EMBCB-18/2008.
(EMBCB-98/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2008. május 20-án, kedden, 13 órakor
a Képviselői Irodaház V/528. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Jelen vannak*

Elnöki megnyitó*

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
*

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
*

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
*

Az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5587. szám)
(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
*




Napirendi javaslat

  1. Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám, új/átdolgozott változat a T/5393. szám helyett)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  3. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  4. A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  5. Az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5587. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
  6. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke
Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke
Donáth László (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Nyakó István (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Tímea (MSZP)
Teleki László (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Ékes Ilona (Fidesz)
Farkas Flórián (Fidesz)
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Varga József (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP)
Pettkó András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Godó Lajos (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Nyakó István (MSZP) Teleki Lászlónak (MSZP) - megérkezéséig
Farkas Flórián (Fidesz) dr. Fazekas Sándornak (Fidesz) - megérkezéséig
Varga József (Fidesz) Ékes Ilonának (Fidesz) - megérkezéséig
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Szászfalvi Lászlónak (KDNP) - megérkezéséig
Pettkó András (MDF) Balog Zoltánnak (Fidesz) - megérkezéséig

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Hegedűs Márta Anikó osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Simon Istvánné főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Dr. Horváth Sándor főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


Jelen vannak

Bártfai Judit vezető tanácsos, Európai Uniós Jogi Főosztály (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Köncse Tamásné szakértő (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Jármai Péter fogalmazó (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Elek Márton fogalmazó (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz)
Tabajdi Anita szakértő (MSZP)
Molnár András szakértő (MDF)
Dr. Ábrahám Edit tanácsos (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Csák Andrea főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Solymosi Gabriella parlamenti titkár (Oktatási és Kulturális Minisztérium)





(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén. Megállapítom, hogy a helyettesítésekkel a bizottság határozatképes. Kérem, hogy mondjuk be a helyettesítéseket! Godó képviselő urat Lénárt László helyettesíti, Nyakó képviselő urat Teleki László. Szabóné Müller Tímea itt van, Tóth Gyula itt van, Wiener képviselő úr itt van. Gusztos képviselő úrtól nem tudom, hogy van-e írásbeli meghatalmazás. (Jelzésre:) Nincs, akkor ő nincs jelen. Ékes Ilona (Ékes Ilona: Itt vagyok!) igen, Farkas Flórián, szerintem ő fog jönni, de akkor addig megkérjük Fazekas képviselő urat, hogy Farkas Flóriánt helyettesítse, Varga képviselő urat pedig Ékes Ilona helyettesíti. Semjén képviselő úr is fog később érkezni, de addig Szászfalvi alelnök úr, Pettkó képviselő úr helyettesítését pedig én vállalom. Köszönöm szépen.

A napirendi javaslatot kézhez kapták képviselőtársaim. Van-e hozzáfűznivaló? (Jelentkezésre:) Donáth képviselő úr!

DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Én csak szót szeretnék kérni napirend előtt, nem azt kiegészítendő, ami a listán szerepel, hanem azt megelőzendő.

ELNÖK: Fogadjuk el a napirendet, és utána Donáth képviselő úré a szó.

Az 1. napirendi pontot javaslom, hogy tegyük át hétfőre, mert még be lehet adni az ülés végéig a módosítókat, tehát arról jövő hétfőn fogunk tudni szavazni. 2-6-ig ki az, aki elfogadja? (Szavazás.) 18 igen szavazattal egyhangúlag elfogadtuk.

Donáth képviselő úré a szó.

DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Bizottsági Tagok! Nem örömömben szólalok meg. Miképpen a hét végi Népszabadság egyik híre ezt közzétette, Balog Zoltán elnök úr a közelmúltban a Magyar Szemle 3-4. számában egy nagyon terjedelmes, hosszú interjút adott, amelyet azonban mindenkinek szíves figyelmébe ajánlok, hogy olvassa el és gondolkodjék el rajta. Én nemcsak ezt tettem, hanem "kipreparáltam" az elnök úr interjúját. Erre több ok is indított, nem utolsó sorban az, hogy volt idő, amikor mi még együtt, egy lap kolofonjában szerepeltünk, Egyház és Világnak hívták, és mind a kettőnk számára a sajtó a közös gondolkodás a rendszerváltás hajnalán fontos feladatnak és együtt végzendő, a reánk bízottak érdekében szentnek tartott kötelesség volt. (Az ülésterembe érkezik Pettkó András.)

Az interjúból kiderül, hogy elnök úr számára ez változatlanul így maradt, azonban van néhány megállapítása, amelyet nem a magam becsülete, embersége, hite védelmében kell szóvá tennem, hanem sok olyan ember érdekében, akinek nincs módja megszólalni sem e bizottság előtt, sem másutt, akit azonban vérig sért, hogyha valaki a hite normájává próbálja magát tenni. (Az ülésterembe érkezik Gusztos Péter.) Ezek az emberek protestáns emberek, olyanok, akik számára az isten előtti megállás, és egyedül az ő normáinak érvényesítése szent. Nem tudjuk mire vélni azt a mondatát, amit most szó szerint fogok idézni: "Úgy tűnik, hogy semmi sem mutat ebbe az irányba. Látok ugyan a kormánypártok, különösen az MSZP részéről egyfajta igyekezetet egy olyan offenzívára, mely szerint úgymond, legalábbis propagandaszinten rendes baloldali is lehet jó keresztény, és jó keresztény is lehet rendes baloldali." Nem folytatom a német szöveggel, ön jól tudja, hogy mire hivatkozom, azt is tudja, hogy ez a kijelentés nem igaz. Ez nem pusztán vélemény, ez egy sértő, rosszindulatú, önre soha a korábbiakban nem jellemző megállapítás, amely semmi mást nem akar, csak azon baloldali embereket megbántani, mégpedig a hitükben megbántani, akikről pontosan jól tudja, hogy soha nem vennék a szájukra azt, hogy rendes jobboldali ember nem lehet keresztény, vagy keresztény nem lehet jobboldali.

Nem folytatom ezt a sort, méltatlannak érzem magunkhoz, ehhez a bizottsághoz, hogy ezt az ideológiaivá stilizálható, ámbátor mélyen emberi, és a leglényegesebb szerintem, ezt a politikai természetű kérdést boncolgassam. A köztünk kialakult, húsz éve működő barátságra kérem: ne tegye ezt! Sokszor előfordult már, hogy négyszemközt kértem ezt, most nyilvánosan kérem.

Az interjú elején arra hivatkozik, hogy a politikai munkát szolgálatnak tekinti, amely több mint valamely feladat elvégzése, ugyanakkor óvakodik attól, hogy abba a küldetéses szereptévesztésbe kerüljön, amelybe egyébként kiváló magyar írók is kerültek a rendszerváltás fordulóján. Az ő példájuk is intse önt arra, hogy akármilyen jeles embernek is tartja az interjút készítő Gróh Gáspárt, minden kérdésen, amely önből ideológiai bábot próbál kreálni, inkább lépjen túl, ne kövesse el azt a hibát, amelynek a végeredménye olyan nyelvi tabuk megszüntetése, amely után, ha a nyelvi tabu megszűnik, megszűnik minden más is. Mi hárman legalábbis a bizottságból, akiknek teológiai végzettségük és lelkészi munkájuk van, pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor emberek sem nyelvüknek, sem kezüknek, sem erőszaknak nem tudnak parancsolni. Nem olyan a helyzet ma Magyarországon, hogy szabad lenne e tabukat zárójelbe tenni, és szükséges lenne e tabukat zárójelbe tenni. Maradjunk meg abban, hogy egymás politikai felfogását, és kiváltképpen hitét tiszteletben tartjuk, sem a baloldali a jobboldaliét, pontosabban inkább úgy fogalmazom, sem a szocialista a konzervatívét, sem a konzervatív a liberálisét vagy a szocialistáét ne kérdőjelezze meg.

Végezetül pedig az ön számára épp olyan normatív magyar politikus és politológusra kell hivatkoznom, Bibó Istvánra, akit ön is, tudom jól, hogy haló porában is nagyon tisztel. Bibó István 1957-ben innen nem messze, a Gyorskocsi utcában a kihallgatói előtt többször és nyilvánosan szocialistának minősítette magát. (Az ülésterembe érkezik Bíró Ildikó.) Mindannyian tudjuk, hogy ez mit jelentett akkor és ott, és azt is tudjuk, hogy mit jelent itt és ma. Próbáljuk ehhez a normához mérni, amennyiben lehet, a saját identitásunkat...

ELNÖK: Lejárt az öt perc! Nyugodtan beszéljen tovább, csak a Házszabály szerint öt perc. Nyugodtan beszéljen tovább, csak a Házszabály szerint öt perc áll rendelkezésre. Parancsoljon!

DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Itt a mondat vége.

ELNÖK: Úgyszintén e szerint a Házszabály szerint két percben lehetőségük van a frakcióknak arra, hogy reagáljanak a napirend előtti felszólalásra. Kíván-e valaki szólni? (Jelentkezésre:) Fazekas képviselő úr!

DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Érdeklődéssel hallgattam hozzászólását ezzel a cikkel kapcsolatban. Talán érdemes lenne, ha cikket írna Donáth képviselő úr, ha már egy újságcikket itt a bizottság figyelmébe ajánl. Azt hiszem, hogy az az okfejtés, amelyre hivatkozik, az lehet, hogy az ön szempontjából esetleg kifogásolható, de én azt hiszem, hogy Balog Zoltán képviselő úr nem véletlenül mondta azt, amit mondott. Nem hiszem, hogy feladatunk lenne itt a jobb- és baloldali kereszténység és más kereszténységi felfogások vagy értelmezések kérdésében állást foglalni.

Ugyanakkor az figyelemreméltó, hogy ön ilyen érzékenyen tekint erre a kérdésre. Jó lenne ilyen érzékenységet tapasztalni más, egyébként szintén vitát kiváltó kérdésekben is, ilyen például az október 23-ai események, amikor rendőrségi megtorlásra, szent lövetésre, a tüntetők megverésére került sor, ami az emberi jogoknak bizony nem megfelelő kezelését mutatja a kormány részéről. Ugyanilyen Tibet kérdésében is a kormányzati hozzáállás, a parlamenti többség hozzáállása, egyáltalán az emberi jogoknak a nem megfelelő kezelése vetődik fel itt.

Azt hiszem, hogy ezek mind olyan kérdések, amelyek sokkal inkább a bizottság elé tartoznak, sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek, mint egy konkrét írás, amelyre, hangsúlyozom, egy cikket célszerű majd írni, és érdeklődéssel fogjuk majd várni Donáth képviselő úrtól. Nem ajánlom azt, hogy itt a bizottságban vitassuk meg, de el fogjuk olvasni. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Gusztos képviselő úr, aztán Szászfalvi képviselő úr.

GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): El sem tudom mondani, mennyire meg leszek döbbenve akkor, amikor majd először egyetlenegy önkritikus, vagy az önkritikára való hajlam hajszálnyi jelét megmutatni képes megnyilatkozást fogok hallani az után, hogy fontos, meghatározó fideszes politikus mondjuk súlyosan méltánytalan, akár kirekesztőnek is nevezhető kijelentéseket tesz, és ez után kritika éri. (Az ülésterembe érkezik Nyakó István.) Tibet-ügyben mi például egyetértünk az előttem szólóval, október 23-a ügyben is egyetértünk, csak azt nem értem, hogy mindennek mi köze van ahhoz, hogy egy fontos politikus, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke nem egy írásban, hanem egy interjúban a személyes véleményeként gyakorlatilag kizárja a baloldali gondolkodású embereket a jó keresztények közösségéből.

Én magam nem vagyok baloldali gondolkodású ember, liberális ember vagyok, de én magam is azt gondoltam, amikor olvastam az erről szóló híradásokat, hogy ez mindenkitől méltánytalan lenne, minden parlamenti képviselőtől és minden demokratától méltánytalan lenne egy ilyen megjegyzés, ilyeneket eddig a szocialisták, a liberálisok és a magyar nemzet viszonylatában, tehát ki az, aki beletartozhat önök szerint a magyar nemzet kötelékébe, ilyeneket eddig Kövér Lászlótól lehetett hallani. Én nagyon sajnálom, hogy az emberi jogi bizottság elnöke is belépett ebbe a sorba, és hasonló jellegű kijelentéseket mond. Azt gondolom - mondom még egyszer -, hogy minden parlamenti politikushoz és minden demokratához méltatlan, az emberi jogokkal és a vallási ügyekkel foglalkozó bizottság elnökétől pedig azt gondolom, hogy különösen az. Ez az ország akkor fog valahová eljutni, ha képesek leszünk egymás politikai meggyőződését és hitét tiszteletben tartani, és nem olyan törekvésekkel találkozunk állandóan, hogy valaki konzervatív emberként meg akarja mondani azt, hogy milyen a jó keresztény, vagy milyen a jó baloldali, vagy hogy egy liberális lehet-e a magyar nemzet tagja. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük. Szászfalvi képviselő úr!

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ alelnök (KDNP): Köszönöm szépen. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem a Magyar Szemle című folyóirat jár, tehát amikor megjelent, akkor olvastam ezt az interjút. Megmondom őszintén, örömmel olvastam ezt az interjút. Ez egy terjedelmes interjú egyébként, ahogy Donáth képviselő úr jelezte. Nem tudom, hogy mindenki olvasta-e, főleg, akik nyilatkoztak, azok olvasták-e ezt az interjút, érdemes elolvasni szerintem. Én ezt a vitát érzem nagyon méltatlannak, megmondom őszintén, hozzánk, és ennek a helynek a szelleméhez is. Én azt gondolom, hogy itt tulajdonképpen most egy interjúnak, vagyis néhány mondatnak az interpretációjáról beszélünk és vitatkozunk. Én egészen másképpen olvastam és értettem ezt az interjút, illetve annak a szövegösszefüggéseit és a kontextusát is természetesen. Én úgy érzem, hogy elnök úr egyáltalán nem vonta kétségbe senkinek a hitét és a döntési szabadságát, sőt, én pontosan az ellenkezőjét olvastam ki ebből a szófordulatból és mondatfordulatból is, amit ide idézett egyébként most Donáth képviselőtársunk.

Ha az interpretációkról beszélünk, akkor az én interpretációmat is hadd mondjam el. Én úgy gondolom, hogy Balog Zoltán elnök úr pontosan arra a baloldali, liberális vádra válaszol, amely szélsőséggel vádolja a jobboldaliakat, konzervatívokat, ez az egyik része a történetnek. A másik pedig, reflektál egyfajta olyan konzervatív felfogásra is, ami valóban létezik, én nem azt mondom, hogy nagyon tág körben, de egy szűk körben nyilván létezik, amely azt gondolja, hogy baloldal és a hitvalló keresztyénség nem összeegyeztethető, legalábbis a mai Magyarországon. Én azt gondolom, hogy pontosan, ha az interpretációknál tartunk, elnök úr ebben az interjúban, ami, szeretném jelezni, hosszú interjú, terjedelmes interjú, abból néhány gondolatot idéztek ide baloldali és liberális képviselőtársaim, egészen más szövegösszefüggésben reflektál ezekre az előjövő kérdésekre.

Én úgy érzem, hogy kettős mércével mérnek bizonyos liberális és baloldali képviselőtársaim és politikusok: megpróbálják kicsavarni egy hosszú interjúból azt a két mondatot, ami esetleg beidézhető a médiába. Ugyanakkor, amikor ők nyilatkoznak, és elnyilatkozzák magukat a szélsőséges, és én nem tudom, ilyen meg olyan konzervatív politikusokról, politikáról, oldalról, akkor pedig nem néznek a tükörbe.

Azt gondolom, hogy nem interpretálni kell, hanem tudomásul kell venni, hogy mindenkinek szabadságában van egy interjúban véleményt mondani, véleményt alkotni, és szerintem nem kicsavarni kell, nem interpretálni kell ezeket a gondolatokat, hanem tudomásul kell venni. Ez, én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem sérthet senkit, sőt, én pontosan azt olvastam ki, és ezt őszintén mondom, a legelső olvasatkor, amikor olvastam ezt az interjút, pontosan azt olvastam ki ebből a mondatból, hogy mind a két oldalnak bizonyos szélsőséges vagy extrém felfogásával szemben reflektál elnök úr ezekre a realitásokra.

Úgyhogy szerintem nem kell túldimenzionálni a kérdést és nem kell Balog Zoltán elnök urat, esetleg azért, mert ő a 2006-os, október 23-ai események kapcsán erőteljesen lépett fel, ezt nem tudják neki megbocsátani, ezért most különböző pártiniciálék alapján központi támadást intézni elnök úr irányába. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Pettkó képviselő úr, aztán Wiener képviselő úr.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Nem szívesen szólok hozzá a vitához, de miután azt az elnöki halk észrevételt kaptuk, hogy frakciónként két perc van a válaszadásra, ezért az MDF képviselőcsoportja nevében nem tehetem meg, hogy nem szólok hozzá a vitához.

Szóval amikor én 1986-ban elkezdtem politizálni, akkor a sokszínűséget, a sokpártiságot szerettem volna az akkori államhatalommal szemben, és napjainkban többpártrendszer van, és én azt gondolom, hogy ha valaki nyilatkozik egy újságnak, az nagyon helyes, és nyilatkozhat olyan dolgokat is, ami természetesen nem mindannyiunk számára elfogadható.

Én ezt a cikket nem olvastam, úgyhogy ha eljuttatja számomra, akinek ez megvan, akkor ezt én megköszönöm. Természetesen az interneten az ebből kialakult vitát olvastam, hogy ki mit gondol erről, és ki mit nem gondol. Én azt javaslom, hogy mindenki olvassa el a cikket, és utána tudunk csak végső álláspontot kialakítani. Egyrészt biztos, hogy nem mindegy az, hogyha valaki mondjuk egy bizottság nevében beszél, vagy a saját pártja képviselőjeként beszél, és ha jól értesültem az interneten, amiket mondtak, bár oda volt írva, hogy bizottsági elnök, de nem bizottsági elnökként, hanem saját pártja képviselőjeként beszélt ebben a hosszú interjúban. Szerintem nem volna helyes, ha most mindannyiunk egy-egy interjúja kapcsán, elképzelhető, hogy elő lehet venni féléves, egyéves, kétéves interjúkat, és egy fél-fél mondatot meg lehet ragadni. Donáth képviselő úr, hogy ezt felvetette, ez rendben van, de ne történjen meg, hogy a következő bizottsági ülésre majd mondjuk a másik oldal szed elő különbözőfajta nyilatkozatokat. Tehát én azt szeretném, ha ezzel a mai bizottsági tárgyalással ez lezárulna, és nem indulna egy ilyen véges vita, mert akkor az szétveri a bizottság fontos szakmai működését.

Balog képviselő úrnak szerintem joga volt, és nyilatkozott az újság számára azt, amit ő gondolt, ahhoz pedig az MSZP-s képviselőknek volt joguk, hogy ezt most itt valamilyen szinten felvessék és mindannyian reagáltunk rá. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Wiener képviselő úré a szó.

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Arra nincs idő, hogy itt részletes teológiai, vallásfilozófiai és történeti aspektusok alapján ezt a valóban igen jelentős problémafelvetést, amelyet Donáth képviselőtársam megfogalmazott, megtárgyaljuk. Idő hiányában én most nem elméleti, hanem csupán empirikus érvekkel próbálnék bizonyos fokig befolyást gyakorolni a bizottság tagjaira.

Ha megnézzük azt, hogy Magyarországon a népesség hány százaléka tekinti magát mélyen hívőnek, olyannak, aki az egyház tanításait a mindennapjaiban is követi, akkor ez 16 és 20 százalék közötti értéket mutat, tehát ha választójogosultakra vetítjük, akkor ez 1 millió 208 ezer és 1,5 millió közötti személyt érint. Ebből a körből egy 2003-as, nagyon alapos politológiai, szociológiai felvétel szerint 10-11 százalék szavazott vagy szavazna a Magyar Szocialista Pártra, tehát azt mondhatjuk, hogy a képviselőtársam által felvetett probléma ma Magyarországon 130-160 ezer embert érint.

Annyit tudunk finomítani az adatainkon, ha figyelembe vesszük, hogy a Magyar Szocialista Párt szavazói esetében is vannak olyanok, akik magukat nem sorolják be a bal-jobb skálán, illetőleg liberálisnak, kivételesen jobboldalinak vagy konzervatívnak tekintik magukat. Ha ezt a disztinkciót is figyelembe vesszük, akkor is az érintettek száma 100-120 ezer.

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, ez is empirikus tény, hogy azok, akik az egyház tanításait szigorúan követik mindennapi életükben, inkább vonzódnak a jobboldali politikai erőkhöz, a felülreprezentáltság mértéke azonban mindössze kétszeres, tehát nem oly mérvű ez a megosztottság, mint ahogy ezt a közvéleményben elképzelik.

Ilyen értelemben tehát az, amit Donáth képviselőtársam elmondott, azt mondhatjuk, hogy nem egyszerűen őt érinti, hanem legalább 100-120, esetleg 160 ezer embert Magyarországon, ezért felvetése teljes mértékben indokolt volt. Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha lehet, személyes érintettség okán szintén kérnék két percet alelnök úrtól.

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ alelnök (KDNP): Megadom a szót elnök úrnak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy természetesen a bizottságban nemcsak szakmai munka folyik, hanem politikai küzdelem is. Én ennek a részének tekintem ezeket a hozzászólásokat. Azt gondolom, ez jellemző, hogy ebből az interjúból ezt az egyetlenegy félreérthető mondatot ragadta ki Donáth László, miközben szó szerint le van írva ebben az interjúban, hogy természetesen baloldali is lehet jó keresztény, és jó keresztény is lehet baloldali. Erre konkrét példákat is hozok, igaz, nem Magyarországról, hanem Németországból, és teljesen egyértelmű, hogy ha valaki elvégezte mondjuk talán a középiskola irodalmi műelemzésnek megfelelő kurzusait, akkor az is kiderül teljesen egyértelműen, hogy nem embereket minősítek, hanem a baloldali kereszténységről mint jelenségről, mint közéleti jelenségről beszélek, és elmondom azt, hogy a baloldali kereszténységnek, mint közéleti jelenségnek milyen tehertételei vannak az elmúlt 40 év egyházpolitikája miatt, és természetesen nem személyeket minősítek, mert az valóban nem lenne helyes, és éppen ezért ezt nem is tettem. Tehát nem véletlen, hogy így van ez az interjú megerőszakolva.

Azért azt el kell mondani, hogy az elmúlt héten erről az interjúról körülbelül 25 újságcikk született, egy egyértelműen központilag vezérelt kampány, és ez a 130 ezer ember tegnap a Klubrádiónak a gyűlöletfélórájába betelefonálhatott, mindegyik. Megjegyzem, ezt tisztességes liberális volt miniszter betelefonált és azt mondta tegnap a Klubrádióban, hogy ő nem tudja elképzelni, hogy ez a kijelentés így elhangzott, úgyhogy kérné, hogy hívják már fel a képviselőt és kérdezzék meg. Ez nem történt meg természetesen, úgyhogy én szomorúnak és szégyenletesnek tartom, hogy egy ilyen kampányba mondjuk egy Donáth László beáll. Persze neki ehhez joga van. Én egyébként azt gondolom, hogy természetesen tisztességes ember lehet jobboldali is, tisztességes ember lehet keresztény is, a kettő együtt is lehet, én a bizottságban is ismerek ilyet, aki a bal oldalon ül és tisztességes keresztény, most ezzel nem Donáth Lászlót akarom minősíteni természetesen, úgyhogy ennek a kérdésnek azt gondolom, hogy a valóságos háttere az, hogy folyik egy levadászási kampány azok ellen, akik nem hajlandók október 23-a ügyében kompromisszumot kötni. Ha ezt az aktivitást, amit itt most tapasztalunk, esetleg ebbe az irányba fejtették volna ki a bizottság baloldali tagjai és a liberális tagja, akkor szerintem közelebb jutnánk Magyarországon az emberi jogokhoz, mint akkor, ha megbélyegzünk embereket kiforgatott és félreértelmezett kijelentésekért. Köszönöm szépen, alelnök úr a szót.

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ alelnök (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr.

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

ELNÖK: Ezek után rátérünk a napirendünkre, az eredetileg 2., most pedig 1. napirendi pontunkra, a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és korlátairól szóló törvényjavaslat bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatainak megvitatására. Jelen vannak: Köncse Tamásné, Számadó Tamás? (Jelzésre:) Majd bemondják. Nem tudom, ki képviseli a kormány álláspontját. A nevét kérném szépen, hogy mondja!

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Dr. Hegedűs Márta.

ELNÖK: Akkor vegyük is sorra a módosító javaslatokat. A 2. számú módosító javaslatról döntünk először, Kuzma képviselő úr javaslata. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? Igen? (Szavazás.) 9 igen. Nem? (Szavazás.) 9 nem. Tartózkodás? (Szavazás.) 1 tartózkodás.

9 igen szavazattal, 1 tartózkodással és 9 ellenszavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta a javaslatot.

A következő Koszorús képviselő úr javaslata, a 8. számú. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? Igen? (Szavazás.) Nem? (Nincs ilyen.) Tartózkodás? (Nincs ilyen.) 19 igen szavazattal egyhangúlag támogatta a bizottság.

A következő a 10. számú, amelyik kapcsolódik... (Dr. Arczt Ilona: 9-es.) Nálam nincs 9-es. (Dr. Arczt Ilona: Dehogynem!) Akkor a 9-es, szintén Koszorús képviselő úr javaslata. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 10 nemmel a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 10. és a 46. összefügg, Szanyi képviselő úr javaslatai. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? Igen? (Szavazás.) 9 igen. Nem? (Szavazás.) 10 nem.

9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 11. és 12. szintén összefügg, Tóth képviselő úr javaslatai. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A 11-est nem, a 12-est igen.

ELNÖK: Akkor külön szavazunk. A 11-est ki támogatja? (Szavazás.) 9 igen. Nem? (Szavazás.) 10 nem.

9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 12-es? Bocsánat, mi volt ott a kormányálláspont?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 igen szavazattal egyhangúlag támogatta.

A 13-as Révész Máriusz képviselő javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Igen? (Szavazás.) 9 igen. Nem? (Szavazás.) 10 nem.

9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 14-es és a 74-es Tatai-Tóth képviselő úr javaslatai összefüggő javaslatok. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? Igen? (Nincs ilyen.) Tartózkodás? (Szavazás.) 9 tartózkodás. Nem? (Szavazás.) 10 nem.

9 tartózkodással és 10 nem szavazattal a bizottság egyharmada sem támogatta.

A 15-ös Zsigó képviselő úr javaslata. Kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 16-os Tóth képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Gusztos képviselő urat arra kérem, hogy ha eltér a véleménye, akkor jelezze, mert így gyorsabb.

A 17-es Tóth képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 18-as Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 10 igennel és 9 tartózkodással a bizottság többsége támogatta.

A 19-est Balog Zoltán és Mikola István visszavonták.

A 20-as, a 68-as és a 77-es összefüggenek... Itt akkor valami zavar van, mert én csak kettőt adtam be, és mind a kettőt visszavontam. A 20-as visszavonva, 68., 77. is vissza van vonva, tehát erről nem szavazunk.

A 21-es Zsigó képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 22-es Szanyi képviselő úr javaslata. A kormány?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta. (Az ülésterembe érkezik dr. Semjén Zsolt.)

A 23-as Szanyi képviselő úr indítványa.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással a bizottság egyharmada sem támogatja.

A 24-es Schwarz képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 25-ös Balog visszavonva.

A 26-os Tompa képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 tartózkodással és 10 nem szavazattal a bizottság egyharmadában sem támogatta.

A 27-es Lengyel képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) 19 nemmel egyharmadában sem támogatta.

A 28-as Schvarcz képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 29-es Herényi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 1 igennel, 8 nemmel és 10 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 30. és 39. pont nálam összefüggőként van beírva, Magyar képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 10 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többségében támogatta.

Következik a 31-es, ez Lengyel képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 nem szavazattal egyharmadában sem támogatja.

A 32-es Szanyi képviselő úr indítványa.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 nemmel szintén nem támogatta.

Koszorús képviselő úr javaslata, a 33-as.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 34-es és a 37-es nálam összefügg, Szanyi képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 nem szavazattal egyharmadában sem támogatja.

A 35-ös és 36-os is összefügg, Koszorús képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 38-as Lengyel képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 nem szavazattal a bizottság egyharmada sem támogatta.

A 40-es, Schvarcz képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 41-es Tompa képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 42-es Tóth képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 igen szavazattal a bizottság támogatja.

A 43-as Laboda képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 44-es Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Nálam a 45-ös, a 72-es és a 83-as összefügg, Szanyi képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen szavazattal és 10 tartózkodással a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 47-es szintén Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatja.

A 48-as és 84-es nálam összefügg, Szanyi képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) 19 igen szavazattal egyhangúlag támogatta.

A 49-es, a 71-es és a 80-as nálam összefügg, Szanyi képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

Az 50-es Herényi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 1 igen szavazattal és 18 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

Az 51-es Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Nálam az 52-es, az 55-ös, az 57-es, az 53-as, a 65-ös, a 63-as és a 61-es összefügg, Koszorús képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Az 54-es, az 56-os, az 58-as, a 62-es, a 64-es és a 66-os összefüggenek, Szanyi képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Az 59-es Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 60-as Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 67-es Balog visszavonva.

A 69-es Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással egyharmadában sem támogatja.

A 70-es Tóth képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 igen szavazattal egyhangúlag támogatta.

A 73-as Tompa képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 19 tartózkodással a bizottság egyharmadában sem támogatta.

A 75-ös Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 76-os Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen szavazattal és 10 tartózkodással a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 78-as Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 79-es Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen szavazattal és 10 tartózkodással a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 82-es szintén Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen szavazattal és 10 tartózkodással a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Nem tudom, tud-e olyan módosító javaslatról, amiről kellett volna, de nem szavaztunk?

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Köszönjük szépen a kormány képviselőjének a segítséget.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

A 3. napirendi ponthoz érkeztünk, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatainak megvitatása következik, ugyanez a csapat segít bennünket.

Az 1. számú javaslat Pettkó képviselő úr javaslata, arról szavazunk.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen szavazattal és 10 tartózkodással egyharmadában támogatta.

A 2. számú Józsa képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 10 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

Itt összefügg a 4-es, a 6-os, a 9-es, a 10-es, a 11-es és a 15-ös, Józsa képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 10 igen szavazattal és 9 tartózkodással többségében támogatta.

Az 5-ös szintén Józsa képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 10 igen szavazattal és 9 tartózkodással többségében támogatta.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

Ez volt a 3. napirendi pontunk, illetve jelenleg a 2., és következik a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény után a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megvitatása, a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása. Nem tudom, ki képviseli a kormányt. A kormány képviselőjét kérjük, hogy mutatkozzon be!

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Horváth Sándor főosztályvezető-helyettes vagyok a Szociális és Munkaügyi Minisztériumból.

ELNÖK: Horváth Sándor, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, csak azért, merthogy nem egyértelmű, hogy önök képviselik a kormány álláspontját, de most már az, úgyhogy köszönjük szépen.

Az 1. számú módosító javaslat Herényi képviselő úr javaslata. Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy támogatja-e.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 1 igen szavazattal és 18 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 4-es Bagi képviselő úr javaslata. Kormány?

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 6. számú javaslat Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 10. Bagi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 11-es Pettkó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 7 igen, 2 nem és 9 tartózkodással egyharmadában sem támogatta. (Zaj, közbeszólások: Most melyikről volt szó?) Ez a 11-es, Pettkó képviselő úr javaslata. A fideszesek igent mondtak, az ugye 7 igen, a KDNP-sek nemet mondtak, és mit mondanak a szocialisták? (Donáth László: Éljen a gumióvszer!) A kormány képviselője szólni kíván. Parancsoljon!

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Szeretném jelezni előtte, hogy a fogyasztóvédelmi törvény pontosan meghatározza a szexuális termék fogalmát a definíciók között, és a gumióvszer nem az, tehát értelmetlen. (Donáth László: Az más!)

ELNÖK: Nem kért indoklást senki, ezért szavaztunk. Köszönjük szépen.

Akkor szavazzunk most először és utoljára! (Szavazás.) 7 igen, 2 nem és 9 tartózkodással a bizottság többsége nem, de egyharmada támogatta.

A 12-es számú javaslat következik, Szijjártó képviselő úr javaslata. A kormány?

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 13. pont Nagy László képviselő javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 18 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 14-es és 27-es összefüggenek, Márfai képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 18 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 15-ös Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 16-os és 28-as nálam összefügg, Alexa képviselő úr javaslatai.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen szavazattal és 9 tartózkodással a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 17-es Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

A 18., 21., 40. Demendi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Visszavonva!

ELNÖK: Nálam még nem szerepel, de akkor visszavonva, köszönöm.

A 19-es Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igen és 9 nem szavazattal a bizottság többsége nem, de több mint egyharmada támogatta.

10

PÉ 11 (Elnök)

A 20-as Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság 18 tartózkodással, egyharmadában sem támogatta.

A 22-es, 60-as, 62-es, 65-ös, 69-es Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 23-as Szatmáry képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 24-es Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 25-ös Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 26-os Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 29-es szintén Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 30-as Nagy László képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság 18 tartózkodással egyharmadában sem támogatja.

A 31-es Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság 1 igennel és 17 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 32-es és 36-os összefüggenek, Alexa képviselő úr javaslata. Kormány?

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 33-as Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság 18 tartózkodással, egyharmadában sem támogatta.

A 34-es Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 35-ös Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 37-es és 39-es Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 38-as Szijjártó képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 41-es, a 63-as és 68-as Lombos képviselőtársunk javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 18 tartózkodással, szintén egyharmadában sem támogatja.

A 42-es, az 57-es és a 72-es összefügg, Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 44-es Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 1 igennel és 17 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 45-ös szintén Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 1 igennel és 17 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

A 46-os szintén Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 1 igennel és 17 nemmel egyharmadában sem támogatta.

A 47-es Szatmáry képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

Az 52-es Nagy László képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 18 tartózkodással, egyharmadában sem támogatta.

Az 53-as Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 1 igennel és 17 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

Nálam összefüggenek az 54-es, az 56-os, a 66-os, a 67-es és a 70-es, Alexa képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

Az 55-ös Herényi képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 1 igennel és 17 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

Az 58-as Márfai képviselő úr javaslata.

HORVÁTH SÁNDOR (Szociális és Családügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság 18 tartózkodással egyharmadában sem támogatta.

Köszönjük szépen a segítséget.

Az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5587. szám)
(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A következő napirendi pontunk az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. Üdvözlöm Simon Istvánné főosztályvezető asszonyt. Kezdjük az 1. számú javaslattal. Kormány?

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Erre szeretnék egy indoklást kérni. Pósán képviselő úr javaslatáról van szó, amelyik a mi értelmezésünkben - elmondom, hogy ne kelljen kétszer válaszolni, hogy mi a kifogásom ellene - az önkormányzati hatáskört sérti a jelenlegi törvény, ezt próbálja orvosolni a módosító javaslat, merthogy átnyúlva a fenntartói hatáskörökön, dönt az első osztályok nem indításának tilalmáról, a gyerekek más fenntartó iskolájába való átirányításáról. Erre a vádpontra legyen szíves válaszolni.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nálam a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő az első, dr. Pósán László képviselő úr... (Donáth László: Rossz a sillabusz!)

ELNÖK: A választ elfogadom. Köszönöm szépen. Nem támogatja a kormány.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Elmondom, hogy miért nem, mert a közoktatásról szóló törvény 121. §-ának (14) bekezdése tartalmazza a definíciót.

ELNÖK: Biztos, ami biztos, azért szavazzunk. (Szavazás.) 9 igennel és 9 nemmel a bizottság többségében nem, de több mint egyharmaddal támogatta.

A 2-es Tóth képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem. A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 3-as Pánczél képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 4-es Révész képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

Az 5-ös Pánczél képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 6-os Tóth képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 7-es Tóth képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 8-as Pánczél képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 9-es Pósán képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 10-es Zsigó képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 11-es Tóth képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 12-es Zsigó képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 13-as Hoffmann képviselő asszony javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 14-es Balogh László képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 tartózkodással és 9 nemmel egyhangúlag elutasította.

A 15-ös Kuzma képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 16-os Kuzma képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 17-es Hoffmann képviselő asszony javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 18-as Hoffmann képviselő asszony javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 19-es Kuzma képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 20-as Kuzma képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 21-es Vidorné képviselő asszony javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 22-es Szabó képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 18 tartózkodással, egyhangúlag elutasította.

A 23-as Tatai-Tóth András képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 24-es Révész képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 25-ös Pánczél képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 26-os Pánczél képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 27-es Tatai-Tóth képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság 18 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta.

A 28-as Zsigó képviselő úr javaslata.

SIMON ISTVÁNNÉ főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság 9 igennel, 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

Köszönjük szépen főosztályvezető asszonynak. Parancsoljon, képviselő úr!

DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Szeretném megköszönni a segítségét, hogy elküldte az anyagot, mivel a múltkori alkalommal azt ígértem, hogy próbálok megfelelő kifejezést keresni, de meg kell vallanom, hogy alulmaradtam a magyar nyelvvel való küszködésben, de nem magam, hanem a teljes Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete.

Ezért belenyugszom az óvodáztatásba, azzal együtt, hogy ez egy olyan új szó, ami eddig nem szerepelt, vélhetően majd be fog kerülni a Magyar nyelv nagy lexikonába, és remélhetőleg nem az lesz a vége, amit a múltkor a bizottság elnöke gyors asszociációval a szobáztatással gondolt. Köszönöm szépen.

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA alelnök (MSZP): Köszönöm én is.

ELNÖK: Egyebekben kíván-e valaki szólni? (Nincs jelentkező.) A bizottsági ülést lezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 01 perc)

 

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke



Jegyzőkönyvvezető: Ipacs Tiborné és Biczó Andrea