EMBCB-35/2007.
(EMBCB-65/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2007. október 17-én, szerdán, 13 óra 07 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermébe összehívott
és a napirend elfogadása nélkül véget ért üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

Döntés a tanácskozóképes bizottsági üléssé alakulásról *

Napirendi javaslat

  1. A 2006. október 23-i utcai eseményekkel kapcsolatos vizsgálatok értékelése
  2. Meghívottak:

    Dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke
    Dr. Kovács Tamás, legfőbb ügyész
    Dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter
    Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa
    Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos
    Dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa
    Lázár János, a Magyar Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke
    Dr. Bencze József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Országos Rendőr-főkapitányság
    Dr. Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány, Budapesti Rendőr-főkapitányság
    Laborcz Sándor vezérőrnagy, mb. főigazgató, Nemzetbiztonsági Hivatal
    Dr. Bitskey Botond hivatalvezető-helyettes, Köztársasági Elnöki Hivatal
    Dr. Gönczöl Katalin miniszteri főtanácsadó, a 2006. szeptemberi, októberi fővárosi eseményeket elemző szakértő munkacsoport elnöke
    Dr. Morvai Krisztina egyetemi docens ELTE ÁJTK, a Civil Jogász Bizottság társelnöke
    Dr. Völgyesi Miklós, a Civil Jogász Bizottság társelnöke
    Dr. Szöőr Anna, a Civil Jogász Bizottság tagja
    Dr. Kabódi Csaba, a Civil Jogász Bizottság tagja
    Dr. Juhász Imre, a Civil Jogász Bizottság tagja
    Dr. Horváth Attila, a Civil Jogász Bizottság tagja
    Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Civil Jogász Bizottság tagja, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvivője
    Dr. Fodor Márk igazgató, Amnesty International Magyarország
    Dr. Dénes Balázs elnök, Társaság a Szabadságjogokért
    Dr. Pardavi Márta társelnök, Magyar Helsinki Bizottság
    Dr. Kádár András társelnök, Magyar Helsinki Bizottság
    Kruchina Károly érintett

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke

Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke
Bíró Ildikó (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Varga József (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Pettkó András (MDF) Balog Zoltánnak (Fidesz)
Bíró Ildikó (Fidesz) megérkezéséig Ékes Ilonának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Kaposvári Bertalan elnökhelyettes, Legfelsőbb Bíróság
Dr. Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese, Legfőbb Ügyészség
Dr. Ihász Sándor fővárosi főügyész, Fővárosi Főügyészség
Dr. Falvai Zsolt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője
Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa
Dr. Dénes Balázs elnök, Társaság a Szabadságjogokért
Dr. Kádár András társelnök, Magyar Helsinki Bizottság
Dr. Gaudi-Nagy Tamás kuratóriumi ügyvezető, Nemzeti Jogvédő Alapítvány
Dr. Morvai Krisztina társelnök, Civil Jogász Bizottság
Kruchina Károly érintett
Kruchina Vince érintett

Megjelentek

Dr. Dávid Tamás ügyész, Legfőbb Ügyészség
Dr. Juhász Imre tag, Civil Jogász Bizottság
Dr. Wolff Erzsébet hivatalvezető, Országgyűlési Biztosok Hivatala

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén, és mielőtt a határozatképességet megállapítanánk, illetve a napirendet megszavaznánk, az alelnök úrtól szót kérek napirend előtti felszólalásra.

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ alelnök (KDNP): Tisztelt Bizottság! Megadom a szót az elnök úrnak napirend előtti hozzászóláshoz.

BALOG ZOLTÁN elnök (Fidesz): Köszönöm szépen. Ez az eljárás rendje, tehát ez a talán kicsit furcsának tűnő bevezető arról szól, hogy nyilvánvalóan látjuk, hogy a tanácskozóképességünk ugyan megvan, de a határozatképességünk nincs meg, miután szocialista és SZDSZ-es képviselőtársaink anélkül, hogy erről nekünk bármifajta hivatalos értesítést adtak volna, a sajtó útján - az SZDSZ még ezt sem tette meg - közölték, hogy nem tudnak, illetve nem kívánnak részt venni ezen az ülésen.

Azt szeretném elmondani mindenkinek, nagyon sajnálatos dolognak tartom, hogy írásban idén szeptember 1-jén kezdeményeztem, hogy október 23-a egyéves évfordulójához közeledve tartsunk egy olyan bizottsági ülést, ahol áttekintjük azt, hogy mi is történt az elmúlt egy évben a vizsgálatok, az ügyek, a civilek, a rendőrök, a szakmai, politikai, erkölcsi felelősség megállapításában tett lépések ügyében. Erre a - mondom - szeptember 1-jei írásbeli kezdeményezésemre a mai napig nem kaptam konkrét és határozott választ, sem arról, hogy támogatják ezt az ülést, sem arról, hogy nem. Magam azt is felvetettem a legutóbbi bizottsági ülésen, egy héttel ezelőtt, hogy adjunk ki egy közös nyilatkozatot, kormánypárti és ellenzéki képviselők, amelyben az emberi jogi bizottság felhív mindenkit, aki ünnepelni, demonstrálni kíván, vagy rendőrként intézkedni köteles, hogy ünnepeljünk méltóságteljesen, és kerüljük az erőszakot, és mindenki tartsa be a törvényeket és tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Erre a megkeresésre sem kaptunk választ.

Tehát ezt nagyon szomorú fejleménynek tartom, és azt látom, hogy ebben van egy olyan tendencia, amelyet nekem Takács Albert miniszter úr levele is megerősít, hogy az emberi jogok kérdésében a kormánynak tennivalója van, mert úgy látszik, hogy vannak olyan hiányosságok, amelyekről nem szívesen beszélnek. A miniszter úr azt írja nekem, hogy miután őt az MTI arról tájékoztatta, hogy a szocialista képviselők nem vesznek részt a mai ülésen, ezért ő úgy gondolja, hogy nem áll módjában biztosítani a tárca részvételét. Felhívom a miniszter úr figyelmét, aki azért mégis hat évig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a helyettese volt, hogy nem az MSZP-frakciónak tartozik beszámolási kötelezettséggel, hanem az Országgyűlésnek, és a Házszabály 70. §-ának (2) bekezdése értelmében a bizottság ülése tanácskozóképes, amennyiben a tagok egyharmada megjelent.

Ezért javasolom, hogy alakuljunk át tanácskozóképes üléssé, és azokat, akik meghívásunkat elfogadták - elsősorban is Kaposvári Bertalan úr, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesét, Belovics Ervin urat, a legfőbb ügyész helyettesét, és a az ügyészség képviselőit, valamint az országgyűlési biztos urat, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát - hallgassuk meg arról, hogy milyen beszámolnivalójuk van az elmúlt egy esztendőről. Üdvözlöm az emberi jogi szervezetek képviselőit is. Azt gondolom, az is hasznos lesz, ha ők maguk beszámolnak a saját tapasztalataikról. Üdvözlöm a Civil Jogász Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Nemzeti Jogvédő Alapítvány képviseletében megjelent vendégeket is.

Úgy gondolom, és ez lenne az utolsó dolog, amit szeretnék közölni, hogy megdöbbentőnek és szomorúnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés a tavaly őszi események ügyében egyetlen határozatot hozott, és nem fogják kitalálni, hogy melyik ez a határozat. Ez a határozat arról szól, hogy elítélik Balog Zoltánt, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnökét azért, mert az egyetlen határozatképes együttes ülésen, a rendészeti, a nemzetbiztonsági és az emberi jogi bizottság fél kettőkor kezdődő ülésén - miután fél hatig nem tudott megszólalni az ellenzék - fél hatkor szót adott Deutsch Tamásnak, aki nem tagja egyik bizottságnak sem, de mint képviselő részt vehet az ülésen. Csak meg kellett volna szavaztatni erről a bizottságot, hogy szót adjak-e neki, ezt én nem tettem meg, és - nyilván kárhozatra méltóan - szót adtam Deutsch Tamásnak. Ez az egyetlen határozat, amelyet az Országgyűlés elfogadott a kormánypárti többséggel.

Úgy gondolom, ez az alkotmányosság és a demokrácia szégyene, hogy nem vagyunk képesek együtt gondolkodni ezekről az ügyekről. Nem vezet semmifajta aktuálpolitikai szándék ebben az ügyben, de azt gondolom, ez kötelessége minden ország országgyűlésének, ahol olyan dolgok történnek, amelyek tavaly ősszel történtek. Ezért nem is minősítem most ezeket az ügyeket, mert minden részére kiterjedhet a vizsgálat, azt gondolom, mindenkinek a politikai felelősségére, még az ellenzék politikai felelősségére is. Csak éppen ahhoz folytatni kell a vizsgálatokat, és a parlamenti képviselőkőnek el kell végezni a munkájukat. Sajnos, hogy ez tendencia, azt abból is látjuk, ahogyan az augusztus 20-i tragédia kivizsgálása megtörtént - illetve nem történt meg -, aztán a Nemzetbiztonsági Hivatal ügyei, akik újságírókat zaklatnak, és így tovább. Sorolhatnám tovább azokat az ügyeket, amelyek arról szólnak, hogy az emberi jogok és a szabadságjogok ma védelemre szorulnak Magyarországon. Azt kérem mindenkitől, hogy félretéve azt a fajta szembenállást, amely egyébként a dolog természetéből következően a kormánypártok és az ellenzéki pártok viszonyát jellemzi Magyarországon, fordítsunk erre nagyobb figyelmet, és azoknak, akik képesek túltenni magukat azon, hogy ideológiai és egyéb ügyekben természetesen nem értünk egyet, mégis partnerek abban, hogy az emberi jogok ügyét felemeljük, és megpróbáljuk védeni, azoknak pedig külön köszönöm ezt a készséget.

Döntés a tanácskozóképes bizottsági üléssé alakulásról

Tehát a napirend előtti felszólalásom végén azt kérem, hogy tanácskozóképes testületté alakuljunk, ehhez a bizottsági tagok egyharmadának jelenlétére van szükség. 19 tagú a bizottság, az egyharmad ezek után 7 főt jelent. Tehát kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki támogatja azt a javaslatomat, hogy tanácskozóképes bizottsági üléssé alakuljunk. Kérem, szavazzunk! (Szavazás.) A helyettesítésekkel ez egyértelműen 9 szavazat. Tehát a tanácskozóképességhez szükséges létszám jelen van. Magam Pettkó András képviselő úr helyett szavaztam, aki írásban megbízott azzal, hogy helyettesítsem, és kért, hogy közöljem a bizottsággal, hogy mint az MDF képviselője, nem politikai, hanem technikai okokból van távol, mert előre megszervezett programja volt.

(Az ülés végének időpontja:13 óra 17 perc. -

Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ellenzéki tagjai
a továbbiakban informális tanácskozáson folytatták
munkájukat, amelyről külön dokumentum készült.)

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia és Ulrich Ferencné