EMBCB-40/2008.
(EMBCB-120/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2008. november 24-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 528. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény és a külföldre utazásra felhasználható más okmányokkal kapcsolatos szabályozásra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6769. szám) (Általános vita) *

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Kérdések, válaszok *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6644. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslat (T/6575. szám) (Bizottsági módosító javaslatok megvitatása) *

Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat (T/6767. szám) (Általános vita) *

Dr. Dedinszky Ferenc kormányfőtanácsos (Miniszterelnöki Hivatal) szóbeli kiegészítése *

Kérdések, válaszok *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény és a külföldre utazásra felhasználható más okmányokkal kapcsolatos szabályozásra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6769. szám)

(Általános vita)

2. Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6644. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

3. Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslat (T/6575. szám)

(Bizottsági módosító javaslatok megvitatása)

4. Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat (T/6767. szám)

(Általános vita)

5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Szászfalvi László alelnök (KDNP)

Donáth László (MSZP)

Godó Lajos (MSZP)

Lénárt László (MSZP)

Nyakó István (MSZP)

Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)

Teleki László (MSZP)

Tóth Gyula (MSZP)

Ékes Ilona (Fidesz)

Farkas Flórián (Fidesz)

Varga József (Fidesz)

Dr. Semjén Zsolt (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Balog Zoltán (Fidesz) Farkas Flóriánnak (Fidesz)
Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) Teleki Lászlónak (MSZP)
Donáth László (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP) megérkezéséig
Dr. Wiener György (MSZP) Tóth Gyulának (MSZP)
Bíró Ildikó (Fidesz) Ékes Ilonának (Fidesz)
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Szászfalvi Lászlónak (KDNP) megérkezéséig
Pettkó András (MDF) Szászfalvi Lászlónak (KDNP) dr. Semjén Zsolt megérkezése után

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Dedinszky Ferenc kormányfőtanácsos (Miniszterelnöki Hivatal)
Nagyné Varga Melinda főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Bodnár Gergely főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Boros Zsuzsanna vezető tanácsos (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Megyeri Nóra fogalmazó (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Váradi-Bor Judit főosztályvezető-helyettes (Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Molnár-Nagy Mária parlamenti titkár (Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Dr. Oláh Attila kormánytanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal)
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz-frakció)
Nagy Bercel titkár (Fidesz-KDNP-frakció)
Tabajdi Anita szakértő (MSZP-frakció)
Molnár András szakértő (MDF-frakció)
Soós Károly szakértő (MDF-frakció)
Kósa Zsanett joghallgató
Simon Mihály joghallgató

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 33 perc)

Elnöki megnyitó

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a mai bizottsági ülésünkön. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Bejelentem, hogy Balog Zoltánt Farkas Flórián, Fogarasiné Deák Valériát Teleki László, Donáth Lászlót Lénárt László, Wiener Györgyöt Tóth Gyula, Bíró Ildikót Ékes Ilona, Fazekas Sándort Varga József, Semjén Zsoltot pedig Szászfalvi László helyettesíti.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslattal kapcsolatban - amit kézhez kaptak képviselőtársaim - kinek van kérdése, észrevétele, megjegyzése? (Nincs jelentkező.) Ki fogadja el a napirendi javaslatot? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a mai ülés napirendjét.

A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény és a külföldre utazásra felhasználható más okmányokkal kapcsolatos szabályozásra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6769. szám) (Általános vita)

1. napirendi pontunk a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény és a külföldre utazásra felhasználható más okmányokkal kapcsolatos szabályozásra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/6769. számon előterjesztett törvényjavaslat. Az általános vitára való alkalmasságról kell a bizottságnak az álláspontját kialakítania. Tisztelettel köszöntöm dr. Papp Imre szakállamtitkár urat és dr. Bodnár Gergely főosztályvezető-helyettes urat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium részéről. Megadom a szót Papp Imre szakállamtitkár úrnak, hogy tegye meg szóbeli kiegészítését.

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény módosítását abból a célból terjesztettük a Ház elé, hogy a már kiadott biometrikus útlevelek vonatkozásában teljesítsük azt az uniós kötelezettséget, ami arról szól, hogy 2009 júniusától már az ujjlenyomatot is tartalmaznia kell a biometrikus útlevélnek.

Az is szerepel a törvényjavaslatban, hogy a 14 év alatti magyar állampolgárok kaphassanak személyazonosító igazolványt, mégpedig azért, hogy az utazási szabadság még inkább kiteljesedhessen. Mivel jelenleg a 14 év alatti magyar állampolgároknak nincs személyazonosító igazolványuk, egy család - mondjuk - Ausztriába utazása esetén az a fonák helyzet adódik elő, hogy a 14 év alatti családtagoknak útlevélre van szükségük, míg a többiek személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak, ilyenformán nem érvényesül teljes egészében a szabadságuk.

Ezenkívül is igyekszünk még néhány kérdést rendezni a törvényjavaslatban. Elsősorban azt, hogy ha az újszülött hivatalból kap személyazonosító igazolványt, akkor hivatalból jusson hozzá az adóazonosító jeléhez, a TAJ-számához és a lakcímkártyájához is.

A fentiekhez kérjük a bizottság szíves támogatását. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kinek van kérdése, észrevétele? (Nincs jelentkező.) Nekem lenne egy kérdésem.

Kérdések, válaszok

A javaslat alapján a kisgyermekeknek kiállított személyazonosító igazolvánnyal minden olyan országba lehet utazni, amelyekkel hazánk kötött ilyen megállapodást, vagy pedig csak az Európai Unió tagországaiba?

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A válasz a minden. Az Európai Unió tagországaiba, az EGT-tagországokba, de van ilyen megállapodás Horvátországgal és Bosznia-Hercegovinával is. Tehát ezek az országok jönnek szóba, gyakorlatilag a teljes európai kör.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelettel kérdezem, hogy ki tartja általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja.

A bizottságnak előadót kell állítania. Ki ért egyet azzal, hogy én ismertessem a plenáris ülésen a bizottság álláspontját? (Egyhangú.) Köszönöm.

Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6644. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

2. napirendi pontunk az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/6644. számon előterjesztett törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A november 20-án keltezett ajánlástervezetből dolgozunk. A kormányt most is Papp Imre szakállamtitkár úr képviseli.

Az ajánlás 1. pontjában - amely összefügg a 2., 3., 7., 8. és 9. ajánlási pontokkal - dr. Salamon László a törvényjavaslat 1. § (3) bekezdésében az At. 15. §-át követő alcímnek, a 15/A. § (2)-(3) bekezdéseinek, a (4) bekezdés felvezető szövegének, valamint b) és d) pontjainak, továbbá az (5) bekezdésnek a módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (8) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 4. pontjában - amely összefügg az 5., 6., 10. és 11. ajánlási pontokkal - dr. Salamon László a törvényjavaslat 2. § (5) bekezdésének - az Nytv. 21. § l) pontját érintő - elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (8) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 12. pontjában dr. Salamon László a törvényjavaslat 6. § (8) bekezdésének az elhagyását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (8) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Nagyon szépen köszönjük szakállamtitkár úr segítségét.

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslat (T/6575. szám) (Bizottsági módosító javaslatok megvitatása)

3. napirendi pontunk az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló T/6575. számon előterjesztett törvényjavaslat. A bizottsági módosító javaslatok megvitatása a feladatunk. Tisztelettel köszöntöm Nagyné Varga Melinda főosztályvezető asszonyt és Váradi-Bor Judit főosztályvezető-helyettes asszonyt az Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről.

Először a 21. §-hoz benyújtandó módosító javaslatról döntünk. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

NAGYNÉ VARGA MELINDA főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): Csak tárcaálláspontot tudok mondani. A tárca támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Most pedig a 44. §-hoz benyújtandó módosító javaslatról döntünk. Kérdezem, hogy a tárca támogatja-e.

NAGYNÉ VARGA MELINDA főosztályvezető (Oktatási és Kulturális Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető asszony segítségét.

Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat (T/6767. szám) (Általános vita)

4. napirendi pontunk az elektronikus közszolgáltatásról szóló T/6767. számon előterjesztett törvényjavaslat. Az általános vitára való alkalmasságról kell a bizottságnak az álláspontját kialakítania. Köszöntöm dr. Dedinszky Ferenc kormányfőtanácsos urat a Miniszterelnöki Hivatal részéről és megkérem, hogy tegye meg szóbeli kiegészítését.

Dr. Dedinszky Ferenc kormányfőtanácsos (Miniszterelnöki Hivatal) szóbeli kiegészítése

DR. DEDINSZKY FERENC kormányfőtanácsos (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Bizottság! A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény alapvetően biztosítja az elektronikus hatósági ügyintézés és szolgáltatás jogszabályi feltételeit. Az elektronikus kormányzás fogalma ennél szélesebb kört fed le, például a hatósági ügyintézés keretei közé nem tartozó egyéb elektronikus ügyintézések támogatását, valamint a tájékoztatási szolgáltatásokat is. Ezek megvalósítása céljából hozta létre a kormány a központi elektronikus szolgáltató rendszert. Az elektronikus közszolgáltatások körébe azok a szolgáltatások tartoznak, amelyeket a központi elektronikus szolgáltató rendszer elektronikus úton valósít meg.

Az elektronikus közszolgáltatásokhoz való hozzáférés a törvényjavaslat alapján alanyi jogként, a külön meghatározott alapszolgáltatások vonatkozásában külön ellenszolgáltatás vagy díj fizetése nélkül minden magyar állampolgárt megillet. Ugyanakkor az alanyi jog korlátait is rögzíti a szabályozás: noha a szolgáltatás mindenki számára hozzáférhető, de a megvalósításhoz elengedhetetlen bizonyos követelmények teljesítése a hozzáférők részéről, ezek nélkül ugyanis a rendszer működése nem lenne biztonságosan megvalósítható.

A törvényjavaslat azok számára is meg kívánja adni a lehetőséget az elektronikus közszolgáltatásokhoz való hozzáféréshez, akik nem rendelkeznek interneteléréssel vagy kellő szakértelemmel az ügyeik intézéséhez. Számukra a már működő teleházak, e-Magyarország pontok, a kialakítás előtt álló integrált közösségi szolgáltató terek, valamint az önkormányzatok által létrehozandó közösségi hozzáférési pontok, az ott működő ügysegédek, tanácsadók, illetve a már működő Kormányzati Ügyfél-tájékoztató Központ telefonon is igénybe vehető ügyfélszolgálatra nyújt majd lehetőséget.

A célszerűbbé váló szabályozás hatására azt várjuk, hogy felgyorsuljon az elektronikusan intézett ügyek terjedése, aminek jelentős társadalmi hatásai lehetnek a munkaidőalap védelmében, a felszabaduló idő családon belüli felhasználásában, valamint az ügysegédek révén történő igénybevétel miatt a területi egyenlőtlenségek csökkentésében is. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Képviselőtársaim közül kinek van kérdése, észrevétele, megjegyzése? (Nincs jelentkező.) Nekem lenne egy kérdésem.

Kérdések, válaszok

Megtörtént-e az adatvédelmi biztossal a törvényjavaslat egyeztetése, és ha igen, mi volt annak a következménye? Az adatvédelmi biztos nyilván kitért arra, hogy a törvényjavaslat egyes passzusai összhangban vannak-e az adatvédelmi törvénnyel.

DR. DEDINSZKY FERENC kormányfőtanácsos (Miniszterelnöki Hivatal): Volt egyeztetés az adatvédelmi biztossal, aki az ügysegédek vonatkozásában jelzett némi aggályt, de a törvényjavaslat egyes passzusai összhangban vannak az adatvédelmi törvénnyel, mivel az ügysegédek igénybevétele az állampolgár önkéntes vállalása alapján történik, ilyen módon a személyes adat átadásáról saját maga dönt.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még kérdés, megjegyzés? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, szavazni fogunk.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Ki tartja általános vitára alkalmasnak a T/6767. számú törvényjavaslatot? (9) Ki nem tartja általános vitára alkalmasnak? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság nem tartja általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot.

A bizottságnak előadót kell állítani. Kérdezem Donáth László képviselő urat, hogy vállalja-e? (Donáth László: Igen.) Köszönöm szépen.

Nagyon szépen köszönjük kormányfőtanácsos úr segítségét.

 

Egyebek

Utolsó napirendi pontunk az egyebek. Az egyebek keretében van-e valakinek kérdése, megjegyzése, bármilyen bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Nagyon szépen köszönöm a részvételt és mindenkinek további jó munkát kívánok. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 56 perc)

 

 

Szászfalvi László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc