EMBCB-39/2008.
(EMBCB-119/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2008. november 19-én, szerdán, 14 óra 08 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 528. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott kiadás a T/6380. szám helyett.) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6572. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6667. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

  1. A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott kiadás a T/6380. szám helyett.)
  2. (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  3. A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6572. szám)
  4. (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  5. Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6667. szám)
  6. (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

  7. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Fogarasiné Deák Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke

Donáth László (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP)
Ékes Ilona (Fidesz)
Varga József (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP)
Pettkó András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Balog Zoltán (Fidesz) Ékes Ilonának (Fidesz)
Szászfalvi László (KDNP) dr. Semjén Zsoltnak (KDNP)
Nyakó István (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Teleki László (MSZP) dr. Szabóné Müller Timeának (MSZP)
Bíró Ildikó (Fidesz) Pettkó Andrásnak, (MDF)
Farkas Flórián (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Nyenyestánné Endrész Katalin főosztályvezető-helyettes, Pénzügyminisztérium
Árok Szabolcs vezető tanácsos, Pénzügyminisztérium
Szatmári László főosztályvezető-helyettes, Pénzügyminisztérium

Megjelentek

Dr. György István főtanácsos, Pénzügyminisztérium
Kanyó Lóránd főosztályvezető-helyettes, Pénzügyminisztérium
Csákiné dr. Fodor Anna vezető főtanácsos, Pénzügyminisztérium
Dr. Faragó Lajos főtanácsos, Pénzügyminisztérium
Dr. Galik Gábor főosztályvezető-helyettes, Oktatási és Kulturális Minisztérium
Soós Károly szakértő (MDF)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 08 perc)

Elnöki megnyitó

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok tisztelettel mindenkinek. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Vendégeink! A bizottsági ülést megkezdjük, tekintettel egyebek mellett arra, hogy sok dolgunk van a mai napon.

A jelenlét regisztrálásával kezdjük. Ránézésre - különösen a helyettesítésekkel - határozatképesek vagyunk, de végigfutunk a helyettesítéseken. Balog Zoltán elnök urat Ékes Ilona helyettesíti, Szászfalvi alelnök urat Semjén úr helyettesíti, Donáth László perceken belül itt lesz, Godó Lajos itt van, Lénárt László itt van, Nyakó Istvánt Godó Lajos helyettesíti, Szabóné Müller Timea itt van, Teleki Lászlót Lénárt László helyettesíti, Tóth Gyula itt van, Wiener Györgyöt én helyettesítem, Gusztos Péter ismereteim szerint nem adott helyettesítési megbízást, Bíró Ildikót Pettkó András képviselő úr helyettesíti, Ékes Ilona itt van, Farkas Flóriánt Varga képviselő úr helyettesíti, Fazekas Sándort nem helyettesíti senki, Varga úr, Semjén úr és Pettkó úr itt van. Tehát a helyettesítésekkel együtt az ülésünk határozatképes.

A bizottsági ülés meghívóját a képviselőtársaim kézhez kapták, ehhez kapcsolódóan kérdezem, van-e kérdés, észrevétel, megjegyzés. (Jelzésre.) Pettkó úr, parancsoljon!

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Vendégeink! Tisztelt Bizottság! Arra szeretném kérni a bizottság vezetését és a bizottsághoz tartozó munkatársakat, hogy figyeljünk oda a törvényjavaslatokra, és ha bármilyen olyan törvényjavaslat érkezik a Ház elé, ami civil szervezeteket és az alapítványok világát érinti - akár egyéni képviselői indítványról, akár más dologról is van szó -, az mindenképp kerüljön a bizottság elé.

Az az igazság, hogy az én hibám is, hogy csak utólag vettem észre, hogy a közpénzügyi törvény, amely a civil szervezeteket érinti, nem került be a bizottság elé. A bizottsági főosztály hibája is, mert a bizottsági főosztály nem olvassa el a benyújtott anyagokat, és persze az én hibám is, mert hamarabb észre kellett volna vennem. Mindenesetre azt javasolom alapelvként, és ezt kérjük a bizottsági főosztálytól is, hogy minden olyan törvényt, amelyikben a "civil szervezet", a "társadalmi szervezet" vagy az "alapítvány" szó megjelenik, annál a törvénynél automatikusan ezt a bizottságot is jelöljék ki tárgyalásra. Tehát ahol ez a szó megjelenik.

Ezt szeretném kérni, mert a bizottságunk egyik fő profilja a civil társadalom kérdései, és ha beérkezik egy ilyen törvényjavaslat, akkor a bizottsági főosztályon egy egyszerű keresőprogrammal, ha beütik a szót, kiadja, hogy bármilyen törvényben, amit benyújtanak, van-e ilyen szó, ha nem tudják, hogy mi is illetékesek vagyunk-e vagy sem.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Arczt Ilona!

DR. ARCZT ILONA, a bizottság főtanácsadója: Alapvetően természetesen a bizottsági főosztály feladata, és alapvetően a bizottsági munkatársaké is, így ezt kicsit magamra is vettem, meg az elnök úr feladata. Észrevettem, csak az volt a probléma, hogy három napig Lengyelországban tartózkodtunk, ezt pénteken adták be, és hétfőn a futárban észleltem, de délben már nem tudtuk volna megtárgyalni, mert aznap napirendre vették. Tehát láttam, de ők nem szóltak a titkárságra a távollétünkben, így az elnök úr sem tudhatta, mert pénteken este jöttünk haza, és hétfőn derült ki. Ha nem hétfőn lett volna, akkor meg tudtuk volna tárgyalni, ezért nem kértük már ki. (Pettkó András: A bizottsági főosztály követte el az eredendő hibát, hogy nem jelölte ki a bizottságot.) Alapvetően a munkatársaké, minden bizottságban, hiszen nagyon sok bizottság és sok javaslat van, egy perc alatt ők sem mindig tudják természetesen kiszűrni.

A napirend elfogadása

ELNÖK: Köszönöm szépen. A jövőre nézve tanulságos a történet, azt hiszem, mindannyiunk számára, hogy figyeljünk erre oda. Köszönöm szépen.

Tehát a napirendi javaslatnál tartunk. Kérdezem, elfogadja-e a bizottság a napirendi javaslatot. (Szavazás.) A bizottság a napirendi javaslatot egyhangúlag elfogadta. Rá is térünk.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/6571. szám, új/átdolgozott kiadás a T/6380. szám helyett.) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

ELNÖK: Az első napirendi pontunk a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott és a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása. Köszöntöm Nyenyestánné Endrész Katalin főosztályvezető-helyettes asszonyt és Árok Szabolcs urat a Pénzügyminisztériumból.

Az ajánlás két kötetben fekszik előttünk. Az első pont a 6/1-es.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen. A következő a 6/2-es, amelyik összefügg a 335/2-essel.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú nem.

A következő a 13/1-es és a vele összefüggő módosító javaslatokról kérem a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag nem támogatta a bizottság. A következő ugyancsak ilyen csomag, a 38/1-es és a hozzá kapcsolódó, a megjegyzési keretben kiemelt, vele összefüggő ajánláspontok.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen.

A következő a 45/1-es és a hozzá kapcsolódók.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen. A következő a 47/1-es és a hozzá kapcsolódók.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen. A 47/2-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen. A 49/1-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen. A 49/2-es?

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen. A 49/3-as?

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egy igen, tizenhat nem. A bizottság egygharmada sem támogatja. Az 54/3-as?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja a kormány a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nyolc. Kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de több, mint egyharmad igen.

A 62/1. javaslat következik, és a hozzákapcsolódók, Hirt Ferenc és mások javaslata.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 67/1. javaslatról és a hozzákapcsolódókról kérdezem a kormány képviselőjét.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 67/2. javaslat következik, amely összefügg a 67/6. javaslattal.

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 67/4. javaslat a következő.

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc tartózkodással a bizottság egyharmada sem támogatja.

A 67/5. javaslattal indul a következő csomag.

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. Pettkó úr közben kiment, de még feltette a kezét.

Most nagyot ugrunk, a következő az 53. oldalon a 145/1. javaslat, ami összefügg a 143/1. javaslattal. A kormányt kérdezem.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de az egyharmados támogatás így is megvan.

A 145/2. javaslat következik, ami összefügg a 132/18. javaslattal.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 145/3. javaslat következik.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 145/4. javaslat és a hozzákapcsolódók következnek.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 145/5. javaslatról kérdezem a kormányt.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 150/1. javaslat következik.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 171/1. javaslat következik.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 226/1. javaslat következik, melyhez nagyon sok kapcsolódó van, a 73. oldal alján található Vígh László módosító javaslata, számos vele összefüggő lábbal. Kérdezem a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A következő a 251/1. javaslat és a hozzá kapcsolódók, mely a 128. oldalon található. Kérdezem a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 273/9. a következő javaslat, mely még mindig ebben a kötetben, a 140. oldalon található.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 273/12. javaslat következik.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Ezzel az első kötet végére értünk. A következő kötet 162. oldalán a 305/2. javaslatról és a hozzákapcsolódókról kérdezem a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 305/3. javaslat következik a hozzákapcsolódókkal.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A következő a 325/2. javaslat, mely a 170. oldalon található. A kormány?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 326/7. javaslatról kérdezem a kormány képviselőjét.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 326/9. javaslat következik.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 326/10. javaslatról kérdezem a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 332/1. javaslat következik, a hozzákapcsolódókkal, mely a 183. oldalon található. Kérdezem a kormány álláspontját.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 332/2. javaslat következik a hozzákapcsolódókkal, mely a 184. oldal közepén található.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 332/3. javaslat ugyanezen az oldalon található.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 334/2. javaslat és a vele összefüggők következnek.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 344/1. javaslat következik, mely a 188. oldalon található. A kormány?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 344/2. és a vele összefüggő javaslatok következnek.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 384/1. és a vele összefüggő javaslatok következnek, melyek a 195. oldalon találhatók.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 384/3-as a következő oldalon.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. A 398/1-es, ami a 198. oldalon van.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Senki nem támogatja a javaslatot, egyharmadot sem kapott. 398/2-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 400/5-ös?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 400/6-os és a hozzá kapcsolódó 373/1-es.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 400/7-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 403/1-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 405/1-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 410/1-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. 529/1-es?

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de egyharmadot kapott. 529/3-as?

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de egyharmadot kapott. 546/1-es?

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de egyharmadot kapott. 684/1-es?

ÁROK SZABOLCS tanácsos (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, kilenc nem. A bizottság nem támogatja, de egyharmadot kapott. Varga Józsefnek adok szót.

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Annyit szerettem volna érzékeltetni a bizottsággal, hogy ha jól értem, egyetlen kapcsolódó módosító indítványt sem támogatott a kormány.

ELNÖK: Azok közül, amelyek ma elénk kerültek, de ez nem jelenti azt, hogy egyet sem támogatott. Köszönjük szépen.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6572. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A következő napirendi pontunk a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása, amelyek ajánlása ugyanígy a kezünkben van. Az 1-es indítvány Balog Zoltán indítványa, ez összefügg a 2-essel és a 8-assal.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. A következő a 6-os.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Hat igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott. A 9-es?

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Kilenc igen szavazattal és hat nem szavazattal a bizottság támogatja a javaslatot. Szeretném a figyelmüket felhívni, hogy most egy ellenzéki indítványt támogattunk.

Az alapajánlásba tessenek betekinteni, mert ott a 23-as jön, amely összefügg a 16-ossal. A Gazdasági bizottság adta be.

NYENYESTÁNNÉ ENDRÉSZ KATALIN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány ebben a formában nem támogatja. A Gazdasági bizottság egy pontosított módosító javaslatot fog benyújtani. De a céllal egyetértünk.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc tartózkodással a bizottság több, mint egyharmada támogatja a javaslatot. Nincs több.

Egy megjegyzésre kérek lehetőséget a bizottságtól. György István volt a vendégünk, de nem ő volt a szószóló, ezért nem üdvözöltem, de olyan régen láttuk, hogy nagyon örülünk annak, hogy újra egészségesen látjuk, úgyhogy tisztelettel köszöntjük és számítunk rá a jövőben. Jó egészséget kívánunk. Köszönöm szépen a megértésüket. Balesete volt és az, hogy így láthattuk, ez hatalmas szerencse. Ez több, mint fél éve történt.

Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6667. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következő napirendünk az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak a megvitatása.

Tisztelettel üdvözlöm Szatmári László urat, aki az előterjesztő képviseletében vesz részt a bizottság ülésén. Az ajánlás előttünk van, a 3. pont lesz az első, ami a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatot tartalmazza. Kérdezem a kormány álláspontját.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A következő a 6. pont alatti, Balog Zoltán és képviselőtársai javaslata. A kormányt kérdezem.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A következő a 9. javaslat és tartozékai, a 14. és a 21. következik. A kormányt kérdezem.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Kilenc igen szavazattal és nyolc tartózkodással a bizottság többsége támogatja a javaslatot.

A következő a 11. javaslat.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 12. javaslat következik.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 13. javaslatról kérdezem a kormány álláspontját.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Kilenc igen szavazattal és nyolc ellenszavazattal a bizottság többsége támogatja a javaslatot.

A 19. javaslat következik.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Van még két bizottsági, amely nem az ajánlásban szerepel, hanem módosító szöveg van a kezünkben.

A 71. javaslatról kérdezem a kormányt.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: Ez Bánki Erik módosító javaslata. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

A 72. javaslat következik. Kérdezem a kormány álláspontját.

SZATMÁRI LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) Nyolc igen szavazattal és kilenc nem szavazattal a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Ennyi volt az előttünk lévő munka. (Pettkó András jelez.) Pettkó András képviselő úr kért szót, még egy kis türelmet kérek a bizottságtól.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Szívesen megkérdeztem volna, hogy miért nem támogatja, de lekéstem róla, mindegy.

Mindenesetre azt szeretném kérni a Pénzügyminisztérium jelenlévő képviselőjétől, hogy ha lehetséges, egy olyan táblázatot kapjak országgyűlési képviselőként, ami a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó havi lebontását tartalmazza a bevezetése óta. Hiszen az Országgyűlésben különböző számok hangzottak el ennek az összegéről, ilyen irányú módosító javaslat is érkezett, különböző számokat lehet fellelni. Van, amikor a 2007-es számokról, és van, amikor a 2008-as számokról beszélünk, azt gondolom, ezek a számok a minisztériumban megtalálhatók, és ha ez lehetséges, akkor ezt elektronikus formában szeretném. Ha más képviselő is igénylik ezt, akkor nekik is, de én mindenképpen szeretném, hogyha meg tudnánk kapni.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Úgy gondolom, ha van arra mód, hogy Pettkó András képviselő úr megkapja, akkor nem veszik zokon a képviselőtársak, ha más is megkaphatja.

Van-e más kérdés, észrevétel? (Tóth Gyula: Az egyebekben?) Még nem, még ennél a napirendi pontnál vagyunk, hogy ehhez van-e kérdés, észrevétel. (Szatmári László jelez.) Visszaadom önnek a szót, parancsoljon.

SZATMÁRI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Pettkó úr kérését továbbítom a megfelelő helyre, és akkor ezt természetesen kidolgozzuk. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ezt a napirendi pontot akkor lezárhatjuk, ha senkiben nincs olyan igény, hogy még valamilyen módosító javaslatról szavazzunk. (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen a részvételüket.

Egyebek

Az egyebek napirendi pont keretében Tóth Gyula képviselő úr kért szót.

TÓTH GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Azon gondolkodtam, hogy jegyzőkönyvön kívül, de ugyan miért ne legyen ott, remélem, hogy nem fog Gutenberg megfordulni a sírjában. Azt gondolom, ha csak arról tájékoztatom a tisztelt bizottság tagjait, hogy mifelénk - ez Tolna megye - azt mondják, hogy ez az ország nem is olyan túlságosan szegény, mint amilyennek mondják vagy láttatják. Ebből még nem érthető, mit akarok mondani.

Amit szóvá tennék, az a következő. Összeszámoltam, ami ma itt van előttünk, és minden bizonnyal az enyészetnek továbbítandó, durván 5 ezer oldal. A felsorolt bizottságok tagjai ezt természetesen ugyanúgy megkapják, ez durván 90 ezer oldal/nap - az enyészetnek. Nincs erre más megoldás? Nem beszélve ennek a tartalmi oldaláról is természetesen, hogy itt keresgéljük, hogy a 172. vagy a 98. oldalon van. Valamennyi képviselőtársam rendelkezik laptoppal. Nyilván nem abban a formájában, mint ahogy jelenleg van, de mily egyszerű lenne a dolog, hogyha a 112. módosító javaslatot vagy kapcsolódót tárgyaljuk, akkor a 112-t beütve máris odaugrik elém.

Nem tudom, de ez bődületes pazarlás, legalábbis az én véleményem szerint, nem kellene ezt csinálni. (Dr. Semjén Zsolt: Ha lenne nálatok egy és nálunk egy, az bőven elég lenne.)

ELNÖK: Igen, hogyha ebben meg tudnánk állapodni, akkor azt hiszem, tényleg így volna jó, csak ez mindig úgy szokott lenni, hogy akkor elég egy képviselő, aki kifogást emel, hogy nem kapta meg. (Közbeszólások.) Azt javasolom, hogy ez rögzüljön a jegyzőkönyvben, de ha erről tovább szeretnénk beszélgetni - mert érdemes volna egyébként -, azt már ne tegyük hivatalos bizottsági keretben.

Ha ezen túl más nincs, lezárnám a bizottsági ülést, és erről még érdemes egymással beszélgetnünk, mert sok igazság van abban, amit a képviselő úr mondott.

Köszönöm szépen, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 50 perc)

 

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia és Szoltsányi V. Katalin