EMBCB-14/2007.
(EMBCB-44/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2007. május 14-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k) *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/2812. számú határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása (az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa) *

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló T/2717. számú törvényjavaslathoz benyújtott módisító javaslatok megvitatása *

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló T/2759. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/2812. szám)
(Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)
(Módosító javaslatok megvitatása)
(Előterjesztőként)

2. A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2717. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)

3. A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2759. szám)
(Módosító javaslatok megvitatása)

4. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz)

Fogarasiné Deák Valéria alelnök (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Teleki László (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Varga József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Szászfalvi László (KDNP) Balog Zoltánnak (Fidesz)
Donáth László (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP)
Nyakó István (MSZP) Teleki Lászlónak (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ) dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Schmidt Ferenc (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Farkas Flóriánnak (Fidesz)
Pettkó András (MDF) Ékes Ilonának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese
Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Polgár Ildikó vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)
Dr. Somogyi Andrea főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Listárné Nagy Éva főosztályvezető-helyettes (Országgyűlési Biztosok Hivatala)
Dr. Wolf Erzsébet hivatalvezető (Országgyűlési Biztosok Hivatala)
Sörös Balázs tanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)
Dr. Szabó Szonja tanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium)
Pappné Farkas Klára igazgató (Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központja)
Bihari Gergely gyakornok (MSZP-frakció)
Kiss Karolina szakértő (MSZP-frakció)
Markó Judit gyakornok (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar)
Dr. Soproni Roland, Balog Zoltán szakértője
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz-KDNP-frakció)
Nagy Bercel titkár (Fidesz-KDNP-frakció)
Pindroch Ferenc szerkesztő (Hír Televízió)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelettel köszöntök mindenkit az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Bejelentem, hogy Szászfalvi Lászlót Balog Zoltán, Donáth Lászlót Fogarasiné Deák Valéria, Nyakó Istvánt Teleki László, Tóth Gyulát Godó Lajos, Gusztos Pétert Wiener György, Schmidt Ferencet Varga József, Semjén Zsoltot Farkas Flórián, Pettkó Andrást pedig Ékes Ilona helyettesíti.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslatot kézhez kapták képviselőtársaim. Ezzel kapcsolatban van-e valakinek kérdése, észrevétele? (Nincs jelentkező.) Nekem annyi lenne, hogy az 1. napirendi pontnál a második módosító javaslatom tíz perccel ezelőtt visszavontam, ezért csak az elsőről kell beszélnünk.

Ki ért egyet a napirendi javaslattal? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság 19 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a napirendet.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/2812. számú határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása (az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság önálló indítványa)

1. napirendi pontunk az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/2812. számú határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslat megvitatása. Az indoklással már nem terhelem képviselőtársaimat, mert akit érdekelt a dolog, az részt vett az ombudsmani beszámolók vitájában. Ahogy jeleztem, a második javaslatom visszavontam, az elsőt pedig fenntartom, egyrészt azért, mert fontos kifejeznünk azt, amit az elmúlt hat évben mindig kifejeztünk, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosainak a munkájával maximálisan elégedettek vagyunk és azt tiszteletben tartjuk, másrészt azért, mert ahogy október 23-a ebben a jelentésben megjelenik, részben objektív okok miatt - ahogy azt a vitában a beszámoló szerzője is kifejtette -, részben más okok miatt, az nem elfogadható számunkra. A módosító javaslat azt célozza, hogy ezt a kettősséget meg tudjuk jeleníteni és ne kelljen elutasítani az egész beszámolót.

Ki kér szót? Alelnök asszony!

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Nekem az előterjesztő bizottság többsége nevében kell nyilatkoznom a módosító indítványról. Mi nem támogatjuk a módosító indítványt.

ELNÖK: Kérdezem, hogy dr. Takács Albert úr szeretne-e valamit hozzáfűzni az elhangzottakhoz.

DR. TAKÁCS ALBERT, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A bizottsági meghallgatásom alkalmával és a plenáris ülésen elmondtam mindazt, amit ehhez a kérdéshez szerettem volna hozzáfűzni, ezért most nem rabolom az idejüket és nem veszem igénybe a türelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Államtitkár úr!

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Nem kormányzati ügyről van szó. Az emberi jogi bizottság önálló indítványához érkezett egy módosító javaslat. A kormány részéről menedzseltük az országgyűlési biztosok beszámolójához készített expozét, illetve a jelentések parlamenti tárgyalását. Önmagában viszonylag szokatlan helyzetről van szó, hiszen az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, a helyettesének, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának, valamint az adatvédelmi biztosnak a jelentései eddig nem kerültek úgy reflektorfénybe, hogy azokat módosító javaslat érintette volna. Természetesen tiszteletben tartjuk elnök úr javaslatát, ugyanakkor a kormányzatnak ehhez kifejezett mondanivalója nincs.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyéb kérdés, hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, szavazni fogunk. Ki támogatja a módosító javaslatot? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. Ez azt jelenti, hogy a részletes vitát le kell folytatnunk, ma este 11 óra körül mindenkit szívesen látunk az Országgyűlés plenáris ülésén, akinek fontos az ügy.

Köszönöm szépen ombudsman úr és államtitkár úr segítségét.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló T/2717. számú törvényjavaslathoz benyújtott módisító javaslatok megvitatása

2. napirendi pontunk a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló T/2717. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Üdvözlöm a kormány képviseletében megjelent Polgár Ildikó vezető főtanácsos asszonyt és Szabó Szonja tanácsos asszonyt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium munkatársait. A T/2717/17. számú ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslatot új 1. §-sal - az Lt. 62. § (3) bekezdését érintően - javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslatot új 1. §-sal - az Lt. 63. § (3) bekezdését érintően - javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslat 1. § bevezető szövegének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 5. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslat 2. §-ának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 6. pontjában Erdős Norbert képviselő úr a törvényjavaslat 2. §-ában az Lt. 90. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 7. pontjában dr. Kékesi Tibor képviselő úr a törvényjavaslat 2. §-ában az Lt. 90. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (19) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 9. pontjában Hock Zoltán képviselő úr a törvényjavaslat 2. §-ában az Lt. 90. § (2) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 11. pontjában Hock Zoltán képviselő úr a törvényjavaslat 2. §-ában az Lt. 90. § (3) bekezdése helyébe új rendelkezést javasol. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 12. pontjában Erdős Norbert képviselő úr a törvényjavaslat 2. §-ában az Lt. 90. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 13. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslatot új 3. §-sal - az Lt. 91/A. § 22. pontját érintően - javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 14. pontjában az önkormányzati bizottság a törvényjavaslat 3. §-ának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. POLGÁR ILDIKÓ vezető főtanácsos (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen a kormány képviselőinek a segítségét.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló T/2759. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

3. napirendi pontunk a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló T/2759. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Üdvözlöm dr. Somogyi Andrea főosztályvezető asszonyt, a Pénzügyminisztérium munkatársát. A T/2759/12. számú ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában - amely összefügg a 2., 3. és 10. ajánlási pontokkal - Jauernik István, Balogh József, Ecsődi László és Papp József képviselő urak a törvényjavaslat 1. §-át új (1) bekezdéssel - a Kvtv. 4. § (6) bekezdését érintően - kiegészíteni, valamint a jelenlegi (1) bekezdés felvezető szövegének módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SOMOGYI ANDREA főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában dr. Répássy Róbert képviselő úr a törvényjavaslat 1. § (11) bekezdésének - a Kvtv. 97. §-át érintően - elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SOMOGYI ANDREA főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 5. pontjában Domokos László képviselő úr a törvényjavaslat 1. § (14) bekezdésének - a Kvtv. 5. számú melléklete 9. pontját érintően - elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SOMOGYI ANDREA főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (9) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 6. pontjában Jauernik István, Balogh József, Ecsődi László és Papp József képviselő urak a törvényjavaslat 1. § (16) bekezdésében a Kvtv. 5. számú melléklete 22. pontjának módosítását javasolják. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SOMOGYI ANDREA főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (12) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (7) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában - amely összefügg a 8. és 9. ajánlási pontokkal - Balogh József, Jauernik István, Ecsődi László és Papp József képviselő urak a törvényjavaslat 1. §-át új (25) bekezdéssel - a Kvtv. 8. számú melléklete IV. fejezet 1.3. pontját érintően - javasolják kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SOMOGYI ANDREA főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető asszony segítségét.

Egyebek

Utolsó napirendi pontunk az egyebek. Elképzelhető - ez a házbizottság ülésén fog eldőlni -, hogy a szünetben újabb bizottsági ülést kell tartanunk, mert megváltozik az ombudsmani intézmény felépítése, egy törvényjavaslat értelmében megszűnik az ombudsman általános helyettese. A házbizottság a mostani ülésén dönt arról, hogy mely bizottságok lesznek kijelölve. Nem egyeztettünk ugyan, de én ragaszkodtam ahhoz, hogy mi is tárgyaljuk ezt, mert ez a mi bizottságunkat is érinti.

Csizmár Gábor államtitkár úr megküldte a rehabilitációs járadékról szóló törvényjavaslathoz készült háttérszámítások összegzését. Képviselőtársaim ezt megkapták.

Van-e más kérdés, megjegyzés? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, megköszönöm a részvételt és az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 22 perc)

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc