FMB-6/2006.
(FMB-6/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2006. július 11-én, kedden 09 órakor
a Képviselő Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Elnöki megnyitó *

A közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/366. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Az európai szövetkezetről szóló törvényjavaslat (T/316. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. A közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/366. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó alelnök (Fidesz)
Dr. Bóth János (MSZP)
Gúr Nándor alelnök (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Németh Zsolt (Fidesz)
Rácz István (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Nagy István (Fidesz) Czomba Sándornak (Fidesz)
Molnár Oszkár (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Jobbágy Zsuzsa főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 02 perc)

Elnöki megnyitó

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A rendkívüli parlamenti ülésszaknak vélhetően az utolsó szakbizottsági ülését tartjuk a mai nap folyamán. Az érdemi, szakmai munkát a bizottság részéről le tudjuk zárni. Határozatképes a bizottság. Két helyettesítés van az ellenzéki képviselők között. Molnár Oszkár urat Kontúr Pál képviselő úr helyettesíti, Nagy István urat Czomba Sándor képviselő úr és Rácz István urat pedig Wittner Mária képviselő asszony fogja helyettesíteni.

Kiküldtük a napirendi javaslatot, miután az elsőhöz a bizottság hatáskörébe tartozó módosító indítvány nem érkezett, ezért azzal a kezdeményezéssel élek, hogy ezt a napirendet ne tárgyaljuk. Aki egyetért ezzel, kérem, szavazzon! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta a módosított napirendet. (Megérkezik Rácz István (Fidesz).)

A közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/366. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Az első napirendi pontunk a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. A T/366. törvényjavaslat ajánlásának július 10-i tervezetével haladunk. Köszöntöm dr. Jobbágy Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes asszonyt. Az 1. javaslat az alkotmányügyi bizottság javaslata.

DR. JOBBÁGY ZSUZSA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodott? (Szavazás.) Kilenc.

A 2. ajánlási pont szintén az alkotmányügyi bizottság javaslata.

DR. JOBBÁGY ZSUZSA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodott? (Szavazás.) Kilenc.

A 3. ajánlási pontban dr. Hankó Faragó Miklós nyújtott be kapcsolódó módosító indítványt.

DR. JOBBÁGY ZSUZSA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodott? (Szavazás.) Kilenc.

A 4-es ajánlási pontban Szabó Zoltán képviselő úr nyújtott be kapcsolódó indítványt.

DR. JOBBÁGY ZSUZSA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány. Az 5-öst sem támogatjuk, de úgy tudjuk, hogy az alkotmányügyi bizottság benyújt egy olyan bizottsági módosítót, ami azonosan például a központi hivatalokhoz vagy az éppen most megszavazott Állambiztonsági Szolgálat Történeti Levéltárához ugyanolyan szorzó módszerrel fogja megállapítani az illetményeket, és egyébként a többi változás is mind szorzókkal fogja megállapítani az illetményt, ezért azt fogjuk támogatni.

ELNÖK: A bizottságból ki nem támogatja? (Szavazás.) Tíz nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Ilyen nincs. Tartózkodott? (Szavazás.) Kilenc. Az 5-ös pontnál kérdezem a bizottság álláspontját. (Szavazás.) Tíz nem, kilenc tartózkodás. Köszönöm a kormány képviselőjének a megjelenését.

Egyebek

Az egyebek napirendi pontnál tartunk. Szeretném képviselőtársaim számára ismertetni, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről a miniszter úr részéről kaptunk egy meghívót, ez a bizottság alelnök asszonyára, alelnökére és a bizottság elnökére vonatkozó meghívás. Tudomásunk szerint még a bizottsági tisztségviselőket is meghívta a miniszter úr. Az oktatási és tudományos bizottság, az emberi jogi bizottság és az ifjúsági bizottság tisztségviselői kaptak meghívót. Ez egy konzultáció fog alkalmat nyújtani, amely a minisztérium és a bizottságok közti együttműködést fogja segíteni. Tudomásom szerint a héten megérkezik a tájékoztató anyag is, amit levélben kértem a minisztérium úrtól a minisztérium működési struktúrájára vonatkozóan. Ahogy ez megérkezett, el fogom juttatni a bizottság tagjai részére. Van-e bárkinek bejelentése, kérdése? Alelnök asszony!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Nagyon röviden kérdésem van. 24-én befejeződik a rendkívüli ülésszak és azt szeretném kérdezni, hogy lesz-e addig bizottsági ülés és ha igen, melyik napra készüljünk.

A másik, tudom, hogy talán korai, de önöknek talán van információjuk arról, hogy a rendes őszi ülésszak mikor kezdődik.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szándékaink szerint nem lesz már a nyári rendkívüli ülésszakban bizottsági ülésünk. Úgy tudom, hogy nincs már olyan tárgyalandó jogszabály, ami a bizottság hatáskörébe tartozik.

Az őszi ülésszakról még nem tudok precíz választ adni, a második vagy a harmadik héten kezdődik az ülés. Ez azt is jelenti, hogy értelemszerűen ott egy bizottsági ülést is terveznünk kell. Megígérem, hogy ha tudok ebben precízet, az alelnök asszonyon keresztül fogok ebben eljuttatni információt.

Ha más nincs, nagyon nagy tisztelettel megköszönöm ezt az elmúlt néhány hétben kifejtett munkát. Mindenkinek jó pihenést kívánok. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 15 perc)

 

 

Simon Gábor (MSZP)
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia