FMB-17/2006.
(FMB-17/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2006. december 5-én, kedden 08.00 órakor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása *

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1370. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1297. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *


Napirendi javaslat

1. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1370. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1297. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó alelnök (Fidesz)
Gúr Nándor alelnök (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Vojnik Mária (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) Simon Gábornak (MSZP)
Czomba Sándor (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Molnár Oszkár (Fidesz) Nagy Istvánnak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) Wittner Máriának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Varga László főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Pölöskei Pálné főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 08 óra 00 perc)

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó reggelt kívánok. Köszöntöm az ülésünkön megjelenteket. Szeretném megköszönni a bizottság rugalmasságát, hogy ebben a korai órában a viszonylag rövidre tervezett bizottsági ülésünket le tudjuk bonyolítani. A héten nem tartunk további ülést, ez egy praktikus lépés ilyen szempontból.

A bizottság határozatképes. A helyettesítések a következők. (A jegyzőkönyv elején részletezve.) Az előzetesen kiküldött napirendünknek megfelelően végeznénk a munkánkat. Ki ért ezzel egyet? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1370. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. Köszöntöm a kormányzat képviselőjét. Mindössze egy ajánlási pont érkezett be, ez Jauernik István indítványa.

DR. VARGA LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hét tartózkodással és tizenegy nemmel a bizottság nem támogatja.

Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1297. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik a 2. napirendi pontunk, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. A bizottság szakértője áttekintette az ajánlást és mindössze egy indítványt talált, Bernáth Ildikó által benyújtott indítványról van szó. (Mobiltelefon csörög.) (Bernáth Ildikó: Szól a telefon! Ha lehetne jegyzőkönyvben rögzíteni.)

Teljesen egyetértek, megvárjuk. Köszönöm szépen. Folytathatjuk. Kérem a képviselőtársaimat, hogy legyenek kedvesek frakcióállástól függetlenül kikapcsolni a mobiltelefonjaikat. A 4-es pontról fogunk dönteni. Bernáth Ildikó képviselő asszony kapcsolódva Herbály Imre, Godó Lajos és más képviselők módosító indítványához tett egy kapcsolódót.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Szeretném megerősíteni, hogy ez az indítvány a benyújtotthoz képest enyhítést tartalmaz, mert nem látom az indítványt, csak gondolom.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Gyakorlatilag ez a módosító indítvány azt javasolja, hogy amikor egymással kölcsönös tulajdoni kapcsolatban álló cég egyike a másikának eszközt átad, azután ne kelljen illetéket fizetni. Tehát pontosan jól tetszett érteni, hogy miről szól. Őszintén megmondom, hogy a különböző gazdálkodó szervezetek, kamarák képviselői kerestek meg bennünket ebben az ügyben, egyébként nemcsak engem, hanem tudomásom szerint a kormánypárti frakcióban ülő képviselőket is azzal a kéréssel, hogy ezt a módosító indítványt nyújtsuk be, mert ellenkező esetben, hogy ha az eszközátadás után illetéket kell fizetnie a cégeknek, akkor ez óriási terhet fog jelenteni, miközben amúgy egyébként azon túlmenően, hogy eszközátadás történik, más mozgás nincs. Tehát ez olyan, mintha egyik zsebemből a másik zsebembe tenném a pénzt. Ez lenne a módosító javaslat lényege.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szerintem szakmailag értettük a felvetést, és várjuk a kormány véleményét.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem. Az indokolásban olvasom, hogy többek között az is indok, hogy a társasági adónál, aki átadja a támogatást vagy az eszközt, az növeli az adóalapját, tehát adózni fog utána. Nincs itt benne, hogy aki kapja, az meg levonhatja, tehát ő meg nem fog adózni, tehát vállalati szinten társasági adó szempontjából nulla ennek a hatása. Ennek az egész ingyenes eszközátadásnak, legyen az pénz vagy természetbeni eszköz. És hát az lenne szerintünk a diszkrimináció, ha ez itt kivétel lenne. Ha 99 százalék, akkor nem ez a helyzet, ha 100 százalék, akkor igen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Még egy megjegyzést én is szeretnék tenni: azt látom a megjegyzés rovatban, hogy az eredeti módosító javaslat nem volt házszabályszerű. Ennek biztos valami jogi vagy koherenciazavar lehet a hátterében. Nem tudom, van-e erről érdemi információ.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Ezt én most nem tudom megmondani.

ELNÖK: Ilyen előfordul, hogy ha valaki a meg nem nyitott paragrafushoz nyújt be módosító indítványt, az nem házszabályszerű javaslat. Ha ez van a hátterében, akkor értjük, ez egy törvénykezési probléma. Alelnök úré a szó.

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztán szeretnék látni, ezért tessék szíves lenni nekem mondani egy életszerű példát, hogy mit jelent az itt leírt 3-4 sor. Tehát fordítsuk le. Köszönöm szépen.

PÖLÖSKEI PÁLNÉ (Pénzügyminisztérium): Azt jelentheti, hogy ha van egy társaság, amelyben egy másik társaság vagy akár egy magánszemély, amelynek a tulajdonosa 100 százalékban egy másik társaság vagy akár egy magánszemély vagy egy költségvetési intézmény vagy egy önkormányzat, és ez a két személy, tehát a tulajdonos, meg a társaság adnak egymásnak pénzt, természetben olyan eszközt, amelyre egyébként illetékkötelezettség áll fenn, ez a javaslat azt mondja, hogy akkor ne legyen illeték, ha száz százalék a tulajdoni hányada az adományozónak vagy az ajándékozónak.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Hadd mondjak még ehhez az életszerű példához annyit, hogy például önkormányzat. Az önkormányzatnak van egy cége, amelyik részvénytársaság. Ennek a részvénytársaságnak van egy kft.-je és a kettő között, ha pénzmozgás van vagy egy beruházáshoz átad egy gépet, akkor a mostani, a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint illetéket kell utána fizetni. Ezt hivatott ez a módosító indítvány például hatályon kívül helyezni. Én nem ragozom tovább. Valószínűleg háromfelé fog osztódni a szavazásnál a szavazat. Aki egyetért a kormány álláspontjával és nem támogatja? (Szavazás.) Hét nem. Aki tartózkodott? (Szavazás.) Három. Aki támogatja? (Szavazás.) Kilenc. Köszönöm szépen.

Nincs több módosító, amiről kell döntenünk. Azt szeretném mondani, hogy ezzel a mai munkánkat befejeztük. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 08 óra 20 perc)

 

Simon Gábor (MSZP)
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia