EMBCB-27/2006.
(EMBCB-27/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2006. december 4-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k) *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Népi kezdeményezés a Magyarországon honos népcsoportok felsorolásának a bunyevác kisebbségi népcsoporttal való kiegészítéséről szóló H/960. számú határozati javaslat (bizottsági ajánlás elfogadása) *

Az elnök tájékoztatója *

Szavazás *

A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok) *

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló T/1370. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok) *

A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló T/1299. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok) *

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló T/1300. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok) *

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló T/1375. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok) *

Egyebek *

Az elnök tájékoztatója Szili Katalin házelnök két leveléről *

Gusztos Péter képviselő kérése Kőszeg Ferencnek, a Helsinki Bizottság leköszönő elnökének búcsúztatásával kapcsolatban *


Napirendi javaslat

1. Népi kezdeményezés a Magyarországon honos népcsoportok felsorolásának a bunyevác kisebbségi népcsoporttal való kiegészítéséről szóló határozati javaslat (H/960. szám)
(Bizottsági ajánlás elfogadása)

2. A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1301. szám)
A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

3. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1370. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

4. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1299. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

5. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényjavaslat (T/1300 szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

6. Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslat (T/1375. szám)
A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

7. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz)

Alelnökök: Fogarasiné Deák Valéria (MSZP)
Szászfalvi László (KDNP)

Tagok: Donáth László (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Nyakó István (MSZP)
Teleki László (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Schmidt Ferenc (Fidesz)
Varga József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Donáth László (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP) megérkezéséig
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP) Nyakó Istvánnak (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ) Teleki Lászlónak (MSZP) megérkezéséig
Ékes Ilona (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Szászfalvi Lászlónak (KDNP)
Pettkó András (MDF) Balog Zoltánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Törzsök Erika szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal)
Dr. Varga László főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Lékó Zoltán főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Kovácsy Zsombor szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Ispánovity Márton főosztályvezető (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal)
Dr. Kapocsi Géza parlamenti titkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Kiss Karolina szakértő (Magyar Szocialista Párt)
Nagy Bercel titkár (Fidesz-KDNP-frakció)
Dr. Soproni Roland elnöki szakértő
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz-frakció)
Filip Péter parlamenti titkár (Egészségügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Bejelentem, hogy Donáth Lászlót Fogarasiné Deák Valéria, dr. Szabóné Müller Timenát Lénárt László, dr. Wiener Györgyöt Nyakó István, Gusztos Pétert Teleki László, Ékes Ilonát Varga József, dr. Semjén Zsoltot Szászfalvi László, Pettkó Andrást pedig Balog Zoltán helyettesíti.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslattal kapcsolatban van-e valakinek kérdése, észrevétele, módosítási javaslata. (Nincs jelentkező.) Kérdezem, hogy ki fogadja el a napirendi javaslatot. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság a napirendi javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Népi kezdeményezés a Magyarországon honos népcsoportok felsorolásának a bunyevác kisebbségi népcsoporttal való kiegészítéséről szóló H/960. számú határozati javaslat (bizottsági ajánlás elfogadása)

1. napirendi pontunk népi kezdeményezés a Magyarországon honos népcsoportok felsorolásának a bunyevác kisebbségi népcsoporttal való kiegészítéséről szóló határozati javaslat.

Az elnök tájékoztatója

Azt javaslom, hogy ne nyissunk vitát erről a kérdésről, hanem csak szavazzunk, ugyanis az elmúlt héten mindenkinek volt alkalma arra, hogy azokat az anyagokat is megismerje, amelyek korábban nem álltak rendelkezésünkre. Készítettem egy szövegtervezetet, amit szándékosan nem osztottam ki, de hadd ismertessek ebből egy-két részletet. Én magam nem tartom támogathatónak ezt a javaslatot, de beírtuk a határozati javaslatba, hogy a bizottság tiszteletben tartja a bunyevácok érzelmi kötődését és identitástudatát, és elismeréssel adózik annak az aktivitásnak, melyet az aláírásgyűjtés kapcsán a beadványtevők kifejtettek. S még több ilyen pozitív mondat is van a határozati javaslatban. Ennek ellenére a Fidesz nem támogatja ezt a határozati javaslatot.

Ki ért egyet azzal, hogy ne nyissunk vitát, hanem csak szavazzunk? (Egyhangú.) Megállapítom, a bizottság egyetért azzal, hogy nem nyit vitát a határozati javaslatról, hanem csak szavaz róla.

Szavazás

Kérdezem, ki támogatja a kisebbségi törvény bunyevác kisebbségi népcsoporttal való kiegészítését? (1) Ki nem támogatja? (13) Ki tartózkodott? (5) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a kisebbségi törvény bunyevác kisebbségi népcsoporttal való kiegészítését.

Ki vállalja a bizottság véleményének ismertetését a plenáris ülésen? (Szászfalvi László: Én vállalom.) Szászfalvi László alelnök úr.

A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok)

2. napirendi pontunk a Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat. A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása következik. A T/1301/14. számú ajánlásból dolgozunk. Tisztelettel köszöntöm a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében megjelent dr. Törzsök Erika szakmai főtanácsadó asszonyt.

Az ajánlás 1. pontjában Ékes József és Németh Zsolt képviselők a törvényjavaslat 2. §-ában a Szatv. 5. § (1) bekezdésének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 2. pontjában Karsai Péter és Herényi Károly képviselők a törvényjavaslat 2. §-ában a Szatv. 5. § (1) bekezdésének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 3. pontjában Avarkeszi Dezső képviselő a törvényjavaslat 3. §-ában a Szatv. 6. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 4. pontjában Ékes József és Németh Zsolt képviselők a törvényjavaslat 3. §-ában a Szatv. 6. § (5) bekezdés a) pontjának elhagyását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Miért nem támogatja? Itt arról van szó, hogy kik lehetnek tagjai ennek a kollégiumnak.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): Ebben a bizottságban beszéltünk már arról, hogy ez egy háromszintű struktúra. A legfelsőbb szint egy kimondottan politikai egyeztető fórum, ahol a kölcsönös felelősség jegyében a szomszédos országok magyar politikai képviselőinek kell a magyar politikai kormányképviselettel kitűzni azokat a célokat, prioritásokat, amelyeket az adott évben fontosnak tartanak. Amikor ez megvan, akkor a kollégiumot a szakmai grémiumok jelentik. Nagyon határozott cél és elvárás elkülöníteni a politikai és a szakmai szintet. Azok az anomáliák, amelyek az elmúlt években ezen a területen sajnálatos módon tetten érhetők voltak, döntően abból származtak, hogy a politikai és a szakmai szintek nem voltak elválasztva. Az előterjesztőnek az a szándéka, hogy ezek a szintek nagyon világosan legyenek elválasztva és ne politikai klientúrák jelenjenek meg a magyar adófizető polgárok pénzének felhasználásával kapcsolatban, hanem szakmai szempontok.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja a 4. számú módosító javaslatot? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 5. pontjában Karsai Péter és Herényi Károly képviselők a törvényjavaslatot új 9. §-sal javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 6. pontjában Kozma József képviselő a törvényjavaslat 10. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában Kozma József képviselő a törvényjavaslat 10. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TÖRZSÖK ERIKA szakmai főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen szakmai főtanácsadó asszony segítségét.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló T/1370. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok)

3. napirendi pontunk a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott és a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása. Üdvözlöm Varga László urat, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetőjét. A T/1370/19. számú ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában Nagy László képviselő a törvényjavaslat 4. §-ában az Mvt. 18. § (4) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 3. pontjában a foglalkoztatási bizottság a törvényjavaslat 5. §-ában az Mvt. 21. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában Simon Gábor, Gúr Nándor, Filló Pál, Vojnik Mária, Bóth János, Kiss Ferenc, Nagy László, Rákóczy Attila, Rózsa Endre, Kránicz László és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 5. §-ában az Mvt. 21. § (5) bekezdésének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 5. pontjában Nagy László képviselő a törvényjavaslat 8. §-ában az Mvt. 42. § b) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 6. pontjában Bernáth Ildikó, Ékes József, Filló Pál és Herényi Károly képviselők a törvényjavaslat 8. §-ában az Mvt. 42. § b) pontjának módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 8. pontjában Nagy László képviselő a törvényjavaslat 16. §-át új (1) bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 9. pontjában Nagy László képviselő a törvényjavaslat 16. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 10. pontjában Nagy László képviselő a törvényjavaslat 16. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 12. pontjában Simon Gábor, Gúr Nándor, Filló Pál, Vojnik Mária, Bóth János, Kiss Ferenc, Nagy László, Rákóczy Attila, Rózsa Endre, Kránicz László és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 19. §-ában az Mvt. 83/B. § (3) bekezdésének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

A ajánlás 14. pontjában Simon Gábor, Gúr Nándor, Filló Pál, Vojnik Mária, Bóth János, Kiss Ferenc, Nagy László, Rákóczy Attila, Rózsa Endre, Kránicz László és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 24. §-át új (3)-(4) bekezdésekkel javasolják kiegészíteni, valamint a (3) és (5) bekezdések módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. VARGA LÁSZLÓ főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető úr segítségét.

A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló T/1299. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok)

4. napirendi pontunk a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló T/1299. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A 2006. november 29-i keltezésű ajánlásból dolgozunk. Tisztelettel köszöntöm a Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviseletében megjelent dr. Lékó Zoltán főosztályvezető urat.

Az ajánlás 1. pontjában - amely összefügg a 6. ajánlási ponttal - Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 3. § (6) bekezdésének elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 8. § (3) bekezdés a) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 11. §-ának tartalmi és szerkezeti módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 16. § (2) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 5. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 21. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában Avarkeszi Dezső képviselő a törvényjavaslat 87. §-át új (3) bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen a segítséget.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló T/1300. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok)

5. napirendi pontunk a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló T/1300. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A 2006. november 29-i keltezésű ajánlásból dolgozunk. Szintén Lékó Zoltán főosztályvezető úr lesz segítségünkre.

Az ajánlás 1. pontjában Avarkeszi Dezső képviselő a törvényjavaslat 2. § 1) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában - amely összefügg a 29. ajánlási ponttal - Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 9. § (7) bekezdésének elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 16. § (2)-(3) bekezdéseinek módosítását és a § új (4) bekezdéssel történő kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában - amely összefügg a 7., 9. és 11. ajánlási pontokkal - Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 16. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 5. pontjában - amely összefügg a 8., 10.és 12. ajánlási pontokkal - Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 16. § (2)-(3) bekezdéseinek módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 6. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 19. §-át új (3) bekezdéssel kívánja kiegészíteni, valamint a (3) bekezdés a) pontjának és (8) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 13. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 30. § (1) bekezdés c) pontjának és (5) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 14. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 34. § (1) bekezdése felvezető szövegének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Nem akarom az időt húzni, de megindokolná, hogy mik ezek? Már csak azért, hogy pontosan tudjuk, miről szavazunk. Természetesen átnéztük, de azért szeretnénk tudni, hogy a kormány miért is támogatja ezeket.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ezek nem összefüggő javaslatok, ezért csak külön-külön tudnám megindokolni mindegyiknek a támogatását. Az idegenrendészeti törvényt egy kicsit szigorítják. A törvényjavaslat legfeljebb ötéves tartózkodási engedélyt adna ki, míg Kontrát úr ennél rövidebb időtartamra adná ki ezeket. Mivel mind a két törvény kétharmados tárgykör, ezért támogatjuk az ellenzéki módosító javaslatokat, és erről egyeztetés volt a Fidesz és a minisztérium között.

ELNÖK: Az ajánlás 15. pontjában Karsai Péter és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 40. §-át megelőző címnek és a 40. § (1) bekezdésének a módosítását, valamint (2) bekezdésének és a (3) bekezdés felvezető szövegének elhagyását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja, ez ugyanis minden esetben azt idézné elő, hogy ha valaki nem tud belépni a határon, mert a feltételeknek nem felel meg, akkor ki kellene toloncolni. Ha például egy kínai állampolgár otthon felejti az útlevelét, akkor el kellene kísérni őt Pekingig a repülőgépen, ez pedig indokolatlan.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjai közül ki támogatja a módosító javaslatot? (1) Ki nem támogatja? (18) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 16. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 40. § (1) bekezdésének módosítását, valamint (2) bekezdésének és a (3) bekezdés felvezető szövegének elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 17. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 42. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 18. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 43. § (2) bekezdését új i) ponttal javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 19. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 53. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 20. pontjában Karsai Péter és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 54. § (1) bekezdése felvezető szövegének módosítását és új f) ponttal történő kiegészítését javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (1) Ki nem támogatja? (18) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 21. pontjában Karsai Péter és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 61. § (3) bekezdés e) pontjának módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 22. pontjában Karsai Péter és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 65. § (1) bekezdése felvezető szövegének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (1) Ki nem támogatja? (18) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 23. pontjában Karsai Péter képviselő a törvényjavaslat 67. § (4) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 24. pontjában Karsai Péter és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 67. § (5) bekezdésének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (11) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (8) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 25. pontjában - amely összefügg a 27. és 30. ajánlási pontokkal - Lakos Imre képviselő a törvényjavaslat 70. §-ának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 26. pontjában Kontrát Károly képviselő a törvényjavaslat 77. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 28. pontjában Avarkeszi Dezső képviselő a törvényjavaslat 109. § (6) bekezdését új f) ponttal javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 31. pontjában Lakos Imre képviselő a törvényjavaslat 112. § (4) bekezdésének elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (18) Ki tartózkodott? (1) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 32. pontjában Lakos Imre képviselő a törvényjavaslat 115. §-ának elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (18) Ki tartózkodott? (1) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 33. pontjában Avarkeszi Dezső képviselő a törvényjavaslat 15. §-a helyébe új rendelkezést javasol. A köztársasági elnök úr megfontolásra visszaküldte az utas-nyilvántartási megállapodást és ezzel kapcsolatos a javaslat.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem egészen. Témájában kapcsolódik hozzá, de nem a köztársasági elnöki vétó tartalmára vonatkozik. Ez a törvénycsomag megvalósította volna a jogharmonizációt, de kikerültek belőle olyan szakaszok, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy elmondhassuk, teljesen átültettük az irányelvet, ezért szükséges ez a módosítás.

ELNÖK: Ha jól értem, Avarkeszi Dezső képviselő úr javaslata azt a rendelkezést próbálja kiterjeszteni az EU-ra is, ami a köztársasági elnök szerint az USA-ra nem volt megfelelő, és amit az adatvédelmi biztos kifogásolt.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben bírjuk az adatvédelmi biztos írásos hozzájárulását. Ezt az irányelvet ez a törvényjavaslat ültette volna át és meg is küldtük az adatvédelmi biztosnak, aki egyetértett vele. Ekkor született a politikai megállapodás az Egyesült Államokkal, ezért kellett készíteni egy új törvényjavaslatot, és felmerült, ha az a témájában egyezik, akkor abba applikálják be az Európai Unióra vonatkozó szabályokat is. Sajnos ez nem pontosan sikerült, például maga a jogharmonizációs klauzula is ebben a törvényjavaslatban maradt volna.

ELNÖK: A kormány támogatja ezt a törvényjavaslatot?

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (1) Ki tartózkodott? (8) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető úr segítségét.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló T/1375. számú törvényjavaslat (a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok)

6. napirendi pontunk az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló T/1375. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A T/1375/85. számú ajánlásból dolgozunk. Tisztelettel köszöntöm dr. Kovácsy Zsombor szakállamtitkár urat.

Az ajánlás 1. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat címének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 3. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 6. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdés d) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja, azonban kapcsolódó módosító indítvánnyal rendezhetőnek látjuk. Csáky András képviselő úr kezdeményezésére fel is vettük egymással a kapcsolatot és megállapodtunk egy olyan megoldásban, ami támogatható lesz.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 7. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdés d) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 12. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdés j) pontját új jd) alponttal javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 14. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 3. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 15. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 3. §-át új (4) bekezdéssel javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 16. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Pesti Imre, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 3. §-át új (4) bekezdéssel javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 21. pontjában - amely összefügg a 25. ajánlási ponttal - Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdését új d) ponttal javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 22. pontjában Schvarcz Tibor, Kökény Mihály, Czinege Imre, Garai István Levente és Tóth István képviselők a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdését új d) ponttal javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 23. pontjában - amely összefügg a 26. ajánlási ponttal - Ivanics Ferenc képviselő a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdését új d) ponttal javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 28. pontjában Schvarcz Tibor, Kökény Mihály, Czinege Imre, Garai István Levente, Tóth István és Vojnik Mária képviselők a törvényjavaslat 4. § (3) bekezdés b) pontjának szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 30. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 4. § (6)-(7) bekezdéseinek módosítását, valamint a §-nak új (6)-(8) bekezdésekkel történő kiegészítését javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 31. pontjában Schvarcz Tibor, Kökény Mihály, Czinege Imre, Garai István Levente, Tóth István és Vojnik Mária képviselők a törvényjavaslat 4. § (8) bekezdésének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 33. pontjában Béki Gabriella képviselő a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdés a)-b) pontjainak módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 34. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 5. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 37. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 6. §-ának módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 41. pontjában Schvarcz Tibor, Kökény Mihály, Czinege Imre, Garai István Levente, Tóth István és Vojnik Mária képviselők a törvényjavaslat 7. §-át új (5)-(6) bekezdésekkel javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 53. pontjában Schvarcz Tibor, Kökény Mihály, Czinege Imre, Garai István Levente és Tóth István képviselők a törvényjavaslat 10. § (1) bekezdésének módosítását, valamint (2) bekezdésének elhagyását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 57. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 10. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 59. pontjában Schvarcz Tibor, Kökény Mihály, Czinege Imre, Garai István Levente, Tóth István és Vojnik Mária képviselők a törvényjavaslat 12. §-ának elhagyását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 17. pontjában Molnár László képviselő a törvényjavaslat 3. §-át új (4) bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 19. pontjában - amely összefügg a 20. ajánlási ponttal - Csáky András képviselő a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdés a) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 66. pontjában - amely összefügg a 89. ajánlási ponttal - Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 67. pontjában Zsigó Róbert képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 68. pontjában - amely összefügg a 97. ajánlási ponttal - Gy. Németh Erzsébet képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 69. pontjában Fónagy János képviselő úr a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 70. pontjában Fónagy János képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 71. pontjában Vitányi István képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 72. pontjában Spiák Ibolya képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 73. pontjában Schvarcz Tibor képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 74. pontjában Juhászné Lévai Katalin és Pálinkás József képviselők a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de kapcsolódó módosító javaslattal támogathatónak tartjuk.

ELNÖK: A kormány ebben a formájában nem támogatja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e. (9) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (10) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 75. pontjában Warvasovszky Tihamér és Molnár Albert képviselők a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (19) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 76. pontjában Lázár János képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 77. pontjában Varga Mihály és Fazekas Sándor képviselők a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 78. pontjában Horváth Zsolt képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 79. pontjában Bakonyi Tibor, Horn Gyula, Mesterházy Attila, Jánosi György, Tóth István, Baráth Etele, Lombos István, Suchman Tamás, Tatai-Tóth András, Magda Sándor, Lénárt László, Érsek Zsolt, Garai István Levente és Gyenesei István képviselők a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (1) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 80. pontjában Boldvai László képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (19) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 82. pontjában Gruber Attila képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 83. pontjában Molnár Ágnes, Firtl Mátyás, Ivanics Ferenc, Kránitz László, Simon Gábor és Csapody Miklós képviselők a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 84. pontjában Csáky András képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének, valamint összesen rovatának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 85. pontjában Warvasovszky Tihamér, Molnár Albert és Világosi Gábor képviselők a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (1) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (8) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 86. pontjában - amely összefügg a 88. ajánlási ponttal - Paizs József képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (4) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (5) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 87. pontjában Puskás Tivadar képviselő a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 91. pontjában - amely összefügg a 81. ajánlási ponttal - Schvarcz Tibor képviselő a törvényjavaslat 1. számú melléklete összesen rovatának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 91. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 2. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 92. pontjában Mikola István, Soltész Miklós, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes, Spiák Ibolya, Nagy Kálmán és Puskás Tivadar képviselők a törvényjavaslat 2. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 93. pontjában - amely összefügg a 99. ajánlási ponttal - Schvarcz Tibor képviselő a törvényjavaslat 2. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 94. pontjában Tóth Károly képviselő a törvényjavaslat 2. számú mellékletének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 95. pontjában Keleti György és Zatykó János képviselők a törvényjavaslat 2. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 96. pontjában Warvasovszky Tihamér és Molnár Albert képviselők a törvényjavaslat 2. számú mellékletének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. KOVÁCSY ZSOMBOR szakállamtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Köszönjük szépen szakállamtitkár úr segítségét.

Egyebek

Az utolsó napirendi pontunk az egyebek, melynek keretében két dologról szeretném tájékoztatni a bizottságot.

Az elnök tájékoztatója Szili Katalin házelnök két leveléről

Az egyik: Szili Katalin házelnök asszonytól kaptunk egy levelet, amelyet Veres János pénzügyminiszter úrnak írt a Nemzeti Civil Alapprogrammal kapcsolatban. Jó lenne, ha ilyen ügyekben a szakértőink együttműködnének. Mi is beadunk egy módosító javaslatot, hogy ne legyen tartalékolás. (Fogarasiné Deák Valéria: Van bent.) Van bent tőlünk is? Mert Szili Katalin is kezdeményezi ezt.

A másik: visszakaptuk a légügyi törvényt a köztársasági elnök visszaküldése miatt, amit újra napirendre kell vennünk. Alelnök asszony!

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Van bent módosító javaslat a maradványképzési kötelezettség alóli felmentésre, Pettkó képviselő úr nyújtotta be. Nekem ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem kell módosítani ahhoz a költségvetési törvénytervezetet, hogy felmentést kapjon az NCA a maradványképzési kötelezettség alól, ugyanis benne van a törvényjavaslatban, hogy a kormánynak ehhez joga van. Úgy vélem, akkor járunk el helyesen, ha azt próbáljuk elérni, hogy a kormány éljen ezzel a jogával, és nem akkor, ha megpróbáljuk elérni, hogy ez bekerüljön a törvényjavaslatba, mert akkor nagyon sok más is bekerülhetne. Megítélésem szerint inkább gyengíti a pozícióinkat és nem erősíti az, ha mindenáron kivételt akarunk elérni.

ELNÖK: Ez világos és érthető. Gusztos képviselő úr!

Gusztos Péter képviselő kérése Kőszeg Ferencnek, a Helsinki Bizottság leköszönő elnökének búcsúztatásával kapcsolatban

GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): A jövő hétfőn nem tudok eljönni a bizottsági ülésre, ezért kicsit előreszaladva egy december 13-ai eseménnyel kapcsolatban szeretnék javaslatot tenni. Képviselőtársaim közül bizonyára többen értesültek arról, hogy Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság elnöke meglehetősen hosszú emberi jogi jogvédő pályafutás után visszavonul és december 13-án lesz a búcsúztató ünnepsége a Helsinki Bizottság szervezésében. Szép gesztusnak tartanám, ha az emberi jogi bizottság elnöke a bizottság nevében egy néhány soros udvarias levélben megköszönné Kőszeg Ferencnek azt a munkát, amit a Helsinki Bizottság elnökeként az emberi jogok területén végzett. Azt hiszem, ebben pártpolitikai hovatartozás nélkül egyet tudunk érteni. S talán morális kötelességünk is ezt megtenni egy olyan bizottsági ülésen, ahol egyhangúlag végigszavazgattuk az idegenrendészeti törvényjavaslat szigorítását; ezt csak a vicc kedvéért mondtam. Nem egy hosszú és nem bizottsági szavazást igénylő szöveget javasolok, de ha ebben egyetértés mutatkozik, akkor adjunk felhatalmazást elnök úrnak arra, hogy a bizottság nevében egy udvarias levélben gratuláljon Kőszeg Ferenc emberi jogi tevékenységéhez és köszönjük meg az ezen a területen végzett több mint egy évtizedes munkáját.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván ehhez valaki hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Legalább formálisan döntsünk Gusztos Péter képviselő úr javaslatáról. Ki ért egyet azzal, hogy levélben köszöntsük Kőszeg Ferenc urat? (Egyhangú.) A bizottság egyhangúlag egyetért a fenti javaslattal.

Van-e még valakinek az egyebekben bármilyen bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs. Mindenkinek további jó munkát kívánok, az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 55 perc)

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc