EMBCB-21/2008.
(EMBCB-101/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2008. május 27-én, kedden, 13 óra 08 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 528. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Hozzászólók: *

Jelenlévők: *

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaságnak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája 2. Cikk 2. bekezdése szerinti kötelezettségvállalásai cigány (romani és beás) nyelvekre történő kiterjesztéséről szóló törvényjavaslat (T/5827. szám) *

(Általános vita) *

Paulik Antal főigazgató-helyettes (Miniszterelnöki Hivatal) szóbeli kiegészítése *

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám, új/átdolgozott változat a T/5393. szám helyett) *

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451. szám) *

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám) *

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4899. szám) *

[Pettkó András és Hock Zoltán (MDF) képviselők önálló indítványa] *

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

(Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyebek *


Napirendi javaslat:

  1. A Magyar Köztársaságnak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája 2. Cikk 2. bekezdése szerinti kötelezettségvállalásai cigány (romani és beás) nyelvekre történő kiterjesztéséről szóló törvényjavaslat (T/5827. szám)
  2. (Általános vita)

  3. Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám, új/átdolgozott változat a T/5393. szám helyett)
  4. (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  5. A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451. szám)
  6. (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  7. A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám)
  8. (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  9. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám)
  10. (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  11. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4899. szám)
  12. [Pettkó András és Hock Zoltán (MDF) képviselők önálló indítványa]

    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

    (Első helyen kijelölt bizottságként)

  13. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke

Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke

Donáth László (MSZP)

Lénárt László (MSZP)

Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)

Teleki László (MSZP)

Tóth Gyula (MSZP)

Dr. Wiener György (MSZP)

Varga József (Fidesz)

Dr. Semjén Zsolt (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Donáth László (MSZP) megérkezéséig Fogarasiné Deák Valériának (MSZP)

Godó Lajos (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)

Nyakó István (MSZP) Teleki Lászlónak (MSZP)

Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP) távozása után Tóth Gyulának (MSZP)

Tóth Gyula (MSZP) megérkezéséig dr. Wiener Györgynek (MSZP)

Bíró Ildikó (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)

Ékes Ilona (Fidesz) Szászfalvi Lászlónak (KDNP)

Farkas Flórián (Fidesz) dr. Semjén Zsoltnak (KDNP)

Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) Balog Zoltánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Paulik Antal főigazgató-helyettes (Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály)

Dr. Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium)

Dr. Hegedűs Márta Anikó osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)

Dr. Horváth Sándor főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Rézmovits Ádám főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

Jelenlévők:

Dr. Elek Márton fogalmazó (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)

Soós Károly szakértő (MDF)

Katona Tímea parlamenti titkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 08 perc)

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén.

Megállapítom, hogy a bizottság a helyettesítésekkel határozatképes. Kérném szépen, hogy mondjuk be a helyettesítéseket. Donáth képviselő urat alelnök asszony helyettesíti, Godó képviselő urat Lénárt László, Nyakó képviselő urat Teleki László, Tóth Gyulát Wiener képviselő úr, Gusztos képviselő úr nem jelezte, Bíró Ildikót Varga József, Ékes Ilonát Szászfalvi alelnök úr, Farkas Flóriánt Semjén képviselő úr, Fazekas Sándort Balog Zoltán, Pettkó képviselő úr meg majd talán megérkezik. Köszönjük szépen.

A napirendi javaslatot kézhez kapták képviselőtársaim. Kérdezem, hogy van-e ezzel kapcsolatban kérdés, megjegyzés. (Nincs jelentkezés.) Amennyiben nincs, az 5. pontot levesszük, mert nem érkezett hozzá módosító, tehát a fogyasztóvédelemről szóló törvényjavaslat, és a 6. pontnak se sok értelme van, mert még nem zárult le a kapcsolódó módosítók beadásának határideje, de Pettkó képviselő úr mindenáron akarja, hogy erről ma beszéljünk. Szerintem hagyjuk rajta, aztán hétfőn úgyis kell megint majd, ha lesz. Azt javaslom, hogy az 5. napirendi pont kivételével fogadjuk el így a napirendet. Kérem, szavazzunk! (Szavazás.) 17 igen szavazattal a bizottság egyhangúlag elfogadta.

A Magyar Köztársaságnak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája 2. Cikk 2. bekezdése szerinti kötelezettségvállalásai cigány (romani és beás) nyelvekre történő kiterjesztéséről szóló törvényjavaslat (T/5827. szám)

(Általános vita)

1. napirendi pontunkban a Magyar Köztársaságnak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája 2. Cikk 2. bekezdése szerinti kötelezettségvállalásai cigány (romani és beás) nyelvekre történő kiterjesztéséről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról döntünk. Paulik Antal főigazgató-helyettes urat a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében üdvözöljük.

Eljutott hozzánk a javaslat, ismerjük. Amennyiben kiegészítéseket kíván hozzáfűzni, akkor erre most van lehetősége. Parancsoljon, főosztályvezető úr!

Paulik Antal főigazgató-helyettes (Miniszterelnöki Hivatal) szóbeli kiegészítése

PAULIK ANTAL főigazgató-helyettes (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelettel köszöntöm az emberi jogi bizottság tagjait.

Kiegészítéseket igazából nem szeretnék hozzáfűzni az anyaghoz, hiszen elég részletesen tárgyaltuk az előterjesztői részben, hogy miről is szólna maga a jogszabály. Igazából szeretnék röviden arról néhány szót szólni, hogy mi is ez a karta, és miért most és miért ilyen formában kerül be a bizottság elé.

A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája a kisebbségi nyelvhasználat szabályait pontosítja az élet különböző területein, kezdve az oktatástól és befejezve mondjuk az igazságügyi hatósági eljárásokig.

Magyarország az elsők közt csatlakozott ehhez a dokumentumhoz. Annak idején, amikor a Magyar Köztársaság vállalásait megtette ezzel kapcsolatban, akkor hat nyelvre tett vállalásokat. Ezek között nem szerepeltek a legnagyobb lélekszámú kisebbség, a magyarországi cigányok nyelvei. Akkor is komoly vita volt erről, hogy mely nyelvekre tegyen a Magyar Köztársaság vállalást, és azóta is folyamatosan felmerül, újra és újra felmerül az az igény, illetve az a lehetőség, hogy vizsgáljuk meg a roma nyelvekre való kiterjesztés lehetőségét.

A karta rendszere olyan, hogy háromévenként beszámolót kell készítenünk a végrehajtásról. Ezek kapcsán aztán az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlásokat fogalmaz meg a végrehajtó tagállam, részes tagállam kormányzati szervei számára. Valamennyi eddigi beszámolónkat követő ajánlások között szerepel egyébként a roma nyelvek státuszának a kérdésköre, tehát hogy vizsgáljuk meg a lehetőségét, biztosítsuk a roma nyelvek egyenjogúságát a gazdasági élet területén. Ilyen jellegű ajánlások valamennyi beszámolónkat követően egyrészt születtek, másrészt az ajánlásokat követő szakértői bizottsági látogatásoknak, azt kell hogy mondjam, hogy döntő mértékben a roma nyelvekkel kapcsolatos tájékozódás volt az eddigi célja.

Egy dolgot szeretnék hangsúlyozni. Ez a mostani törvénytervezet semmivel nem nyújt többet, mint a jelenlegi hatályos jogszabályok, (Tóth Gyula megérkezik az ülésre.) kezdve a kisebbségi törvénytől, amelynek 45., 53., 54. §-a szól a kisebbségek nyelvhasználati jogairól, folytatva a büntetőeljárásról szóló törvénnyel, a közigazgatási eljárásról szóló törvénnyel, amely valamennyi biztosítja a kisebbségek nyelvhasználati jogait az élet különböző területein. Kiemelten szólnék még a közoktatásról szóló törvényről, amely ma is lehetővé teszi, hogy ezeket a nyelveket oktassák különböző iskolatípusokban. (Dr. Szabóné Müller Timea távozik az ülésről.)

Néhány szóval arról, hogy miért most. Nem most kezdődött a folyamat, a folyamat jóval korábban elindult. 2003-ban született egy olyan javaslata az oktatási tárcának az akkori helyettes államtitkára által, amely már abban az évben szerette volna kiterjesztetni a romani és a beás nyelvre a karta harmadik része alá tartozó vállalásainkat. Ezt követően aztán létrejött két szakértői munkacsoport, az egyik a beás nyelvvel kapcsolatos vizsgálatokra, felülvizsgálatra, illetve a romani nyelvvel kapcsolatosra. Ez a két szakértői bizottság dolgozott ezen az előterjesztésen nagyjából csaknem négy évig. Közben volt még egy fontos mozzanata ennek az előkészítő folyamatnak, amikor az akkoriban, 2005-ben működött Cigányügyi Tárcaközi Bizottság határozatot fogadott el arról, hogy a kormányzat terjessze ki a két kisebbségi nyelvre a karta harmadik részének vállalásait.

Ezt követően a szakértői munkacsoport által kidolgozott anyagokat viszonylag széles körben megvitattuk, tehát különböző tárcaegyeztetések voltak erről, bevontuk az Országos Cigány Önkormányzatot, a Roma Integrációs Tanács mellett működő civil ernyő képviselőit, illetve a Roma Parlament elnöke az, aki korábban magát a kiterjesztés tényét is üdvözölve melléállt ennek a kezdeményezésnek.

Ugyanígy vizsgáltuk, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében is kértünk, ott is kértünk szakértői véleményeket ezzel kapcsolatban. Ott is ez volt a reakció, hogy igazából az érthetetlen, hogy miért nem a korábbi vállalások megtételekor került sor erre az aktusra.

Köszönöm szépen. Azt hiszem, ennyit szerettem volna bevezetőképp.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e kérdés, hozzászólás. (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, kérem, szavazzunk. Ki az, aki általános vitára alkalmasnak találja a törvényjavaslatot? (Szavazás.) 17 szavazattal egyhangúlag a bizottság alkalmasnak találta a törvénytervezetet. Köszönjük szépen főosztályvezető úrnak a megjelenést.

Előadó állítására van szükség. Teleki képviselő úr, Varga képviselő úr, érdekli önöket az ajánlat? Ki ad többet? Teleki képviselő úr először, másodszor, harmadszor, elvitte a tétet. (Teleki László: Ha kedden lesz, nem vállalom, ha hétfőn, akkor igen.) Nem tudjuk még, hogy melyik napon lesz. (Fogarasiné Deák Valéria: Megpróbálunk közbenjárni, hogy hétfőn legyen.) Ez az, a jó kapcsolataikat érvényesítsék! Köszönjük szépen Teleki képviselő úrnak az áldozatos szerepvállalást.

Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5728. szám, új/átdolgozott változat a T/5393. szám helyett)

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. napirendi pontunk következik, egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása.

Schlammadinger József főosztályvezető urat üdvözöljük, hogy egy módosító javaslatért átfáradt ide. (Dr. Semjén Zsolt távozik az ülésről.) Csáky András képviselő úr javaslatáról van szó. Ünnepélyesen megkérdezem, hogy támogatja-e a kormány ezt az 1., illetve a 2. pontot, mert összefüggnek, tehát egyben szavazunk róluk.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium): Összefüggő javaslatokról van szó. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Mind a két javaslatot támogatja a kormány.

ELNÖK: Akkor kihirdetem a határozatot. (Szavazás.) 17 igen szavazattal egyhangúlag a bizottság támogatta a javaslatot. Köszönjük szépen a megjelenést.

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A 3. napirendi pontunk a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslatnak a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása következik.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Dr. Hegedűs Márta vagyok, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium osztályvezetője, és balra tőlem dr. Elek Márton szintén innen, fogalmazó. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Tehát Elek Márton és dr. Hegedűs Márta Anikó.

Az ajánlás szerint a 2. számú módosító javaslatról szavazunk, melyet Szanyi Tibor képviselő úr terjesztett be.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással támogatta.

A 3. számú javaslat Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 4. számú javaslat szintén Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta. (Donáth László megérkezik az ülésre.)

Az 5. számú javaslat Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 igennel többségében támogatta.

A 6. számú javaslat szintén Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

A 7. és a 13. számú javaslat összefügg, Szanyi képviselő úr javaslatai.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 igennel egyhangúlag támogatta.

A 8., az 1. és a 12. számú, Szanyi képviselő úr javaslatai összefüggnek.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

A 9. számú javaslat Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 10. számú szintén Koszorús képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 11. számú Szanyi képviselő úr javaslata.

DR. HEGEDŰS MÁRTA ANIKÓ osztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 tartózkodással szintén nem támogatta.

Köszönöm szépen. Van-e olyan, amiről esetleg nem döntöttünk? (Nincs jelzés.) Akkor elbocsátjuk önöket. Köszönjük szépen a megjelenést.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám)

(A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A 4. számú napirendi pont következik, a fogyasztóvédelemről szóló törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása. Legyen szíves a kormány képviselője bemutatkozni.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Horváth Sándor vagyok.

ELNÖK: Az ajánlás szerint szavazunk az 1. módosító javaslatról, amely Molnár képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

A 2. pont Alexa képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

A 3. javaslat következik, szintén Alexa képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

4. számú javaslat, Molnár képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

Egy újabb Molnár-javaslat, a 6. számú.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

7. pont, Borenszki képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 tartózkodással szintén nem támogatta.

8. pont, Alexa képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

10. pont, Molnár képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

13. pont, Borenszki képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

14. pont, Herényi képviselő úr.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 tartózkodással szintén nem támogatta.

15. pont, szintén Herényi képviselő úr.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 nemmel szintén nem támogatta.

16. pont, Molnár.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

18. pont, Herényi képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 nemmel szintén nem támogatta.

19. pont, Borenszki képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 nemmel többségében támogatta.

20. pont, szintén Borenszki képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 tartózkodással többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

22. pont, Molnár képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 6 igennel és 9 nemmel többségében nem, de több mint egyharmadában támogatta.

23. pont, Borenszki.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 tartózkodással nem támogatta.

24. pont, Borenszki.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 15 tartózkodással nem támogatta.

27. pont, Alexa képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással a bizottság többségében támogatta.

A 28. pont következik.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással a bizottság többségében támogatta.

36. pont, szintén Alexa képviselő úr javaslata.

DR. HORVÁTH SÁNDOR főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) 9 igennel és 6 tartózkodással többségében támogatta.

Van-e olyan, amiről ön szerint szavaznunk kellett volna, de nem szavaztunk? Nálam ennyi volt. (Nincs jelzés.) Köszönjük szépen a megjelenést.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4899. szám)

(Pettkó András és Hock Zoltán (MDF) képviselők önálló indítványa)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

Az 5. számú napirendi pontunk kiesik, ahogy az előbb mondtuk.

Itt van a 6. számú napirendi pontunk, a személyi jövedelemadó, ez a Pettkó-féle javaslat. Azzal az a problémánk, hogy egyelőre nem tudom, állítólag alelnök asszony is beadott módosítót, de az még hozzánk nem érkezett meg, egyedül Herényi képviselő úr javaslata van itt. (Fogarasiné Deák Valéria: Pedig az jó volna, ha itt lenne.) Tudunk-e ezen segíteni esetleg? Vagy várjuk meg a hétfőt? (Fogarasiné Deák Valéria: Szabad-e kérdeznem?) Persze. Parancsoljon, alelnök asszony!

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Azért szeretnék kérdezni, mert hogy támogatotti sor... Tehát ahhoz, hogy ez a törvényjavaslat végigmenjen ezen az ülésszakon, ezért nem mindegy, hogy mikor vitatjuk meg a kapcsolódó módosító javaslatokat. Most itt nem zárult még le a határidő, de azt már tudjuk, hogy az MDF-frakció nem fog többet benyújtani, mi nem fogunk többet benyújtani. Nem tudom, szabad-e megkérdezni azt... (Elnök: Nem szabad. De nem fogunk benyújtani.) Ha nem nyújtanak be, akkor azt javasolnám, akkor érdemes volna megpróbálni megnéznünk azt a kapcsolódó módosító javaslatot is, mert úgy tudom, hogy a minisztériumnak is vagy a kormánynak is van róla álláspontja, és akkor ezt letudnánk, mert ha nem tudjuk hétfőig megtárgyalni, akkor a jövő héten nem lehet a módosítókról szavazni, mert hogy a támogatotti sort csütörtökig...

ELNÖK: Főosztályvezető úrnak van tudomása Fogarasiné Deák Valéria javaslatáról?

RÉZMOVITS ÁDÁM főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Igen, azt hallottam, hogy a frakció tervez benyújtani egy javaslatot, de még nem láttam a benyújtott javaslatot. Tehát van róla tudomásom.

ELNÖK: Másfél perc szünet. (Rövid szünet.) (Dr. Wiener György távozik az ülésről.)

Tisztelettel folytatjuk a munkát. Miután a szakma álláspontja az, hogy erről még hétfőn is tudunk szavazni, és ez nem hosszabbítja meg az eljárást, ezért elnézést kérünk főosztályvezető úrtól, és azt javaslom, hogy módosítsuk a napirendünket, vegyük le ezt a pontot a napirendről, kétharmaddal ezt el tudjuk fogadni. Kérem, szavazzunk! Ki az, aki ezt támogatja? (Szavazás.) 15 igen szavazattal a napirendet módosítottuk közben, úgyhogy az eredeti 6. napirendi pontot elhalasztottuk, jövő hétfőn megtárgyaljuk.

Egyebek

Egyebekben van-e valakinek valami? (Nincs jelentkezés.) Köszönjük szépen. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 33 perc)

 

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Földi Erika