FMB-18/2006.
(FMB-18/2006-2010.)


Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2006. december 18-án, hétfőn 09.30 órakor
a Képviselő Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Napirendi javaslat

  1. A bizottság megalakulása óta eltelt időszak elemzése és értékelése
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó alelnök (Fidesz)
Gúr Nándor alelnök (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP):
Filló Pál (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP):
Nagy László (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Rákóczy Attila (MSZP) Gúr Nándornak (MSZP)

Meghívottak részéről

Megjelent(ek)

Pirisi Károly, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat főigazgatója


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 34 perc)

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Kedves Képviselőtársaim! Ha megengedik képviselőtársaim, ezt a rendhagyó bizottsági ülést elkezdenénk. Szeretném megkérni a tisztelt bizottság tagjait, hogy bátran fogyasszák az adrenalint növelő és koleszterint magában foglaló süteményeket és csokoládékat. Ez picit talán annak is a jelzése, hogy a boldogságunk is kiteljesedjen.

Formálisan hivatalos bizottsági ülésként jöttünk össze, nem szeretném a dolgot túlbürokratizálni, mégis azt kell, hogy mondjam, hogy tisztelettel köszöntöm a képviselőtársaimat, a képviselő asszonyt. A bizottság határozatképes.

Az előzetesen kiküldött napirendünk egyetlen pontot foglal magába. Egyfajta évértékelő néhány megjegyzésnek az elmondása és annak a rögzítése, hogy mégis csak eltöltöttünk hosszú hónapokat úgy a bizottságban, hogy véleményem szerint egy nagyon korrekt, szakmailag komoly vitákat lefolytatva, mindenki a maga álláspontját képviselte.

Igyekszem figyelembe venni, hogy rengeteg elfoglaltsága van ma a képviselőtársaimnak, ezért egy pici tallózást tennék és azt követően a bizottság tagjainak a reagálásával a beszélgetést is le tudjuk folytatni.

Megkértem a bizottság szakértőjét, hogy gyűjtsön össze néhány olyan adatot, aminek a tükrében az elmúlt ciklusokhoz is tudunk viszonyítani a mostani bizottsági munkánkban. Szeretném azt mondani, hogy viszonylag rövid időszakot tudtunk áttekinteni. Ebben voltak hagyományos programjaink, olyan ismétlődő napirendek, amelyek a házszabályból adódóan a mindenkori bizottsági munkához kapcsolódnak: a miniszterjelölt meghallgatása, zárszámadási, költségvetési törvény, a kormányprogram véleményezése, az arról folyó vita lefolytatása. Ez a parlamenti ciklusban az első olyan időszak, amikor a bizottságnak kormánypárti elnöke van. Eddig minden alkalommal mindig az ellenzék adta a mindenkori bizottsági elnököt. Ez talán azt mutatja, hogy felértékelődött a terület, én ilyen értelemben ezt a bizottság számára abszolút pozitív jelként értékelem. 1994. június 28-án alakult meg a bizottságunk. Arról az időszakról különösebb adatokat nem tudok mondani, viszont 1998-tól kezdve már a bizottság nagyon intenzív munkát folytatott, 12 alkalommal ülésezett abban a ciklusban, 16 óra 30 percben, 13 előterjesztést és 22 állandó bizottsági rangsorban egy jó közepes helyet foglalt el a tárgyalt témák és időkeretek tekintetében. Aztán 2002-ben kicsit beleerősítettünk, amikor 18 alkalommal üléseztünk, több, mint 21 órán keresztül és ezzel a bizottsági rangsorban a középmezőnybe tornáztuk fel magunkat. Itt is mi voltunk időben az egyik legkevesebbet ülésező bizottság. Aztán jött 2006. Ez egy viszonylag rövid időszak, 17 ülést tudunk most magunk mögött, ez mégis 23 órában testesült meg. És hogy ha a mostani csökkentett bizottsági listát néztem, tehát 18 állandó bizottsága van a parlamentnek, ebben mi egy jó középteljesítménnyel vagyunk az ülésezések számát és az eltöltött órát is figyelembe véve. Azt gondolom, hogy az időmennyiségnek a precíz használata nem ment a munka rovására. Hosszú időszakban is lehet keveset mondani és rövidebb időszakban is lehet tartalmi dolgokról beszélni. Én úgy gondolom, hogy a bizottságunk inkább ezt a példát követte.

Tallózóan mondom csak, hogy az elmúlt másfél hónapban és szeretném megköszönni az ellenzéki oldalon és a kormánypárti oldalon ülő képviselőknek is, az elmúlt másfél hónapban töménytelen mennyiségű jogszabályt és törvénytervezetet tárgyalt meg a bizottság. Tíz fölött volt a beterjesztett javaslatok száma, azt gondolom, hogy ezt tisztességgel szakmailag végigkövettük. Talán emlékeznek arra a napra, amikor 6-7 törvénymódosítást reggeltől estig tárgyaltak a bizottság tagjai. Köszönöm szépen önöknek, hogy ebben partnerek voltak.

A tárca is erős hónapokat tud maga mögött. Összeszámoltam: 21 kormányrendelet és törvényjavaslat készült a tárca részéről és négy nagy stratégiai területen tettek lépéseket: az új Magyarország fejlesztési tervben, a nemzeti lisszaboni akcióprogram foglalkoztatási fejezetében, a szociális védelemről és társadalmi összetartozásról szóló nemzeti stratégia ügyében és készül a civilstratégia is.

Szeretnék 3-4 mondatot szólni a jövőről. A következő időszakban - egyeztetve az alelnökökkel - látom, hogy néhány olyan terület lesz, amit én szeretnék a bizottság előtt megtárgyalni. Szándékaim szerint a konvergenciaprogram és a nemzeti fejlesztési terv ügyét figyelemmel kísérve, akár az érintett területekért felelős minisztert is meginvitálnánk a bizottság elé. Így Bajnai Gordon urat mindenképpen meg fogom hívni egy tájékoztatóval egybekötött konzultációra, ugyancsak Szetei Gábor államtitkár urat is meghívnám, leginkább azért, mert az általa képviselt ügyek a bizottság hangsúlyos területéhez tartoznak.

Van két parlamenti nyílt nap kezdeményezésünk. Ebben a pontos időpontokról az alelnökökkel fogok egyeztetni. Az egyiket a munkavállalóknál vállaltuk, a munkavállalói jogvédelemről fogunk egy konzultációt lefolytatni, a másik pedig az alelnök asszony kezdeményezése egy nyílt napra. Mindkettőt szándékomban áll megcsinálni. Valahogy a következő fél évben az időt kell ehhez hozzárendelnünk. Ha bármilyen elképzelése van képviselőtársaimnak, kérem, hogy azt juttassák el hozzánk.

Az albizottsági struktúrához kötődve az európai uniós albizottság is működne, ha annak a teljes részvevői körét elfogadnánk, és akkor az is tud érdemben működni.

Nagy érték és erre büszke vagyok, látván más bizottságok munkáját is, hogy a bizottsági ülésen a személyes jelenlét 80 százalék feletti. Szeretném megköszönni a bizottság tagjainak, hogy személyesen a parlamenti bizottságok között az elsők között szereplünk. Ez a bizottság munkájának a minőségét nagyban javítja. Ennyi szakmai bevezetőt követően csak annyit szeretnék mondani, hogy egy pici gesztussal gondoltunk kedveskedni a bizottság tagjainak. Látom, hogy ezek a parlamenti naptárak súlyos presztízsértékkel bírnak, tőlem is már legalább négyen kértek ilyet, úgyhogy annyiban próbáltunk segíteni, hogy ebben képviselőtársaim mozgásterét bővítettük, hogy ha valaki ezzel élni kíván és ajándékozni szeretne, szíve joga, tegye meg. Az édesség pedig tényleg azt szolgálja, hogy legalább az év egy napján egyszer néhány percben egy kellemes érzet legyen a lelkünkben is. Egyébként pedig azt szeretném mondani, hogy a következő évre egy hasonló intenzív munkát gondolok, és ebben természetesen az önök szakmai véleményére, vitában való részvételére számítok. Az ünnepek alatt mindenkinek szeretnék békés, nyugodt ünnepet kívánni és azt, hogy készüljenek fel a következő évre. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Megadom a szót alelnök asszonynak.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm elnök úr. Rövid leszek, mert a mondanivalóm lényege is arról szól, hogy invitálom a bizottság tagjait arra a konferenciára, ami 10 órakor kezdődik a parlament felsőházi termében és kb. négy óráig tart, ez pedig a nők a politikai döntéshozatalban címet viseli. Mivel a döntéseknek a javarészét férfiemberek hozzák, ezért különösen jó szívvel veszem, ha a képviselő urak részt vesznek, ha csak rövid ideig is, de belehallgatnak a konferenciába és ez talán újabb esélyt ad arra, hogy a döntéshozatal során nagyobb figyelemmel legyenek a nőket érinti ügyekre.

Egyébként pedig én is köszönöm a bizottság tagjainak, titkárának, munkatársainak az egész éves munkáját és természetesen azoknak a hivataloknak a dolgozóinak is, akik az előterjesztések készítésében részt vettek, és miután megérkezett a MTI tudósítója, neki is nagyon köszönöm, hogy legalább az MTI hírt adott a bizottságunk munkájáról, mert valljuk meg őszintén, hogy bizony a sajtón elég nehezen jön át a bizottságunk munkája. Feltehetően azért, mert itt nem voltak zajos botrányok, mert ha egy is lett volna, rögtön mindjárt címlapon szerepeltünk volna. Egészen biztos, hogy a következő ülésszakon is javarészt olyan előterjesztések lesznek, amelyeken sokat fogunk vitatkozni. De ez a feladatunk, ez a munkánk, azért választottak meg bennünket a választópolgárok, mert valamennyien egy bizonyos értékrendet képviselünk és ha ezek az értékrendek ütköznek egymással, az véleményem szerint a világ legtermészetesebb dolga, hiszen ezzel hatalmaztak fel bennünket a választók. Úgyhogy a magam nevében és a fideszes képviselőtársak nevében mindenkinek nagyon boldog, békés, nyugodt karácsonyt és jó egészséget kívánunk a következő évre.

És még egyszer invitálom önöket, hogy jöjjenek át erre a konferenciára, egy kicsit kukkantsanak be és hallgassák meg, hogy milyen újabb tapasztalatokat szereztünk az elmúlt kampány során mi, nők. Köszönöm. (Bernáth Ildikó távozik az ülésteremből.)

ELNÖK: Köszönöm. Alelnök asszony előadó, ezért távoznia kell, de köszönjük szépen, hogy beugrott az ülésre és részt vett a munkában. Egy apró hiánypótlást tennék menet közben. A körünkben van Pirisi Károly főigazgató úr, az ÁFSZ vezetője. Mielőtt nagyon haladnánk, alelnök úrnak megadom a szót és megkérem a kollégákat, hogy készüljünk fel egy koccintásra, mielőtt bárki elrohanna és azt gondolná, hogy a pezsgők véletlenül vannak ott. Nem véletlenül, tudatosan, egy pohárköszöntő végett.

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Csak annyi időre kértem szót, amíg a pezsgők előkészülnek. Tisztelt Bizottság! Három dolgot szeretnék mondani, egyrészt arról, amiről Bernáth Ildikó is szólt, azzal kapcsolatban meg szeretném erősíteni azt az álláspontot, hogy a világ legtermészetesebb dolga az, hogy ha nézetbeli különbségeink vannak szakmai álláspontok tekintetében, hiszen lehet, hogy egy-egy kérdést alapvetően más megvilágításban, más helyzetből vizsgálunk. De az a jó, hogy így van, mert mit ahogy a példa is mutatta, több esetben el tudtunk jutni olyan köztes és mindenki számára elfogadható álláspontokig, amely meggyőződésem szerint a bizottság tagjainak a konstruktív együttműködést jeleníti meg.

Elnök úr köszönte, én is fejet hajtok ez előtt a közös együttgondolkodás előtt.

A másik gondolat, amit szeretnék mondani, az az, hogy látható, hogy ennek a bizottságnak a munkája fontos a külvilág, a szakma számára, hiszen ha nem így lenne, nem lenne a körünkben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat főigazgatója, Pirisi úr. Ő is fontosnak tartotta mindig, menet közben is figyelemmel kísérte a bizottság munkáját és mi is a szolgálat tevékenységét, és ezt a későbbiekben is így fogjuk tenni. Hiszen ez a szolgálat az a szolgálat, amely mértékadó módon befolyást tud gyakorolni a munkaerő-piaci folyamatok alakítására.

A harmadik gondolatom meg nem lehet más, csak az, amely mindegyikünk fejében ott van, hogy békés, boldog karácsonyt kívánjak mindenkinek, boldog új esztendőt, szakmai vitákkal terheseket, olyat, amelyik azzal az eredménnyel párosul, hogy mindazok számára, akik élethelyzetével foglalkozunk, a bizottság munkáján keresztül is eredményt tudjunk visszaigazolni. Családjuk, szeretteik körében is a legjobbakat kívánom mindenkinek.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy megkíséreljük a pezsgők kinyitását.

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönjük szépen a figyelmességet és kellemes ünnepeket kívánunk mi is.

ELNÖK: Képviselő úr! Mi köszönjük, hogy ebben a pillanatban is a bizottság gyakorlatilag teljes létszámmal vesz részt a bizottsági ülésen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 51 perc)

 

Simon Gábor (MSZP)
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia