EMBCB-9/2007.
(EMBCB-39/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2007. április 16-án, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat megvitatása (bizottsági önálló indítvány benyújtása)*

Godó Lajos (MSZP) tájékoztatója*

Kérdések, észrevételek, válaszok*

Szavazás*

A szabálysértési jogsegélyről szóló T/2593. számú törvényjavaslat (módosító javaslatok megvitatása)*

A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) OGY-határozat módosításáról szóló H/2028. számú határozati javaslat (módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1.A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat megvitatása
(Bizottsági önálló indítvány benyújtása)

2.A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) OGY-határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2028. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)

3.A szabálysértési jogsegélyről szóló törvényjavaslat (T/2593. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)

4.Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz)

Fogarasiné Deák Valéria alelnök (MSZP)
Szászfalvi László alelnök (KDNP)
Godó Lajos (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Tímea (MSZP)
Teleki László (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Varga József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Donáth László (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP)
Nyakó István (MSZP) Teleki Lászlónak (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP) Gusztos Péternek (SZDSZ)
Dr. Wiener György (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Schmidt Ferenc (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Szászfalvi Lászlónak (KDNP)
Pettkó András (MDF) Balog Zoltánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Rajmon Balázs osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Portörő Péter főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Fretyán István főosztályvezető (Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály)
Dr. Kapocsi Géza parlamenti titkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Hopp Mihály elnök (Országos Horvát Önkormányzat)
Nagy Bercel titkár (Fidesz-KDNP-frakció)
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz-Magyar Polgári Szövetség)
Kiss Karolina szakértő (MSZP-frakció)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén megjelenteket. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Bejelentem, hogy Donáth Lászlót Fogarasiné Deák Valéria, Nyakó Istvánt Teleki László, Tóth Gyulát Gusztos Péter, Wiener Györgyöt Lénárt László, Schmidt Ferencet Varga József, Semjén Zsoltot Szászfalvi László, Pettkó Andrást pedig Balog Zoltán helyettesíti.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslatot kézhez kapták képviselőtársaim. Kérdezem, hogy ezzel kapcsolatban van-e valakinek kérdése, észrevétele, más javaslata. (Nincs jelentkező.) Ki ért egyet a napirendi javaslattal? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság 19 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a napirendi javaslatot.

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat megvitatása (bizottsági önálló indítvány benyújtása)

1. napirendi pontunk a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat megvitatása, amit majd bizottsági önálló indítványként fogunk benyújtani az Országgyűlés elé. A pályázatok elbírálására létrehoztunk egy ad hoc bizottságot, amelynek Godó Lajos képviselő úr volt az elnöke. Megkérem képviselő urat, hogy röviden számoljon be a bizottság munkájáról.

Godó Lajos (MSZP) tájékoztatója

GODÓ LAJOS (MSZP): Tisztelt Bizottság! Az előkészítő bizottság többször ülésezett, konszenzussal alakította ki véleményét és ennek megfelelően tette meg ajánlását a nagybizottságnak. Ebben az évben kilencvennel több pályázat érkezett, mint tavaly, a szétosztható összeg, a 110 millió forint viszont nem változott. Az előkészítő bizottság megállapította, hogy a pályázatok mintegy 20 százalékának a tartalma nem felelt meg a pályázati kiírásnak, a legtöbb esetben az APEH-igazolás hiányzott. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szervezetek a következő évben erre figyeljenek oda.

Szeretném megköszönni azoknak a képviselőtársaknak a munkáját, akik a különböző frakciókból részt vettek a munkában. Többször egyeztettünk azokkal az országgyűlési képviselőkkel, akiknek valamilyen javaslatuk volt, és a javaslatokat egyeztettük a frakciókkal is. Úgy gondolom, hogy eredményes munkát tettünk le a bizottság asztalára, és kérem, hogy ezt a konszenzussal előkészített ajánlást határozatilag is fogadja el a bizottság.

ELNÖK: A bizottság nevében megköszönöm elnök úr és azok munkáját, akik részt vettek az előkészítő bizottság munkájában. Kinek van kérdése, megjegyzése? Farkas Flórián képviselő úr!

Kérdések, észrevételek, válaszok

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Tényleg nem nagy összegekről van szó és a pénz már fel van osztva, de úgy látom, hogy azok a szervezetek, amelyek a választások során a Lungo Drom szövetségéhez tartoztak, finoman szólva is nélkülözve vannak a támogatásból, ezért azt kérdezem Godó Lajos elnök úrtól, van-e még lehetőség arra, hogy néhány szervezet esetében, amelyek fennmaradása számára létszükséglet a támogatás, módosításokat befogadjon a bizottság.

ELNÖK: Van-e még kérdés, megjegyzés? (Nincs jelentkező.) Godó képviselő úré a szó.

GODÓ LAJOS (MSZP): Két héttel ezelőtt véglegesítettük a listát, a képviselőcsoportok megkapták az ajánlást, sőt a bizottság e-mailen valamennyi képviselőnek megküldte azt. Mivel ezt már be kell adni és azt szeretnénk, hogy a támogatást minél előbb megkapják a javasolt szervezetek, nem látok erre reális lehetőséget, annál is inkább, mert akkor elölről kellene kezdeni az egészet. Azt a kritikát pedig nem tudom elfogadni, hogy politikai alapon történt volna a szervezetek minősítése, és ezt az előkészítő bizottság többi tagja - akár Szászfalvi László képviselő úr, akár Pettkó András képviselő úr - is meg tudja erősíteni. Hargitai János képviselő úr, aki nem is tagja a bizottságnak, húsvét előtt három nappal jelezte a kívánságát és mi azt figyelembe vettük. De több képviselővel is egyeztettünk. Ha te is jelezted volna az igényeid, akkor veled is egyeztettünk volna.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még kérdés, hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Szavazás

Ki fogadja el az előterjesztést változatlan formában? (18) Ki nem fogadja el? (0) Ki tartózkodott? (1) Megállapítom, hogy a bizottság 18 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a határozati javaslatot az Országgyűlés plenáris ülése elé terjeszti, mint a bizottság önálló indítványát.

A szavazás után szeretnék egy mondatot mondani. Bízom benne, hogy amit Farkas Flórián mond, az csak érzés és nincsenek rá bizonyítékok, mégis érdemes odafigyelni rá. Fontos, hogy időben értesüljünk erről, és ha lehetőség van rá, nézzük át ismét a dolgot, mert tényleg nem lenne jó, ha ilyen szempontok érvényesülnének, vagy ha nem is érvényesülnek, ilyen érzések keletkeznének kommunikációs zavarok vagy az egyeztetés hiánya miatt. Egyébként dicséretes, ha konszenzussal fogadjuk el az ilyen javaslatokat és jó lenne, ha erre nem vetülne árnyék. Ezért azt kérem, hogy erről még váltsunk pár szót, de én is úgy érzem, hogy már post festa vagyunk, és ha most úgy kezdenénk el beszélni erről, hogy a javaslatot nem fogadjuk el, akkor nemcsak az időből futnánk ki, hanem saját magunkat hoznánk kellemetlen helyzetbe.

Úgy látom, vitát generáltam a megjegyzésemmel. Alelnök asszonynak adom meg a szót.

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Tisztelt Bizottság! Nem a vitához szeretnék kapcsolódni, csupán azt szeretném elmondani, hogy ez valóban hatalmas munka volt. Aki a pályázatok érkezését követően járt a bizottság titkárságán, láthatta, mennyi papír volt ott. Azt javaslom, az albizottság mellett a bizottság titkárságán dolgozóknak is köszönjük meg azt a munkát, amit ebben az ügyben végeztek.

ELNÖK: Ezzel mindannyian egyetértünk. Farkas Flórián képviselő úr!

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Nagyon köszönöm elnök úr hozzáállását. Én is fontosnak tartom, hogy üljünk le és beszéljünk erről. Most nem akarok újabb vitát nyitni, de fogok néhány konkrét észrevételt tenni.

ELNÖK: Szerintem is tisztázzuk ezt a kérdést, mert nem lenne jó, ha itt maradna köztünk egy ilyen valami. Mivel konkrétumokról van szó, nem lesz nehéz eldönteni, hogy van-e alapja a felvetett érzületnek vagy nincs.

A bizottságnak előadót kell állítania. Logikusnak tartanám, hogy Godó képviselő úr prezentálja a határozati javaslatunkat. Kérdezem, hogy vállalja-e? (Godó Lajos: Igen.) Godó Lajos fogja a bizottság álláspontját ismertetni.

Mivel a 2. napirendi ponthoz még nem érkezett meg a kormány képviselője, javaslom, hogy a 3. napirendi pontot vegyük előre. Egyetért ezzel a bizottság? (Igen.)

A szabálysértési jogsegélyről szóló T/2593. számú törvényjavaslat (módosító javaslatok megvitatása)

Következik tehát a szabálysértési jogsegélyről szóló T/2593. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Köszöntöm Rajmon Balázs osztályvezető urat. A T/2593/13. számú ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában dr. Bárándy Gergely képviselő úr a törvényjavaslat 3. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában dr. Rubovszky György képviselő úr a törvényjavaslat 14. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában dr. Hende Csaba képviselő úr a törvényjavaslat III. fejezet. 1. címe 3. alcímének, valamint a 16. § (1)-(2) bekezdéseinek, továbbá a III. fejezet 2. címe 3. alcímének és a 23. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (2) Ki nem támogatja? (17) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 4. pontjában dr. Szép Béla képviselő úr, valamint dr. Rubovszky György képviselő úr a törvényjavaslat 34. § (3) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (2) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 5. pontjában dr. Hende Csaba képviselő úr a törvényjavaslat 34. § (3) bekezdését új c) ponttal javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 6. pontjában dr. Bárándy Gergely képviselő úr a törvényjavaslat 39. §-át új (2) bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában dr. Hende Csaba képviselő úr a törvényjavaslat melléklete 14. pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. RAJMON BALÁZS osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Köszönjük szépen osztályvezető úr segítségét.

A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) OGY-határozat módosításáról szóló H/2028. számú határozati javaslat (módosító javaslatok megvitatása)

Következő napirendi pontunk a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program megvalósulásáról, az ellátó-intézményrendszer átvilágításáról és hatékonyságvizsgálatáról (2003-2005. évek vonatkozásában) szóló jelentés elfogadásáról, valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program elfogadásáról szóló 96/2000.(XII.11.) OGY-határozat módosításáról szóló T/2028. számú határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Üdvözlöm Portörő Péter főosztályvezető-helyettes urat. A H/2028/11. számú ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában Zsigó Róbert képviselő úr a határozati javaslat 2. pontjának elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

PORTÖRŐ PÉTER főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 2. pontjában Török Zsolt és Winkfein Csaba képviselő urak a határozati javaslat 2. pontja c) alpontjának módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

PORTÖRŐ PÉTER főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában Almássy Kornél és Pettkó András képviselő urak a határozati javaslat 2. pontja c) alpontjának módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

PORTÖRŐ PÉTER főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Köszönjük szépen főosztályvezető-helyettes úr segítségét.

Egyebek

Utolsó napirendi pontunk az egyebek. Sok szeretettel gratulálunk Gusztos Péter képviselő úrnak frakcióvezető-helyettessé történt megválasztása alkalmával. Bízunk benne, hogy továbbra is aktívan fog részt venni a bizottság munkájában, de mivel ez plusz megterheléssel jár, el tudom képzelni, hogy időnként nélkülöznünk kell. Új megbízatásához sok sikert kívánunk. Egyébként pedig örülünk annak, hogy ilyen komoly emberek dolgoznak a bizottságunkban.

GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm a jókívánságokat, elnök úr. Ígérem, hogy a jövőben sem kell nélkülöznie a bizottsági üléseken.

ELNÖK: Ennek örülünk. Van-e még kérdés, megjegyzés az egyebek keretében? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, az ülést bezárom. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 25 perc)

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc