EIB-2/2010.
(EIB-145/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2010. február 15-én, hétfőn, 12 óra 04 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása*

A nem magyar állampolgár természetes személyek, illetve a jogi személyek általi, mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó tilalom meghosszabbításának szükségességéről szóló határozati javaslat (H/11542. szám)*

Határozathozatal*

Elnöki zárszó*


NAME="_Toc160279151">Napirendi javaslat

  1. A nem magyar állampolgár természetes személyek, illetve a jogi személyek általi, mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó tilalom meghosszabbításának szükségességéről szóló határozati javaslat (H/11542. szám)

(Herbály Imre (MSZP), Godó Lajos (MSZP), Demendi László (MSZP), Bedő Tamás (MSZP), Borenszki Ervin (MSZP), dr. Magda Sándor (MSZP), Vécsi István (MSZP), Paizs József (MSZP), Csontos János (MSZP), dr. Karsai József (MSZP), Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) képviselők önálló indítványa)

(Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről)

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke

Kocsi László (MSZP), a bizottság alelnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Botka László (MSZP)
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Dr. Veres János (MSZP)
Veress József (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Ivanics Ferenc (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Gál J. Zoltán (MSZP) dr. Botka Lászlónak (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) Kocsi Lászlónak (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP) Káli Sándornak (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP) megérkezéséig dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Dr. Veres János (MSZP) megérkezéséig Szűcs Erikának (MSZP)
Ékes József (Fidesz) Nógrádi Zoltánnak (Fidesz)

Meghívottak

Dr. Kis Norbert főosztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Európai Néppárt)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 04 perc)

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait, azt hiszem, utolsó előtti bizottsági ülésünkön.

Egy napirendi pontra tettem javaslatot a Szocialista Párt kérése alapján, ez a földterület megszerzésére vonatkozó tilalom meghosszabbításának szükségességéről szóló országgyűlési határozati javaslat. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy a napirendi javaslattal kapcsolatban észrevétel, javaslat van-e. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok.

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a javaslatot. (Szavazás.) Ez egyhangú. Köszönöm szépen. Tehát egy napirendi pontunk van. A bizottság egyébként határozatképes.

A nem magyar állampolgár természetes személyek, illetve a jogi személyek általi, mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó tilalom meghosszabbításának szükségességéről szóló határozati javaslat (H/11542. szám)

Az előterjesztőket - akik szép számban vannak - meghívtuk, egy se jött el többszöri meghívás ellenére.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy az előterjesztők képviseletében kíván-e valaki szólni a javaslatról. (Nincs jelzés.) Az előterjesztők képviseletében nem kíván szólni senki.

Szeretném fölhívni a bizottság figyelmét arra, hogy nem másról van szó, mint az európai uniós csatlakozási megállapodás módosításáról. Azért szerintem egy előterjesztés nem lenne baj az Európai ügyek bizottságának az ülésén, hogy mégis miről van szó, a jegyzőkönyv ezt rögzítse. Azért ez egy fontos dolog. Tudom, hogy kampány is van, meg tudom, hogy nagyon sok minden van, de ez egy nagyon fontos dolog.

Megpróbálom még egyszer: valaki az előterjesztők képviseletében kíván-e szólni? (Nincs jelzés.) Ilyenkor le kellene venni a napirendről, őszintén szólva, ha nincs, aki előadja. Eszement. (Kocsi László jelentkezik.) Alelnök úr, tessék parancsolni!

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság alelnöke: Elnök úr, ennyi felszólítás után engedje meg, hogy az előterjesztők nevében hadd mondjam azt, hogy ez a javaslat meglehetősen hosszú ideje és elég nyilvános politikai közbeszéd tárgya. Úgy tudom, hogy egyébként Magyarország politikai erőinek nagy része a célt támogatja. Ezért azt gondoltuk, hogy mielőtt ez a parlament befejezi a dolgát, minthogy a politikai egyetértés ebben megvan, ennek a végére egy formális döntéssel tegyünk pontot, és tehesse a dolgát mindenki, akinek egyébként annak érdekében kell munkálkodni, hogy az a cél, miszerint meghosszabbodjon Magyarországnak ez a mentessége, érvényesüljön.

Köszönöm szépen, és kérem a bizottság tagjait, a képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök úr, hogy megmentette az előterjesztők becsületét ezzel az előterjesztéssel.

A kormány álláspontját kérdezem. A kormánynak van-e pozíciója, álláspontja a javaslattal kapcsolatban?

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Kis Norbert vagyok, az FVM Jogi Főosztályának vezetője. A kormányálláspont az, hogy támogatjuk az OGY-határozatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottságot kérdezem, ki kíván szólni. (Jelzésre:) Ivanics képviselő úr!

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Néhány kérdésem lenne ezzel a dologgal kapcsolatban. Azért mégiscsak azt gondolom, hogy tényleg egy jelentős kérdésről van szó, és örömmel hallottam, hogy gyakorlatilag a politikai gondolkodásban ugyanazok a szándékaink.

A kérdéseimet nagyon röviden és lényegre törően fogalmaznám meg, így talán nem raboljuk senkinek sem az idejét. Ez egy képviselői indítvány, amit nyilván ezek alapján nem a kormány nyújtott be. Az a kérdésem, hogy ezt miért nem a kormány nyújtotta be. Másodjára azt kérdezném, hogy milyen szakmai megalapozottsága van ennek az indítványnak. Milyen előkészületek zajlottak ez ügyben? A harmadik kérdésem: az agrárdiplomáciai lépések tekintetében mik történtek meg?

A negyedik kérdésem a 2011. május 1-jei dátumhoz kapcsolódik, hiszen addig tart ez a moratórium, és gyakorlatilag addig erről a kérdésről döntés kell hogy szülessen Magyarország számára, mert május 2-án nyilván az élet úgy tud továbbmenni. Az a kérdésem - hogy egy jogi osztály vezetője ül itt, annak különösen örülök, mert a jogi-ügyrendi határidők érdekelnének ebben a dologban -: milyen menetrendet tudunk erre a kérdésre? Hogyan tud megszületni egy olyan döntés, ami egyrészről a következő kormányt sem viszi egy olyan helyzetbe, amit nem tud megoldani, legfőképpen pedig az emberek számára olyan megoldást ad, ami elfogadható? Hiszen egy nemzeti ügyről van szó, és örömmel hallottam, hogy a mostani kormánypárt is e mellé állt.

Köszönöm.

ELNÖK: A kormány képviselőjét megkérem, hogy válaszoljon.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az előkészületi munkálatok már megkezdődtek, tehát folyamatos felméréseket, illetőleg információgyűjtéseket végzünk annak érdekében, hogy képben legyünk arról, hogy milyen szabályozás van jelenleg hatályban az Európai Unió országaiban, illetőleg mi az Európai Bíróság ez irányú joggyakorlata. Volt egy bírósági ítélet a dán földtörvénnyel kapcsolatban, ezt is tanulmányozzuk, illetőleg agrárdiplomáciai forrásokból is próbálunk minden szükséges és lényeges információt begyűjteni. Úgy látom, hogy az Európai Bizottság feltehetőleg leghamarabb ősszel fog tudni ezzel foglalkozni, addigra pedig el fog készülni - már most is folyamatban van - ezeknek az anyagoknak az előkészítése.

ELNÖK: Ivanics képviselő úr!

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Tehát akkor gyakorlatilag agrárdiplomáciai lépésekről konkrétan nem hallottunk, hogy ebben az ügyben mik történtek. Ez azt jelenti, hogy egyelőre ebben a dologban még egy kis lemaradásunk van.

A menetrenddel kapcsolatosan: az valószínűsítés csak, hogy a Bizottság akkor dönthet, vagy pedig ennek van valamilyen, az Európai Unió által meghatározott menetrendje? - egyszerűen kérdezve.

ELNÖK: Főosztályvezető úr!

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A bizottság ügyrendjéről - tekintettel arra, hogy a Bizottság nemrég alakult meg - nagyon pontos információt még nem tudok mondani. Valószínűleg ősszel kezd el ezzel foglalkozni. Az eddigi információk alapján azt tudom mondani, hogy ősszel kezd el ezzel a témával foglalkozni a Bizottság. Nem dönteni fog akkor, hanem akkor kezd el foglalkozni vele.

Nem tudom most még megítélni, hogy a Bizottság ezt mikorra fogja döntés közeli állapotba hozni. Az agrárattasék például begyűjtötték - ahogy említettem, ez már megtörtént - a különböző uniós országok joganyagának az erre vonatkozó részeit. (Veress József megérkezik az ülésre.)

ELNÖK: Legény képviselő úr!

DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Tisztelt Bizottság! Köszönöm a szót, elnök úr. Az ebédidőre való tekintettel olyan leszek, mint a kobra: gyors és hatásos. Ivanics képviselő úr, agrárdiplomáciai lépések történtek, és kifejezetten kedvező kilátások elé nézünk.

ELNÖK: Kíván-e a kormány képviselője reagálni erre? (Dr. Kis Norbert nemet int.)

Hörcsik képviselő úr!

DR. HÖRCSIK RICHARD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Én úgy hiszem, hogy ez a mai előterjesztés több mint kínos nemcsak a kormányzó párt, hanem a kormány részéről is, hiszen - ahogy elnök úr is említette - egy roppant komoly dologról van szó. Először is én kérdezem: hol van a magyar kormány? Miért országgyűlési határozattal akarják a szocialisták a saját kormányukat rábírni, hogy végre lépjenek? Erről az Európai Bizottság dönt - mint ahogy hallottuk -, akit nem lesz könnyű meggyőzni.

Korábban, amikor a csatlakozási tárgyalások voltak, bizony, igen kemény fordulók történtek, és tudjuk azt, hogy Brüsszelben számos érdek feszül egymásnak. Ezt a harcot jóval korábban kellett volna elkezdeni nem egy országgyűlési határozattal, hanem a magyar kormánynak. Ezért tartom én roppant kínosnak, és bocsánatot kérek, akár viccesnek is. Ezt komolyan kellett volna venni.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: A kormány képviselőjét kérdezem.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Képviselő Úr! Azt tudom mondani, hogy már az országgyűlési határozat benyújtása előtt elkezdte az FVM felmérni ezeket a jogszabályi háttereket, lehetőségeket.

ELNÖK: Képviselő úr? (Dr. Hörcsik Richard nemet int.) Egyéb hozzászólás? (Nincs jelzés.)

Engedjék meg, hogy én is kifejtsem nézetemet. Én osztom az előterjesztés indokolásában azt, hogy a magyar mezőgazdasági ingatlanok ára nem éri el ez európait, ez problémát okoz. Ennek az alapvető oka az, hogy a piac korlátozott. Tehát ez egy róka fogta csuka, addig, ameddig a tőkét nem engedjük rá a mezőgazdasági földekre, nem is fog fölmenni az ára sose. Ebből következik, hogy ha sikerülne meghosszabbítani a hétéves moratóriumot újabb három évvel, akkor újabb három évig nem tudná elérni a mezőgazdasági földek ára a - hogy mondjam - normálisabbat. (Dr. Veres János megérkezik az ülésre.)

Ehhez képest a csatlakozási megállapodásban az szerepel, hogy ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra nézve, hogy az átmeneti időszak lejártával Magyarországon a mezőgazdasági földterületek piacának súlyos zavara alakul ki, vagy ennek kialakulása fenyeget, a Bizottság határozatot hoz. Tudnunk kell, hogy a Bizottság határozata mögött tagállami konszenzus szükségeltetik, tehát mind a 26 igenlő szavazata. Én ezt teljesen kizártnak tartom. Én nem tudom, milyen felmérések történtek ebben a dologban. Képzeljük magunkat az osztrák kormány helyébe, amely a saját gazdáit kell hogy képviselje, akik szeretnének már jönni a magyar piacokra, és azt mondja, hogy három évig továbbra se jöhessenek.

Én úgy gondolom, hogy ennek a javaslatnak a végrehajtása teljesen esélytelen. Hogy ezt a mostani kormánynak adresszálja vagy a következő kormánynak, ezt tessék eldönteni, de bármelyik kormányt adresszálja ez az országgyűlési határozat, nem fogja tudni elérni.

Számomra a dolognak milyen következménye lesz? A Magyar Országgyűlés mindegyik pártja azt fogja harsogni, hogy a ronda Európai Unió itt nem tesz eleget a magyar szempontoknak. Tudjuk már ma is, hogy ez így fog bekövetkezni. Egyet tudunk elérni. Azt tudjuk elérni, hogy a magyar közvélemény Európai Unió-ellenessége vagy az Európai Unió-ellenesek aránya tovább fog nőni az eddigihez képest.

Tisztelt Országgyűlési Képviselők! Kollégák! Ezt meg lehetne előzni, ha egy ilyen dologba nem mennénk bele. Én nem értek ahhoz, hogy a kormány eleget tett-e annak érdekében, hogy a mezőgazdasági földek piaca rendeződjék; szerintem sokat nem tudott tenni, s a következő sem tud tenni sokat. Egy dolgot tud tenni: sajnos, ki kell alakulnia a rendes földpiacnak, ehhez pedig kereslet-kínálatra van szükség. Ebben a pillanatban, amikor a magyar földek ára nyomott, ez a magyar parasztoknak rossz, mert akik el akarnák adni, nem tudják eladni. Azoknak jó, akik meg akarják venni - magyarok, természetesen -, de nem akarnak rajta gazdálkodni, hanem bérbe akarják adni. Tehát úgy érzem, hogy ennek a gazdaságpolitikai megalapozottsága kétséges, de e tekintetben bizonytalan vagyok, mert ehhez kevésbé értek.

Egyet biztosan tudok: a Magyar Köztársaság nem fogja tudni elérni, hogy a csatlakozási szerződést módosítsák, mégpedig azért, mert a módosítás előfeltételéül megszabott feltételek nem teljesülnek. Súlyos zavarokról nem beszélhetünk, sem annak kialakulásáról. Én azt megértem persze, hogy egy fontos időszak előtt áll a magyar politika; nem tudom, hogy ennek alá kell-e rendelni ezt az ügyet, annál is inkább, mert nem hiszem, hogy ebben bárki nyerhet vagy veszíthet ebben a kampányban. Úgyhogy ezért én személy szerint nem támogatom ezt a javaslatot. Ezzel be is fejeztem.

Nem tudom, a kormány képviselője kíván-e ehhez valamit szólni. (Jelzésre:) Megadom a szót.

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A rendelkezésemre álló információk szerint azt tudom mondani, hogy nemcsak A, hanem B terv is van, tehát a minisztérium készül arra is, ha esetlegesen nem sikerül elérni ezt a Bizottságnál. Természetesen az elsődleges cél a moratórium meghosszabbítása, de készülünk arra is, ha ez mégsem sikerül.

ELNÖK: Köszönöm. További hozzászólás? (Ivanics Ferenc jelentkezik.) Sajnos, ezt nem lehet, képviselő úr. (Ivanics Ferenc: Személyes...) Nem, ezt nem tekintem ilyennek. Más hozzászólás nem lévén, a vitát berekesztem.

Kérdezem, hogy az előterjesztők nevében kíván-e valaki még szólni. (Nincs jelzés.) Nem látok ilyen igényt.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják az országgyűlési határozati javaslat tervezetét. (Szavazás.) 18. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 1. Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt.

Köszönöm szépen a megjelenést, az ülést berekesztem.

(Jelzésre:) A bizottság véleményét valaki el kívánja-e mondani?

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság alelnöke: Elnök úr, én azt feltételezem, hogy az előterjesztők, nyilvánvalóan, ha vitára kerül sor a plenáris ülésen, meg fogják fogalmazni az úgynevezett többségi véleményt. Az elnök úr most arról...

ELNÖK: Én kisebbségit nem mondok, a pártom nevében legfeljebb. (Derültség.) Tehát a bizottság nevében előterjesztést nem kívánnak tenni. Nem muszáj. Az előterjesztők nem tagjai a bizottságnak. Az előterjesztők saját maguk nevében beszélnek.

Tehát, ha nem kíván senki a bizottság nevében szólni, akkor bejelentésre...

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság alelnöke: Bocsánat, elnök úr, minden eshetőségre tekintettel bejelentem, hogy a bizottság nevében a bizottság többségi véleményét a plenáris ülésen képviselni kívánom.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Jó, rendben van. Ha kifogása nincs senkinek, akkor eldöntötte a bizottság, hogy Kocsi alelnök úr képviseli a plenáris ülésen a bizottság véleményét.

Elnöki zárszó

Akkor most rekesztem be az ülést, elnézést kérek az előbbiért.

Köszönöm szépen. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 19 perc)

 

 

Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit