EMBCB-2/2008.
(EMBCB-82/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2008. február 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k) *

Elnöki megnyitó *

Döntés a napirend módosításáról *

A napirend elfogadása *

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésén elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény (T/4221/334. szám) *

Dr. Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium) tájékoztatója *

A módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

Napirendi javaslat

1. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésén elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény

(A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/4221/334. számon került iktatásra)

2. Az ingatlanokkal, bérlakásokkal kapcsolatban feltárt visszaélések megakadályozásához, az úgynevezett lakásmaffia-tevékenység visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló 53/2005.(VI.4.) OGY-határozatban megjelölt feladatok teljesítéséről szóló beszámoló (J/2482. szám)

(Általános vita)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Fogarasiné Deák Valéria alelnök (MSZP)

Szászfalvi László alelnök (KDNP)

Donáth László (MSZP)

Godó Lajos (MSZP)

Lénárt László (MSZP)

Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)

Teleki László (MSZP)

Tóth Gyula (MSZP)

Farkas Flórián (Fidesz)

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)

Varga József (Fidesz)

Dr. Semjén Zsolt (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Balog Zoltán (Fidesz) Szászfalvi Lászlónak (KDNP)
Donáth László (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP) megérkezéséig
Nyakó István (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ) Teleki Lászlónak (MSZP)
Bíró Ildikó (Fidesz) Farkas Flóriánnak (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Pettkó András (MDF) dr. Fazekas Sándornak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 36 perc)

Elnöki megnyitó

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel üdvözlöm képviselőtársaimat, alelnök urat és kedves vendégeinket. Az ülést megnyitom. Balog Zoltán elnök úr bizottsági elnöki értekezleten van - ahol fontos döntéseket hoznak -, ezért megkért arra, hogy a mai bizottsági ülést én vezessem.

Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Bejelentem, hogy Balog Zoltánt Szászfalvi László, Donáth Lászlót Fogarasiné Deák Valéria, Nyakó Istvánt Godó Lajos, Wiener Györgyöt Lénárt László, Gusztos Pétert Teleki László, Bíró Ildikót Farkas Flórián, Ékes Ilonát Fazekas Sándor, Pettkó Andrást pedig Varga József helyettesíti.

Döntés a napirend módosításáról

A napirendi javaslatot a bizottsági tagok megkapták. Egy módosító javaslatom van, annak a megállapodásnak az alapján, amit Balog Zoltán bizottsági elnök úr a múlt héten a bizottsági ülésen említett, hogy próbáljunk meg profilt tisztítani a bizottságban és lehetőség szerint csak azokat a törvényjavaslatokat és egyéb irományokat tárgyalni, amelyek szorosan kapcsolódnak a bizottság munkájához. Ezzel kapcsolatban némi házszabálybeli vita és polémia van, mert nemcsak előre-, hanem visszamenőleg is vannak olyan témák, amiket a bizottságnak kijelöltek. Volt már arra precedens, hogy kijelölt törvényjavaslatot nem tárgyaltunk és ennek különösebb következménye nem volt. Ezzel együtt azt javaslom, hogy csak az 1. és a 3. napirendi pontot tárgyaljuk meg, a 2. napirendi pontot ne.

A napirend elfogadása

Ezzel a módosítással terjesztem a napirendet a bizottság elé. Van-e valakinek kérdése, megjegyzése? (Nincs jelentkező.)

Ki támogatja az általam javasolt módosítással a napirendet? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság többsége a napirendi javaslatot elfogadta; az ellenzéki képviselők nem szavaztak.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésén elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény (T/4221/334. szám)

Az 1. napirendi pontunk a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. december 17-ei ülésén elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény újratárgyalása. Két feladatunk van, egyrészt a köztársasági elnök úr átiratát kell megvitatnunk és ezzel kapcsolatban a kormány álláspontját meghallgatnunk, másrészt a módosító javaslatokat kell megtárgyalnunk.

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Szeretném bejelenteni, hogy Nagy Kálmán és Soltész Miklós képviselő urak a 18. pontban szereplő módosító javaslatukat visszavonták.

ELNÖK: Köszönöm szépen, a módosító javaslatok tárgyalásánál ezt figyelembe fogjuk venni.

Tisztelettel üdvözlöm dr. Schlammadinger József főosztályvezető urat az Egészségügyi Minisztériumból és átadom neki a szót.

Dr. Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium) tájékoztatója

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Tisztelt Elnök Asszony! Köztársasági elnök úr levelét természetesen mi magunk is tanulmányoztuk és az ez ügyben tett nyilatkozatait figyelemmel végighallgattuk. Többek között ebből is adódik egy olyan javaslatsor előkészítésében való aktív közreműködésünk, amit a bizottság előtt fekvő ajánlás tartalmaz. A köztársasági elnök úr levelében foglaltakra a kormány kimerítő választ kíván adni ezeknek a módosító javaslatoknak a plenáris ülésen való támogatásával is.

Igyekeztünk a köztársasági elnök úr súlyponti felvetéseire koncentrálni. Ebből adódnak azok a koncepcionális kérdéseket is érintő módosító javaslatok, amelyek messze túlmutatnak azon a körön, amit tisztán technikainak lehetne tekinteni. Olyan módosító javaslatokkal találkozhatnak a képviselők, amelyek megerősítik a társadalombiztosításnak a nemzeti kockázatközösségen alapuló elvét; ezekkel a javaslatokkal kezdődik az ajánlási sor. Olyan javaslatokat is támogat a kormány, amelyeket köztársasági elnök úr az Országos Kockázatkezelési Alap kapcsán megfogalmazott, amelyek arra irányulnak, hogy a Kockázatkezelési Alap ne üres, kitöltetlen biankó csekk legyen a parlament számára, hanem olyan alapvető ellátások kerüljenek bele törvényi garanciákkal, amelyek a képviselők szükség szerinti konszenzusát is bírják. Ezért támogat a kormány olyan módosító indítványokat is, amelyek az OKA tartalmának meghatározását törvényhozási tárgykörré teszik. Ilyen ajánlási pontokkal is fognak a tisztelt képviselők találkozni. Ezenkívül minden olyan módosító indítványt támogatunk, amelyek az ellátás folyamatosságát lesznek hivatottak biztosítani. Így például a 23. ajánlási pontban szereplő javaslatot, amely meghatározza a biztosító terhére igénybe vehető szolgáltatás pontos körét azokban az esetekben is, amikor szakmai, illetve vizsgálati vagy finanszírozási protokollok nem állnak rendelkezésre. A fejkvóta kérdésében is igyekeztünk rendet teremteni. Összegezve: minden olyan módosító indítványt támogatunk, amelyek a köztársasági elnök úr leveléből pontosan lebonthatók voltak. Ahogy az ajánlási pontokon végighaladunk, a vita során nyilvánvalóvá fog válni, hogy melyek ezek a pontok.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az eddigiekkel kapcsolatban kinek van kérdése, észrevétele? (Nincs jelentkező.)

Bizottsági szakértőnk véleménye szerint ha a módosító javaslatokról szavazunk, akkor arról, ami a kormány álláspontja általában a köztársasági elnök úr átiratával kapcsolatban, nem kell szavaznunk. Mi erről főtanácsadó asszony véleménye?

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Ettől eltérő volt eddig a bizottsági gyakorlat.

ELNÖK: Akkor talán szerencsésebb, ha szavazunk.

Tisztelettel kérdezem, hogy a kormánynak, mint a törvényjavaslat előterjesztőjének az átirattal kapcsolatos álláspontját és az arról szóló beszámolót ki fogadja el. (10) Ki nem fogadja el? (0) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság a beszámolót 10 igen szavazattal elfogadta; az ellenzéki képviselők nem szavaztak.

A módosító javaslatok megvitatása

Ezek után áttérünk a módosító javaslatok megtárgyalására. A kormány álláspontját ebben az esetben is Schlammadinger József főosztályvezető úr fogja ismertetni. A T/4221/350. számú ajánlásból dolgozunk és csak azokat a módosító javaslatokat vitatjuk meg, amelyek a bizottság hatáskörébe tartoznak.

Az ajánlás 1. pontjában dr. Csáky András a ki nem hirdetett törvény preambuluma felvezető szövegének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja. A 3. pontot támogatjuk és a kettő nem fér egymással össze.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 2. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény preambuluma felvezető szövegének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja. Ez is az egyik érdemi reakció a köztársasági elnök úr levelére.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény preambulumát új szövegrésszel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja. Ez az egyik legmarkánsabb javaslat, amely rögzíti a több pénztári rendszerrel dolgozó egybiztosítós modell elvét.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában dr. Csáky András a ki nem hirdetett törvényt új 1. §-sal és azt megelőző alcímmel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (0) Ki nem támogatja? (10) Megállapítom, hogy a javaslat egyharmados támogatást sem kapott.

Az ajánlás 6. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 2. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 2. § (6) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 8. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 3. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja a feladat pontos meghatározását az egészségbiztosítási szolgáltatásban.

ELNÖK: Ez is megfelel a köztársasági elnök úr átiratának. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 10. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 25. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 13. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 45. § (7) bekezdésének módosítását, (8)-(11) bekezdéseinek elhagyását, új (9) bekezdéssel történő kiegészítését, valamint (13) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 14. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 46. §-át új (9) bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 15. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 47. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja. Ez technikai javítás.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 16. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 47. § (3)-(6) bekezdéseinek módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 18. pontjában szereplő javaslatot előterjesztői visszavonták.

Az ajánlás 23. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 59. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 24. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 62. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 26. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 76. § (1)-(3) bekezdéseinek módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 31. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 96. § (1) bekezdésének szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 35. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 133. §-át új (3) és (4) bekezdéssel - az Ebftv. 3. § (1)-(2) bekezdését érintően - javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 43. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 162. és 163. §-ai helyébe új rendelkezések felvételét javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 44. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 164. §-a helyébe új rendelkezések felvételét javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 46. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 166. §-ának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 48. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 168. §-ának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 49. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 169. §-ának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 53. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 172. § (1) bekezdése q) pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 54. pontjában az Egészségügyi bizottság a ki nem hirdetett törvény 172. § (1) bekezdés t) pontjának módosítását, egyúttal új y)-z) pontokkal történő kiegészítését javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető úr segítségét.

Egyebek

Az egyebekben van-e valakinek bármilyen kérdése, észrevétele, bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs.

A bizottság ülését bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 58 perc)

 

 

Fogarasiné Deák Valéria
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc