja már, hogy sokkal erőteljesebben együttműködhessen Péccsel és Magyarországgal annak érdekében, hogy ezt a kulturális programot érdekessé és ígéretessé tegye.

Úgy gondolom, hogy bőséges alkalom lesz majd arra, hogy kezet fogjunk a közös programok során, egyesítsük erőinket. Szeretném azt is elmondani, hogy nagyra értékelem különösen azt, hogy szoros kapcsolat van Pécs és Essen között, erős az együttműködés abban, hogy ötleteket alakítsunk ki.

A bontás nagyon átfogó volt, mindenre kiterjedt, ezért csupán jókívánságaimat szeretném kifejezni a koordinátoroknak, a szervezőknek, jó szerencsét kívánva nekik a projekt sikeréhez.

Köszönöm figyelmüket.

ELNÖK: Parancsoljon!

DR. PAOLO GUIDO SPINELLI nagykövet (Olaszország): Szeretnék osztozni német kollégám véleményében, és kifejezni a legjobb kívánságaimat Pécsnek és Baranya megyének. Véleményem szerint nagy siker lesz.

Szeretném megkérdezni a szervezőket, hogy az európai nagykövetségek miben tudnának segíteni, hogyan tudnának minket bevonni a szervezésbe, vagy abba, hogy sikeresebbé tegyük a programot. Különösen az országaink kulturális intézményeire gondolok, amelyeket talán bevonhatnánk, vagy kapcsolatba hozhatnánk a programmal. Gondolják, hogy most, ezen a ponton kellene bekapcsolódnunk, vagy talán később?

ELNÖK: Migas nagykövet úr!

JURAJ MIGAS nagykövet (Szlovákia): Köszönöm szépen. Nagyon izgalmas volt ez a mai tanácskozás. Szeretném megkérni az előkészítésben résztvevőket, hogy segítsék Szlovákiát is, hogy bekapcsolódhasson, megbeszéléseket, konzultációkat folytathasson.

Mi is elkezdtük már a versenyt ebbe az irányba, tehát nem kérdés, inkább egy kérés, hogy osszák meg velünk a tapasztalataikat a közeljövőben.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: A francia nagykövet következik. Parancsoljon!

RENÉ ROUDAUT nagykövet (Franciaország): Hallottuk Mészáros úrtól, hogy a művészeti rész is már előkészületben van. Tudna erről valamit mondani? Mert erről csak globálisan hallottunk.

Köszönöm.

ELNÖK: Kérdezem, hogy ebben a körben van-e további kérdés. (Nincs jelzés.) Ha nincs, megadom a szót az előterjesztőknek, tehát Mészáros Andrásnak, és aki még ki akarja egészíteni a válaszokat, és utána még egy kört teszünk, hogy ha közben merülnek fel kérdések, arra is találjunk válaszokat.

Parancsoljon, főigazgató úr!

MÉSZÁROS ANDRÁS főigazgató ("Európai kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program): Köszönöm, elnök úr. Hans Peter Schiff szavait köszönöm szépen. Szeretném biztosítani, hogy mind Essent, mind Isztambult partnervárosnak tekintjük és nem versenytársnak 2010-ben. Gondolok olyan ügyekre is, mint például a kommunikáció. Bízom benne, hogy meg tudunk abban állapodni majd a partnerekkel - miközben azt gondolom, hogy Essen és Isztambul sokkal jelentősebb kommunikációs forrásokkal rendelkezik -, hogy például a nemzetközi kommunikáció területén közösen tudunk fellépni, és együtt tudjuk hirdetni Essen, Isztambul és Pécs 2010-es megjelenését, programjait.

Az olasz nagykövet úr kérdésére azt tudom mondani, hogy szerencsére van a művészeti tanácsban egy félig olasz kolléga, Giorgio Pressburger úr, aki - mint köztudott - a Budapesti Olasz Intézetnek volt a vezetője négy évig. Ebből is adódik, hogy részben a Magyarországon lévő kulturális intézeteket szeretnénk mindenképpen bekapcsolni a munkába, ebben kérni fogjuk a segítséget, az együttműködést, és természetesen használni fogjuk a magyar kulturális intézeteket, amelyek az önök országaiban dolgoznak, és azt gondolom, ebben egy nagyon jó sorozat lehetséges.

A szlovák nagykövet úr felvetésére azt szeretném mondani, hogy ez a munka már folyik, már jártak itt szlovák kollégák, és próbálják átvenni azt a tapasztalatot, amit mi szereztünk, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, amiket mi elkövetünk vagy elkövettünk, illetve működik egy Európa kulturális főváros városok hálózata, egy rendszeres találkozón jönnek össze a volt, a jelenlegi és a jövőbeni városok képviselői pontosan azért, hogy egymást segítsék. Létezik egy adatbank Athénban, ahol az információkat, a tapasztalatokat gyűjtik, és azt gondolom, ez nagyon hasznos. Emellett van egy Európa kulturális fővárosok egyetemei közötti együttműködés. Ez a Pécsi Egyetem kezdeményezése, ez is nagyon hatékonyan működik.

A francia nagykövet úr kérdésére sajnos nem tudok válaszolni, de nem is tehetem, hiszen éppen most, ebben az órában is ülésezik a művészeti tanács, és az a feladatuk, hogy április 30-ig tegyék le ezt a stratégiát. Az egyezség úgy szólt a munka kezdetén, hogy sem ők, sem mi nem beszélünk ki, a munka befejezését követően minden bizonnyal teljes körű tájékoztatást fogunk adni. Kérem ebben a megértésüket.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, igazgató úr. Az idő elég jelentősen halad előre, de természetesen van még idő. Én két dolgot hozzáfűznék mindahhoz, amit a főigazgató úr elmondott. Egyrészt: amikor a bizottsági ülést - akár a mostanit, akár az előzőt - előkészítettük, bennünk is megfogalmazódott az a kérdés, hogy vajon mit várunk a nagykövet hölgyektől és uraktól, mit várunk a diplomáciai képviseletektől, miben tudnak segíteni nekünk ebben a programban.

A művészeti tanács munkájáról én se beszélnék, de annak tagja az a Lauter Éva, aki egyébként azt kell mondjam, hogy a magyar külföldi kulturális intézetek hálózatával foglalkozik, és ilyen formán nyilván kapcsolatba kerül az önök kulturális intézeteivel, illetve az önök országában működő magyar kulturális intézetekkel, vagy a nálunk működő külföldi kulturális intézetekkel. Ezen túlmenően azonban azt gondolom, hogy sokkal több lehetőség van arra, hogy az önök országaiban ennek a programnak, ennek a projektnek a mondjuk így, ismertetésében, népszerűsítésében részt vegyenek, és ahhoz a kulturális cseréhez, amire ez alkalmat ad, tevőlegesen és tartalmilag is hozzá tudjanak tenni. De ehhez valóban az kell, hogy ez a művészeti tanács befejezze a mostani munkáját, és javaslatot tegyen a 2009-es és 2010-es év programjára, és akkor már tudjuk, hogy mi az a művészeti-kulturális koncepció, és mi az a tartalom, amit meg kívánunk valósítani, és mi az, amiben konkrétan együtt tudunk működni akár Franciaországgal, akár más európai uniós tagállammal.

Hadd kérdezzem meg így az előre elhatározott időtartamunk vége felé, hogy van-e még eddig el nem hangzott kérdés, vélemény. (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor én a bizottság és a szervezők nevében köszönöm mindenkinek, hogy megtisztelt minket. Lipič nagykövet úrnak különösen köszönöm, hogy hozzájárult ahhoz, hogy a nagyköveti kar eljöjjön hozzánk ebben a szép létszámban, és együtt tudtunk lenni ezen a napon.

Szeretném megerősíteni, amit a házelnök asszony a bevezető szavaiban mondott, miszerint azt tervezzük, hogy 2008 novemberében az "Európa kulturális fővárosa - Pécs, 2010" program bemutatkozik a magyar parlamentben, és ennek során ebben a körben azt fogjuk javasolni, hogy legyen egy találkozó és egy előrehaladási, mondjuk így, konzultációt tudjunk tartani. Akkor már arról is számot tudunk adni majd, hogy egyfelől a művészeti tanács milyen tartalmat javasolt, és Pécs város vezetése, valamint a magyar kulturális kormányzat miben állapodott meg, mi az a közös tartalom, ami ennek a programnak a tartalma lesz, illetve pontosabban be tudunk számolni arról, hogy a kulturális intézményfejlesztés - amiről szó volt itt -, tehát az új beruházások és fejlesztések milyen úton járnak, mennyire sikerült tartani azokat az általunk itt elmondott határidőket, amik rendkívül fontosak ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen.

Még egyszer köszönöm mindenkinek a részvételt, és szeretnék mindenkit meghívni a bizottság tagjai és a nagyköveti kar tagjai közül, valamint kedves vendégeinket egy ebédre, ami a Pezsgőház Étteremben lesz, 14 órától. A kollégákat pedig kérem, hogy fél 2-re a szomszédos terembe egy rövid sajtótájékoztatóra jöjjenek át, legyenek szívesek.

Elnöki zárszó

Mindenkinek további szép napot kívánok! Érezzék jól magukat továbbra is Pécsett, és élvezzék ezt az egyébként valóban szép időt, amit a főigazgató úrnak köszönhetünk. Viszontlátásra! (Taps.)

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 27 perc.)

 

   

Kocsi László

a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Horváth Éva Szilvia és Nánásiné Czapári Judit