EMBCB-41/2009.
(EMBCB-164/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának
2009. november 30-án, hétfőn, 12 óra 30 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2009. évi ... törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/11074. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása) *

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatására kiírandó pályázat szövegének elfogadása *

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatását előkészítő munkacsoport tagjainak megválasztása *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2009. október 5-ei ülésnapján elfogadott, "A 2011. évi népszámlálásról" szóló törvény
(A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény a T/10105/10. számon került iktatásra.)
(A köztársasági elnök átirata és a zárószavazás előtti módosító javaslatok megvitatása)

2. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2009. évi ... törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/11074. szám)
(A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

3. A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatására kiírandó pályázat szövegének elfogadása

4. A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatását előkészítő munkacsoport tagjainak megválasztása

5. Egyebek


Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Balog Zoltán elnök (Fidesz)

Fogarasiné Deák Valéria alelnök (MSZP)

Szászfalvi László alelnök (KDNP)

Donáth László (MSZP)

Godó Lajos (MSZP)

Lénárt László (MSZP)

Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)

Teleki László (MSZP)

Ékes Ilona (Fidesz)

Farkas Flórián (Fidesz)

Varga József (Fidesz)

Dr. Semjén Zsolt (KDNP)

Pettkó András (független)

Helyettesítési megbízást adott

Donáth László (MSZP) Fogarasiné Deák Valériának (MSZP) megérkezéséig
Nyakó István (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Tóth Gyula (MSZP) Lénárt Lászlónak (MSZP)
Dr. Wiener György (MSZP) dr. Szabóné Müller Timeának (MSZP)
Gusztos Péter (SZDSZ) Teleki Lászlónak (MSZP)
Bíró Ildikó (Fidesz) Pettkó Andrásnak (független)
Farkas Flórián (Fidesz) Varga Józsefnek (Fidesz) megérkezéséig
Dr. Fazekas Sándor (Fidesz) Balog Zoltánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Sáriné dr. Simkó Ágnes főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Kocsis Orsolya szakreferens (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Tornóczky Gusztáv kommunikációs igazgató (Krisna Tudatú Hívők Közössége)
Móra Veronika igazgató (Ökotárs Alapítvány)
Kopiás Gábor (Héliosz Alapítvány)
Sianos Tamás alelnök (Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata)
Ispanovic Martin kormány-főtanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály)
Farkas Antal elnök (Roma Közösségfejlesztők Országos Egyesülete)
Nagy Bercel titkár (Fidesz-KDNP-frakció)
Dr. Latorcai Csaba szakértő (Fidesz-frakció)
Tabajdi Anita szakértő (MSZP-frakció)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 40 perc)

Elnöki megnyitó

BALOG ZOLTÁN (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntök mindenkit az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén. Megállapítom, hogy a bizottság a helyettesítésekkel együtt határozatképes. Bejelentem, hogy Donáth Lászlót Fogarasiné Deák Valéria, Nyakó Istvánt Godó Lajos, Tóth Gyulát Lénárt László, Wiener Györgyöt Szabóné Müller Timea, Gusztos Pétert Teleki László, Bíró Ildikót Pettkó András, Farkas Flóriánt Varga József, Fazekas Sándort pedig Balog Zoltán helyettesíti.

A napirend elfogadása

A napirenddel kapcsolatban van-e valakinek észrevétele? Alelnök asszony!

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Azt szeretném javasolni, hogy az 1. napirendi pontot, amely a köztársasági elnök úr által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2009. október 5-ei ülésnapján elfogadott, a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti vitáját - ha jól mondom a műfajt, elnézést kérek, ha nem vagyok pontos - vegyük le a napirendről. Még egy hét egyeztetést kértünk a kormánytól.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A fenti változtatással ki fogadja el a napirendet? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság 18 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a napirendet.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2009. évi ... törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/11074. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)

1. napirendi pontunk a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott és a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása. Sáriné dr. Simkó Ágnes képviseli az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot. A T/11074/33. számú ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 2. pontjában dr. Mátrai Márta és dr. Salamon László képviselők módosító javaslata található. Kérdezem a kormány, illetve a tárca álláspontját.

SÁRINÉ DR. SIMKÓ ÁGNES főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném elmondani, hogy tárcaálláspontot tudok képviselni. Az ajánlás 2. pontjában lévő módosító javaslattal nem ért egyet a tárca, az összes többi javaslattal - a visszavontakat kivéve - egyetért.

ELNÖK: Köszönjük szépen, ez megkönnyíti a szavazásunkat. De azért kérem, hogy figyeljen, és szóljon, ha valamit hibázunk.

A bizottság tagjai közül ki támogatja a 2. számú javaslatot? (8) Ki nem támogatja? (10) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a javaslatot, de egyharmados támogatást kapott.

Az ajánlás 3. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 5. pontjában - amely összefügg az 42. és 45. ajánlási pontokkal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 6. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 7. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 8. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (8) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 9. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 10. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 11. pontjában - amely összefügg a 15., 19., 20., 25., 62., 69. és 76. ajánlási pontokkal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 12. pontjában - amely összefügg a 14., 16., 18., 22., 32. és 38. ajánlási pontokkal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 13. pontjában - amely összefügg a 21. és 37. ajánlási pontokkal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 17. pontjában - amely összefügg a 30. ajánlási ponttal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 23. pontjában - amely összefügg a 31., 44., 47., 78., 81. és 84. ajánlási pontokkal - dr. Hankó Faragó Miklós módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 24. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 26. pontjában - amely összefügg a 27. ajánlási ponttal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 33. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 35. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (8) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 41. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 43. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 46. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 52. pontjában - amely összefügg a 80. ajánlási ponttal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 55. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 56. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 63. pontjában - amely összefügg a 64. ajánlási ponttal - Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 66. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 67. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 73. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 82. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (9) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 85. pontjában Frankné dr. Kovács Szilvia, dr. Szabó Éva és dr. Szép Béla képviselők módosító javaslata található. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (10) Ki nem támogatja? (0) Ki tartózkodott? (9) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Köszönjük szépen főosztályvezető asszony segítségét.

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatására kiírandó pályázat szövegének elfogadása

2. napirendi pontunk a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek 2010. évi költségvetési támogatására kiírandó pályázat szövegének az elfogadása. Van-e ehhez bárkinek hozzátennivalója? Ez a tavalyi rend szerint megy. Pettkó képviselő úr!

PETTKÓ ANDRÁS (független): Köszönöm szépen. Nekem csak egy technikai jellegű volna. Az 5. oldal közepe táján van egy olyan, hogy "bankszámlaszerződés". Ez mit jelent? El kell menni a bankba? Mit jelent ez technikailag? Nem tudom, hogy mit szoktunk elfogadni. Ha ez azt jelenti, hogy a szervezetnek el kell mennie a bankba és kérnie kell egy igazolást, hogy náluk van, akkor ez teljesen felesleges. Ez elég csak a megnyert pályázók esetében, más pályázatoknál nem kell. Míg ha nem azt jelenti, hanem csak azt, hogy le kell másolni a szerződésüket, akkor ez megint mást jelent. Ezért kérdezem főtanácsadó asszonytól, hogy ez mit jelent.

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Ez már évek óta így van. A bankszámlaszerződés az, amit először kötöttek, de egyébként itt van világosan, hogy tartalmaznia kell az új 16, de leginkább 24 számjegyű bankszámlaszámot. Tehát ha valaki csak egy igazolást ad be, hogy van ilyen bankszámlaszáma, az már nehézséget okoz, mert később le kell ellenőriznie a PM-nek meg nekünk is. Ha csak az elsőt küldik, amit valamikor még MNB-számmal kötöttek meg, azt nem tudjuk elfogadni, mert mindenképp rajta kell lennie az új 16 vagy 24 számjegyű bankszámlaszámnak. Egyébként pedig szerencsés, ha előre van, mert ha utóbb derül ki, hogy valamilyen okból még sincs ilyen a szervezetnek, akkor azt a pénzt újra el kell osztani. Különösen az idő nagyon fontos lenne, mert egy hónappal rövidebb a beadási határidő. Egyébként az Államkincstár ezeket utólag le szokta ellenőrizni, és azzal a számmal tudjuk összevetni, hogy ez valóban működik-e. Ezért szerencsés előre. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Teleki képviselő úr!

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Én azt szeretném, ha még egy pontot hozzátennénk a pályázathoz csatolandó dokumentumokhoz, mégpedig azt, hogy a szervezetnek egy határozatot kellene hozni, hogy ezt a pályázatot beadja. Erről már tavaly is szó volt. (Dr. Arczt Ilona: Ez benne van.) Én nem látom, de ha benne van, akkor elnézést kérek. (Dr. Arczt Ilona: A 10. pontban van benne.)

ELNÖK: Főtanácsadó asszony azt mondja, hogy benne van. Van-e még hozzászólás? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Ki fogadja el ezt a szöveget? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság 19 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta az előterjesztett szöveget.

A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatását előkészítő munkacsoport tagjainak megválasztása

Előzetes egyeztetés után a bizottság tagjainak a következő urakat javasoljuk: Teleki László, Godó Lajos, Balog Zoltán, Szászfalvi László és Pettkó András.

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Gusztos Péter kimaradt?

ELNÖK: Igen.

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Eddig volt egy tiszteletbeli tag is, Schmidt Ferenc.

ELNÖK: Előzetes egyeztetés után most ezeket javasoljuk. Van-e valakinek más javaslata? (Nincs jelentkező.)

Ki fogadja el a munkacsoport összetételét? (18) Ki nem fogadja el? (0) Ki tartózkodott? (1) Megállapítom, hogy a bizottság 18 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett egyetért a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatását előkészítő munkacsoport összetételével.

DR. ARCZT ILONA főtanácsadó: Gusztos Péter biztos nem örül neki, hogy kimaradt.

ELNÖK: Gusztos Péter nem vesz részt se a bizottság munkájában, se a pénzosztásban, ezért nem tartottuk értelmét őt bevenni. Még a kiküldött anyagokat se küldte vissza. Szerintem konszenzussal most is ugyanúgy meg fogjuk oldani, ahogy eddig is megoldottuk. Valami azért már működjön is!

Ez a Magyar Közlönyben a költségvetési törvénnyel együtt megjelenik. A határidő most rövidebb, hogy el tudjuk osztani a pénzt. Úgy gondoltuk, hogy ezt a gesztust tesszük a kisebbségi szervezeteknek, bár vannak olyan érdekek, hogy a következő parlament ossza el, de mi úgy gondoltuk, a kisebbségi szervezetek érdeke, hogy időben pénzhez jussanak, s ez felülírja ezt az egyébként morálisan abszolút megalapozott szempontot.

Godó képviselő úr!

GODÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Azt kérem a megválasztott bizottsági tagoktól, hogy január 25-e körül mindenki vegye a fáradságot az első olyan találkozóra, amikor már érdemben tudunk dolgozni, tehát mindenki úgy ütemezze a szabadságát, hogy január végén elkezdhessük a munkát, mert februárban az előzetes tervek szerint 9-én és 16-án lesz ülés, és a parlamentnek ezt legkésőbb 16-án el kell fogadnia.

ELNÖK: Ezért gondoltuk, hogy olyan embereket választunk, akik elérhetők és hajlandók is dolgozni. Alelnök asszony!

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, ha már így körüljárjuk a kérdést, hogy előre köszönjük a bizottság munkatársainak és a főosztálynak, hogy közreműködnek abban, hogy a civil szervezetek valóban időben pénzhez jussanak.

ELNÖK: Ezzel a kiegészítéssel lezárom a napirendi pont tárgyalását.

Egyebek

Az egyebekben van-e valakinek kérdése, megjegyzése, bármilyen bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 54 perc)

 

 

Balog Zoltán
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc