EMBCB-1/2008.
(EMBCB-81/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2008. február 5-én, kedden, 13.00 órakor
a Képviselői Irodaház 528. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjainak jelölésére vonatkozó javaslatról *

Az elnök előterjesztése *

Szavazás *

Egyebek *

Pettkó András (MDF) képviselő felvetése a civil szférát érintő javaslatok bizottsági tárgyalása kapcsán *

 

 

Napirendi javaslat

1. Döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjainak jelölésére vonatkozó javaslatról

Előterjesztő: Balog Zoltán elnök

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke
Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke
Godó Lajos (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Varga József (Fidesz)
Pettkó András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Donáth László (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP)
Nyakó István (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Teleki László (MSZP) dr. Szabóné Müller Timeának (MSZP)
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) Balog Zoltánnak (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Szászfalvi Lászlónak (KDNP)

Meghívottak részéről

Megjelent

Dr. Piros Attila szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 10 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén. Több jelzést kaptunk, hogy alig várták a bizottság tagjai, hogy végre találkozzunk (Derültség.), mind ellenzéki, mind kormánypárti oldalról.

Kérem, hogy a helyettesítéseket a szokott rend szerint jelezzük. Donáth képviselő urat Fogarasiné Deák Valéria helyettesíti, Nyakó képviselő urat Lénárt László, Teleki képviselő urat Müller Timea, Fazekas képviselő urat Balog Zoltán, Semjén képviselő urat pedig Szászfalvi László. Megállapítom, hogy a helyettesítésekkel határozatképesek vagyunk.

A napirend elfogadása

Mindenki megkapta a napirendi javaslatot. Kérdezem, van-e a napirenddel kapcsolatban változtatási kérés, javaslat vagy kérdés. (Nincs ilyen jelzés.) Amennyiben nincs, kérem, fogadjuk el a napirendet, szavazzunk! (Szavazás.) A bizottság 19 igen szavazattal a napirendet elfogadta.

Döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjainak jelölésére vonatkozó javaslatról

Az elnök előterjesztése

Az 1. napirendi pontunk: döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjainak jelölésére vonatkozó javaslatról.

Tisztelettel köszöntöm Piros Attila államtitkár urat a szakminisztérium képviseletében. Jelezte, hogy amennyiben kérdés van a törvény szövegével, végrehajtásával kapcsolatban, szívesen áll rendelkezésre.

Tudják képviselőtársaink, hogy hosszas egyeztetés után és az Ügyvédi Kamara elnöke nyilatkozatának beszerzése után - hiszen az ügyvédek összeférhetetlenségével kapcsolatban mindenfajta szakmai vitákat folytattunk, amelyeket nem tudtunk eldönteni; Bánáti elnök úr levélben tájékoztatott bennünket arról, hogy az ő felfogásában az Ügyvédi Kamara szabályai szerint és a törvény értelmezése szerint nem összeférhetetlen az ügyvédi praxis folytatása a független rendészeti panasztestületi tagsággal -, ezek után megszületett az öt személyi javaslat, az életrajzok minden képviselő kezében ott vannak.

Annyit talán, mielőtt a vitát, megbeszélést elkezdjük - amennyiben sor kerül ilyenre -, hogy a következő a menete ennek a javaslatnak. Holnap lesz a rendészeti bizottság ülése, ahol ugyanez az öt jelölt kerül beterjesztésre. Amennyiben ők is elfogadják, akkor a két bizottsági elnök aláírásával ezek a határozatok eljutnak még a holnapi nap folyamán Szili Katalin elnök asszonyhoz, aki elindítja a nemzetbiztonsági átvilágítást. Amikor ez az átvilágítás lezárul, akkor van lehetőség arra, hogy az Országgyűlés elé terjessze a személyi javaslatokat, amelyről kétharmados többséggel, listán dönt az Országgyűlés. Annyit tettünk még meg, ami a bizottságok feladata, hogy a jelöltektől egyoldalú jognyilatkozatot szereztünk be arról, hogy ismerik a törvényt, és tudomásuk szerint nem áll fenn összeférhetetlenség személyükre nézve, illetve vállalják a jelölést.

Úgy gondoltuk, alelnök asszonnyal és a másik bizottság kormánypárti alelnökével, Gál Zoltán képviselő úrral egyeztetve, hogy mindaddig nem publikus a jelöltek személye, amíg a nemzetbiztonsági átvilágítás nem történt meg. Lehet, hogy ez ki fog szivárogni, de azért nem hívtuk meg őket ide, mert úgy gondoltuk, legyen meg először az átvilágítás, és attól kezdve válhatnak az Országgyűlés hivatalos jelöltjeivé.

Amennyiben kérdés, hozzászólás, megjegyzés vagy bármilyen észrevétel van az előterjesztéssel kapcsolatban, kérem, jelezzék. Olvasom a neveket: dr. Féja András, Fráterné dr. Ferenczy Nóra, dr. Kádár András Kristóf, dr. Kaltenbach Jenő és dr. Juhász Imre a jelöltek. A törvény nem beszél a jelölési folyamatról, éppen ezért mi sem beszélünk arról, hogy pártjelöltek vannak, hanem szakmai jelöltek vannak. Szerintem nem érdeke a testületnek sem és nekünk sem, hogy bárki ezeket az embereket pártjelöltekként beazonosítsa, mert a munka hitelessége csorbulna. Nem is úgy értik magukat, és bízunk benne, hogy a testület autonóm módon, a törvény szellemében fog működni.

A testület a működési rendjéről, szervezeti és működési szabályzatáról maga dönt a költségvetési kereteken belül; elhelyezéséről az Országgyűlés Hivatala gondoskodik. Gondolom - és ezt a jegyzőkönyv számára is mondom -, lesz bennük majd annyi bölcsesség, hogy azt a legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező jogvédőt fogják majd elnöknek választani, aki alkalmas erre a tisztségre, de ez is az ő hatáskörük, tehát ők maguk döntik el, hogy milyen szervezeti formában működnek. Egyedül az elnök megválasztását írja elő a törvény mint kötelességüket, és ettől kezdve ők döntik el, hogy milyen formában működnek majd, természetesen a törvény előírásainak megfelelően.

Most tehát szabad a pálya, lehet kérdezni, nyilatkozni. (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nincs hozzászólás, megkérdezem főtanácsadó asszonyt, hogy ezek szerint megvannak ezek a nyilatkozatok.

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Igen.

ELNÖK: Nem osztottuk ki, mert fölösleges, de megvannak. És szavazhatunk az öt névről együtt, vagy pedig külön-külön?

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Az Országgyűlés is egyben fog szavazni.

Szavazás

ELNÖK: Igen, az Országgyűlés is egyben szavaz.

Akkor tehát az előbb felsorolt öt névvel kapcsolatban kérdezem, hogy a bizottság tagjai közül ki az, aki támogatja ezt az ötös jelölést. (Szavazás.) Nemmel ki szavaz? (0) Tartózkodás? (0) Megállapítom, hogy az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága 19 igen szavazattal támogatta a jelölteket. Ezt tehát holnap az Országgyűlés elnökének tudomására hozzuk.

Egyebek

A következő napirendi pontunk: egyebek. Van-e valakinek kérése, óhaja, sóhaja? Pettkó képviselő úré a szó.

Pettkó András (MDF) felvetése a civil szférát érintő javaslatok bizottsági tárgyalása kapcsán

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Arra szeretném kérni a bizottság vezetését, hiszen vannak benne ellenzéki és kormánypárti képviselők is, hogy amennyiben akár a kormány, akár bármelyik frakció részéről történik ilyen - gondolok itt a KDNP-frakcióra, amelyik nyújtott be civil javaslatot, vagy pedig az MDF-frakció, amelyik ezt most is megtette, de az SZDSZ-frakciónak is van egyszázalékos javaslata -, érjük el, hogy a civileket érintő törvénymódosítások első helyen kijelölt bizottságként a mi bizottságunkhoz kerüljenek. Hiszen ebben a bizottságban ülnek azok az emberek, akik a pártokon belül is tartják a kapcsolatot a civil szervezetekkel, mi vagyunk azok, akik a 386 képviselő közül a legjobban ismerjük a bizottsági munkánk kapcsán is a civil szférát.

Én tehát azt szeretném, azt kérem és javaslom, hogy próbáljuk meg bizottsági szinten érvényesíteni ezt az alapelvet. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Alelnök asszony?

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Én egyetértek Pettkó képviselő úrral. Ahol az eddigi gyakorlat nem felelt meg ennek, az leginkább az egyszázalékos törvény volt, mert azt, úgymond, adótörvénynek veszi a Ház, és a költségvetési bizottsághoz sorolják. Ha tehát evidenciaként hangzana el netán, hogy ez adótörvény, akkor mi mondhatjuk azt, hogy természetesen a költségvetési bizottsággal együttműködve, de úgy gondoljuk, hogy legalább, sőt inkább a civil szervezeteket érintő szakmai kérdés, mintsem adókérdés.

Úgyhogy én is támogatom ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyéb hozzászólás? Pettkó képviselő úr!

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Sikerült a Bizottsági Főosztállyal megértetnem, hogy annak idején, amikor az egyszázalékos törvényt az Országgyűlés tárgyalta, akkor még nem volt civil bizottság, tehát egyértelműen azért került a másik bizottsághoz első helyen kijelölt bizottságként. Ma már, az előző ciklusban és a mostani ciklusban is van olyan bizottság, amelyik a civilekkel foglalkozik, ezért kell szerintem ezt az alapelvet átértékelni és érvényesíteni. Egyébként volt már más javaslat is, amelyik a civileket érinti, és nem ez a bizottság tárgyalta, nekem volt már olyan javaslatom, amelyik a költségvetési bizottsághoz került.

Ez nekünk, bizottsági tagoknak is a feladatunk és a felelősségünk, hogy odafigyeljünk ezekre a benyújtott törvényjavaslatokra. A bizottságból valaki mindig részt vesz, legtöbbször az elnök úr, a bizottsági elnöki értekezleten, szerintem ezt ott, ha elég határozottak vagyunk, tudjuk érvényesíteni. Tudom, hogy a bizottságokban mindig van vita, hogy mit kell a bizottságnak tárgyalni, melyek azok a javaslatok, amelyeket meg kell tárgyalni, ezt főleg a kormánypárti képviselőtársaink vetik föl többször. Számomra viszont mindenben, ami a civilekkel foglalkozik, fontos, hogy mi legyünk az első helyen kijelölt bizottság.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Egyéb hozzászólás? (Nincs ilyen jelzés.)

Annyit hozzátennék ehhez, hogy azért van egy jogi menete ennek a dolognak. Ez úgy néz ki, hogy a főosztály tesz egy javaslatot, nyilván szakmai javaslatot, amelyben automatikusan például minden egyszázalékos törvény természetesen a pénzügyi bizottsághoz kerül. Amennyiben ezen változtatni akarunk, első körben a bizottsági elnököknek kell megegyezni erről, tehát le kell mondania a jelenlegi pénzügyi bizottsági elnöknek arról, hogy ők első helyen ragaszkodnak ehhez vagy nem. Erre már volt példa, hogy működtettük a pártközi egyeztetést, és lemondott a pénzügyi bizottság elnöke arról, hogy ők tárgyalják első helyen. Amennyiben nem sikerül megegyezni, akkor dönt a bizottsági elnöki értekezlet. Ha ott sem sikerül megegyezni, akkor meg dönt az aktuális levezető elnöke a bizottsági elnöki értekezletnek. Csak mondjuk, ezt többször eljátszani kicsit komikus, ha nem tud az ember első körben megegyezni.

Én tehát azt kérem, hogy senki se a Bizottsági Főosztályon nyomuljon, hanem a mi titkárságunkon keresztül. Ez az elnöknek az alelnökökkel egyeztetve - ezt eddig is igyekeztünk betartani - a lehetősége és a kötelessége, hogy egy-egy törvényt kikérjen. Az lenne a képviselők feladata, hogy figyeljék azokat a törvényeket, amelyek valamilyen módon fontosak és nem egyértelműek, hogy hozzánk tartoznak, és akkor én ígérhetem, hogy nem lesz olyan képviselői kérés, amelyet ne teljesítenénk, mert az az érdekünk, hogy mindenki tudjon dolgozni, tudja a saját témáját vinni. Miközben persze van egy ilyen tendencia valóban, hogy próbálunk odafigyelni arra, hogy olyan mennyiségű törvény ne érkezzen be, ahol sajnos a végeredmény úgyis az, hogy csak formálisan tárgyaljuk, nem is beszélünk róla, csak szavazunk, mert egyszerűen nem bírjuk kapacitással a dolgot. Erre tehát azt tudom ígérni, hogy alelnök asszonnyal a jövő félévben kicsit jobban oda fogunk figyelni, hogy semmi olyan ne kerüljön elénk, amiről igazából már szakmai vitát nem tudunk folytatni, mert egyszerűen túl sok a törvényjavaslat. S akkor talán a bizottságnak is lesz lehetősége arra, ezt viszont kérném is, hogy a felszabaduló kapacitásból fordítsunk arra, hogy valami olyan dolgot csináljunk együtt mint bizottság, a múlt félévben erre egyáltalán nem került sor, ami bennünket kicsit a nyilvánosság előtt is és a szakmai munkánkban is hitelesít. Van egy csomó olyan kurrens politikai, közéleti, szakmai téma, amelyben szerintem nekünk meg kellene nyilatkozni, tartani kellene kihelyezett ülést, meghallgatni olyan embereket, olyan konzultációkat szervezni, ami nem feltétlenül a törvénykezési munkából következik. Ezekről fogunk egyeztetni, és várjuk a konkrét javaslatokat, és igyekszünk ilyen dolgokat tenni. Szerintem jó lenne, ha ebben az ülésszakban erre sor kerülhetne.

Még egy figyelemfölhívás: a kisebbségi szervezetek számára a pályázatok ki vannak írva, 110 millió forint értékben, február 15-e a határidő. Tehát lehet mozgatni a szervezeteket, lehet bátorítani őket, adatlapokat lehet kérni. Február 15-éig lehet benyújtani, utána megalakul a szokásos formában erre az albizottság.

Van-e még kérdés, hozzászólás, kérés, óhaj? (Nincs ilyen jelzés.) Nincs.

Az ülést bezárom. Köszönjük szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 25 perc)

 

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea