EIB-25/2009.
(EIB-141/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2009. december 7-én, hétfőn, 12 óra 34 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása*

Az Európai Unióról szóló szerződés K.3. cikke alapján létrejött, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről szóló egyezmény és az azt kiegészítő jegyzőkönyvek, valamint az Európai Unióról szóló szerződés 35. cikkének (2) bekezdése alapján megtett nyilatkozat kihirdetéséről szóló T/11371. számú törvényjavaslat*

Dr. Stauber Péter tájékoztatója*

Határozathozatal*

Egyebek*

Elnöki zárszó*


NAME="_Toc160279151">Napirendi javaslat

  1. Az Európai Unióról szóló szerződés K.3. cikke alapján létrejött, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről szóló egyezmény és az azt kiegészítő jegyzőkönyvek, valamint az Európai Unióról szóló szerződés 35. cikkének (2) bekezdése alapján megtett nyilatkozat kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/11371. szám)

(Általános vita)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Gál J. Zoltán (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Dr. Veres János (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) Firtl Mátyásnak (KDNP)
Ékes József (Fidesz) Manninger Jenőnek (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz) Ivanics Ferencnek (Fidesz)
Dr. Botka László (MSZP) Gál J. Zoltánnak (MSZP)
Kocsi László (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Dr. Veres János (MSZP) megérkezéséig Veress Józsefnek (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP) megérkezéséig Szirbik Imrének (MSZP)

Meghívottak

Dr. Stauber Péter főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Szabó Adrienn (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 34 perc)

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait és a megjelent vendégeinket. Elnézést a késésért, elnök úrnál volt egy találkozó, így is ott kellett hagyni.

A napirendi javaslatomat az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn. Mielőtt megkérdezem a bizottság tagjait, hogy kik kívánnak szólni, bejelentem, hogy Pelczné Gáll Ildikót Firtl Mátyás, Ékes József képviselő urat Manninger Jenő, Nógrádi képviselő urat Ivanics Ferenc képviselő úr, Veres János képviselő urat Veress József - családon belül marad (Derültség.) -, Botka képviselő urat pedig Gál J. Zoltán képviselő úr, Szűcs Erika képviselő asszonyt Szirbik képviselő úr fogja képviselni.

Kérdezem a bizottságot, hogy a napirendi javaslattal kapcsolatban észrevétel van-e. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a napirendi javaslatot. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Az Európai Unióról szóló szerződés K.3. cikke alapján létrejött, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről szóló egyezmény és az azt kiegészítő jegyzőkönyvek, valamint az Európai Unióról szóló szerződés 35. cikkének (2) bekezdése alapján megtett nyilatkozat kihirdetéséről szóló T/11371. számú törvényjavaslat

Az 1. napirendi pontunk - egyben utolsó és egyetlen - az Európai Unióról szóló szerződés K.3. cikke alapján létrejött, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről szóló egyezmény és az azt kiegészítő jegyzőkönyvek, stb. Ez egy nyilatkozat kihirdetéséről szóló törvényjavaslat. A kormány részéről Stauber Péter főosztályvezető-helyettes úr van jelen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból. Megadom a szót.

Dr. Stauber Péter tájékoztatója

DR. STAUBER PÉTER (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Stauber Péter vagyok, az IRM Bel- és Igazságügyi Együttműködési és Migrációs Főosztályának a helyettes vezetője, kolléganőm, aki az előterjesztést előkészítette, dr. Szabó Adrienn.

Az önök előtt fekvő törvényjavaslat egy még 1995-ből származó egyezmény és az ezt kiegészítő '96-os, illetve '97-es jegyzőkönyvek kihirdetéséről szól. Szembeszökő, hogy ezek meglehetősen régi jogi aktusok, amelyeket a maastrichti szerződés alapján az akkori 15 tagállamból álló Unió tagállamai kötöttek egymás között.

Mi az oka annak, hogy ezt bevittük az Országgyűlés elé? Nos, a csatlakozási szerződésben Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy a bel- és igazságügyi együttműködés terén a korábban létrejött egyezményekhez csatlakozik.

Az elmúlt években egy többfordulós jogértelmezési vita volt a Bizottság és Magyarország között különböző levélváltások formájában arról, hogy ennek mi a pontos módja. Magyarország még 2001-ben módosította a büntető törvénykönyvet annak érdekében, hogy ezzel az egyezménnyel és a jegyzőkönyvekkel összhangba kerüljön, ezért szerepel a Btk.-ban a 314. §, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése címmel pönalizált tényállás, és azt az álláspontot képviseltük, hogy mi ezzel ennek a csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségünknek eleget tettünk.

A Bizottság ugyanakkor ismételten - legutóbb idén nyáron - az értésünkre adta, hogy ezt nem tekinti kielégítőnek, tehát a tartalmi megfelelés mellett elvárja a formális ratifikációját is az egyezménynek és a jegyzőkönyveknek. Magyarországon kívül az utolsó információink szerint már csak Csehország és Málta adós ezzel a tagállamok közül, úgyhogy felülvizsgálva a korábbi álláspontunkat elkészítettük a tárgybeli előterjesztést, és az egyezmény és a jegyzőkönyvei kihirdetéséhez ennek megfelelően kérném szépen a tisztelt bizottság támogatását. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető-helyettes úr. A bizottsághoz fordulok: ki kíván hozzászólni a törvényjavaslathoz? (Jelzésre:) Ivanics képviselő úr, tessék parancsolni!

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Csak egy rövid kérdésem van. Nem értettem a kifejezést, azt mondta, hogy felülvizsgálva a korábbi álláspontunkat, és az ismertetésből nem derült ki, hogy volt-e valaha ezzel ellentétes álláspontunk.

ELNÖK: Tessék!

DR. STAUBER PÉTER (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Képviselő úr, úgy értettem, hogy a tárcának és a magyar kormánynak az volt az álláspontja az elmúlt években, hogy a tartalmi ratifikációval, tehát a belső jognak, azok kereteinek a kialakításával, hogy megfeleljen az egyezménynek, jelesül ennek a tényállásnak a Btk.-ba iktatásával mi a csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségünknek eleget tettünk, de az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy ez nem elég, hanem elvárja a formális ratifikációját, belső jogi kihirdetését az egyezménynek.

Határozathozatal

ELNÖK: További észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs. Ha ez így van, akkor berekesztem a vitát, és kérdezem a bizottságot, hogy kik támogatják a törvényjavaslat általános vitára bocsátását. (Szavazás.) Ez egyhangú. Köszönöm szépen.

Szeretném kérdezni, hogy ki vállalkozik arra, hogy a plenáris ülés előtt egy mindenre kiterjedő szónoklatban ismertesse a bizottság álláspontját a plénummal. (Jelzésre:) Veress képviselő úr. Köszönjük szépen. Kisebbségi előadót, gondolom, nem kíván állítani az ellenzék. Úgyhogy köszönöm szépen a kormánynak, köszönöm képviselő uraknak.

Egyebek

Egy bejelentést szeretnék tenni. Szerdán 9 órakor a Duna-stratégiával kapcsolatos magyar elképzelésekről lesz szó. Egyes pártok elképzelése szerint a magyar elnökségnek a vezér-, zászlóshajója lesz a Duna-stratégia, és ennek megfelelően a bizottság meghallgatja a Külügyminisztérium képviselőjét, hogy mit is akar ezzel kezdeni. Ez szerdán 9 órakor lesz.

Szeretném még tájékoztatni a bizottságot arról, hogy iszonyúan keressük az időpontot Andor László meghallgatásával kapcsolatban. Nagyon nehéz időpontot találni. Egyébként ezzel kapcsolatban írtam egy levelet a két frakció vezetőjének - mármint itteni vezetőjének -, hogy a Számvevőszékbe jelölt magyar képviselő meghallgatását kívánják-e. Ezt nem írja elő a Házszabály, de elképzelhető. Ugyanakkor nagyon nehéz időpontot találni. Ebben várom a frakciók visszajelzését, hogy mi a kívánságuk. Ha bárki kívánja, persze, akkor nyilvánvalóan ezt magamra nézve kötelezőnek fogom tekinteni.

Elnöki zárszó

De egyelőre holnapután 9 órakor találkozunk. Még egyszer köszönöm szépen. (Dr. Veres János megérkezik az ülésre.) Veres képviselő úr még gyorsan írja alá a jelenléti ívet, mielőtt berekesztem az ülést. (Dr. Veres János aláírja a jelenléti ívet.) Most berekesztem az ülést. (Derültség.)

Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 42 perc)

 

 

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit