EMBCB-2/2009.
(EMBCB-125/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2009. február 17-én, kedden, 13 óra 12 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 528. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről (2007. november-2008. október) szóló jelentés (J/6554. szám)
(A Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa)
(Általános vita)
*

A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről (2007. november-2008. október) szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6555.szám)
(A Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa)
(Általános vita)
*

Winkfein Csaba elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság) szóbeli kiegészítése *

Kérdések, észrevételek *

Winkfein Csaba elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság) reagálása az elhangzottakra *

Müller Éva vezető tanácsos (Egészségügyi Minisztérium) válasza *

Döntés az általános vitára alkalmasságról *

A Módosított Európai Szociális Karta kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8717.szám) (Általános vita) *

Dr. Könczei György szakértő (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) szóbeli kiegészítése *

Döntés az általános vitára alkalmasságról *

Egyebek *

 

 

Napirendi javaslat

1. a) A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről (2007. november-2008. október) szóló jelentés (J/6554. szám)
(A Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa)

(Általános vita)

b) A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről (2007. november-2008. október) szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6555.szám)
(A Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa)

(Általános vita)

2. A Módosított Európai Szociális Karta kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8717.szám)

(Általános vita)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke
Donáth László (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Teleki László (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP)
Ékes Ilona (Fidesz)
Varga József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Balog Zoltán elnök (Fidesz) Ékes Ilonának (Fidesz)
Nyakó István (MSZP) Teleki Lászlónak (MSZP)
Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP), távozása után Dr. Wiener Györgynek (MSZP)
Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) távozása után Donáth Lászlónak (MSZP)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP) Szászfalvi Lászlónak (KDNP)
Farkas Flórián (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz)
Godó Lajos (MSZP) megérkezéséig Lénárt Lászlónak (MSZP

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Winkfein Csaba elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság)
Müller Éva vezető tanácsos (Egészségügyi Minisztérium)
Dr. Könczei György szakértő (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Megjelentek

Portörő Péter igazgató (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Bencze László szakértő(Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Katona Tímea parlamenti titkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium Parlamenti Titkársága)
Nagy Bercel titkár (Fidesz/KDNP-frakció)
Dr. Magyar-Suba Eszter parlamenti titkár (Egészségügyi Minisztérium parlamenti titkársága)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 12 perc)

Elnöki megnyitó

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (alelnök), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a mai bizottsági ülésünkön. Megállapítom, hogy a bizottságunk helyettesítésekkel határozatképes. Gyorsan végigszaladunk a helyettesítési renden. Balog Zoltán elnök urat Ékes Ilona képviselő asszony helyettesíti, Fogarasiné Deák Valéria jelen van, én magam is. Donáth László képviselő urat... (Fogarasiné Deák Valéria: Kinn van a folyosón.) Godó Lajos képviselő urat Lénárt László helyettesíti. Nyakó Istvánt Teleki László. Szabóné Müller Timeát Fogarasiné Deák Valéria. Tóth Gyula jelen van, Wiener György jelen van. Gusztos Péter nem adott megbízást. Farkas Flórián képviselő urat helyettesíti Varga József képviselő úr. Semjén Zsoltot én magam helyettesítem. Köszönöm szépen.

A napirend elfogadása

Tisztelt Képviselőtársaim! Az új napirendi javaslatot tenném fel szavazásra, amennyiben nincs ehhez kapcsolódóan észrevétel. Kérem, szavazzunk, hogy elfogadjuk-e az új változat szerinti napirendi javaslatot. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a mai ülés napirendjét. (Donáth László megérkezik az ülésre.)

A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről (2007. november-2008. október) szóló jelentés (J/6554. szám)
(A Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa)
(Általános vita)

A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről (2007. november-2008. október) szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6555.szám)
(A Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa)
(Általános vita)

Soron következik az első napirendi pontunk. Ennek a) és b) része van. A Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentés J/6554. számon van előterjesztve. Itt az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk, illetve a másik a Kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat. Ez H/6555. számon van előttünk. Mindkettő általános vitára való alkalmasságáról kell az álláspontunkat kialakítani. Tisztelettel köszöntöm Winkfein Csaba képviselőtársunkat, a Kábítószerügyi eseti bizottság elnökét. Tessék parancsolni, képviselő úr, átadjuk a szót először elnök úrnak, azt követően lesz alkalmunk kialakítani az álláspontunkat. Köszöntjük a minisztérium képviselőit is, Müller Éva vezető tanácsost, ha jelen van, és Portörő Péter igazgató urat az SZMM részéről.

Tessék parancsolni, elnök úrnak átadom a szót.

Winkfein Csaba elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság) szóbeli kiegészítése

WINKFEIN CSABA elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az előttünk fekvő jelentést az eseti bizottság 2008. október 15-én nyújtotta be a tisztelt Országgyűlésnek, mely jelentés 2007. november és 2008. október közötti időszakról szól. A bizottság az általa kidolgozott munkaterv alapján folytatta munkáját az elmúlt egy évben. Négy fő területet tűztünk ki célul, ez a négy a közösség és együttműködés, kezelés és ellátás, prevenció és kínálatcsökkentés. E célrendszer illeszkedik a hazai drogstratégiához, ez alapján próbáltuk a jelentés szerkezetét elkészíteni, és ez alapján is dolgoztunk.

A bizottság az elmúlt egy évben tíz alkalommal ülésezett, két munkaértekezletet tartott, és egy alkalommal Budapesten az Országos Toxikológiai Intézetben tartott kihelyezett ülést.

Mielőtt belemennék a részletekbe, engedjék meg, hogy megköszönjem mindenkinek a munkáját, minden frakciónak és frakciók melletti szakértőknek, akik segítették, hogy ez a jelentés ilyenformán össze tudjon állni. Mind az öt frakció szakértőinek köszönet a munkájáért.

A bizottság egyrészt foglalkozott Magyarország 2010-től érvényes drogstratégiájának előkészítésével. Itt fontosnak tartjuk, hogy kiemelten kezeljük a következő időszakban is, ezért az idei munkatervünk fő feladata egyrészt értékelni a jelenlegi stratégiát, másrészt pedig javaslatok megfogalmazása az új stratégiához. 2008. szeptember 2-án rendkívüli ülést tartottunk. Képviselők is emlékeznek a július-augusztusban történt túladagolásokra, amelyekkel kapcsolatban igen sokrétű felvetések voltak. Úgy éreztük, hogy érdemes egy rendkívüli ülésen ezt az ügyet ott, azonnal megtárgyalni, illetve már ott láttuk, hogy ezt a napirendet újra napirendre kell tűzni, és ezt meg is tettük a decemberi ülésünkön. Ezenkívül megvizsgáltuk a közkiadásokat, a hazai és uniós támogatási rendszereket, a jogszabályi helyzetet. Külön foglalkoztunk a kábítószerügyi egyeztető fórumok munkájáról, feladatairól. Jelenleg 101 ilyen kábítószerügyi egyeztető fórum van. Ebből aktívan 89 működik, és közel 1000 intézmény érintett ebben a koordinatív munkában. Pályázati támogatások álltak rendelkezésre a kefeknek. A kefek részére 2008-ban 80 milliós pályázati támogatási összeg állt rendelkezésre. Azt a javaslatot fogalmaztuk meg, hogy szeretnénk, ha a kefek kiszámíthatóbb támogatásokban részesülhetnének a jövőben.

Képviselőtársaim, ha olvasták az anyagot, akkor láthatták, hogy minden egyes szakasz végén kiemeltük, hogy mik a javaslataink mind a bizottságnak, mind a szakértőknek, és ezeket összefoglalóan röviden le is írtuk, hogy átlátható legyen ez a jelentés.

Ezenkívül megnéztük az uniós és hazai fejleményeket a drogepidemológiai adatgyűjtéssel kapcsolatban. Itt a nemzeti a Nemzeti Drog Fókuszpontot kértük meg, hogy tartson ezzel kapcsolatban előadásokat. Megvizsgáltuk a migráció és kábítószer-probléma kérdését, az egészségügyi ellátások helyzetét mind a fekvő, mind a járóbeteg-ellátással kapcsolatban. Itt egyrészt tájékoztatást kaptunk az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről, illetve a mi szakértőink is elmondhatták véleményüket, és ezen vélemények benne vannak a jelentésben is.

Ezenkívül foglalkoztunk a drogbetegek rehabilitációs intézményekben történő ellátásával kapcsolatos jogszabályi, finanszírozási kérdésekkel, terápiás, addiktológiai irányelvek helyzetével. Megvizsgáltuk a hazai Metadon program helyzetét, a Tűcsere program helyzetét, a HIV, hepatitisz vizsgálatok országos helyzetét, és itt is megfogalmaztuk véleményeinket, álláspontjainkat.

Foglalkoztunk a büntetés-végrehajtási intézetekben zajló megelőző programokkal, és kiemelten foglalkoztunk a prevenció kérdésével.

Több civil szervezetet is meghallgattunk ebben az évben. Itt fókuszáltunk az Internet-alapú tájékoztatásra, és ezzel kapcsolatban megfogalmaztuk azt a szakértői javaslatot, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot kérjük, hogy az idei pályázatok megírásánál különösen figyeljen az Internet-alapú tájékoztatás lehetőségeire, és ha van lehetőség, támogassa azon civil szervezeteket, amelyek ilyen jellegű tevékenységet folytatnak.

Végül pedig a kínálatcsökkentés témakörével foglalkoztunk. Itt a szervezett kábítószer-bűnözés elleni fellépés, a schengeni egyezmény előírásai keretében a rekurzorok és kábítószerek diverziója tekintetében.

Összefoglaltuk a jelentést, mint ahogy elmondtam az előző mondatokban, és javaslom képviselőtársaimnak, hogy az összegző részt különösen tekintsék át, hiszen ezek a pontok, amelyekkel a későbbiekben is szeretnénk foglalkozni, illetve ezek azok a pontok, ahol kértük a kormány munkáját és különböző szervek munkáját, hogy ezekben lépjünk előre, hiszen itt látszik a következő időszak feladata.

Röviden ennyi lett volna. Köszönöm szépen a tisztelt bizottságnak, hogy meghallgatta a jelentés összefoglalását, és azt szeretném kérni a tisztelt bizottságtól, hogy támogassa, és természetesen, ha van valamilyen kérdés, szívesen válaszolok rá.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönjük szépen elnök úr szóbeli kiegészítését, és akkor a képviselőtársaimat illeti a szó, ha van kérdés, vélemény, megjegyzés. (Jelzésre.) Ékes Ilona képviselő asszony. Tessék parancsolni. (Fogarasiné Deák Valéria távozik az ülésről.)

Kérdések, észrevételek

ÉKES ILONA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr! Több gondom is van ezzel a jelentéssel. Legfőképp az, hogy tavaly nagyon sokat beszéltünk az OPNI és Addiktológiai Intézet bezárásáról, és erről a jelentés nem szól semmit, pedig tudjuk, hogy ez olyan változást hozott, ami nagyon kedvezőtlenül érintette a kábítószereseket és ezt az egész kört is. Erről 2008 áprilisában Szabó Máté biztos úr azt nyilatkozta, hogy az addiktológiai járóbeteg-ellátás Budapesten, de országosan is a működésképtelenség szélére került. A fővárosban az alkohol- és drogbetegeket gondozó intézmények fix finanszírozása a felére csökkent, és újragondolását sürgette, a független szakmai testületek létrehozását. Ezekről nem írnak. Rendkívül kevés konkrét adatot tartalmaz a jelentés. Bizonyos tendenciákról beszél, de ezeket adatokkal is alá kellene támasztani. Egyelőre ennyi, hagyom a többi képviselőtársamat is hozzászólni.

ELNÖK: Köszönöm. Tessék parancsolni, ha van még kérdés, észrevétel képviselőtársaim részéről. (Nincs jelzés.) Nincs, akkor elnök úrnak visszaadom a szót. Tessék parancsolni.

Winkfein Csaba elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság) reagálása az elhangzottakra

WINKFEIN CSABA elnök (Kábítószerügyi eseti bizottság): Köszönöm szépen. Biztosan fogok kapni segítséget az Egészségügyi Minisztérium részéről. Mielőtt ebbe belemennék... Képviselő asszony tavalyi évben is igen élénken érdeklődött a téma iránt. Akkor is javasoltam, hogy nagy szeretettel várjuk a bizottság ülésein. Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt egy évben nem volt alkalmunk találkozni. Azt gondolom, ha elkötelezett hívei vagyunk egy témának, akkor azt a munka folyamán is érdemes végigkövetni. Nagyon nagy szeretettel várjuk a továbbiakban is, és várjuk szakmai javaslatait, észrevételét ezekhez a témákhoz.

Javaslom képviselő asszonynak a nyolcadik oldal elolvasását, ahol az egészségügyi ellátásokat, a fekvő- és járóbeteg-ellátásokat írjuk le igen hosszan. Itt látható az is, hogy egyrészt kaptunk tájékoztatást az Egészségügyi Minisztérium, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről, hogy ők hogy látják az addiktológiai helyzetet, másrészt mi is megfogalmaztuk a szakértőink és az önök szakértői segítségével, és az anyagban benne van, hogy ők hogy látják ezt a kérdést. Mind a két vélemény megjelenik a jelentésben. Azt gondoltuk, hogy ez így jó, így helyes, ha mindkét oldalt leírjuk, hogy teljesen pontosan lássuk a képet. Biztos vagyok benne, hogy a minisztérium ezt a részt ki fogja egészíteni.

Még egy mondat. Az Országos Addiktológiai Intézettel kapcsolatban kérdezett képviselő asszony. Tájékoztatásul szeretném mondani, hogy az utódja az Országos Addiktológiai Centrum, amely az intézet munkáját folytatja. Ezzel kapcsolatban a bizottság márciusi munkarendjében fog találkozni az Országos Addiktológiai Centrum vezető asszonyával, illetve az addiktológiai, szenvedélybetegségekkel kapcsolatos kérdéseket ott fogjuk megtárgyalni, oda is szeretettel várjuk képviselő asszonyt.

Ha van lehetőség, akkor átadnám a szót az Egészségügyi Minisztérium munkatársának. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Müller Éva vezető tanácsos asszonynak is megadom a szót. Tessék parancsolni.

Müller Éva vezető tanácsos (Egészségügyi Minisztérium) válasza

MÜLLER ÉVA vezető tanácsos (Egészségügyi Minisztérium): Köszönöm szépen a szót. Kérem, engedjék meg, hogy néhány mondattal kiegészítsem elnök úr mondandóját. Országgyűlési biztos úr valóban kérdést intézett az Egészségügyi Minisztériumhoz, amelyet írásban és szóban is megválaszolt a tárca. Valójában Székely Tamás hivatalba lépését követően azonnal egyeztetést kezdeményezett a szakmai szervezetekkel. Ezen egyeztetések során tájékozódni kívánt az ellátórendszer helyzetéről, különös tekintettel a pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszerre, de valóban meg akarta azt is vizsgálni, hogy az országos intézeti funkciók miként kerülnek biztosításra. Országgyűlési biztos urat is tájékoztattuk arról, hogy az Országos Addiktológiai Intézet feladatait az országos Addiktológiai Centrum vette át, ami az országos szakfelügyeleti, módszertani központ szervezeti bázisán kezdte meg működését. Múlt évben elkészült az Országos Addiktológiai Centrum tevékenységi listája, feladatterve. Miniszter úrral együttműködve kijelölésre kerültek a legfontosabb prioritások. Hadd mondjam azt, hogy ebben rendkívül nagy formátumú feladatok is megjelennek. Például maga az Addiktológiai Centrum még Országos Addiktológiai Intézetként elkészítette az alkoholpolitikai koncepció és stratégia című dokumentumot, amelyet elkezdett átdolgozni, aktualizálni az intézet. Mint a lelki egészség országos program egyik fontos elemeként beépítésre kerül a lelki egészség országos programba is.

Az Országos Pszichiátriai Intézettel más a helyzet, ez jogutód nélkül megszűnő intézet volt. Három kapacitástulajdonos között megtörtént a feladatok átadása és ezzel megszűnt az OPNI. Ezzel együtt azonban néhány országos intézeti funkció átadásáról miniszter úr az Országos Pszichiátriai Központ létrehozásával kívánt gondoskodni. Ez az intézet november elsején kezdte meg működését, és tudni kell róla, hogy nem fog betegellátást biztosítani, viszont a pszichiátriai szakterület módszertani tevékenységét egyértelműen ez az intézet lesz hivatott ellátni.

Az Országos Pszichiátriai Központ helyileg a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájának bázisán működik. Szervezeti egységként jogilag azonban az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ nyújt elhelyezést. Az ezzel kapcsolatos jogi aktusok mind lebonyolításra kerültek múlt év végén.

Az ellátórendszert illetően csak kapcsolódni tudok elnök úrhoz, miszerint azt gondoljuk, hogy jelen körülmények között az egészségügyi ellátórendszer biztosítani tudja a betegek megfelelő ellátását. Kétségtelen, hogy rengeteg problémával, állandóan változó jogszabályi háttérrel szembesülnek, és ehhez az ellátórendszernek folyamatosan alkalmazkodni kell. 2007-ben volt egy elég jelentős finanszírozási jogszabály-módosulás, amely az előző évi fix díj 50 százalékos csökkenését eredményezte. Valóban azt tapasztaltuk, hogy ez a különböző szolgáltatóknál különböző hatást eredményezett. Elsősorban azok a szolgáltatók voltak, akik kvázi zökkenőmentesen túlélték ezt a jogszabályi változást, ahol a magas betegszám biztosított volt. Ezzel együtt azonban természetesen, miután egy rendkívül sérülékeny betegcsoportról van szó, akinek a compliance-e, motivációja erőteljesen eltér az átlag populációtól, az egészségügyi tárca igyekezett figyelemmel kísérni, hogy milyen hatást eredményez ez a módosulás. Valóban azt tapasztaltuk, hogy kis számú betegellátást végző intézet ezt a változást megérezte. Éppen ezért múlt évben, 2008. október 1-jei hatállyal olyan jogszabályi módosítást hajtott végre a tárca, amivel elértük, hogy egy sokkal tágabb körből lehet ma már jelenteni. Új kódokat vezettünk be, és a szakmával együttműködve elkezdtünk egy úgynevezett kódrevíziós folyamatot, amiben a kevésbé alkalmazott, illetve az új ellátási szükségletek, megfelelő kódok kialakításával kapcsolatban folyamatos egyeztetést folytatunk az érintett kollégiumokkal annak érdekében, hogy minél határozottabb szakmai visszajelzést kapjunk, beleértve a pszichiátriai és addiktológiai szakmai kollégiumot is.

Nagyjából ennyivel gondoltam kiegészíteni, és ha van még kérdés, természetesen köszönettel fogadom.

ELNÖK: Köszönöm. (Jelzésre.) Ékes Ilona képviselő asszonyt illeti a szó. Tessék!

ÉKES ILONA (Fidesz): Köszönöm. Valóban kaptam meghívót, és szívem szerint, ha tehetném, nagyon sok ilyen bizottságra elmennék, nemcsak a drogbizottságba, hanem máshova is, mert mindenhol gondok és bajok vannak. Elnézést, hogy nem tudtam elmenni, mert nem volt rá időm.

A nyolcadik oldalt megnéztem, semmi különösebb adat nincs, nem tudom, hogy elnök úr mire hivatkozott. A jelzéseket viszont megkaptuk nagyon sok helyről. Betegek utcára kerültek, nincsenek ellátva, gondozva, nincsenek a regisztrációs rendszerben benne. Lehet, hogy kódok vannak, meg minden nagyon jó, de ezt azért nem tapasztaljuk. Azért, hogy egy ilyen jelentésben egyáltalán szó sem kerül arról, hogy megszűntek ezek a nagyon régi, jól működő, szakmailag felkészült szervezetek, úgy gondolom, hogy elfogadhatatlan.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Én csak annyit szeretnék mondani, illetve a figyelmünket felhívni, hogy ez a jelentés 2007. november, illetve 2008. október közötti időintervallumot fogja át. Nyilvánvaló, hogy március és egyéb terminusokra vonatkozó kiváló ötletek és javaslatok nem tartoznak a tárgykörünkbe jelen pillanatban. Azt gondolom, hogy nagyon is helyénvaló volt ennek a problémának a felvetése. Van-e esetleg még kérdés, észrevétel megjegyzés? (Nincs jelzés.) Nincs.

Döntés az általános vitára alkalmasságról

Akkor tisztelt képviselőtársaim, szavazhatunk. Két szavazást kell megejtenünk, egyrészt magáról a jelentésről, illetve a jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslatról kell a bizottság álláspontját kialakítania. Tisztelettel kérdezem, hogy a bizottság támogatja-e, illetve általános vitára alkalmasnak tartja-e a jelentést, amely J/6554. számon a Kábítószerügyi eseti bizottság önálló indítványa? Kérdezem, hogy a bizottság általános vitára alkalmasnak tartja-e, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Kilenc igen. Ki az, aki nem tartja alkalmasnak? (Szavazás.) Hat nem. Megállapítom, hogy a bizottság 9 igen, 6 nem szavazattal a jelentést általános vitára alkalmasnak tartja.

Kérdezem, hogy a jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat, amely H/6555. számon került elénk, illetve előterjesztésre, a bizottság általános vitára alkalmasnak tekinti-e? Kormány támogatja-e? Ezt elfelejtettem megkérdezni. (Jelzésre.) Igen, támogatja. Tehát a határozati javaslatra vonatkozólag a bizottság általános vitára alkalmasnak tekinti-e? Kérem, hogy jelezzük, ha igen. (Szavazás.) Kilenc igen. Ki az, aki nem tartja alkalmasnak? (Szavazás.) Hat nem. Megállapítom, hogy a bizottság 9 igen, 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartja a határozati javaslatot. Kívánunk-e előadókat állítani? (Nincs jelzés.) Nem kívánunk előadókat állítani.

A Módosított Európai Szociális Karta kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8717.szám)
(Általános vita)

Tisztelt Képviselőtársaim! Soron következik a második napirendi pontunk, a Módosított Európai Szociális Karta kihirdetéséről szóló törvényjavaslat T/8717. számon. Szintén általános vitára való alkalmasságról kell a bizottságnak döntenie. Tisztelettel köszöntöm Bencze Lászlót, illetve Dr. Könczei György szakértő urakat az SZMM részéről.

Át is adom a szót önöknek.

Dr. Könczei György szakértő (Szociális és Munkaügyi Minisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. KÖNCZEI GYÖRGY szakértő (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr! Én vagyok Könczei György, Bencze László ül mellettem.

Mindenekelőtt leginkább arra az útra szeretnék fókuszálni, amelyet bejárt az Európai Szociális Karta ügye Magyarországon azóta, hogy 1999-ben az Európai Szociális Karta migrációjával a kormány, illetve a parlament elé mentünk.

Legelőször szeretném rögzíteni, hogy miközben mindig voltak viták a karta körül, és mind a tárcaközi bizottságban, mind a háttérben zajló többpárti politikai egyeztetéseken a legnagyobb békében ment, amit nagyon pozitív jelnek tartok, és nagyon köszönök. Azt is szeretném mondani, hogy bármikor is a bizottság ezt tárgyalta, támogató volt, ezt szintén szeretném megköszönni.

Jeleznem kell, hogy az elmúlt években úgy haladtunk, hogy mindig megpróbáltunk valami pici lépéssel előjönni, egyes cikkek elfogadásával, illetve a kartához kapcsolódó jegyzőkönyvek elfogadásával jöttünk a bizottság, illetve parlament elé.

Mára világos, hogy a módosított Európai Szociális Kartának is megfelelünk az elmúlt évben lefektetett munkának az eredményeként. Most nem egy nagy változással jöttünk a parlament elé, hanem azzal, hogy tetőzzük be az elmúlt években végzett közös munkát, és fogadjuk el a módosított Európai Szociális Kartát a Magyar Köztársaság részére kötelezőnek, és ebben az évben szeretném a bizottság támogatását kérni.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdésünk, észrevételünk van-e? (Nincs jelzés.) Nincs, legfeljebb egy sóhaj marad, hogy mikor lesz ebből valóság.

Döntés az általános vitára alkalmasságról

Ha nincs kérdés, észrevétel, akkor szavazhatunk. Kérdezem, hogy a bizottság az előterjesztett törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tekinti-e? Kérem, most szavazzunk róla. (Szavazás.) Köszönöm, megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönjük szépen. Viszontlátásra! Előadót nem kívánunk állítani? (Nincs jelzés.) Nem.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Harmadik napirendi pontunk az Egyebek. Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a bizottsághoz beérkezett és a titkárságon megtekinthető anyagok listáját, hogy tanulmányozzuk és éljünk a lehetőséggel. Másrészt pedig szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy pénteken a Szlovén Parlament Határon Túli SzlovénekBbizottságának látogatására kerül sor, és pénteken reggel 8 órakor a parlament 61-es termében Balog Zoltán elnök úr fogadja a küldöttséget. Szeretettel hívja és várja elnök úr képviselőtársainkat. Kérem, hogy mindenki tartsa evidenciában ezt a fontos dátumot, pénteken reggel 8 óra.

Van-e még esetleg valami fontos információ, kérdés, észrevétel, megjegyzés? (Nincs jelzés.) Nincs.

Akkor köszönöm szépen mindenki munkáját, további jó munkát kívánok!

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 39 perc)

 

 

Szászfalvi László
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Dancsecs Dóra