EMBCB-10/2006.
(EMBCB-10/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2006. július 24-én, hétfőn, 12 óra 30 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló 2006. évi XLVII. törvény módosításáról szóló T/779. számú törvényjavaslat *

Dr. Plankó Erika (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli tájékoztatója *

Szavazás *

Egyebek *

Napirendi javaslat

1. Az életüktől és szabadságuktól politikai okoktól jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló 2006. évi XLVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/779. szám)

(Göndör István (MSZP), dr. Répássy Róbert (Fidesz), dr. Pető Iván (SZDSZ), dr. Rubovszky György (KDNP) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa)

(Általános vita)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz)

Alelnökök: Fogarasiné Deák Valéria (MSZP)

Szászfalvi László (KDNP)

Tagok: Donáth László (MSZP)

Dr. Faragó Péter (MSZP)

Godó Lajos (MSZP)

Nyakó István (MSZP)

Dr. Szabó Éva (MSZP)

Tóth Gyula (MSZP)

Gusztos Péter (SZDSZ)

Bíró Ildikó (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Varga József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Lénárt László (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Tímea (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP)
Farkas Flórián (Fidesz) Bíró Ildikónak (Fidesz)
Kubatov Gábor (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Schmidt Ferencnek (Fidesz)
Pettkó András (MDF) Balog Zoltánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Plankó Erika főcsoportfőnök (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Üdvözlöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

Két napirendi pontunk van, az első egy ötpárti törvényjavaslat, a második pedig az egyebek. Kérdezem, hogy ki ért egyet a napirendi javaslattal. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi javaslatot.

Az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló 2006. évi XLVII. törvény módosításáról szóló T/779. számú törvényjavaslat

Az 1. napirendi pont az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben maghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról szóló 2006. évi XLVII. törvény módosításáról szóló T/779. számú törvényjavaslat, amit ma tárgyal az Országgyűlés plenáris ülése. Üdvözlöm a kormány képviseletében megjelent dr. Plankó Erika főcsoportfőnök asszonyt és arra kérem, nyilatkozzon, hogy a kormány támogatja-e ezt a törvényjavaslatot.

Dr. Plankó Erika (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli tájékoztatója

DR. PLANKÓ ERIKA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Kormányzati álláspontot még nem tudok mondani. Olyan gyorsan és frappánsan született meg ez az ötpárti megállapodás, hogy kormányülésig még nem jutott el, ezért csak szakmai álláspontot tudok mondani.

Az indítvány érdemével egyetértünk. Itt nem a határidő megnyitásáról van szó, hanem a megnyitott, kitolt határidőnek az időközben szerzett tapasztalatok alapján történő megnyújtásáról. A külföldi érdekképviseleti szervezetek részéről Ukrajnától kezdve Amerikán és Izraelen keresztül számos helyről érkezett jelzés, ami ezt indokolja.

Egy kérésünk is lenne. Ha még van rá mód, akkor a módosítás ne a kihirdetését követő harmadik napon lépjen hatályba, hanem a kihirdetése napján, ugyanis nagyon fontos lenne, hogy még 31-e előtt kihirdetésre kerüljön, mielőtt a határidő lejár, mert csak ebben az esetben tudjuk elkerülni újabb átmeneti rendelkezések megalkotását. Kérjük, hogy ezt fontolja meg a tisztelt bizottság.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Van-e valakinek kérdése, észrevétele? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, megkérdezem a főtanácsadó asszonyt, van-e lehetőségünk arra, hogy az elhangzott javaslatnak megfelelő módosító indítványt benyújtsunk.

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Ha a Ház megszavazza a Házszabálytól való eltérést, akkor az a döntés születik, hogy ma még a módosító javaslatokról és a kapcsolódó módosító javaslatokról is szavazni fognak. Egyetlen probléma lehet: nem tudom, hogy a módosítás támogatottsága hogy alakul a kormány részéről. Bizottsági módosító javaslat benyújtására egyébként van lehetőség, és úgyis kell még egy bizottsági ülést tartanunk, mivel Hargitai János képviselő úr egyéni indítványt fog benyújtani. A saját módosító indítványunkról természetesen nem kell még egyszer tárgyalnunk.

ELNÖK: A szünetben tehát mindenképpen össze kell ülnünk, mert lesz módosító indítvány. Szerintem kockázat nélkül benyújthatunk egy bizottsági módosító javaslatot.

Szavazás

Ki támogatja a törvényjavaslatot azzal a módosítással, hogy ne a kihirdetést követő harmadik napon, hanem a kihirdetés napján lépjen életbe ez a módosítás? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a törvényjavaslatot.

A bizottságnak előadót kell állítania. Ki vállalja a bizottsági álláspont ismertetését a plenáris ülésen? (Fogarasiné Deák Valéria.) Fogarasiné Deák Valéria alelnök asszony fogja ismertetni a bizottság álláspontját.

Egyebek

Amint már az előbb is szó volt róla, a szünetben is kell bizottsági ülést tartanunk, amelyen a módosító javaslatokat fogjuk megtárgyalni.

Az egyebek között van-e még valakinek kérdése, észrevétele vagy bármilyen bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 36 perc)

 

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc