EMBCB-15/2007.
(EMBCB-45/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2007. május 14-én, hétfőn, 16 órakor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k) *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló T/3045. számú törvényjavaslat, dr. Avarkeszi Dezső, Göndör István, Tóbiás József (MSZP), dr. Répássy Róbert (Fidesz), dr. Rubovszky György (KDNP), dr. Bőhm András, Gusztos Péter (SZDSZ) és Karsai Péter (MDF) képviselők önálló indítványa (általános vita, valamint a módosító javaslatok megvitatása) *

Dr. Avarkeszi Dezső elnök (Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság) tájékoztatója *

A kormány véleményének ismertetése *

Hozzászólások *

Dr. Avarkeszi Dezső elnök (Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság) válasza *

Szavazás *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3045. szám)
(Dr. Avarkeszi Dezső, Göndör István, Tóbiás József (MSZP), dr. Répássy Róbert (Fidesz), dr. Rubovszky György (KDNP), dr. Bőhm András, Gusztos Péter (SZDSZ) és Karsai Péter (MDF) képviselők önálló indítványa)
(Általános vita, valamint a módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz)
Fogarasiné Deák Valéria alelnök (MSZP)
Donáth László (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Teleki László (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz)
Varga József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Szászfalvi László (KDNP) Balog Zoltánnak (Fidesz)
Godó Lajos (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Nyakó István (MSZP) Tóth Gyulának (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP) Dr. Szabóné Müller Timeának (MSZP) megérkezéséig
Farkas Flórián (Fidesz) Bíró Ildikónak (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Varga Józsefnek (Fidesz)
Pettkó András (MDF) Ékes Ilonának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Avarkeszi Dezső, az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnöke
Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Listárné Nagy Éva főosztályvezető-helyettes (Országgyűlési Biztosok Hivatala)
Dr. Wolf Erzsébet hivatalvezető (Országgyűlési Biztosok Hivatala)
Víg Éva főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Márkus Ilona parlamenti titkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz-KDNP-frakció)
Nagy Bercel titkár (Fidesz-KDNP-frakció)
Kiss Karolina szakértő (MSZP-frakció)
Markó Judit gyakornok (Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar)


(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén. Bejelentem, hogy Szászfalvi Lászlót Balog Zoltán, Godó Lajost Lénárt László, Nyakó Istvánt Tóth Gyula, Wiener Györgyöt Szabóné Müller Timea, Farkas Flóriánt Bíró Ildikó, Semjén Zsoltot Varga József, Pettkó Andrást pedig Ékes Ilona helyettesíti. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslatot képviselőtársaim megkapták. Kinek van kérdése, észrevétele a napirendi javaslattal kapcsolatban? (Nincs jelentkező.) Ki fogadja el a napirendi javaslatot? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló T/3045. számú törvényjavaslat, dr. Avarkeszi Dezső, Göndör István, Tóbiás József (MSZP), dr. Répássy Róbert (Fidesz), dr. Rubovszky György (KDNP), dr. Bőhm András, Gusztos Péter (SZDSZ) és Karsai Péter (MDF) képviselők önálló indítványa (általános vita, valamint a módosító javaslatok megvitatása)

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz önálló képviselői módosító indítványt nyújtott be Avarkeszi Dezső, Göndör István, Tóbiás József, Répássy Róbert, Rubovszky György, Bőhm András, Gusztos Péter és Karsai Péter képviselő. A javaslat egységesíti az országgyűlési biztosok rendszerét, megszünteti a külön biztosi megjelöléseket és ezzel informálisan előkészíti a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa tisztség létrehozását.

Köszöntöm dr. Avarkeszi Dezső urat, az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnökét, valamint dr. Papp Imre szakállamtitkár urat. Először az előterjesztők képviseletében dr. Avarkeszi Dezső elnök úrnak adom meg a szót, hogy röviden ismertesse a képviselői önálló indítvány lényegét.

Dr. Avarkeszi Dezső elnök (Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság) tájékoztatója

DR. AVARKESZI DEZSŐ elnök (Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság): Én tulajdonképpen nem ebből a célból érkeztem, de ezt is nagyon szívesen megteszem. Mindenekelőtt szeretném jelezni - ez egyébként az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ülésén is bekerült a jegyzőkönyvbe -, hogy egy elírási hiba van a törvényjavaslat preambulumában. Természetesen nem a jövő nemzedék, hanem a jövő nemzedékek iránt érzett felelősségről van szó. Az indokolás ezt már helyesen tartalmazza. Az alkotmányügyi bizottság ülésén azt kértük, hogy kerüljön kijavításra ez a szöveg.

Ha már lehetőséget kaptam, szeretném elmondani, hogy korábban részben a köztársasági elnök úr, részben Szili Katalin házelnök asszony tett javaslatot a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa tisztség létrehozására. Az idén a Védegylet tett hasonló javaslatot, és a Védegylet kezdeményezésére egy ötpárti megbeszélés is támogatta ezt a javaslatot. Az elkészült törvényjavaslat jó néhány aggályt vetett fel. A köztársasági elnök úr ebben a hónapban jelölni fogja a nyáron lejáró mandátumú ombudsmanok utódjait, a jelenlegi szabályok szerint az országgyűlési biztosra, az általános helyettesre és a kisebbségi biztosra kell javaslatot tennie. Azért, hogy az általános helyettesi tisztségre elnök úrnak ne kelljen jelölnie, két szakaszban gondoltuk a törvényalkotást. A jelenlegi törvényjavaslat szüntetné meg az általános helyettes tisztségét és így lehetőség lenne arra, hogy az Országgyűlés szeptemberig létrehozza az új biztos, a jövő nemzedékek biztosának tisztségét, és akkor a köztársasági elnök úr az adatvédelmi biztossal egy időben jelölést tehetne az új biztos személyére is. Ezt a célt szolgálja a törvényjavaslat, amelyet ötpárti egyetértéssel és valamennyi képviselőcsoport egy vagy több képviselőjének az aláírásával a mai napon benyújtottunk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem államtitkár urat, hogy mi a kormány álláspontja.

A kormány véleményének ismertetése

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A kormány támogatja a törvényjavaslat elfogadását.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kíván hozzászólni? Donáth képviselő úr!

Hozzászólások

DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Kizárólag nyelvhelyességi problémákra hívnám fel a figyelmet. Ha már úgy alakult, hogy hozzá kell nyúlni, szeretném megjegyezni, hogy a "jövő nemzedék" helyett magyarul helyesebb a "leendő nemzedék" kifejezés, tudniillik a "jövő" szónak két értelme van. Ez azonban részletkérdés.

A következő észrevételem viszont nem részletkérdés. Azt olvashatjuk a preambulumban, hogy "...érzett felelősségtől vezérelve új intézményt kíván létrehozni...". Helyesen úgy hangoznék, kedves államtitkár úr, hogy "hoz létre". Utána pedig leegyszerűsíteném a mondatot, s az "és ennek előkészítése, az intézményi rendszer megújítása érdekében" kapcsolat helyett mindössze az "ezért" szót tenném be, és úgy szólna a mondat, hogy "ezért az intézményi rendszert megújítva a következő törvényt alkotja". Magyarul ez így hangzik. (Dr. Avarkeszi Dezső: Csak nem fedi a valóságot.) Ez a valóságnak baj, de mit jelent a valóság, kedves képviselőtársam.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, az előterjesztőnek adom meg a szót válaszadásra.

Dr. Avarkeszi Dezső elnök (Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság) válasza

DR. AVARKESZI DEZSŐ elnök (Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság): Azon lehet vitatkozni, hogy a "jövő nemzedékek országgyűlési biztosa" vagy hogy a "jövő nemzedékek iránt érzett felelősség" mennyire pontos, de ez már bekerült a köztudatba, ezért mi is ezt a kifejezést használjuk.

Képviselő úr tartalmi résszel kapcsolatos észrevételére a következőt szeretném válaszolni: ezzel a törvénnyel még nem hozzuk létre az új jogintézményt, azt valójában csak ősszel kívánjuk létrehozni. Ez még csak arra szolgál, hogy ahhoz a feltételeket megteremtsük. Ezért fogalmaztunk így.

Tisztelettel kérem a bizottságot, hogy ebben a formában támogassa a preambulumot és a törvényjavaslatot, azzal a pontosítással, amit a bevezetőmben elmondtam.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e még valaki hozzászólni? (Nincs jelentkező.) Ha nem, szavazni fogunk.

Szavazás

Ki támogatja a képviselői önálló indítványt a módosítással együtt? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság 18 igen szavazattal, egyhangúlag támogatja a képviselői önálló indítványt.

Köszönjük szépen az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnökének a megjelenést és a segítséget.

Egyebek

Az egyebekben van-e valakinek kérdése, megjegyzése? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, megköszönöm a részvételt és az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 22 perc)

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc